Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
Dobro dosli
CTIF: Sjednica odbora voditelja vatrogasne mladeži
CTIF: Sjednica odbora voditelja vatrogasne mladeži
Sjednica odbora voditelja vatrogasne mladeži CTIF-a


Jedno od najaktivnijih radnih tijela u okviru Međunarodnog udruženja vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF-a) zasigurno je Odbor voditelja vatrogasne mladeži. Na sjednicama se raspravlja o problematici vezanoj uz aktivnosti preko milijun i 300 tisuća malodobnih pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava u Europi, s ciljem kreiranja što kvalitetnijih smjernica za njihov dugogodišnji rad u vatrogastvu.


Već 88. sjednica ovog odbora po redu održana je od 14. do 16. ožujka ove godine u austrijskom Adnetu, mjestu nadomak Salzburga, poznatom po nizu dužnosnika austrijskog vatrogastva koji su svojim radom obilježili međunarodnu vatrogasnu scenu. Uz kolege iz Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske, Portugala, Finske i Luksemburga, Hrvatsku je na sjednici predstavljao Stjepan Kovaček, zamjenik predsjednika Savjeta za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice.

U uvodnom dijelu sjednice nazočni su izviješteni o znatnim poteškoćama u pripremi 20. Međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži. Naime, domaćin ovog jubilarnog natjecanja poznatog i pod nazivom „Mala olimpijada CTIF-a“ trebao bi godine 2015. biti Portugal, no od organizatora dolaze informacije o brojnim problemima, kao i vrlo izraženoj mogućnosti otkazivanja domaćinstva ovoj međunarodnoj manifestaciji. Na sjednici je stoga iznijeta potreba traženja potencijalne alternative, no nijedna zemlja zasad se ne može pozitivno očitovati o tome.

Činjenica je kako zemlje iz kruga nedavnih domaćina natjecanja CTIF-a poznaju znatan raskorak između rastućih kriterija postavljenih od samog CTIF-a s jedne strane, odnosno utjecaja recesije i drugih otežavajućih čimbenika kod potencijalnih domaćina s druge strane. Stoga i ne čudi razvoj situacije prema kojem bi se vrlo skoro mogao dogoditi prekid 50-godišnje tradicije organiziranja međunarodnih natjecanja na europskog razini. Recimo u okviru ove teme i kako postoje nastojanja da organizator sljedećeg zajedničkog međunarodnog natjecanja seniora i mladeži 2017. godine bude Njemačka, no zasad su to više želje pojedinaca nego temelj za ozbiljnu raspravu.
www.vatrogasni-portal.com/images/news/001-traka.gif

Vijest od 19. ožujka. 2013.g.
Sukladno najavi mogućih poteškoća glede organizacije jubilarnog 20. Međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži CTIF-a 2015. godine u Portugalu, iznijetoj na nedavno održanoj sjednici Odbora voditelja vatrogasne mladeži CTIF-a, nije trebalo dugo da se takve prognoze pretvore u stvarnost.
Naime, Nacionalna vatrogasna asocijacija Portugala (Liga Dos Bombeiros Portugueses), dostavila je 18. ožujka 2013. godine službeni dopis CTIF-u, odnosno ispriku zbog nemogućnosti provedbe domaćinstva spomenutoj međunarodnoj manifestaciji. Kao temeljni argument takvom razvoju događaja spominju se recesija, kao i nedostatak podrške od nadležnih državnih i lokalnih tijela vlasti.

Stoga jedino što ostaje sigurno organizacija je naredne Vatrogasne olimpijade CTIF-a ove godine u Francuskoj. Uvažavajući činjenicu kako će i ta manifestacija biti na "zamjenskoj lokaciji" (domaćin ovogodišnjeg natjecanja trebao je biti talijanski Trento, no zbog identičnih razloga domaćinstvo je otkazano pred dvije godine), razvidno je kako je sudbina daljnje organizacije ovih manifestacija najviše razine zaista neizvjesna. Sigurno je kako će CTIF morati napraviti značajan zaokret u organizacijskom smislu, s obzirom da postoji jaka želja da se 50-godišnja tradicija organizacije Vatrogasnih olimpijada ne prekida.


Stjepan Kovaček, dipl. ing.

www.vatrogasni-portal.com/images/news/001-traka.gif
klikni na sliku za povečanje
www.vatrogasni-portal.com/images/news/130320-ctif.jpg


Središnji segment sjednice bio je posvećen predstojećem 19. Međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži u francuskom Mulhousu. Nazočni su izviješteni kako zasad sve pripreme teku prema planu, no promijenjene su lokacije nekih događanja. Prvi treninzi biti će na improviziranom stadionu s relativno kratkom zemljanom atletskom stazom, a drugi trening i samo natjecanje održati će se na centralnom stadionu.
Prezentirane su i uloge sudačkog osoblja. Tako će među 50-tak sudaca na natjecanju mladeži „sudac 2“ na prvoj stazi za vježbu s preprekama biti Zlatko Orsag, zamjenski „sudac 1“ na obje staze za vježbu s preprekama biti će Ivan Kovač, a glavni sudac na drugoj stazi za štafetnu utrku biti će Ivan Brlečić.

