Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
TISNO: Frane Lučić - Najviše me boli zataškavanje
INTERVIEW


Da sam spasio barem jedan ljudski život, a da mi se dogodilo ovo što mi se dogodilo, sve bi mi bilo lakše, znao bih da je došlo s Božje strane, a ovako..., ogorčen je Frane kojega, kao i njegova oca Vilima, bole glasine da njih dvojica znaju nešto o tragediji i da to ne žele reći jer nekoga štite
PIŠE IVICA MARKOVIĆ snimio ante čizmić / cropix


Samo želim znati zašto sam na Kornatima čekao pet sati, zašto pomoć nije došla prije? Želim istinu i želim da se cijeli slučaj u potpunosti rasvijetli. Najviše me boli zataškavanje, nitko ništa ne zna. Želim nakon toga nastaviti živjeti normalno, a to isto želim i roditeljima mojih kolega koji su živote izgubili tog 30. kolovoza na Kornatima.

Htio bih znati zašto smo i koga išli tamo spašavati, nigdje nije bilo žive duše, samo kamenjar i nisko raslinje. Da sam spasio barem jedan ljudski život, a da mi se dogodilo ovo što mi se dogodilo, sve bi mi bilo lakše, znao bih da je došlo s Božje strane, a ovako..." kazuje Frane Lučić u svojoj obiteljskoj kući u Tisnome, gdje smo ga posjetili te s njim i njegovim ocem Vilimom obavili ekskluzivni intervju za Slobodnu Dalmaciju u povodu dvogodišnjice kornatske tragedije.


Ta sezona 2007. trebala mi je biti zadnja u vatrogascima, htio sam završiti fakultet...

Baš kao i na dan njegova izlaska iz KBC-a Split, na Križinama, dan prije Božića 2007. godine, kad je također dao ekskluzivni intervju našem listu, Frane je pun života, a tragediju koja ga je zadesila želi ostaviti iza sebe i nastaviti normalno živjeti. Ništa njemu nije problem, oči su mu pune veselja, željan je završiti fakultet i početi normalno raditi i funkcionirati.

"Bole me glasine koje su do nas dolazile da Frane i mi nešto znamo o kornatskoj tragediji i da to ne želimo reći, odnosno da nekoga štitimo. U posljednje vrijeme takvih je glasina sve manje, ali želim otvoreno reći da nikoga ne štitimo i želimo da istina iziđe na vidjelo, nama je to u interesu. Ne želim da moj Frane zbog raznih priča i spekulacija cijeli svoj život nosi križ na leđima.
Na moga Franu nitko nikada nije vršio nikakav pritisak. Svima onima koji šire takve neistine opraštam i ne zamjeram im, neka oni žive dalje sa svojim obrazom, a mi ćemo sa svojim". govori nam Vilim Lučić, koji je sa sinom Franom na razgovor za naše novine pristao zbog korektnog pisanja Slobodne Dalmacije o kornatskoj tragediji.

Čuvar Božjega groba

Frane nas je s osmijehom na licu čekao u obiteljskoj kući u tišnjanskom predjelu Luka:

"Ne dam se ja, dobro je, samo da nije gore. Jedino mi smeta što sam stalno u kući, naime, po suncu ne smijem izlaziti vani, ono loše djeluje na rane koje imam po tijelu. Zato svake večeri obvezno odem na more s ocem, nakon 18 sati mogu ići gdje god hoću. Volim izići vani, nisam ja kućni tip, ne volim gledati televiziju, ne igram igrice na kompjutoru, starinski sam tip. Uvečer odem van s prijateljima, najčešće se zadržavamo ovdje u Tisnom, ne želimo ići nikamo dalje, jer ako se malo popije, može nas policija zaustaviti, a tko će tada plaćati kazne". kaže Frane.

Frane se u Tisnome druži sa svojim starim prijateljima (Kiki, File, Stegić, Anđelko..., koje puno pozdravlja).

"Iskreni prijatelj uvijek ostaje prijatelj i smatram da mi i ne trebaju oni koji mi nisu iskreni prijatelji" kazuje Frane. Misli potom očekivano bježe prema vremenu prije tragedije.

"Bio sam u KUD-u “Hartić”, u DVD-u Tisno, koje je osnovao moj djed Vladimir Frkić, bio sam čuvar Božjega groba, bio sam aktivni član Udruge “Tišnjanski tovar” i Pokladnog odbora, a od 1998. godine bio sam i član Puhačkog orkestra. Sada nisam nigdje, jedino sam ostao čuvar Božjega groba.

Ta sezona 2007. trebala mi je biti zadnja u DVD-u, jer sam htio završiti fakultet, splitski FESB, a eto, predzadnji dan sezone dogodila se tragedija - prisjeća se Frane. Obveze prema Fakultetu iz razumljivih su razloga malo zanemarene, ali Frane i dalje uči u nadi kako će brzo dovršiti treću godinu, a potom i zadnju, te potom početi raditi u svojoj struci.

