Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
NJEMAČKA: Leipzig - Interschutz report
REPORTAŽE I POSJETIMeđu 130 000 očekivanih posjetitelja, sajam je posjetilo i dosta vatrogasaca iz Hrvatske među kojima veće grupe u organizaciji HVZ-a, VZG Zagreba, VZ Zagrebačke županije, VZ Primorsko-goranske županije, Vatrogasni puhački orkestar VZG-a Jastrebarsko koji je odradio nastup u sklopu 28. Feuerwehr Tag u Leipzigu a sajmu su prisustvovali i brojni vatrogasci u vlastitoj organizaciji.
Hrvatska vatrogasna zajednica organizirala je posjet sajmu


Vjerujem da velik broj kolega vatrogasaca nije ima priliku posjetiti sajam pa ću napisati nekoliko informacija o tome što se moglo vidjeti.

Sajam se prostirao na 5 paviljona, otvorenom izložbenom prostorom i velikim poligonom za vježbe. U Leipzigu su se u popodnevnim i većernjim satima odvijale različita druženja i preventivne aktivnosti u sklopu 28. Feuerwehr Tag.

Jedan cijeli dan potreban je za površan obilazak sajma. Ukoliko želite skupiti dodatne informacije, pogledati vježbe ili popričati sa izlagačima, jedan dan vam neće biti dovoljan. Gotovo je nemoguće sve obići a ja vam navodim ono što sam ja vidio u dva dana provedenih na sajmu.

Webber, Lukas i Holomatro, proizvođači opreme za spašavanje i oslobađanje unesrećenih koji su najzastupljeniji u Hrvatskoj imali su i najveće štandove u paviljonu 2. Weber Hydraulic je predstavio cijelu paletu novih snažnih alata dok je Holomatro predstavio svoj cjelokupni proizvodni program sa impresivnim brojem izložaka i inovacija. Predstavljen je novi hidraulički cilindar koji ima duljinu izvlačenja hidrauličkog nastavka 350 mm, snage 10 tona i mehanički nastavak na izvlačenje duljine 300 mm. Tako je duljina potpuno uvučenog cilindra 620 mm a potpuno izvučena dodatnih 650 mm odnosno ukupno 1270 mm.


Novopredstavljeni Holomatro Extendo ram XR 4360


Predstavljeni su novi alati sa ugrađenim ručnim crpkama ulja i nova trostupanjska hidraulična pogonska crpka i ultralagana dvostupanjska. Predstavnik vatroprometa, pokazao nam je paletu Holomatro Powershore hidrauličnih, pneumatskih i mehaničkih Powershore potpornja te demonstrirao paletu njihovih nastavaka.Holomatro sustav potpornja i podizaca


U paviljonu 2 izrazito je zanimljiv bio i štand tvrtke Paratech za izrazito širokom i zanimljivom palteom alata za nasilne ulaske, pneumatske brtve i jastuci za podizanje, potpornje za podizanje i stabilizaciju, nekoliko varijanti Hooligan alata. Na štandu se nalazio i tunel za demonstraciju spašavanja unesrećenika iz ruševina.Velik dio paviljona 2 bio je rezerviran za vozila i opremu hitne medicinske opreme i speleoalpinističku opremu. Dojmljivi su bili štandovi Mercedesa i MAN-a koji su prikazali vatrogasna vozila različitih proizvođača na svojim podvozjima. Veliko zanimanje izazvao je novo veliko terensko vozilo MB Zetros za kojega je vatrogasna nadogradnja napravljena u zagrebačkom Ziegleru.


Mercedes benz Zetros 2733 6x6 sa 9000 litara vode


Paviljon 4 bilo je centralno mjesto za ljubitelje vatrogasnih vozila. Rosenbauer, Ziegler i Iveco-Magirus veličinom su svojih štandova kao i paletom pokazanih proizvoda pokazali da su najveći proizvođači vatrogasnih vozila u Europi. Kod Rosenbauera je osim prikazanih aerodromskih Panthera najveća zvijezda bilo novo predstavljeno AT vozilo.


Novi AT, podvozje MAN TGA 18.340 4x4, voda 3000 litSamo ime AT – "Advanced Tehnology" nagovještava da se radi o tehnološki visoko usavršenom vozilu.U odnosu na predhodnu AT-2 verziju, novo AT vozilo ima 90 poboljšanja i izmjena, najviše estetskih. Putnička kabina je redizajnirana, nosači za izo aparate (3kom) su suprotno smjeru vožnje, sa druge strane je još mjesto za četvoricu, obje klupe se daju otvoriti i unutra staviti dosta sitnica. Velika je važnost pridana sigurnosti tako sa su svi vatrogasci osigurani pojasom (ili nosačem IA aparata) a u kabini se nalazi i čekić za probijanje stakla. Vrata za posadu su staklena i vizualno vrlo dojmljiva.

