Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
NOVI VINODOLSKI: Vatrogascima ili milijuni ili ni lipe
NOVI VINODOLSKI: Vatrogascima ili milijuni ili ni lipeNEPRAVDA iz novljanskog DVD-a SAN MARINO upozorili na maćehinski odnos države
Vatrogascima ili milijuni ili ni lipe

Država financira 56 postrojbi koje su izašle iz MUP-a. Gradovi i općine koje nisu imale tu sreću da ranije imaju profesionalnu postrojbu moraju sami financirati svoje vatrogasce

Piše: Anto RAVLIĆ

Novljanski DVD San Marino prošle je godine na intervenciju izašao 245 puta, što je dvostruko više od godišnjeg prosjeka. Angažman novljanskih vatrogasaca nije mogao proći nezapažen. Državna uprava za zaštitu i spašavanje dodijelila je Novljanima godišnju nagradu. Vatrogasci iz Novog bili su heroji svoga grada, ali i heroji susjeda. Više sati odradili su u »gostima«, nego na svom teritoriju.

– Bolje da mi pomažemo drugima, nego drugi nama, primijetio je tajnik DVD-a San Marino, Velibor Topolovec, koji je za gradske vijećnike pripremio izvješće o sustavu zaštite i spašavanja na području Novog Vinodolskog.

Problem zaštita vozila

Tajnik Topolovec podsjetio je na sve što su novljanski vatrogasci učinili istakavši da zahvaljujući dobroj organizaciji prošlo sušno ljeto nije nanijele veće štete u Novom. Izgorjela je površina jednaka dvama nogometnim igralištima. Topolovec je progovorio i o problemima.
– Muči nas nedostatak prostora. Zimus, kad je cijela postrojba praktično danonoćno bila angažirana, imali smo problema sa smještajem. Imamo jednu grijanu prostoriju u koju se može smjestiti tek nekoliko ljudi. Kad smo svi na okupu, nemamo gdje s ljudima. Problem je zaštititi vozila. Nemamo dovoljno garaža i oprema na vozilima koja je morala ostati vani se smrznula. Šteta je bila oko 80 tisuća kuna. Prvi put u 30 godina smo morali grijati i garaže u kojima je bilo minus pet. Sustavi za gašenje su se smrzavali. Skupljali smo grijalice po gradu, nosili ih od kuće da ne bismo ostali bez vozila. Dom je dao svoje, gotovo da više nije za boraviti unutra. Dotrajale instalacije su nedavno gotovo izazvale požar. Zamislite sramote da vatrogasni dom izgori, rekao je tajnik Topolovec.
O obnovi doma vatrogasci mogu samo sanjati, kaže Topolovec usmjeravajući priču na srž problema i maćehinski odnos države, na nepravdu koja traje godinama i vuče se po sudovima.
– Velika sredstva trošimo na nešto što drugima daje država, ističe Topolovec upozoravajući da se problem ne odražava na solidarnost vatrogasaca.

Majka i maćeha

Naime, od 1993. do 2000. godine vatrogastvo je funkcioniralo u sastavu MUP-a. Prije 13 godina dolazi do decentralizacije vatrogastva koje se spušta na gradove i općine koje dobivaju zakonsku obavezu da formiraju postrojbe koje će štititi njihovo područje. Predviđeno je da svake godine država smanjuje dotacije za 56 profesionalnih vatrogasnih postrojbi širom Hrvatske i da za četiri godine financiranje potpuno preuzmu jedinice lokalne samouprave. No, brzo se shvatilo da dobar dio gradova i općina nema dovoljno sredstava za financiranje svojih vatrogasaca i prijetilo je rasformiranje postrojbi. Država je odlučila i dalje financirati postrojbe. I tada nekome postaje majka, a nekome maćeha. Financira tek 56 postrojbi koje su djelovale pod MUP-om. Ostali gradovi koji nisu imali postrojbu pod MUP-om, moraju sami financirati vatrogasce. Tako Novi Vinodolski, Rab, Cres, Ravna Gora i Vrbovsko od države ne dobiju niti lipu, a netko inkasira tri milijuna kuna godišnje.
Proračun odlazi u plaće
Prema riječima agilnog tajnika Grad Novi Vinodolski izdvaja dvostruko više no što propisuje zakon. Godišnje oko milijun kuna plus 100 tisuća kuna za ljetnu sezonu. DVD San Marino bi trebao imati osam profesionalnih vatrogasaca. Zbog nedostatka sredstava, zaposleno ih je tek šestero. Ljeti se angažira dodatnih deset vatrogasaca. Oko 90 posto proračuna za vatrogastvo odlazi na plaće i ne ostaje prostor za nabavku i modernizaciju opreme.
Acivi na 20.03.2013 15:03:02
Komentari
#1 kontra

