O P R E M A
AKCIJA
DIŠNI APARAT
ADA-N 300-ČPrijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
RIJEKA: Besprijekorno odradili gašenje, a onda ih isprovocira 10-20% sindikalac...!
RIJEKA: Besprijekorno odradili gašenje, a onda ih isprovocira 10-20% sindikalac...!
DUZS 24. 07. 2012.
PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
14:00 sati


Izazvao ih sindikalac

Vatrogasni zapovjednici i DUZS:
Akcija u Selcu bila je besprijekorna


Vezano uz današnje medijske napise u kojima se prenose izjave Mladena Magdića, predsjednika Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika i namještenika RH, u kojima g. Magdić iznosi čitav niz neistina i netočnih tvrdnji uperenih protiv Državne uprave za zaštitu i spašavanje i ravnatelja Jadrana Perinića, a posredno i protiv cjelokupnog sustava zaštite od požara Primorsko-goranske županije, radi istinitog informiranja javnosti, molimo Vas da objavite sljedeće činjenice.

Prije svega, moramo naglasiti kako ovakvi neprovjereni i neistiniti napisi štete sustavu vatrogastva iako je cjelokupna akcija gašenja požara bila uspješna, bez stradalih osoba i veće materijalne štete na gospodarskim i stambenim objektima. Usprkos jako teškim uvjetima, prilikom intervencije iskazano je veliko zalaganje i požrtvovnost vatrogasaca, ne samo Primorsko – goranske županije, nego svih vatrogasaca koji su bili upućeni u ispomoć gašenju požara.

Kako bi razjasnili i otklonili sumnje u ispravnost postupanja u akciji gašenja požara na području Selca - Crikvenice, u nastavku dostavljamo kratku kronologiju akcije gašenja.

Dojavu o požaru kod Selca zaprimio je Vatrogasni operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Crikvenica 23. srpnja u 08:35 sati. Obzirom na nepovoljne vremenske prilike, odmah su pokrenuti postupci podizanja zemaljskih i zračnih snaga za gašenje požara. Kako se požar brzo širio, aktivirani su i postupci podizanja snaga u cijeloj županiji tako da je već oko 11 sati u gašenju sudjelovalo preko 100 županijskih vatrogasaca iz 20-ak dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi, a na požarište je pristizalo još stotinjak vatrogasaca s područja Gorskog kotara. Kako Vam je poznato puhala je bura orkanske jačine tako da zračne snage iz više pokušaja nisu mogle djelovati.

Valja napomenuti, kako su u isto vrijeme na području Primorsko-goranske županije bila još dva veća požara, jedan na otoku Rabu i jedan sjeverno od Mošćeničke Drage, a na području priobalja tog je dana bilo preko 40 požara otvorenog prostora koji su također zahtijevali angažiranje značajnog broja vatrogasnih snaga. Tijekom tog dana je uzduž cijelog priobalja, od Istre do Mljeta, bilo angažirano preko 700 vatrogasaca s više od 170 vatrogasnih vozila.

Sredinom dana pokrenuti su i postupci sukladno Planu intervencija kod velikih požara otvorenog prostora RH, što podrazumijeva upućivanje vatrogasnih snaga iz ostalih županija i formiranje Stožera zaštite i spašavanja. Također, pokrenuti su postupci za upućivanje dodatnih vatrogasnih snaga iz Državne intervencijske postrojbe Zadar te Zadarske, Zagrebačke, Karlovačke, Ličko-senjske, Krapinsko-zagorske, Varaždinske županije te grada Zagreba. Ujedno je zatražena pomoć i Namjenski organiziranih snaga vojske te poslan zahtjev za angažiranje 80 vojnika. Do jutarnjih sati 24. srpnja na požarištu je bilo angažirano 425 gasitelja s 85 vatrogasnih vozila te 100 pripadnika Hrvatske vojske. Ujedno je upućen zahtjev za angažiranje 4 Canadaira, koji su uspješno započeli djelovanje te je požar proglašen ugašenim 24. srpnja oko 13:00 sati, iako su dežurstva i sanacija nastavljeni i dalje.

Obzirom da je požar na pojedinim mjestima ugrožavao i stambene objekte, za očekivati je bilo i aktiviranje lokalnog stanovništva koje se uključilo u obranu od požara, kako bi zaštitili vlastitu imovinu. U pomoć su, temeljem odluke Stožera zaštite i spašavanja, a sukladno svojim obvezama, priskočili i djelatnici Šumarije i komunalnih društava iz Crikvenice i Novog Vinodolskog. Pri tome valja naglasiti kako mobilizacija stanovništva nije bila proglašena, a u gašenju požara su angažirani isključivo dobrovoljni i profesionalni vatrogasci koji su na odgovarajući način opremljeni i educirani.

Zaključno, gašenje požara kod Selca pokazalo je brzinu i učinkovitost sustava vatrogastva budući da je požar već u jutarnjim satima 24. srpnja stavljen pod nadzor.

Još jednom naglašavamo da je puhala orkanska bura, zračne snage nisu mogle djelovati, uspješno i na vrijeme je provedeno sklanjanje turista iz kampa radi velike količine dima, aktiviran je Stožer zaštite i spašavanja, a uz pomoć komunalnih službi i civilne zaštite, koja je aktivirana preko Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka, formiran je centar za odmor vatrogasaca i eventualni prihvat stanovnika za slučaj evakuacije, do koje na sreću nije došlo.

