Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
TAJNI "Dosje Kornat"
Što skriva tajni "Dosje Kornat"?
Danas bez imalo sumnje možemo zaključiti kako istraga o kornatskoj tragediji hrvatskih vatrogasaca koju provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Policija i Vlada, nije dovela do raščišćavanja okolnosti i razjašnjavanja činjenica pogibije i stradavanja hrvatskih vatrogasaca na Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine. Politička vlast i vrh Policije i MUP-a lukavo su iskoristili prve dane nacionalnog šoka zbog kornatske tragedije, te dok se zapravo još nitko nije snašao, Policija i MUP na brzinu su iskonstruirali "preliminarne rezultate" svoje tajne i skrivene od javnosti istrage, na temelju kojih su za kornatsku tragediju optužili trojicu ljudi, među kojima šibenskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu i poginulog hrvatskog vatrogasca Dina Klarića.


Još dva dana prije objave tih "preliminarnih rezultata" takav razvoj događaja najavio je sindikalni predstavnik hrvatskih vatrogasaca Mladen Magdić u intervjuu koji smo vodili na Vatrogasnom portalu. Magdić je tada rekao kako Policija od samog početka istrage sabotira cijelu istragu, te manipulira istragom, te je javno upozorio da žele "svu krivnju svaliti na Slavicu i pokojnog Klarića". Nije trebalo dugo čekati pa da se ovako ozbiljne optužbe na račun MUP-a i Policije, koje jei zrekao sindikalni predstavnik vatrogasaca Magdić, pokažu istinitima. Samo par dana nakon toga intervjua Policija je i javno optužila Dražena Slavicu i Dina Klarića kao najodgovornije za kornatsku tragediju.

Vrlo lukav i pravovremen potez. Jer Policija i MUP odlučili su se na takvo montiranje cijelog slučaja protiv jednog poginulog vatrogasca i vatrogasnog zapovjednika Slavice, u trenutku kada iz dana u dan traju sporovodi poginulih vatrogasaca, svakoga dana pristizale su nove vijesti o kritičnom stanju ili smrti vatrogasaca koji su ozlijeđeni prevezeni u bolnicu. U tim trenucima, Policija koristi priliku da montira optužnicu, kao što je to potvrdio Mladen Magdić.

Mediji kao propagandna mašinerija "preliminarnih rezultata" MUP-ove istrage

Istovremeno, jasno, gotovo sinkronizirano, započinje i traje medijski linč Dražena Slavice, a hrvatski mediji javnosti serviraju iz dana u dan informacije koje dobivaju od MUP-a i Policije. Nitko od novinara i medija ne postavlja nezgodna i neugodna pitanja u tim prvim danima tragedije. Pa čak niti na famoznoj prezentaciji "preliminarnih rezultata" istrage u Ravnateljstvu Policije, nitko od novinara nije pitanjima doveo u pitanje vjerodostojnost policijskih navoda. Drugim riječima, tih prvih dana kornatske tragedije, mediji su vrlo prigodno bili instrument traženja krivca i policijskog progona onih za koje je Policija odlučila da su krivi. Ovo je, dakako, vrlo značajan trenutak. Jer mediji su nasjeli na politikansku retoriku premijera i predsjednika Republike koji od samog početka istrage histerično nadglasavaju jedan drugoga vičući: "Istraga će utvrditi tko je kriv!". Drugim riječima Policija (odnosno instrument u rukama vlasti) će utvrditi krivca. A nitko se nije sjetio u ovih dvadesetak dana reći da ne može istraga utvrditi krivca. To može učiniti samo sud u zakonitom sudskom postupku. Pa ipak, stječe se dojam da se politički vrh i ovoga puta želio pobrinuti da će upravo oni (kao što su to neprimjereno učinili na zatvorenoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost) izabrati krivca i osuditi ga. To su i učinili.Panika u državnom vrhu

Sve ovo dokazuje veliku paniku i nervozu kod političkog vrha države, zbog kornatske tragedije. Cijeli politički vrh već je tjednima u histeričnom grču traženja krivca. Nešto tu doista jako nije u redu. Netko je negdje gadno zabrljao. Ovakav pokušaj zataškavanja cijelog slučaja, manipulacije istragom i sabotiranja istrage (kao što to tvrdi Mladen Magdić) ne događa se zbog moguće odgovornosti pilota helikoptera zbog kvara na letjelici, što se spominje kao jedan od mogućih uzroka nesreće. Ne vjerujem ni u tu priču. Jer da je tako, žrtvovali bi oni i pilota helikoptera. Nije to u pitanju. Ako se radi o prikrivanju i manipulacijama istrage, tada je u pitanju puno veća afera, koja cijelu kornatsku tragediju povezuje sa najvišim vrhom u državi.