na 21. Oľujak 2013 10:22
Gospodine Velo, ne želim ulaziti u diskusiju, ali oćito ili nisi pročitao presudu Ustavnog suda po ovom pitanju ili ju namjerno iskrivljuješ. Iz tih razloga a i zbog istinitosti navoda u ovom članku dajem odgovor Ustavnog suda po ovom pitanju.

"U vezi s navedenim, Ustavni sud pripominje da djelatnost javnih vatrogasnih postrojbi (kao decentraliziranih funkcija) i jesu preuzele samo one jedinice lokalne samouprave na čijem području su bila sjedišta postrojbi MUP-a.
No, jedinice lokalne samouprave slobodne su da u okviru svog samoupravnog djelokruga, sukladno članku 8. ZoVat/99 osnuju (nove) javne vatrogasne postrojbe kao javne ustanove jedinica lokalne samouprave. Hoće li to učiniti ili ne, ovisi isključivo o prosudbi nadležnih tijela jedinica lokalne samouprave.
U vezi s navedenim, ističe se da osporena zakonska odredba ne pravi razliku između javnih vatrogasnih postrojbi u pogledu načina i vremena njihova osnivanja. Pravo na sudjelovanje u odgovarajućem udjelu u porezu na dohodak imaju, kako javne vatrogasne postrojbe osnovane kao javne ustanove od bivših postrojbi i ispostava MUP-a, tako i one koje su osnovane ili će biti osnovane odlukom predstavničkog tijela jedinica lokalne samouprave.Prema tome, nisu osnovani navodi predlagatelja o nejednakom položaju javnih vatrogasnih postrojbi.
U pogledu navoda o nejednakom tretmanu u pogledu financiranja ostalih vatrogasnih postrojbi, Ustavni sud ističe da se osporenim člankom ZoFinJLPS-a situacija u odnosu na financiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava nije promijenila, jer su se one i prije njegovog stupanja na snagu financirale (samo) iz vlastitih prihoda jedinica lokalne samouprave. Dakle, ta društva nisu njegovim stupanjem na snagu dovedena u nepovoljniji položaj jer se nikada nisu niti financirala iz sredstava državnog proračuna.
Slijedom navedenog, hoće li zakonodavac proširiti (omogućiti) djelomično financiranje (pomoć) iz državnog proračuna i ostalim vatrogasnim postrojbama, nije ustavnopravno pitanje koje bi moglo biti predmet ustavnosudske ocjene. Riječ je o procjeni zakonodavca hoće li (treba li) promijeniti i u kojem opsegu dosadašnji način njihova financiranja. Člankom 2. stavkom 4. Ustava određeno je da Hrvatski sabor samostalno, u skladu s Ustavom i zakonom, odlučuje o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Republici Hrvatskoj, što je u konkretnom slučaju zakonodavac i učinio.
Ustavni sud na kraju opetovano podsjeća da nije u njegovoj nadležnosti ocjenjivati svrsishodnost i opravdanost pojedinih zakonskih rješenja, polazeći od činjenice da zakonodavac ima ustavnu ovlast samostalnog odlučivanja o javnim politikama, pri čemu uživa široku slobodu procjene ali i isključivu odgovornost za svrsishodnost propisanih zakonskih mjera."

Da ste osnovali javnu dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu što dozvoljava Zakon o vatrogastvu kojeg dolje citiram ako ništa drugo dobili bi porez na dohodak u iznosu od 1,3%, koliki je on neznam ali je sigurno veći od sada kojeg ne dobijete ništa.

