O P R E M A
AKCIJA
DIŠNI APARAT
ADA-N 300-ČPrijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
VZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE ODRŽALA 16. REDOVNU SKUPŠTINU
Sinoć je u Obiteljskoj kleti ''Bunčič'' na Martin Bregu, u VZG Dugo Selo, održana 16. po redu redovna Skupština Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Sjednici je uz 59 delegata bilo nazočno i veliki broj gostiju i uzvanika, između ostalih:

Član Poglavarstva Zagrebačke županije Stjepan Puhelek, gradonačelnik grada Dugo Selo Vlado Kruhek i njegov zamjenik, novoimenovani ravnatelj DUZS Damir Trut, zamjenik predsjednika HVZ Mijo Brlečić, predstavnici vatrogasnih zajednica Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i grada Zagreba te pročelnik PUZ-a Damir Pilčik.

Skupštini su također nazočili zapovjednici JVP s područja Zagrebačke županije, bivši predsjedsjednik VZZŽ Nenad Kurilovčan te predsjednik udruge profesionalnih vatrogasaca u gospodarstvu Branko Čerkez.

Sjednica je započela intoniranjem himni koju su izveli članovi KUD Preporod iz Dugog Sela, te pozdravnom riječi predsjenika Zajednice g. Stjepana Ptiček. Nazočnima se također obratio predsjednik VZG Dugo Selo g. Zvonko Novosel, koji ih je u kratkim crtama upoznao sa ustrojem i stanjem vatrogastva na području grada Dugo Selo.

Predloženi dnevni red od 9 točaka usvojen je jednoglasno, no onda je zapelo na točki dnevnog reda Usvajanje Poslovnika o radu Skupštine. Krešo Hubak iz VZG Velika Gorica, kako je rekao imao je neke nomotehničke primjedbe, također smatrajući da gosti Skupštine ne trebaju raspravljati po točkama dnevnog reda, neko samo u točci Pozdravna riječ gostiju. Tajnik Zajednice Josip Novosel, dajući odgovor na postavljene primjedbe, smatra da je Poslovnik dobar, jer se nije promijenio u odnosu na zadnje dvije sjednice Skupštine, a što se tiče rasprave i prijedloga po točkama dnevnog reda, imaju počasne članice i članovi, kako stoji u poslovniku a ne gosti Skupštine, kako je naveo g. Hubak.

Na kraju je jednoglasno usvojen prijedlog g. Zvonka Novosel-Dolnjaka, da primjedbe g. Hubaka budu usvojene kao prijedlozi za rad iduće Skupštine.

Izvješće o radu i financijskom poslovanju za 2007. godinu, kroz Power point prezentaciju, podnio je tajnik Josip Novosel.

Kroz sedam točaka od ustrojstva, preventive, intervencija, natjecanja, obljetnica, rada s mladeži, održane sjednice i zaključka, prezentiran je rad vatrogasne zajednice u protekloj godini.

Zajednica broji preko 280 članica (273 DVD-a, 4 JVP, 1 PVPu gospodarstvu i 6 DVD-a u gospodarstvu) koji su kroz 9 vatrogasnih zajednica gradova i 18 vatrogasnih zajednica općina udruženi u Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije. Broj inervencija je svake godine veći te je u 2007. dosegao broj od 1559 intervencija, od čega 859 požara i 629 tehničkih intervencija.

Osim djelovanja na prostoru Zagrebačke županije, vatrogasci su se odazvali na poziv, te je ukupno preko 170 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila sudjelovalo u Programu aktivnosti Vlade u provedbi posebnih mjera zaštite od požara. Također u vremenu velikih požara od 6. do 9. kolovoza na priobalju je dodatno sudjelovalo još 19 vatrogasaca.

Nabavka opreme odvijala se kroz određene programe a posebno kroz Program nazvan 200+200=50%, što znači da je 200 tisuća kuna osigurala Zagrebačke županije, 200 tisuća kn Vatrogasna zajednica, što je tek 50% sredstava a ostalih 50% trebali su osigurati poglavarstva gradova i općina i vatrogasne zajednice koje su ušle u Program.

Vatrogasna zajednica održala je dva županijska natjecanja, za odrasle te djecu i mladež, te je predstavnik HVZ-a na maloj vatrogasnoj olimpijadi u Švedskoj bila ekipa ženske mladeži iz Breškog Jalševca iz naše županije.

Održan je veliki broj osposobljavanja, preko 1110 raznih osposbljavanja, te je održan seminar u Divuljama na temu požari otvorenog prostora, te posjet mjestu tragedije kornatskih vatrogasaca.

Zajedno sa Eko stožerom Zagrebačke županije održana je vatrogasna vježba ''Dubrava 2007'' u kojoj je kroz akcident s opasnom tvari, požarom otvorenog prostora, spašavanjem iz vode i automobila, prezentiran rad svih hitnih službi Zagrebačke županije, vatrogastva, policije, hitne pomoći sa uključenjem županijskog centra 112 i Područnog ureda zaštite i spašavanje.

Za rad Zajednice osigurana su financijska sredstva kroz proračun Zagrebačke županije 51%, Program aktivnosti 19%, sredstava premije osiguranja 15%, dotacije HVZ-a 6% i ostalih sredstava u iznosu od 9%.