Postoje dva moguća scenarija tragedije, scenarija o kojima čini se nitko ne želi govoriti.


Što skriva tajni 'Dosje Kornat' ?

Scenarij prvi

Već nekoliko godina u Hrvatskoj se vode žučne rasprave o zbrinjavanju opasnog otpada, njegovom skladištenju i odlaganju, te izboru lokacija na kojima bi se zbrinjavao posebno opasan otpad. Problem opasnog otpada u Hrvatskoj do danas nije riješen, a godinama se u tišini špekulira pričama kako Vlada u tajnosti odobrava na određenim mjestima divlje deponije opasnog otpada, dok se ne iznađe bolje rješenje. Prema tvrdnjama nekih sugovornika, koji su bili visoko u sustavu vlasti, u Hrvatskoj je unatrag desetak godina postojalo čak četrdesetak takvih lokaliteta. Neki od njih bili su i u zaštićenim rezervatima, parkovima prirode ili nacionalnim parkovima. Naime, kada bi se u tajnosti donosila odluka o odlaganju takvog opasnog otpada m,oralo se izabrati nepristupačne, puste, napuštene, lokacije na kojima nema pretjeranog prometa ljudi, gdje nema naseljenih mjesta, stanovnika i slično. Razgovarao sam s jednim čovjekom koji je znao za takve projekte i koji mi kaže da Veliki Kornat, osobito lokalitet na kojem se dogodila nesreća odgovara profilu lokaliteta za takav tajni deponij. Koji ne mora biti velik. Ako pretpostavimo da se na dijelu lokaliteta prema kojem su se kretali vatrogasci na Kornatu nalazio manji deponij opasnog otpada, od svega nekoliko limenih bačva, primjerice, požar kada je došao do toga otpada mogao se pretvoriti u vatreni vrtlog, moglo je doći do nekog oblika eksplozije, koja je onda zahvatila i vatrogasce, koji su stradali i poginuli. Da je ovo mogući scenarij dokazuje i nedavna nesreća u Slavonskom Brodu, kada se stan obitelji Koprivčević zapalio od - dječjih pelena bačenih u katnu za smeće, u kojoj je pod određenim uvjetima došlo do kemijske reakcije koja je izazvala požar zbog kojeg su skoro poginuli svi članovi te obitelji. Ovo je, dakako, banalan primjer "opasnog otpada". Ali kada dječje pelene mogu izazvati takvu katastrofu, pomislimo kakvu nesreću može izazvati stvarno opasan teret odbačen na određenu lokaciju na potpuno neprikladan način.

Scenarij drugi

Na području Sjevernog Jadrana ovog su se ljeta u tajnosti događale (kao i u drugim dijelovima Hrvatske) razne vojne vježbe manjeg ili većeg razmjera. Svaka vojna vježba je tajna i povjerljiva, pogotovo ako se radi o testiranju novih oružja, streljiva, vojne opreme. Nije li moguć scenarij prema kojem su na Kornatu održavane vojne vježbe nakon kojih je u tom zabačenom dijelu otoka ostala određena količina opasnih tvari. Međutim, nitko od odgovornih tijekom vježbe nije niti mogao sanjati da će doći do požara, da će se na tom dijelu otoka zateći vatrogasci, i da će požar zahvatiti preostale opasne tvari od vojnih vježba, te se nakon toga poroširiti i zahvatiti dio terena na kojem su se zatekli vatrogasci.Vojni specijalci - "čistači" u akciji

Jedino ovakva dva scenarija objašnjavaju ono što se na Kornatu događalo neposredno nakon tragedije i stradavanja vatrogasaca. Naime, neposredno nakon stradavanja vatrogasaca, a prije same akcije spašavanja stradalih, na Kornat su došli pripadnici bojne za specijalna djelovanja Hrvatske vojske, koji se inače i u vojnom žargonu mogu nazvati "čistačima" (takav naziv koristi i mafija). Dakle, vojni specijalci stigli su na Kornat prvi da bi obavili čišćenje? To je jedini logičan zaključak. U svakom slučaju čini se da su na raspolaganju imali par sati, jer prema dostupnim informacijama čak par sati nakon njih na otok su stigle spasiteljske ekipe. Što se u tom vremenu događalo na otoku? Što su vojni specijalci radili? Tko im je zapovijedao? Tko je izdao zapovijed vojnim specijalcima za čišćenje požarišta? To su prava pitanja u ovom trenutku. Policija i MUP, zapravo, su stigli zadnji na požarište, kada je ono već bilo "očišćeno".Ovakva vojna operacija poduzima se jedino ukoliko je u pitanju kao uzrok tragedije jedna od dva scenarija o kojima sam pisao ranije u tekstu. Tada moraju osigurati da do dolaska istražnih organa, policije, a pogotovo medija i javnosti, u najkraćem mogućem roku, budu uklonjeni svi dokazi o pravim uzrocima ovakve nesreće. Ako su uzrok nesreće i vatrene stihije zaostala vojno tehnička sredstva od moguće vojne vježbe, tada bi ovakva akcija i nazočnost najelitnijih vojnih specijalaca HV-a bila razumljiva i objašnjiva. Morali su ukloniti tragove koji bi kompromitirali odgovorne.