"Članak 2.
Vatrogasnu djelatnost obavljaju vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva i vatrogasne zajednice kao stručne i humanitarne organizacije koje ostvaruju prava na olakšice i povlastice, sukladno propisima.
Vatrogasna postrojba iz stavka 1. ovoga članka može biti:
1. javna vatrogasna postrojba koja se osniva za područje općine ili grada, dobrovoljna ili profesionalna, "

Dakle ako ste željeli uzeti ono što vam pripada trebali ste se uskladiti s Zakonom o vatrogastvu pa bi to i dobili, ali sigurno po presudi Ustavnog suda nebi mogli sudjelovati u decentraliziranim funkcijama jer niste bili decentralizirani. Pitanje je da li ovakva organizacija paše pojedincim u Vašem DVD-u jer kao javna ustanova dobijete Upravno vijeće i poslovanje pa i knjigovodstvo Vam nadzire grad i pročelnik u gradu. Broj profesionalno uposlenih nebi se trebao povećati od sadašnjih ako nebi bilo dosta novca, ali sigurno bi dobili nešto novca kojeg bi pored gradskih iskoristili za vaše vatrogasce.
Dakle novca ima samo ga se treba znati pametno uzeti i iskoristiti a da se pri tom ne gledaju osobni interesi nego interesi građana za koje ste osnovani.
#2 velo

na 21. Oľujak 2013 19:44
Uvaženi kolega kontra (BŠ) ja jednostavno ne mogu vjerovat da ste vi ovo napisali. Pa notorna je laž da su decentralizirane funkcije vatrogastva preuzele samo jedinice lokalne samouprave u kojima su bila sjedišta VATROGASNIH POSTAJA I ISPOSTAVA MUP-a. Decentralizirane obaveze preuzele su sve jedinice lokalne samouprave, a novac dobivaju samo one u kojima je bilo sjedište MUP-ovih postrojbi ili su u međuvremenu osnovali JVP. Pišete tu o Ustavnom sudu. Pa nemam ja ništa protiv Ustavnog suda ni protiv Javnih vatrogasnih postrojbi, - ja s njima surađujem svakodnevno, za razliku od vas koji Dobrovoljna vatrogasna društva mrzite iznad svega.
Nadalje, mi jesmo osnovali Javnu dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu kako ste ju vi osmislili u zakonu kojeg ste pisali, ali te javne dobrovoljne vatrogasne postrojbe, odnosno jedinice lokalne samouprave u kojima one djeluju nikad nisu ostvarile pravo na decentralizirana sredstva o kojima vi pišete. I nemojte više postavljat pitanja što kome paše. Nama financije vode u Gradskoj upravi i odjelu za financije od kako smo osnovani. Nemojte pretit dobrovoljcima jer bi vam se to moglo osobno vratit kao bumerang. Dobro je poznato koliko je anonimki izašlo iz vašeg ureda usmjerenih prema vatrogasnim zajednicama i društvima. Zar vam nije više dosta blaćenja dobrovoljstva. Prestanite već jednom. Vas niko ne dira pa nemojte ni Vi nas dirat. Borite se za svoje, a nas pustite da preživljavamo sa ovim našim crkavicama kako znamo i umijemo. Umjesto da ste čestitali dečkima iz naše postrojbe na ostvarenim rezultatima - (245 intervencija u 2012 godini, od čega više sati na područjima koje pokrivaju JVP nego na svom području - par članaka iznad ovog) vi i dalje udarate đonom. Čestitam profesore na dosljednosti! Rekao sam 2000. godine da vas uzmu u HVZ i nikakvih problema ne bi bilo u Hrvatskom vatrogastvu. I na kraju u svakoj raspravi istaknem da ste najpametnija osoba u Hrvatskom vatrogastvu, ali da ste baš jedini pametan i da ste jedino vi kompetentni za ovakva pisanja, e to si nemojte uzimat za pravo!
#3 kontra

na 22. Oľujak 2013 11:54
E moj Velo, kad nemaš odgovor onda trpaš u usta da mrzim dobrovoljno vatrogastvo, a doživio sam od sličnih da mrzim cijelo vatrogastvo, što je glupost. U nedostatku argumenata odmah pripisuješ mržnju prema nekom a to su već otrcane floskule političara koji neznaju rješenje problema, onda su im krivi neki drugi jer mrze ove ili one. Uklapaš se u današnji trend političara.
Nikad nisam mrzio dobrovoljne vatrogasce jer tamo ima izvrsnih dečaka koji stvarno zaslužuju svaku pohvalu i treba im skinuti kapu, ali isto tako ima dosta onih koji na njihovim zaslugama dobro žive i uživaju njihove plodove a njim ne daju da se pojave.
Moja namjere je bila da ukažem da si mogao uzeti još novca iz poreza na dohodak od 1,3% samo da si osnovao JVP kao dobrovoljnu s istim brojem profesionalno uposlenih, ali tada se mora po članku 21. Zakona a onda nastaju naravno problemi kao i kod drugih koje su naknadno osnovane.
Koliko znam Sabor RH je donio Zakon o vatrogastvu na prijedlog saborskog zastupnika Franje Gregoriča koji je tada bio predsejdnih HVZ koja zastupa interese dobrovoljnog vatrogastva, pa neznam zašto meni trpaš da sam ja pisao Zakon, pored Predsjednik HVZ-a, tajnika i zamjenika Predsjednika a sam kažeš da mrzim dobrovoljno vatrogastvo, tu mi nešto ne štima, očito si pobrkao lončiće.
Po tvome ispada da sam ja jedini koji stvara probleme u hrvatskom vatrogastvu, stvarno mi daješ nadnaravne mogućnosti i sve zlo koje je u vatrogastvu trpaš na mene, što nije istina i nije fer od tebe. Koliko vidiš već 12 g. se ne može donijeti novi Zakon o vatrogastvu, pa da li sam toliko jak da i to sprečavam, mislim da je ipak problem negdje dalje ali je lakše kad nađeš krivca za svoje pogreške, barem ti je na duši lakše, pa ako ti to predstavlja sreću, eto natrpaj sve loše što je u vatrogastvu meni, ja se neću ljutiti.
#4 velo