"U međuvremenu sam polagao neke ispite, učio sam između operacija. Na splitskom FESB-u (Frane je student treće godine elektroenergetike) izišli su mi u susret i dopustili mi da polažem usmenim putem. Pomoć su mi ponudili dekan FESB-a dr. Tomislav Kilić, kao i rektor Splitskog sveučilišta dr. Ivan Pavić. Učenje me opušta, prije sam mogao učiti cijeli dan, a sada je koncentracija nešto slabija, ali ne bunim se. Učenje me rasterećuje, tada ne mislim na ostale stvari. Samo da završi liječenje, pa ću se onda uhvatiti knjige i dovesti faks do kraja" kazuje Frane.

Frani je već pomalo dosta odlazaka u bolnicu i medicinskih tretmana kojima je podvrgnut.
"Puna mi je kapa operacija, korekcija i rehabilitacija. Ni sam ne znam koliko sam ih prošao u ove dvije godine. Želim biti samostalan, brinuti se sam za sebe, ali oporavak ide sporo, mislio sam da će sve to biti puno brže, tako da mi je malo i dosadilo".

"Evo sada, u petak (prije dva dana) idem 20 dana u “Biokovku” na rehabilitaciju, a nakon toga moramo ići u Zagreb kako bismo se u KBC-u Dubrava dogovorili s liječnicima o korekcijama na šakama kojima ću opet biti podvrgnut. Nakon Nove godine možda ću ići i na korektivnu operaciju usne, pa ću opet moći svirati trombon" govori Frane, a otac Vilim se nadovezuje.

Plaćeno liječenje


Kornatski heroj s bratom Markom i najdražim dresom


"Prošle smo zime bili u KBC-u Dubrava kod prof. Zdenka Staneca, specijalista plastične i estetske kirurgije, koji je obavio četiri operacije. On je zaista puno učinio da bi pomogao Frani i ovim putem htjeli bismo mu na svemu zahvaliti. Ujedno zahvaljujemo i njegovu timu, ali i timu dr. Ivana Utrobičića iz splitskog KBC-a, kao i djelatnicima Jedinice intenzivnog liječenja splitskog KBC-a, koji su Frani spasili život i o njemu skrbili u najtežim trenucima za sve nas, neposredno nakon kornatske tragedije".

"Nakon Zagreba, prošle smo zime bili kod bioenergetičara Zdenka Domančića u Sloveniji kako bi Frani pomogao da mu se poboljša cirkulacija u šakama. Šake su mu jako hladne pa je bila potrebna Domančićeva pomoć. Kod njega smo bili tri puta i puno nam je pomogao, hvala mu. Isto tako hvala i dr. Marini Šabić iz “Biokovke” i njezinu timu, koji skrbe o Franinu oporavku, a posebno hvala višoj fizioterapeutkinji Tomili Popac koja radi s Franom" naglašava Vilim Lučić.

"Do odlaska u “Biokovku” Frane je svaki dan od 4. srpnja odlazio u šibensku bolnicu, gdje je bio podvrgavan jednoipolsatnoj terapiji".

Frani je liječenje u potpunosti plaćeno

"Liječenje je plaćeno, ali da nije bilo humanitarne akcije za kornatske junake, ne bismo podnijeli ostale financijske izdatke. Kad Frane ide, recimo, mjesec dana u Zagreb, ja idem s njim i tada treba u Zagrebu živjeti tih mjesec dana, sve to košta. Mjesečno na odlaske na preglede i rehabilitacije potrošimo goriva kao neka manja prijevoznička tvrtka". u šali govori Vilim Lučić.

Stopostotni invalid

- Odštetni zahtjev usmjeren je prema Republici Hrvatskoj, odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova i Gradu Šibeniku. Riječ je o višemilijunskom odštetnom zahtjevu, od oko 20 milijuna kuna.

Do sada je obavljeno izvansudsko vještačenje zdravstvenog i psihičkog stanja mojega klijenta Frane Lučića, a obavili su ga prim. dr. Gordan Makrić, specijalist psihijatar i subspecijalist forenzičke psihijatrije, dr. Zoran Veir, specijalist kirurg i subspecijalist plastične kirurgije, te prof. psihologije Sanja Maroević. Općinski građanski sud u Zagrebu nadležan je za ovaj slučaj.

Slučaj je u početnoj fazi jer je RH zatražila dogovor o eventualnoj izvansudskoj nagodbi. Sama je država Hrvatska preko HZMO-a ocijenila da Frane ima 100-postotni invaliditet, a to su utvrdili i vještaci koji su vještačili Franino zdravlje. Kod mojega klijenta nastupilo je trajno smanjenje životnih i radnih sposobnosti, i u tom omjeru morat će ulagati u pojačane napore u svojem budućem radu i životu.

Mišljenja sam da će RH djelomično isplatiti odštetu nagodbom, a da ćemo ostali dio morati potraživati na sudu - rekao je poznati zagrebački odvjetnik Tvrtko Bilić Erić, koji zastupa Franu Lučića.

