Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
DUZS: Održava se terenska vježba zaštite i spašavanja “HORVATI 2013“
DUZS: Održava se terenska vježba zaštite i spašavanja “HORVATI 2013“
Održava se terenska vježba zaštite i spašavanja “HORVATI 2013“


U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje 19. travnja 2013. započela je terenska vježba zaštite i spašavanje „HORVATI 2013“, čiji je pokazni dio održan 20. travnja na Kamenolomu Bizek u Podsusedu, Zagreb i na lokaciji poligona Horvati. Cijela vježba neprekidno traje do nedjelje, 21. travnja do 16.00 sati.

Cilj vježbe bio je provjeriti spremnost operativnih snaga zaštite i spašavanja za djelovanje nakon potresa. Osnovna pretpostavka za izvođenje terenske vježbe je simulacija posljedica katastrofalnog potresa na području Grada Zagreba. Scenarij vježbe se bazira na razornom potresu koji je kasnim večernjim satima 19. travnja pogodio područje Grada Zagreba te imao za posljedicu veliki broj ljudskih žrtava kao i štete na stambenim i gospodarskim objektima.

Ciljevi vježbe:
• uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih, prvenstveno gotovih snaga zaštite i spašavanja te drugih sudionika koji se mogu uključiti u sustav zaštite i spašavanja;
• postizanje novih sposobnosti te poticanje izgradnje integriranog sustava zapovijedanja u složenim akcijama zaštite i spašavanja;
• provjera efikasnosti postupaka utvrđenih standardnim operativnim postupcima za aktiviranje operativnih snaga zaštite i spašavanja te drugih sudionika u slučaju velikih nesreća i katastrofa;
• prikupljanje dodatnih elemenata za izradu standardnih operativnih postupaka za djelovanje operativnih snaga u slučaju velikih nesreća i katastrofa;
• provjera koordinacije svih sudionika zaštite i spašavanja u uvjetima velikih nesreća i katastrofa;
• provjera samodostatnosti glede logistike u uvjetima velikih nesreća;
• provjera specijalističke opreme te provjera osposobljenosti za rukovanjem specijalističkom opremom;
• podizanje razine informiranosti stanovništva o aktivnostima subjekata zaštite i spašavanja i postupanju vezanom uz urbano spašavanje radi spremnosti kod eventualnih budućih sličnih događaja.

Zadaće vježbe:

• traganje za unesrećenim osobama nakon potresa
• spašavanje zatrpanih ljudi u urušenim objektima
• spašavanje žrtava (ozlijeđenih i neozlijeđenih) s viših katova objekata
• zbrinjavanje unesrećenih osoba (pružanje medicinske skrbi)
• osiguravanje objekata od urušavanja
• rješavanje akcidentne situacije s opasnom tvari

SCENARIJ VJEŽBE

U petak 19. travnja 2013. u 22,56 sati područje središnje Hrvatske pogodio je potres. Prema prvim informacijama iz Geofizičkog Zavoda Hrvatske potres je bio magnitude od 6,5º po Richteru s epicentrom na području zapadnih obronaka Medvednice, pri čemu je hipocentar potresa (žarište) bio na dubini od oko 5.000 metara. Prema prvim informacijama iz pogođenog područja, najveće posljedice zabilježene su na području zapadnih dijelova Grada Zagreba, uz nastanak velikih oštećenja na stambenim objektima, kao i na objektima javnih sadržaja.
Na širem području, gdje obitava oko 200 000 stanovnika, raspoložive operativne snage Grada Zagreba te gradova i općina Zagrebačke županije čije područje nije pogođeno potresom, odmah su započele s akcijama spašavanja i pružanjem pomoći ugroženom stanovništvu.
Zapovjedništvo civilne zaštite Grada Zagreba ustrojava se u punom sastavu i preuzima koordinaciju spasilačkih aktivnosti na pogođenom području.
Potres koji je pogodio ovo područje u noćnim satima izazvao je velika oštećenja na starim pogonima, rotacijskoj peći i silosima sirovine i gotovog cementa. Potres je također izazvao mnogobrojna klizišta na padinama Medvednice koje su ionako podložne takvoj vrsti nesreća. Došlo je do klizanja zemljanog materijala na obiteljske kuće i okućnice u podsljemenskoj zoni (Kamenolom Bizek) i urušavanja obiteljskih kuća u selu Horvati.
Klizišta su zatrpala korita podsljemenskih potoka te je došlo do plavljenja nekih urušenih kuća i sumnja se da u poplavljenim prostorima ima žrtava.
Sve raspoložive snage zaštite i spašavanja (profesionalni i dobrovoljni vatrogasci, hitna medicinska pomoć, civilna zaštita, ljudski i materijalni resursi komunalnih poduzeća) s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije su aktivirane i pružaju potrebnu pomoć u otklanjanju posljedica i spašavanju ugroženog stanovništva. Obzirom na nastale posljedice procjenjuje se da je žurno potrebno osigurati dodatne snage u spasilačkim timovima za potragu i spašavanje iz ruševina.
Operativne snage zaštite i spašavanja Grada Zagreba raspolažu sposobnostima za urbano traganje i spašavanje iz ruševina, no s nedovoljnim kapacitetima za katastrofu ovakvog opsega. Stoga se na zahtjev gradonačelnika upućenog ravnatelju DUZS-a, na pogođeno područje šalju specijalistički timovi za traganje i spašavanje iz ruševina sastavljeni od pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite za spašavanje iz ruševina (zona Zagreb i zona Rijeka), Državne vatrogasne intervencijske postrojbe DUZS-a, JVP grada Rijeke, timovi Crvenog križa za pružanje prve pomoći te interventne policije i protu-eksplozivne službe Policijske uprave Zagrebačke


Državna uprava za zaštitu i spašavanje
Nehajska 5, 10000 Zagreb
Tel: 01 3650 020, 01 38 55 942,
01 38 55 945
Mob: 091 112 1286
mail:

Acivi na 20.04.2013 18:09:15
Komentari
Nema komentara.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2023.
PRIJAVE


REZULTATI


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 05:58:48
[size=20][b]Dubr-
avko Regovic[/b] prodaje: Vozilo za gašenje šumskih požara. Z...