na 22. Oľujak 2013 17:34
Dragi moj kontra, sudjelovali ste u kreiranju svih dosadašnjih Zakona o vatrogastvu pa tako i ovog čiji je predlagač bio uvaženi Franjo Gregorić. Ukoliko se sjećate, javne rasprave o prijedlogu Zakona koja je vođena u prostorijama Zagrebačkog velesajma, ja sam tom prilikom istakao da ovim zakonom idemo tri koraka unazad, a otišli smo tri milje unazad, ne zbog zakona nego zbog nepoštivanja zakona.
Ako vam nije teško molim vas da mi date primjer koja je to jedinica lokalne samouprave dobila tih 1,3 % za osnivanje Javne dobrovoljne vatrogasne postrojbe? Ja znam jako puno sredina koje imaju problem isti kao mi koje su preuzele odgovornost za svoje područje, ali ne znam nijednu koja se je uspjela izborit za sredstva za Dobrovoljnu javnu vatrogasnu postrojbu. Ako ste vi u pravu onda bi ja trebao podnesti ustavnu tužbu protiv države jel je Grad Novi Vinodolski odmah 2000 godine po preuzetim obavezama, a na temelju one CRVENE KNJIŽICE POD NAZIVOM ZAKON O VATROGASTVU S OBRAZLOŽENJIMA koju vi podpisujete (interesantno je da tvrdite da zakon niste pisali , a pisali ste obrazloženja istog) proglasio Javnu dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu, ali nikad nije dobio tih 1,3% kao ni gradovi Rab, Otočac, Cres, Đakovo, Makarska...i.t.d. ...i.t.d.
Ako ciljate na mene da ja dobro živim na račun nekoga, ja svoj osobni dohodak mogu javno reći. Moja plaća od 5.500,00 kuna, manja je od vaše jedne naknade koju primate uz mirovinu. Vaše nadnaravne mogućnosti se znaju od kud dolaze i kako ste uspjeli vaše mišljenje nametnuti drugima ili im barem zatvoriti usta na neko vrijeme dok ne završe obrazovanje.
Ali ja ponovo ističem da Vam se klanjam i divim zbog tih sposobnosti. Kad bih ja uspio naplatit barem 10% onoga koliko ulažem u vatrogastvo van svog radnog vremena bio bih sretan čovjek. međutim ja ne posjedujem te Vaše sposobnosti jer sam prije svega dobrovoljac, a iza toga sve ostalo. Ja uopće ne pripisujem sve ono što je loše Vama, štoviše Vi ste svoj dio posla odlično obavili i izborili za profesionalno vatrogastvo zadovoljavajuće standarde. Ja nisam napao Vas, nego Vi mene odnosno novinara koji je napisao ovaj članak na temelju mog godišnjeg izvješća. Vi ste taj koji napadate i koji ne dozvoljavate da se i mi mali borimo za svoj dio kolača na ovoj kugli zemaljskoj, zato ispadate neprijateljem. Ponovno podvlačim: ja nemam ništa protiv profesionalnog vatrogastva niti standarda koji imaju jer su ga svojim radom itekako zaslužili, ali dozvolite i nama da živimo!
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2023.
PRIJAVE


REZULTATI


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 05:58:48
[size=20][b]Dubr-
avko Regovic[/b] prodaje: Vozilo za gašenje šumskih požara. Z...