U AT se ugrađuje nova generacija pumpi, NH25 i NH35, redizajnirana je zvučna i svjetlosna signalizacija (sva rasvjeta je LED) multifunkcionalni pokazivač stanja vode u rezervoaru, poklopac pumpe te ekrani i sustav za upravljanje vozilom u kabini i kod pumpe "Rosenbauer LCS 2.0" (Logic Control System). Boksevi za cijevi su smješteni izbnad kotača sa jedne i druge strane i u njima se nalaze lako uočljive fluorescentne cijevi.
Napravljene su nove zakvačke za opremu i ladice.
Na LED usmjerivaču na zadnjoj strani sad se osim strelica mogu upisivati i personalizirane poruke. Ugrađena je nova generacija rasvjetnog stupa sa zglobom i novi 14KVA elektroagregat.

Vozilo je imalo ugrađenu moćnu weber hidrauliku i MSA Auer izo aparate.

Vozilo se prodaje u tri dužine nadogradnje, dvije visine i bezbroj opcija nadogradnji. Dosad je viđeno na MAN i Mercedes podvozju.

Po meni definitivno najskladnije, estetski i funkcionalno vozilo na sajmu koje se moglo vidjeti. Pitanje je samo dali je tehnološki napredak stavljen ispred funkcionalnosti u smislu vatrogasne struke. Koliko će napredna tehnologija biti pouzdana i dali će prilikom izlaska na intervencije dolaziti do skupih lomova, razbijanja i drugih kvarova tek će vrijeme pokazati.

Prošle generacije AT vozila su opravdavale uložena sredstva bili vozila ispred svoga vremena a sada inženjeri kažu da je ovaj još bolji....

Posjetimo, ukupno je proizvedeno 2000 AT i AT2 vozila a u Hrvatskoj se nalaze po mojim saznanjima 4 primjerka, dva sa duplom, dva sa jednostrukom kabinom.


Novi AT


Ziegler je i ove godine pokazao da je vodeći proizvođač vatrogasnih nadogradnji a to potvrđuje i gužve na njihovim štandovima. Među brojnim izloženim vozilima našla su se i tri vozila koja su napravljena u proizvodnom pogonu Ziegler Hrvatska čime je jasno pokazano da je zagrebački pogon velika stavka Ziegler korporacije.

Zagrebački MB Zetros i MB Unimog U20 plijenili su uzdahe posjetitelja i bliceve njihovih fotoaparata a bitno je spomenuti da su jedne od prvih vatrogasnih nadogradnji i na Zetrosu i na U20 napravljene upravo u Hrvatskoj.

Mali Unimog U20 sa odabirom i količinom opreme te količinom sredstva za gašenje kojeg nosi a napose terenskim mogućnostima čini vozilo kojega bi mnogi vatrogasci rado vidjeli u svojim garažama.


Unimog U20 4x4 1+2 sa 2200 lit vode


Ziegler katalozi bili su raspoloživi i na Hrvatskom jeziku.

Spektakularni Zetros je ogromno terensko vozilo koje jednostavno morate vidjeti.


MB Zetros 2733


Jeno od inovacija prikazanih na ovom sajmu je Ziegler nadogradnja modularna aluminijska Z-cab koja pruža velik komfor vatrogascima u momčadskoj kabini, puno prostora i velik broj izrazito funkcionalnih dodataka.

Iako Iveco-Magirus vozila u posljednje vrijeme nisu često nabavljana u Hrvatskoj ono što su pokazali na sajmu jasno pokazuje da su i dalje u top formi. Mnoge inovacije, pametna rješenja a sa druge strane jednostavnost korištenja stavke su koje kao rezultat daju vozila impresivnih karakteristika. Nove, "pametne" i brze Magirus ljestve i po karakteristikama i po praktičnim demonstracijama pokazale su široku funkcionalnost i efektivnost. Izrazito su zanimljive prezentacije ljestvi sa zglobnim posljednjim ljestvenikom (kao kod platforme) i podvozjem na kojem je moguće neovisno skretati sa kotačima na prvoj i stražnjoj osovini što omogućuje ljestvi sa se kreće bočno ili okreće oko vlastite osi.