Vrlo je uzbudljivo bilo prigodom službenog izvlačenja redoslijeda nastupa natjecateljskih odjeljenja. „Probijanje leda“ sudbina je ovog puta predvidjela upravo za odjeljenje muške mladeži iz Hrvatske. Uz bok pripadnicama vatrogasne mladeži iz Manchestera koje nastupaju kao prve na drugoj stazi, u prvoj će stazi sa startnim brojem jedan biti pobjednici izlučnog natjecanja Hrvatske vatrogasne zajednice u kategoriji „mladež muška“. Odjeljenje iz Hrvatske u kategoriji „mladež ženska“ nastupiti će 12. po redu na drugoj stazi.

Vrlo je žučna bila rasprava glede financijskih aspekata organizacije natjecanja u Francuskoj. Tako će svako odjeljenje kod prijave morati predati 100 € kaucije za pokrivanje mogućih šteta utvrđenih u smještajnim i drugim objektima te bez toga smještaj odjeljenja nije moguć. S druge strane, svi članovi odjeljenja te prateće osoblje u reprezentaciji mora sa sobom donijeti vlastitu posteljinu ili vreće za spavanje, s obzirom da domaćin nije u mogućnosti pripremiti isto. Rok za uplatu kotizacije za sve sudionike natjecanja prema zaključku Skupštine CTIF-a je 31. ožujka ove godine.

Temeljem vrlo pomnog planiranja svih aktivnosti ovog odbora, poznat je datum održavanja sljedećeg Simpozija vatrogasne mladeži CTIF-a. Isti će biti održan od 28. svibnja do 1. lipnja 2014. godine u luksemburškom mjestu Echternach, uz nazočnost po 3 pripadnika vatrogasne mladeži te 2 voditelja vatrogasne mladeži iz svake zemlje. Moderatori pojedinih tema dolaze iz Austrije, Finske, Njemačke i Velike Britanije, a Savjet za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice jedan je od nositelja teme pod nazivom „Uloga socijalnih mreža u integraciji vatrogasne mladeži“.

Nakon sjednice, 30-tak sudionika sjednice posjetilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Adnet. Tamo ih je uz članstvo društva primio gradonačelnik Wolfgang Auer, a koji je prije stjecanja dugogodišnjeg staža operativnog dobrovoljnog vatrogasca svoje prve korake u vatrogastvu napravio kao pripadnik vatrogasne mladeži. Nazočni su imali prigode razgledati vrlo sadržajnu zbirku eksponata iz povijesti vatrogastva, a na brojna je pitanja u tom pogledu odgovarao dugogodišnji zapovjednik društva dr. Adolf Schinnerl, danas voditelj Odbora za istraživanje povijesti vatrogastva i zaštite od požara CTIF-a.
Drugog dana ovog skupa nazočni su posjetili Vatrogasnu školu regije Salzburg, nadomak salzburške zračne luke, upoznavši se pritom s radom jedne od najkvalitetnijih ustanova takve vrste u ovom dijelu Europe. Tijekom samog posjeta mnoštvo je dobrovoljnih vatrogasaca sudjelovalo u različitim tipovima obuke, odgovarajući rado na pitanja kolega iz brojnih zemalja. Članovi odbora upoznati su s činjenicom kako na području cijele Austrije danas djeluje 6 profesionalnih vatrogasnih postrojbi, dok uz njih djeluje i vrlo gusta mreža od oko 4520 dobrovoljnih vatrogasnih društava. U redovima vatrogasnih postrojbi dobrovoljnih vatrogasnih društava djeluje oko 320.000 pripadnika. Posebna se pažnja pridaje radu vatrogasne mladeži, pa tako samo u salzburškoj regiji uz 1 profesionalnu vatrogasnu postrojbu i oko 5300 operativnih članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, danas djeluje i oko 10100 pripadnika vatrogasne mladeži.

Nakon posjeta Salzburgu, četvrtom austrijskom gradu po veličini, poznatom prije svega po vrlo dobro sačuvanoj baroknoj arhitekturi i 35 crkvenih tornjeva, kao i najpoznatijem stanovniku Wolfgangu Amadeusu Mozartu, članovi odbora razgledali su „Hangar 7“ tvrtke Red Bull sa zbirkom najrazličitijih vozila u adrenalinskim sportovima.
Sljedeća sjednica odbora biti će održana u francuskom Mulhousu tijekom održavanja međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži.

-175
Acivi na 18.03.2013 06:41:12
Komentari
Nema komentara.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
OBAVEZNO !
NATJECANJA
ZA 2024.
PRIJAVE


9. Vatrogasni KUP
"Sveta Ana"
DVD Breška Greda


17. KUP DVD-a
DVD JOHOVEC


8. KUP "M. Gašparuša - Miće"

2. KUP Ščepanje
DVD ŠČEPANJE


19. KUP "Sveta Ana"
DVD Odranski Obrež


22. Mem. "KRUNE MODRIĆA"
4. kolo KUP-a VZVŽ za Mladež
DVD LESKOVEC


12. KUP DVD-a
DVD PETROVINA


14. Memorijal
"Marko Piljek"
DVD PAVLOVEC


REZULTATI

25. Memorijal
Gjuro S. Deželić

REZULTATI
VZG Ivanić-Grada


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...