Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
VELIKA LUDINA: 80.godina DVD VIDRENJAK
VELIKA LUDINA: 80.godina DVD VIDRENJAK
Održana proslava 80 godišnjice DVD VIDRENJAK


Prije početka sjednice obiđene i posvećene su novouređene garaže, oprema te prostorije DVD-a pri tom moramo zahvalit Općini Velika Ludina na izgradnji nove garaže za vozila ,članovima koji su sudjelovali u urđenju.
Posebno zahvaljujemo direktoru firme Vatropromet iz Zagreba g.Nenadu Radojčiću našem dugogodišnjem prijatelju na nabavci nove kuhinje u našim prostorima.


Svečanu sjednica otvorio je predsjednik društva Branko Moguljak pozdravljajući sve prisutne članove društva i pozvane uzvanike .
Ispred HVZ-a i VZ Sisačko–moslavačke županije predsjednik Mijo Brlečić . Načelnik opčine Velika Ludina Dražen Pavlović ,donačelnik Zlatko Nežić te predsjednik općinskog vijeća Vjekoslav Kamenščak. Počasni predsjednik HVZ Teodor Fricki Direktor firme Vatropromet Nenad Radojčić , ostali predstavnici susjednih VZO-a i društava te župnik Mato Mihaljević.
www.vatrogasni-portal.com/images/news/161213-vidrenjak.jpg

Pokrovitelj ove obljetnice bila je:Općina Velika Ludina.
Supokrovitelji: VZ Sisačko –moslavačke zajednice, VZO Velika Ludina, VATROPROMET d.o.o., Podgorski usluge, Autoservis Mezak, Uslužni obrt Deni, te g.Stjepan Martinac.
www.vatrogasni-portal.com/images/news/161213-vidrenjak-1.jpg

Tjekom sjednice tajnik DVD-a Vidrenjak Marijan Benković obratio se prisutnima u referatu o počecima i daljnjem radu društva.
www.vatrogasni-portal.com/images/news/161213-vidrenjak-2.jpg

www.vatrogasni-portal.com/images/news/161213-vidrenjak-3.jpg

www.vatrogasni-portal.com/images/news/161213-vidrenjak-4.jpg


Podjeljena su priznanja zaslužnim članaovima:
Medalja za 50 godina rada Jandric Josipu.
Potpisane je povelja o bratimljenju između DVD VIDRENJAK i DVD DESNO TREBARJEVO.
Proglašeni su počasni članovi društva i to Mijo Brlečić te Nenad Radojčić s kojima imamo izrazito veliku suradnju kako poslovno tako i u ostalim društvenim aktivnostima.
www.vatrogasni-portal.com/images/news/161213-vidrenjak-5.jpg

www.vatrogasni-portal.com/images/news/161213-vidrenjak-6.jpg

Nakon podjela plaketa i zahvalnica pristupilo se druženju do ranih jutarnjih sati uz Party bend Draganić.dobra jela i neizostavno Moslavačko vino.


Referat


U zapisniku od 23. veljače 1936.godine, koji je spisan u kući „Seljački dom“ u Vidrenjaku, stoji da se povodom zamolbe žitelja Vidrenjaka za održavanjem konstituirajuće Skupštine za osnutak Dobrovoljne vatrogasne čete u Vidrenjaku sastalo 33 žitelja sela te su izvršili izbor Upravnog odbora, Nadzornog odbora i trubljača.

Inicijatori osnivanja i daljnjeg rada DVD-a bili su Adolf Cesar, Josip Canjek, Stanko Krupička, Josip Jelinek i Josip Jendric st.

Na početku rada i djelovanja DVD Vidrenjak bio je slabo opremljen. Iz tog vremena vrijedno je spomenuti ručnu vatrogasnu štrcaljku koja je proizvedena 1890. godine i sačuvana je do današnjeg dana.

Temeljni zadatak mladog društva bio je pronalaženje načina da se pribave potrebita financijska sredstva za nabavku opreme i uniformi potrebnih za djelovanje i rad Društva.

Izbijanjem drugog svjetskog rata rad DVD-a stagnira, ali ipak ne prestaje jer funkcionira odjeljenje od 12 članova koji imaju zadatak štiti selo od mogućih požara i drugih nepogoda.

Nakon drugog svjetskog rata od 1946. godine rad društva oživljava. Društvo aktivno radi na izgradnji novog vatrogasnog spremišta u prostoru ondašnjeg Zadružnog doma.

60-tih i 70-tih godina Društvo se tehnički značajnije oprema. Nabavljena je motorna štrcaljka „Rosenbauer 600“ i ostala potrebna vatrogasna oprema i pribor.