Magirus ljestva na MB Atego podvozju prilikom bočnog kretanjaBrojni su bili štandovi i ostalih proizvođača a sva izložena vozila su pokazala i kvalitetu i funkcionalnost. Danas očito postoji široki izbor iako velik broj vozila nije dostupan na našem tržištu. Jedno malo navalno vozilo na DAF podvozju pokazao je i Beogradski vatrosprem. Vozilo estetski ne može konkurirati poznatim svjetskim proizvođačima ali izlagači iz Srbije s ponosom naglašavaju njegove dobre karakteristike i naravno .... povoljnu cijenu.

MG Rijeka je također imao svoj štand. Fizički na štandu nije izloženo ni jedno vozilo nego je proizvodni program predstavljen kroz video prezentacije. Pokazane su i izvorne MG Rijeka univerzalne mlaznice za koje je vladalo dosta veliko zanimanje.
Presdtavljena je i vatrogasna nadogradnja tvrtke Poly Bilt potpuno izrađena od kompozitne plastike. http://www.polybilt.com/

Na otvorenom izložbenom prostoru nalazilo se bezbroj izloženih vozila i različite opreme. Veliku pažnju izazvali su Kineski proizvođači sa zanimljivim prikazanim vozilima. Specifično, ove godine Kinezi su zastupljeni na svim područjima, od osobne zaštitne opreme, preko alata i armatmature pa sve do vozila.Murita koncept i Murita ljestve 32 mIzloženi su simulatori za obuku na kruta goriva kao i na plin te razno razni drugi simulatori za obuku kao i dijelovi simulatora kao npr. razna ložišta, spremnici plina i slično.

Među brojnim izloženim platformama, i ljestvama najviši je bio Bronto skylift visine 112 metara.
Iveco Magirus izložio je jedno tipično Francusko šumsko vozilo na MAN podvozju sa duplom kabinom sa zaštitom od dima natlačnim sustavom i zaštitom od prevrtanja u koji su ugrađene mlaznice za zaštitu od vatre. Po meni vrlo interesantno vozilo za šumske požare koje nije baš plijenilo puno pažnje. Razlog je vjerojatno što veći dio kontinentalne europe nema potrebe za takvim specijaliziranim vozilima da je i malo takvih vozila izloženo na sajmu.


Iveco Magirus, EuroCargo 150 E 25 WRS 4 x 4, 185 PS, 4000 lit vode, posada 1+4, brzovanalno vitlo 80 m, pumpa 1000 lit/min pri 15 baraNaišao sam na Iveco Daily 4x4 podvozje koje je po meni odlično za manja šumska vozila.


Iveco Daily 55 S 17 WD, 170 PS, posada 1+6, 1000 lit vode, pumpa 200 lit/60 barNa otvorenom dijelu moglo se vidjeti puno toga a jedino je ograničenje bilo sunce i velika temperatura koji nisu omogućavali puno vremena za zadržavanjem na otvorenom.

Zanimljivo je bilo i navalno vozilo grad-tračnice-tunel kao i vatrogasna amfibija za vodu i offroad koja bi mogla biti možda zanimljiva na našem priobalju.


MB Actros 2548 L


Iveco Magirus Marconi amfibija


U sklopu sajma nalazio se i veliki poligon sa tornjevima, željezničkim vozilima, razbijenim automobilima, teretnim vozilima plinskim spremnicima i odbačenim bačvama gdje su se mogle vidjeti različite vatrogasne vježbe svaki dan u razmaku od 30 minuta.


Poligon za vježbe


Svaka pohvala za organizaciju. Mi smo imali priliku vidjeti diskutabilnu demonstraciju gašenja plinskog spremnika te prezentaciju novih Iveco-Magirus auto ljestvi te ljestvi sa mogućnošću neovisnog skretanja na prednjoj i stražnjoj osovini.
Prezentacija gašenja plinskog spremnika pod tlakom


Prezentacija Magirosovih ljestvi sa neovisno zakretnom prednjom i stražnjom osovinom


Prezentacija Iveco Magirus ljestvi

Paviljon 3 bio je rezerviran za osobnu zaštitu opremu. Izlagača je bilo izuzetno mnogo a izložbenih modela još više. Velik dio njih nisam uspio sresti na našem tržištu. Neke od proizvođača koji su prisutni kod nas nismo uspjeli pronaći na sajmu. Npr. Pfeifer.