Zavukao im se pod kožu

O Franinu oporavku u “Biokovki” brine se dr. Marina Šabić, specijalistica fizikalne medicine i šefica medicinske službe u “Biokovki”.

- Franino rehabilitacijsko liječenje u “Biokovki” odvijalo se u dvije faze. Prva je bila neposredno nakon završetka liječenja u KBC-u Split, a druga je u tijeku. U prvoj je fazi nakon dugotrajnog mirovanja trebalo obnoviti opće performanse: mišićnu snagu i izdržljivost, unaprijediti koordinaciju i postići adekvatan funkcijski kapacitet oštećenih zglobova, te osigurati što veću samostalnost u aktivnostima svakodnevnog života.

Druga faza uslijedila je nakon niza rekonstrukcijskih zahvata na šakama i usmjerena je na poboljšanje njihove funkcije hvata, fine motorike i sl. Frane je vrlo zahvalan pacijent, aktivno sudjeluje u svojem liječenju, prima i daje konstruktivne primjedbe. O njemu se brine tim stručnjaka: liječnici, medicinske sestre i fizioterapeuti. Moram naglasiti da nam se Frane svima “zavukao pod kožu“. Vrlo smo zadovoljni njegovim dosadašnjim oporavkom - rekla je dr. Marina Šabić.

Iznova rođen

Budući da je moj rođendan 31. kolovoza, a tragedija se dogodila 30. kolovoza, splitske su Križine moje drugo rođenje, ostao sam živ. Da nije bilo požrtvovnih liječnika u KBC-u Split, tko zna što bi bilo sa mnom, prisjeća se Frane.
Neka Bog pomogne Slavici

Dražena Slavicu nisam ni vidio ni čuo otkada se dogodila kornatska tragedija. Neka tako i ostane, bolje je. Samo želim da mu Bog da snage da ovo sve promatra oko sebe, da ništa ne zna i da se ničega ne sjeća, kazuje Vilim Lučić.
Gdje je Frane?

- Gledao sam Hajdukovu utakmicu na TV-u kad nas je nazvala jedna prijateljica i rekla mi da je na Kornatima požar i da ima mrtvih. Pitala je gdje je Frane, ja nisam znao. Tada sam otišao u DVD Tisno i rekli su mi da je Frane živ i da je lakše ozlijeđen.

Samo mi nije jasno zašto su ih prevezli u zadarsku bolnicu, a ne u splitsku. U Zadru nemaju ni Odjel za opekline. Znam da su u KBC-u Split bili spremni za prihvat ozlijeđenih, ali zašto tamo nisu odmah odvedeni, samo Bog zna - prisjeća se najgoreg dana u svojem životu Franin otac Vilim Lučić.

- U zadarskoj su mi bolnici rekli da nisam puno ozlijeđen i da će me zadržati dvadesetak dana, nakon čega ću ići kući. Tijekom noći zbog opeklina sam sav otekao i odmah su me prevezli u Split. Tamo me je dr. Utrobičić hitno operirao, i da to nije učinio, tko zna kako bih i ja završio. Nema dana da se ne pitam da je pomoć bila brža i da su nas odmah prevezli u KBC Split, bi li još netko preživio - veli Frane.
More je likarija

Na Franinu tijelu ima podosta ožiljaka od opeklina, ali i onih od operacija. Za njih koristi posebne kreme koje mu umnogome pomažu, kao i more. - More je likarija za mene. Ožiljke moram mazati kremama, jer kad nisu namazani, strašno me svrbe. Mažem se nekoliko puta dnevno jer ožiljak mora biti vlažan.

Bio sam kao robot

Oporavak za pregib prstiju ide sporije nego što sam mislio. Očekivao sam da će ići brže i bolje. No, kako je, tako je, sada je odlično kako je bilo. Prije sam bio kao robot, nisam se mogao podignuti sa sjedalice niti s kreveta. Koljena i laktovi bili su mi ukočeni, kao i ramena i svi zglobovi na tijelu.

Sada funkcioniram normalnije, samo ne mogu nositi svu odjeću i obuću. Stalno sam odjeven u trenirke jer nemaju dugmad, nosim cipele na čičak, ne mogu s vezicama, nosim obične majice bez dugmadi, ne mogu nositi košulje, a jaknu mi uvijek netko pomogne obući - kazuje Frane.
Acivi na 29.08.2009 21:22:06
Komentari
#1 firefighter79

na 30. Kolovoz 2009 16:04
Frane divim ti se, tvojoj hrabrosti i tvojoj snaznoj volji. Znam da ti je sve samo ne lako ali ti si covjek, rodjeni pobjednik.
Zelim ti sve najbolje u daljnjem zivotu.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2024.
PRIJAVE

15. KUP
Deanovca

3. Memorijal SANDI MIRT
DVD DEANOVEC


10. Mem."Matija Jakuš"
Fire Combat

OSIJEK Gornji GradREZULTATI


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...