Mjesna zajednica 1984. godine izvršava dogradnju seoskog doma u sklopu kojeg je sazidano vatrogasno spremište.

U vremenu od 1990. do 2005. godine rad DVD-a Vidrenjak oživljava i u velikom je usponu. Nabavlja se nova oprema, tehnika i vozila. U rad Društva uključuje se velik broj novih članova, oformljuju se natjecateljska odjeljenja muški A i B te prvi puta u povijesti društva ženska A ekipa i djeca od 6 do 12 godina. Stručno se osposobljava velik broj članova, uspostavlja se suradnja sa INA-Industrijom nafte, pogonom PSP Okoli i CPS-om Okoli.

1990. godine DVD je izvršio uređenje vatrogasnog spremišta, iste godine uz pomoć mjesne zajednice napravljen je prilaz spremištu te su nabavljene cijevi za usisni vod.

U proljeće 1991. godine Mjesna zajednica Vidrenjak financirala je kupnju autocisterne „Zill“ kapaciteta 3000 l.

U razdoblju od 1992. do 1995 godine osposobilo se za ispitanog vatrogasca i vatrogasca prve klase ukupno 34 člana, za zvanje vatrogasnog dočasnika 16 članova i 5 članova zvanja vatrogasni časnik, te jedan član završava seminar za vatrogasnog suca.

1994. godine Društvo uređuje okoliš oko društvenog doma i malonogometno igralište koje će u narednim godinama služiti mladima za igru a Društvu kao poligon za vježbu.

U 1996. godini društvo uređuje društvene prostorije te organizira proslavu 60. obljetnice svoga rada i djelovanja, po prvi puta tiska monografiju DVD-a Vidrenjak te izrađuje amblem Društva.

Povodom 60.-te obljetnice rada i djelovanja Društvo dobiva zastavu od Josipa i Vesne Plaščar, kumova zastave.

Vrlo aktivan rad društva zamijećen je i od općinskih struktura pa tako 1998. godine dobiva godišnju nagradu Općine Velika Ludina.

Cijeneći predani vatrogasni rad društva Vatrogasna zajednica Sisačko-moslavačke županije posredstvom predsjednika Mije Brlečića 1999. godine daruje kombi vozilo Fiat Ducato.

U 2001.godini naša dva člana sudjeluju u gašenju požara na priobalju.
Također te iste godine Općina Velika Ludina dodjeljuje DVD-u Vidrenjak priznanje za poseban doprinos na razvoju i unapređenju vatrogastva u Općini Velika Ludina.

Društvo i nadalje aktivno radi pa tako 2004. godine nabavlja vatrogasno navalno vozilo TAM 110 T od vatrogasne postrojbe Kutina kojim si u mnogome olakšava vatrogasnu djelatnost.

U 2005 godini osposobljeno je 13 novih članova za zvanje vatrogasac .
Iste godine vatrogasna zajednica Sisačko-moslavačke županije financira instaliranje elektroničkog uređaja za daljinsko upravljanje.

2006. godine Općina Velika Ludina donosi Plan zaštite od požara općine, te donosi odluku da DVD Vidrenjak bude središnje društvo Općine Velika Ludina. Slijedom navedenog društvo proširuje interventnu postrojbu za 10 članova sukladno planu zaštite o požara Općine Velika Ludina, te od tada ista broji 20 operetivnih vatrogasaca.

U vremenu od 2006 do 2009 godine nabavlja se nedostatna vatrogasna osobna zaštitna oprema. Nakon nabavljene osobne opreme ukazala se potreba za novijim vatrogasnim vozilom, pa tako 2010 godine u suradnji sa Općinom Velika Ludina raspisan je natječaj o javnoj nabavi vatrogasnog navalnog vozila, koje je nabavljeno preko poduzeća „Vatropromet“ d.o.o. iz Zagreba, inače našeg dugogodišnjeg suradnika i prijatelja gospodina Nenada Radojčića direktora poduzeća koji nam je pomogao u prikupljanju svih potrebitih dokumenata potrebnih za uvoz vozila. Tako je kupljeno navalno vozilo marke „DAF“ sa opremom. Važno je reći da su u nabavci vozila financijska sredstva osigurali Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Općina Velika Ludina i Vatrogasna zajednica županije Sisačko-moslavačke.

Od 2009 do 2011 godine naši članovi prisustvuju sa županijskom vatrogasnom postrojbom u gašenju požara na dislokaciji na otoku Braču i Korčuli.

