Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
Dobro dosli
NOVI PRILOG ZA DOSJE KORNAT!

Tjedan dana prije tragedije helikopter rigao vatru

Helikopter H-202 od svibnja do kraja kolovoza 70 posto vremena nije bio u voznom stanju! Kako je vidljivo iz evidencije, letjelica ima kontinuiranih problema s desnim motorom u kojemu stalno dolazi do prodora goriva u sustav ulja za podmazivanje turbine Novi tjednik došao je u posjed službene knjižice helikoptera tipa MI8 MTV1, evidencijskog broja H-202 koji je kobnoga 30. kolovoza ove godine prevozio stradale vatrogasce na Kornat, te koji u javnosti neslužbeno slovi za mogućeg krivca tragedije. Ovaj dokument, inače i sastavni dio spisa na šibenskom Županijskom sudu, sadrži sve relevantne podatke o održavanju i servisu letjelice u razdoblju od konca svibnja do trenutka tragedije. Mišljenje mehaničara koji su iz tjedna u tjedan knjižicu popunjavali dok su radili na održavanju letjelice, šokantno je. Prema njemu, helicopter H-202 od svibnja do kraja kolovoza 60 posto vremena nije bio u voznom stanju!


STALNO NEISPRAVAN

Drugim riječima, letjelica je u spomenutom periodu bila pregledana 25 puta, čak je 13 puta proglašena neispravnom, dok su u još dva navrata, premda je mišljenje mehaničara bilo povoljno, utvrđeni nedostatci u radu motora. Helikopter, kako je vidljivo iz evidencije, ima kontinuiranih problema s desnim motorom. Premda je ugrađen tek 19. ožujka ove godine, u motoru stalno dolazi do prodora goriva u sustav ulja za podmazivanje turbine, pa se bilježi povećana razina ulja u rezervoaru što, smatraju stručnjaci koje smo konzultirali, nije zanemariv kvar. Osim toga, kako je vidljivo iz dokumentacije, uzrok problema nije nikada detektiran, a sam kvar nije otklonjen. Problem se rješavao tako što su mehaničari samo odlijevali nekoliko decilitara ulja iz rezervoara, te bi dolijevali friško, do razine od 10 litrara, kolike je zapremnine rezervoar. Kvarovi na desnom motoru, prema zapisima iz knjižice letjelice, prvi su se put pojavili 11. lipnja i otada se pojavljuju u kontinuitetu, svakih nekoliko dana. Helikopter je 2. srpnja opet proglašen neispravnim zbog istog kvara, ali na njemu nije ništa rađeno. Unatoč tomu sljedećeg dana letjelica je ponovno „ispravna“ I spremna je za polijetanje.

NAREDBA S VRHA: PREGLEDATI LETJELICU

Prvi veliki kvar, prema evidenciji dogodio se 18. srpnja ove godine i od tog trenutka helicopter H-202 bio je mjesec dana izvan funkcije. U međuvremenu, vjerojatno zbog ozbiljnosti kvara, 3. kolovoza „izvršen je preventivni pregled letjelice prema zapovijedi od 13. srpnja 2007.“ Nakon pregleda istog dana zamijenjena je i pumpa od goriva, ali je unatoč svim zahvatima koji su na njoj izvedeni letjelica sljedećeg dana, 4. kolovoza ponovno neispravna! I nakon zamjene pumpe regulatora na desnom motoru 10. kolovoza helicopter je neispravan, da bi se kvar konačno otklonio tek 16 kolovoza. Ali u voznom stanju bio je samo nepunih tjedan dana. Naime, 22. kolovoza, sedam dana prije tragedije na otoku Kornatu, navodi se u knjižici, helicopter je prizemljen jer jeuočen vatreni jezičac dugačak pola metra koji je šikljao iz desnog motora. Naputak mehaničara kratak je i jasan: „Helikopter je neispravan za letenje!“ Međutim, niti ovoga puta, kao niti mnogo puta ranije, kvar nije detektiran niti popravljen.

KVAROVI NIKADA NISU OTKLONJENI

Donosimo prijepis radova koji su obavljeni na letjelici kako bi se „otklonio“ kvar, najprije je 24. kolovoza pregledano vanjsko stanje motora, te nije uočeno curenje, potom je provjeren drenažni otvor koji je i propuhan, provjerena je mogućnost ručnog okretanja slobodne turbine, te okretanja rotora turbo kompresora. Jedina nepravilnost, kao I svakoga puta, uočena je u desnom motoru u kojemu je razina ulja ponovno bila povišena. Problem je riješen propuhivanjem desnog motora, što, reći će mehaničari, nije otklonilo kvar, samo ga je privremeno riješilo. Posljednji zapis odnosi se na 27. kolovoza kada je helikopter, prema mišljenju iz knjižice za održavanje, bio ispravan. Međutim, prema saznanjima do kojih smo došli, nakon što mu je, kako tvrdi posada letjelice, na Kornatu pukla guma, završio je na servisu gdje se nalazi I danas. Zar gumu treba toliko dugo mijenjati i to u državi koja nema prostora za razmetanje, obzirom da raspolaže s nezamjetnim brojem.

Piše:Jelena Devčić
Acivi na 08.12.2007 05:21:04
Komentari
#21 petros

na 13. Prosinac 2007 11:54
@gost, zar misliš da imam nešto konkretno da bih čekao na tvoje pitanje. Po meni treba promjeniti zakonsku regulativu koja će definirati ono što se danas i vidi, pa i osjeća, a to je po meni da nemamo razgraničene stvari kada je u pitanju odgovornost, mješanje više ministarstava, udruga građana, udruga sa javnim ovlastima itd. Dakle na jednom mjestu sve definirano, jedan gazda ili kapo broda, a ne kao naš M.J. nezna kome odgovara a ima zapovjednu ulogu( pa još nije skinuo oznaku MUP-a sa odore).
#22 DJM

na 13. Prosinac 2007 12:01
Jel to isti helić kao što je pao u Vukovaru. Onaj u kojeg se ugrađuju falši djelovi?? Kad je to otkrio i prenio ministru Rončeviću gen. Obradović je brzo i efikasno smijenjen?? nešto tu smrdi??
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
OBAVEZNO !
NATJECANJA
ZA 2024.
PRIJAVE


9. Vatrogasni KUP
"Sveta Ana"
DVD Breška Greda


17. KUP DVD-a
DVD JOHOVEC


8. KUP "M. Gašparuša - Miće"

2. KUP Ščepanje
DVD ŠČEPANJE


19. KUP "Sveta Ana"
DVD Odranski Obrež


22. Mem. "KRUNE MODRIĆA"
4. kolo KUP-a VZVŽ za Mladež
DVD LESKOVEC


12. KUP DVD-a
DVD PETROVINA


14. Memorijal
"Marko Piljek"
DVD PAVLOVEC


REZULTATI

25. Memorijal
Gjuro S. Deželić

REZULTATI
VZG Ivanić-Grada


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...