Zašto su karbonizirana tijela poginulih
uklonjena s mjesta tragedije tek nakon puna 22 sata?
I prve izjave spasitelja govorile su o "spaljenoj zemlji", mjesto nesreće opisivalo se kao spaljeno napalmom. Fotografije samog požara u trenutku spuštanja vatrogasaca na Kornat ne daju niti naslutiti mogućnost takve tragedije. Osim toga, na mjestu nesreće jednostavno je premalo suhe trave i raslinja da bi se razvio takav eruptivni požar. Barem takvo tvrde neki stručnjaci.

Sam Stipe Božić govorio je o tome kako na mjestu stradavanja vatrogasaca nema nikakvog raslinja osim niske trave.

"Na mjestu gdje smo ih našli nema niti jednog grma, nego sami kamen i suha trava. Mislim da su stradali u minuti jer je trava planula kao napalm, nestalo je kisika i spasa im nije bilo."

Međutim je li tako niska i oskudna trava mogla planuti poput napalma ? Nitko od stručnjaka nije previše uvjeren u tu priču.Jedno je potpuno jasno, vlasti i službena istraga na brzinu su izabrali krivce, zatvorili ih i sada imaju vremena za tihu i tajnu istragu, koja će ujedno poslužiti i za čišćenje svih preostalih dokaza koji bi mogli ukazivati na dva scenarija o kojima ovdje pišem. Ovakva akcija zataškavanja nije pokrenuta zbog nižih osoba u lancu odgovornosti. Radi se o najvišem političkom i vojnom vrhu. Radi se o vojnoj operaciji, samim tim što su elitne jedinice HV-a bile prve na požarištu. Radi se o akciji "čišćenja".

Kasnonoćni posjet Ive Sanadera preživjelom vatrogascu


Osim toga, i kasnonoćni posjet Ive Sanadera preživjelom vatrogascu budi sumnje u premijerove prave motive.Kao da je svima bilo stalo vidjeti koliko Lučić zna?!
Kao da su željeli i prije nego što se taj hrabri mladić oporavi provjeriti nije li vidio previše?


Sada znademo da postoji tajni "Dosje Kornat". To je onaj dosje o kojem je raspravljalo Vijeće za nacionalnu sigurnost iza zatvorenih vrata (!) . A danas više nitko, niti obitelji stradalih, niti vatrogasci u Hrvatskoj, niti javnost, nitko ne vjeruje u objektivnu i nepristranu istragu.

Veliko priznanje i zahvalnost dugujemo našem vatrogasnom YouTUBE kroničaru Iskrenom koji marljivo postira video clips iz života hrvatskih vatrogasaca, pa i ovakve tragične događaje.
Iskreni, iskreno ti hvala.

piše: Domagoj Margetić na svom blogu
Acivi na 21.09.2007 02:07:00
Komentari
#1 magnum

na 23. Rujan 2007 14:00
Odlomljen je komad stijene, a znamo kad se od cjeline nešto odlomi da tada kreće pad svega odnosno kreće velika lavina
#2 vjeko-vjeko

na 23. Rujan 2007 20:39
Prava istina ove tragedije teško će se saznati,a pogotovo sada u ovo predizborno doba kada svi gledaju kako da se uhvate fotelje.Pojedinci će puno toga obećati ali jako malo izvršiti jer uvijek gledaju samo sebe.Žalosno ali istinito!AngrySad
#3 NICK

na 23. Rujan 2007 21:10
Takav scenarij događaja je i najvjerojatniji.