Kinezi su i ovdje imali mnogo štandova. Cijena kompletnog zaštitnog odijela izrađenog u Kini od PBI materijala po normi EN 469:2008 koštalo bi me 770 američkih dolara. Kad sam pitao dali su prisutni na Hrvatskom tržištu, dobio sam odgovor :"Naravno, imamo i dućan u Rusiji".

Na štandu PAB Akrapović imali smo prilike vidjeti novo promoviranu kacigu PAB Fire HT IV izrađenu od kompozitnih materijala. Budući sam imao iskustva sa PAB III,provjerio sam i sve mušice sa tog modela su otklonjene a napravljena su i broja poboljšanja. Poboljšan je držač za glavu, kaciga je potpuno redizajnirana i izrađena iz kompozitnih materijala koji osiguravaju čvrstoću i vatrootpornost može se naručiti sa dva vizira – prvi od materijala otpornog na ogrebotine i zamagljivanje te i drugi u obliku zaštitnih kaciga. Kaciga je jednostavna, udobna i čini mi se da je ovo sad već stvarno dobar proizvod.

Link

U skladu sa proizvodom štand je bio izuzetno vizualno uređen i bio je u razini sa štandovima europskih izlagača.

Na štandu HAIX predstavljen je cijeli spektar obuće i odjeće a najviše zanimanja izazvale su izrazito kvalitetne HAIX Fire Hero vatrogasne čizme koje su se mogle kupiti za 199,99 eura. Za tu sumu u Hrvatskoj se nažalost može kupiti mnogo manje kvalitetan proizvod.
Kao osvježenje od vozila, alata i opreme služile su djevojke Firegirls koje su svojim karakteristikama mamile uzdahe kao i druge hostese koje su na sebi imale samo oslikane gornje dijelove odjeće.

Hrvatska tvrtka DOK-ing predstavila je svoj oklopni vatrogasni gusjeničar za gašenje požara.
U sklopu sajma održana je i godišnja skupština CTIF-a, vatrogasni susret na vrhu, odbor za dobrovoljno europsko vatrogastvo te odbor za natjecanja na kojima su sudjelovali predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Na sajmu se mogla vidjeti oprema za vatrogasce, vozila, vatrogasna spremišta i komunikaciju opremu. Izuzetno mjesto za sklapanje partnerskih ugovora za prodavače i proizvođače vatrogasne opreme ali i za prikaz mogućnosti i dostignuća vatrogasne opreme, vozila i alata.

Ove je godine zamjetno širenje kineskih proizvoda i proizvođača u gotovo svim kategorijama proizvoda.

Sudeći po prikazanom, izbora je puno i kvaliteta je na visokoj razini. Što ćemo od toga vidjeti i u Hrvatskim postrojbama najviše ovisi o cijeni, dostupnosti na tržištu i možda o naklonosti onih koji odlučuju.

Goran Batušić

Vozilo za zračne luke oskkosh


Vatrogasni Quad sa spremnikom i IFEX puškom


Tatra za zračne luke u izvedbi Češkog THT-a


MB Actros 2648 6x4, Voda 4500 lit, pjenilo 2000 lit, 2x50 kg prah, 4 x 10 kg Co2, krovni i prednji monitor, CAFS, elektroagregat


Offroad SCANIA talijanskog proizvođača BAI


Ćeški šumar
Brq na 14.06.2010 00:57:47
Komentari
#1 Mladen

na 14. Lipanj 2010 01:57
Svaka čast, Brq, za ovo izvješće!Smile
#2 not not

na 14. Lipanj 2010 02:59
Unimog U20 4x4 1+2 sa 2200 lit vode

posjeduje ga jvp šibenik.mislim da je onda bija jedini u evropi.Smile
#3 PLAMEN

na 14. Lipanj 2010 03:29
Kao što je rekao Mladen, SVAKA ČAST! Wink
#4 maska

na 14. Lipanj 2010 09:14
Pozdrav.
Svaka čast , dobre slike i tekst.
#5 Mariner22

na 14. Lipanj 2010 11:09
svaka čast za ovako izvješće, šteta da nisam mogal prisustvovat pozdrav mojem debelom bratuPfft
#6 Brq

na 14. Lipanj 2010 11:39
Ubacio sam i filmiće sa prezentacije ljestvi i gašenja plina. Pfft
#7 goc07

na 14. Lipanj 2010 23:11
Ljepo izvješće, nema šta... Pozdrav! Cool
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2024.
PRIJAVE

15. KUP
Deanovca

3. Memorijal SANDI MIRT
DVD DEANOVEC


10. Mem."Matija Jakuš"
Fire Combat

OSIJEK Gornji GradREZULTATI


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...