U prilog svemu navedenom govore i brojne pohvale ne samo ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i ministra turizma Veljka Ostojića, nego i mještana, turista, predstavnika lokalne i županijske vlasti, kao i Gorana Frankovića, predsjednika Udruge profesionalnih vatrogasaca koji je za razliku od g. Magdića bio na terenu i s pravom ustvrdio kako su „snage dizane u granicama koje se inače planiraju”.
KABINET RAVNATELJA

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
Tel: 021/798-804, 091/112 1286
e-mail
www.duzs.hrOpaska od @acivi: Besprijekorno odradili gašenje i vrlo zahtjevnu intervenciju, a onda dozvolili da ih isprovocira obični 10-20% SINDIKALAC...!?!
UH! Nije nam ovo trebalo!...Nespretno poput autogola!

Moje skromno osobno mišljenje onako na prvu loptu:

Ovo je vrlo BITAN i ozbiljan segment zaštite u RH, koji je nedavno dobio nove likove na čelnim ulogama i treba vremena da se sve posloži, ali zato pod hitno treba Hrvatsko Vatrogastvo očistiti i dezinficirati od svakojakog ljudskog, rodijačkog, kumskog i neučinkovitog, bar 15-godišnjeg, taloga...

Da sam na mjestu smjenjenih i onih inih, koji iza sebe imaju pravno nedvršene Kornate i potpuno istu situaciju gašenja katastrofalnog požara u Makarskoj u rujnu 2009. i još poneku sitnicu, nebi vukao mačka za rep, da me ne očeprlja...
Acivi na 25.07.2012 21:41:31
Komentari
#1 magdic

na 26. Srpanj 2012 10:52
Poštovani,
Nemam namjeru polemizirati sa pojedinim dušebrižnicima koji da bi sakrili bit problema naturaju sindikatu da se miješa u taktiku gašenja jer sindikat jednom riječju to nije spomenuo. Sindikat se očitovao samo u dijelu oko najava vremenskih nepogoda od strane DHMZ-a za dane od 21.03.- 25.03. i u tom smislu pozvao se na PLAN INTERVENCIJA KOD VELIKIH POŽARA OTVORENOG PROSTORA NA TERITORIJU REPUBLIKE HRVATSKE(N.N.25/03) i PLAN ZAŠTITE I SPAŠAVANJA ZA PODRUČJE REPUBLIKE HRVATSKE(N.N. 96/10) i naveo da bi lakše vatrogasci odradili posao da su u startu bili brojniji, a vatrogasci su odradili odličan posao i ovom prilikom upućujem im sve čestitke.
Bit problema su stvari koje su neki shvatili,neki dijelom prenijeli a neki u cijelosti al pojedincima koji me prozivaju da sa diletant je očito u interesu da se te teme ne spominju:
1. 08.03.2012. stradao vatrogasac iz Rijeke na intervenciji, tek nakon pritisaka sindikata UPVH priznata mu je povreda na radu. MUP,DUZS i Ministarstvo rada daju očitovanje da nisu nadležni sačiniti zapisnik o težoj povredi na radu kada je dužan inspektor zaštite na radu izaći na mjesto događaja.
2. 20.03.2012. upućen dopis Vladi o navedenom problemu, do danas nema odgovora, samo politički odgovori da Vlada brine o gospodarstvu i novom zapošljavanju a ne o vatrogastvu. Te odgovor da to što je vatrogasac JVP Opatija umro na intervenciji je tragedija i ništa više.
Ima jedna mudra izreka Staljina: „SMRT JEDNOG ČOVJEKA JE TRAGEDIJA, SMRT MILIONA JE STATISTIKA“ nažalost Kornati su statistika ovo novo je tragedija.
3. Vlada RH(DUZS) izdali dozvolu za osnivanje novih 4 JVP sa sindikatima potpisan jasan zaključak da se moraju iznaći dodatna sredstva za 4 nove JVP.Nakon toga u N.N. objavljeno da je osnovano 5 novih JVP i da bi mogli profunkcionirati svim postrojbama linearno smanjena sredstva, a posljedica da su postrojbe morale smanjiti plače za 5-15% te neka druga materijalna prava.
4. Radno pravni status vatrogasaca nije riješen a obećano da će do 1.6.2012 biti izrađena strategija razvoja vatrogasne službe u RH i novi Zakon o vatrogastvu do kraja godine.Nažalost i od toga ništa.
5. Danas nova najava da se djelomično ili u potpunosti ukida benificirani staž, što je dodatni udar na vatrogastvo.

Na kraju što se tiče 10-20% sindikalca Vlada RH je izvršila prebrojavanje i taj podatak nije točan. Smatram da mi je bila obveza očitovati se u ovom obliku i nadam se da ćemo imati što manje stradavanja na intervenciji i općenito što manje požara.
Pozdrav,
SDLSN RH
Odbor za vatrogastvo
Mladen Magdić
#2 -roy-

na 27. Srpanj 2012 23:20
1535 puta pročitano a 0 komentara ?????
Današnjim prilogom na Dnevniku Nove TV ipak je potvrđeno da ne štima baš sve u našem vatrogastvu!
Ipak Onaj 10-20% Magdić ima pravo ili ?
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2023.
PRIJAVE

19. Memorijal
"Josipa bana Jelačića"
VZ GRADA ZAPREŠIĆAREZULTATI


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 05:58:48
[size=20][b]Dubr-
avko Regovic[/b] prodaje: Vozilo za gašenje šumskih požara. Z...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...