U 2011 godini potpisuje se ugovor sa podzemnim skladištem plina Okoli o obavljanju vatrogasnih usluga. Kupuju se sredstva veze (UKV stanice, mobilne i ručne).
Iste godine uz pomoć Vatrogasne zajednice županije Sisačko-moslavačke i predsjednika Mije Brlečića, a preko poduzeća „Vatrpromet“ kupujemo kombi vozilo „Opel Vivaro“ za prijevoz vatrogasaca i opreme.

Cijelo vrijeme društvo kontinuirano nastavlja osposobljavati svoje članove te u razdoblju od 2011 do 2014 godine osposobljeno je:
23 člana za zvanje „Vatrogasac“,
12 članova za zvanje „Vatrogasac I kl.“,
9 članova za zvanje „Vatrogasni dočasnik“,
5 članova za zvanje „Vatrogasni dočasnik I kl.“,
2 člana za zvanje „Vatrogasni časnik“ i
2 člana za zvanje „Vatrogasni časnik I kl.

U 2014. godini kupljena je autocisterna „IVECO MAGIRUS“uz financijsku pomoć Općine Velika Ludina i Vatrogasne zajednice županije Sisačko-moslavačke. Društvo sada raspolaže sa kombi vozilom, auto cisternom i navalnim vozilom, te uslijed nedostatka garažnog prostora bilo je potrebno izgraditi novi garažni prostor. U dogovoru sa načelnikom Općine Velika Ludina gospodinom Draženom Pavlovićem krenulo se u izgradnju koju je financirala Općina Velika Ludina.

U 2015. i 2016. godini radilo se na uređenju vatrogasnih prostorija (ugradnja vrata, izrada glazura, postavljanje pločica itd.).

Nakon završenih građevinskih radova ukazala se potreba opremanja i namještanja istog prostora.

U razgovoru sa našim prijateljem gospodinom Nenadom Radojčićom direktorom poduzeća „Vatropromet“, koji je ponudio svoju pomoć, krenulo se u realizaciju tako da je on sam opremio prostor novom kuhinjom, te mu se ovom prigodom iskreno i od srca zahvaljujemo.

Povodom dana Općine 01. rujna 2016. Godine, Općina Velika Ludina dodijelila je DVD-u Vidrenjak priznanje za dugogodišnje humanitarno zalaganje na prevenciji i zaštiti od požara, te 80 godina postojanja društva.

Društvo danas broji ukupno 157 članova, od čega 21 operativni član, 19 pričuvnih članova, 54 izvršujuća člana, 5 članova vatrogasni veteran, 1 počasni član, 5 pomažućih članova, 39 članova vatrogasne mladeži i 14 članova djece vatrogasnog podmladka, a osposobljeno je sa:
4 člana zvanje „Vatrogasni časnik I kl.“,
3 člana zvanja „Vatrogasni časnik“,
8 članova zvanja „Vatrogasni dočasnik I kl.“,
10 članova zvanja „Vatrogasni dočasnik“,
17 članova zvanja „Vatrogasac I kl.“,
21 član zvanja „Vatrogasac“, te dva člana imaju položen ispit za vatrogasnog suca.

Valja napomenuti da je 9 članova osposobljeno za rad s aparatima za zaštitu dišnih organa , a 10 članova za rad sa motornom pilom.

Velik doprinos u radu društva u proteklom 80. godišnjem radu dali su svi članovi ne sebično se angažirajući u čuvanju ljudskih života i imovine. To su članovi koji su na zvuk sirene izlazili na požarišta, članovi upravnog odbra, članovi nadzornog odbra, članovi natjecateljskih ekipa, članovi koji su bili angažirani na poslovima u suradnji sa PSP-om i ostali članovi koji su se odazivali na radne akcije za potrebe društva. Neki više neki manje, ali svi su bili jedno DVD Vidrenjak!.
Smatramo da smo ovim referatom ukratko iznesli gotovo sve ono što je bilo od bitnog značaja u radu našeg društva u proteklim godinama.

Ovom prigodom Zahvaljujemo se svima onima koji su pomogli na bilo koji način u radu našeg društva.

Zahvaljujemo se Općini Velika Ludina, Vatrogasnoj zajednici Općine Velika Ludina, Vatrogasnoj zajednici županije Sisačko-moslavačke, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i svim sponzorima i donatorima našeg društva uz vatrogasni pozdrav…

„POMOZ BOG – VATRU GASI BRATA SPASI“U Vidrenjaku, 09.12.2016.
UPRAVNI ODBOR DVD-a
vidramos na 13.12.2016 16:41:37
Komentari
Nema komentara.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2024.
PRIJAVE

9. ZIMSKI KUP

DVD OSTRNA

REZULTATI


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...