- Ta ista vojska da je htjela mogla je ranjene otpremiti u bolnicu
u roku dva sata.
- ta ista vojska nije dozvolila Slavici da ode Na kornate i Vrati se
nazad, Vjerujem da bi kao iskusan profesionalac otkrio uzrok
tragedije.
- Ta ista vojska šalje prvi helikopter tek u 19 sati.
ranjeni leže u pristaništu nekoliko sati dok ne dolazi patrolni
čamac iz Zadra. Valjda su čekali da svjedoci umru.
zato su ih u zagreb i ssplit votili vozilima a ne helikopterima
- Ta ista vojska zabranila je Vatrogascima da idu u brdo.
- Zato su zatvorili Slavicu ne da bi utjecao na svjedoke ,,nego
da nebi došao do prave istine i da bi oni mogli nesmetano "
" razgovarati " sa mogučim svjedocima.
- Zato se i vojna svita odmah sjatila na teren da vide jeli sve
pod kontrolom.-
- Zato je Sanader tajno posjetio Franu i rekao mu il ništa neznaš
il te nema. iskreno rečeno bojim se da frane nebi " nestao u
magli "
- Gospodine Predsjedniče, vrhovni zapovjedniče Oružanih
snaga RH dajte naredite pravu istragu, dajte pravu istinu
Ta vi se prema zakonu ne možete više kandidirati za
Predsjednika i nemorate se bojati za stolicu, ali možete otiči
sa političke scene kao čovjek koji je shvatio da je Vojska u
službi Naroda i da narod ima pravo znati šta se u vojsci zbiva.
#4 Margetic

na 23. Rujan 2007 21:54
Danas sam razgovarao s jednim iskusnim vojnim stručnjakom. Slaže se s postavkama scenarija kornatske tragedije iz moje analize. Međutim, razlog panike državnog vrha i hitnog traženja krivca može biti upravo zbog kraha vojnog sustava, poovezanog usko s ovom tragedijom. Naime, prewtpostavimo da se radilo o tajnim vojnim vježbama i zaostalim vojnim sredstvima na terenu. Bilo kakva kompromitacija vojnih vježba i vojnog sustava u RH sada, može biti kobna za primanje Hrvatske u Članstvo NATO-a sljedeće godine, što je jedan od glavnih političkih "aduta" vladajuće strukture. A to je ujedno i (njima) dovoljan i stvaran motiv za prikrivanje stvarnih uzroka i okolnosti kornatske tragedije. Zato su vojni čistači morali ukliniti sve kompromitirajuće tragove, a tek nakon toga posao su mogli obaviti policija i istražitelji.
#5 NICK

na 23. Rujan 2007 21:58
I za to mora platiti Slavica ????

Jebem ja takav vojni vrh i takvu vojsku.
#6 Margetic

na 23. Rujan 2007 22:01
Oni su spremni žrtvovat bilo koga. nažalost. Zar to nisu već pokazali?
#7 Darac

na 23. Rujan 2007 22:04
Nije tu sam vojska i vojni vrh..ima tu prste i politički....
Pa vojska uvijek ima žrtve na koje su oni spremni....samo je problem što u jako puno slučajeva te žrvte nisu iz njihovih redova
#8 Margetic

na 23. Rujan 2007 22:09
Naravno. Politički vrh je svakako odgovoran. Jer Bojna za specijalne namjene HV-a, koja je pod izravnim zapovjedanjem Ministra, Predsjednika i Premijera, bez njihove odluke nije niti mogla krenuti u akciju! Drugim riječima, čišćenje je naredio najviši politički vrh. To sam i naveo u ranijem komentaru. Njima su njihovi sitni politički ciljevi i politička trgovina, važniji od ljudskih života i ljudskih sudbina. To je gruba istina o onima koji upravljaju ovom zemljom. Bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali. To je nevažno. Na pozicijama moći, svi se oni ponašaju jednako arogantno i egocentrično.
#9 cmc

na 25. Rujan 2007 00:34
Jeli u ovoj tragičnoj pogibelji naših kolega itko postavio pitanje tko je otkačio krušku sa vodom ako znamo da se ona mora otkačiti sa zemlje.Znači morala je postojat osoba koja je to napravila,a koja se nigdje ne spominje.
#10 DJM

na 04. Listopad 2007 15:52
A di su rezultati istraživanja generala Obradovića koji je brže bolje smijenjen. Ovo bi samo potvrdilo njegove nalaze!

http://www.nacional.hr/articles/view/37129/

http://www.nacional.hr/articles/view/37748/

ali to je samo kap u moru. Jer zamislite vijets Vojska zapalila Vatrogasce - a mi bi u NATO!
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2023.
PRIJAVE


REZULTATI


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 05:58:48
[size=20][b]Dubr-
avko Regovic[/b] prodaje: Vozilo za gašenje šumskih požara. Z...