U panu rada za 2008. godinu potvrđene su sve pozitivne tekovine prošlih godina, sa najavom realizacije novog projekta, nabave novih vatrogasnih vozila. Tako je sa 7 vatrogasnih zajednica dogovorena nabavka 8 vatrogasnih vozila, koja bi se financirala sa 15% sredstava iz Zagrebačke županije dok bi ostalih 85% solidarno namirila poglavarstva općina i gradova i vatrogasne zajednice koje su ušle u Program. Projekt je u završnoj fazi pred potpisivanjem Sporazuma o sufinanciranju i raspisivanjem natječajne dokumentacije.

Vatrogasna zajednica polagat će večeg računa o preventivi, vježbama i osposobljavanju, tako će se 7. lipnja održati velika županijska vježba ''Mraclin 2008'', požar gospodarskog objekta, zatim seminar za vatrogasne zapovjednike na temu, opasnosti i mjere zaštite kod požara raslinja i plamenih udara kod unutarnje navale, kao i ulazak u požarnu kuću koja se nalazi u JVP Ivanić Grad.

U raspravama po pojedinim točkama članovi Skupštine su se pohvalno izralili o samoj prezentaciji izvješća te o aktivnostima koja provodi Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, uz primjedbe da zašto Hrvatske šume ne izdvajaju financijska sredstva za zaštitu šuma kontinentalnog dijela Hrvatske, te liječničke preglede poglavito dobrovoljnih vatrogasca koji bi važili nešto dulje od sadašnjih 2 godine, aludirajući na trajanje liječničkih pregleda za vozače amatere, nosioce vatrenog oružja i neke druge...

U pozdravnom govoru izaslanik HVZ-a zamjenik predsjednika g. Mijo Brlečić, osvrnuo se na ove teme kao i neke druge aktualnosti, od poboljšanja kako je rekao, dobrog Zakona o vatrogastvu do izmjena odredama zakona o financiranju lokalne uprave i samouprave, kojim bi se odredilo da Država izdvaja sredstva za sve jedinice lokalne samouprave kroz decentralizirana sredstva za zaštitu od požara a ne samo za osnivače javnih vatrogasnih postrojbi.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje zahvalio je na pozivu i rekao da se na neki način smatra članom a ne gostom, jer dolazi iz Lukavca koji se nalazi na području Zagrebačke županije. Kao ravnatelj zalagat će se za jedinstvo u organizaciji, te neće dozvoliti nikakvo izdvajanje vatrogastva iz DUZS i osnivanje neke nove asociacije, jer kako je rekao, to bi oslabilo funkciju poglavito dobrovoljnog vatrogastva.

Sjednicu su još pozdravili, Brano Čerkez i Vlado Kruhek.

Piše: Josip Novosel


Preuzeto sa stranica: HVZ-a
marija na 09.05.2008 17:32:06
Komentari
#1 zaboravljeni

na 09. Svibanj 2008 20:03
Oćito da zamjenik predsjednika HVZ nema najnoviju informaciju da je upitno finaciranje ukupnog vatrogastva u RH . Iz pouzdanih itvora doznaje se de će to biti vrlo teško jer država za sada izdvaja velika srerdstva za vatrogastvo iz državnog proraćuna. Lažne informacije su loše za dobrovoljno vatrogastvo RH .
#2 Ris

na 09. Svibanj 2008 23:28
Za kojekakve se gluposti izdvaja mnogo novca iz državne blagajne, ne vidim razloga zašto vatrogasci ne bi mogli dobiti svoj dio!?
#3 stjepan

na 12. Svibanj 2008 16:38
ne mogu se oteti dojmu da se neke informaacije sa jasno određenim ciljem plasiraju u javnost da bi se ona jednostavno na taj način hranila na uši - stvari jesu teške biti će još teže ako mi svatko od nas nasjednemo na poluistine ili neistne - stvari se u našem sustavu htjeli mi to priznati ili ne ipak kreću u pozitivnom smjeru glede poboljšanja uvjeta radavatrogasaca - druga stvar je što mi sigurno svatko za sebe svatko za svoju postrojbu želi odmah i sada - pa se onda u toj svojo borbi hvatamo dvosjekloga mača -poluistina ili neistina - koje nam sigurno neće donjeti ništa dobro samo jedno vrlo tešku mučnu i bezobzirnu raspravu i međusobna prepucavanja i optužbe te na kraju krajeva to ipak u konačnici nekima i odgovara
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2023.
PRIJAVE

11. Zimski KUP
u spajanju usisa
DVD LESKOVEC


REZULTATI
Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 04:55:37
DVD Veliko Trgovišće, Prodaje vatrogasnu autocisternu FAP 1620, godina proizvo...
Acivi u 04:55:24
DVD Veliko Trgovišće, Prodaje vatrogasnu autocisternu FAP 1620, godina proizvo...
Acivi u 04:54:33
DVD Veliko Trgovišće, Prodaje vatrogasnu autocisternu FAP 1620, godina proizvo...
Acivi u 04:54:14
DVD Veliko Trgovišće, Prodaje vatrogasnu autocisternu FAP 1620, godina proizvo...
Acivi u 04:53:54
DVD Veliko Trgovišće, Prodaje vatrogasnu autocisternu FAP 1620, godina proizvo...