Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
Dobro dosli
NOVI LIST: Sve upućuje da je eruptivni požar izazvao fosfor!
Magdić: Sve upućuje da je eruptivni požar izazvao fosfor!(video)

Magdić: Sve upućuje da je eruptivni požar izazvao fosfor!

Piše Zorana LAZINICA


Eruptivni požar na otoku Kornat, u kojemu je živote izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica, uzrokovao je fosfor. Tvrdnja je to koju sve glasnije izriču upućeni u nezapamćenu tragediju u povijesti vatrogastva, a redakciji Novoga lista obratio se i jedan specijalac koji je želeći ostati anoniman kazao kako su se vrećice sa fosforom nalazile u helikopteru kojim su gasitelji i kruška s vodom prevezeni na Kornat. Postoji mogućnost da su vrećice ispale iz helikoptera kada je udario o stijenu i probio gumu, a fosfor se na vručini zapalio i uzrokovao vatreni udar.Fosfor kao potencijalni uzrok tragedije spominje se već danima, a do sada se sumnjalo da je na Kornatu preostao od vojnih vježbi ili je po otoku »posijan« kako bi se povećao broj smrtno stradalih ovaca u nedavnoj aferi kada je NP Kornati opružen za pomor tisuća ovaca od žeđi, a na kraju je nađen tek neznatan broj lešina. Ekspertna skupina koja istražuje uzrok tragedije, veli Mladen Magdić, predsjednik Sindikata vatrogasaca, bavi se samo time da potkrijepi tvrdnju da je vatrogasce ubio eruptivni tornado, no i za njega mora postojati uzrok.

- Da, to je teorija koja je moguća. Sve što se otkriva ide prema tome da je upravo fosfor uzrokovao tragediju i zbog toga i tvrdim da uzrok pogibije vatrogasaca nije eruptivni požar. To je činjenica. Od kornatske trave nije mogao nastati eruptivni požar. Po opeklinama koje su vatrogasci zadobili i brzini širenja od četiri metra u sekundi, što je utvrđeno, prema iznesenoj priči o eruptivnom požaru cijeli bi otok izgorio za 30 minuta, a gašen je šest sati i nije cijeli izgorio. Na snimkama s Kornata vidljivo je da je na jednom mjestu odjednom nešto buknulo i tu je i kamen pougljenio. To je mjesto na kojemu su bili vatrogasci - veli Magdić. Naglašava kako od trave nije mogao nastati eruptivni požar i razviti se temperatura toliko visoka da tali kacige, ali je to moguće ukoliko se zapalio upravo fosfor.

- Možda je i bio u helikopteru, možda na otoku. Prema međunarodnoj konvenciji zabranjeno je korištenje napalm bomba, ali su dozvoljene fosforne bombe. Uspio sam saznati da se te bombe koriste, koristi ih NATO, a vjerojatno su se i naši vojnici uvježbavali s tim bombama. Možda je ostalo fosfora između kamenja. I ekspertnoj skupini koja istražuje uzrok požara još uvijek nedostaje uzrok, nedostaje im goriva tvar koja je sve potakla. No, oni neće ništa od toga dokazati jer su dobili izričiti naputak da dokažu tezu eruptivnog požara - rekao je Magdić dodavši kako u prilog tome ide i činjenica da je vojska stigla na otok tri sata prije spasioca te je skrila dokaze.

Draženu Slavici bio je odbijen zahtjev za helikopterom dok je vojska bila dolje, obrazlaže, a za vrijeme njihove pretrage otoka nije bilo ni mobilnog signala niti radio veze iako je i prije njihova dolaska i poslije sve funkcioniralo.

- Mogli su ometati signal da se ne zna što rade. Niti jedna vojska svijeta neće priznati svoju pogrešku, pa tako i Hrvatska. A imali su dovoljno vremena da na Kornatu sve brzinski zataškaju. Ali mi se nećemo prestati boriti za istinu - zaključio je Magdić dok je Goran Franjković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca kazao kako DORH ima sve podatke ali ih uporno ne objavljuju.


Draženu Slavici moguće produljenje pritvora

Smijenjenom županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici kojega se tereti da nije učinio sve što je mogao kako bi iz kornatskog plamenog ognja spasio nesretne vatrogasce iz Šibenika, Tisnog i Vodica, sudeći po dinamici istrage, bit će dodatno produžen pritvor. Slavici je prvi put pritvor određen 8. rujna, a zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, 5. listopada opet produljen na dodatnih mjesec dana. lako su prema prvim najavama svi svjedoci, kojih ima preko stotinu, trebali biti ispitani do konca listopada te Dražen Slavica pušten na slobodu, to se neće dogoditi. Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić, potvrdio je da svi svjedoci još uvijek nisu ispitani, a mnogi su još i naknadno dodani.- Istraga će trajati još 10-15 dana. Svaki dan su zakazana ročišta do 13. studenoga. Ne mogu reći hoće li Dražen Slavica biti pušten iz pritvora ili će mu on biti još produžen do završetka ispitivanja svjedoka. 0 tome će se odlučivati krajem mjeseca. Treba vidjeti tko su svjedoci koji su ostali i može li na njih utjecati - kazao je sudac Branko Ivić.Pretrpan tisućama stranica dokaznog materijala i desetcima svjedoka koji se svakodnevno redaju u sudnici, Branko Ivić odlučan da posao odradi kvalitetno i ništa ne prepusti slučaju zatražio je i vještačenje vojnog helikoptera koji je prevozio vatrogasce i ''krušku'' s vodom na otok Kornat. Iako se zna da je helikopteru pukla guma, u javnosti se nagađa daje upravo helikopter krivac za tragediju te da mu je bila oštećena i hidraulika pa je uljem zalio vatrogasce koji su u plamenu živi izgorjeli.- Vještačenje helikoptera zatražio sam zbog Dražena Slavice, obitelji i rodbine poginulih vatrogasaca. Svi se detalji moraju rasvijetliti. Odradit ćemo i rekonstrukciju same nesreće na otoku Kornatu. Treba sve organizirati, naći vještake. Intenzivno se radi na tome i rekonstrukciju ćemo napraviti kad se ispitaju svjedoci rekao je Ivić dodavši kako sada neće moći ispitati samo krunskog svjedoka, vatrogasca Franu Lučića koji se u splitskoj bolnici uspješno oporavlja od opeklina zadobivenih u požaru.lspitat će ga kada se oporavi i liječnici ocijene da je spreman dati iskaz.
Dražen Slavica u pritvoru je od 8. rujna


Obitelji uvjerene u krivicu vojske

Obitelji poginulih vatrogasaca i dalje ne vjeruju u tezu o eruptivnom požaru već smatraju da je za sve kriva vojska te mole nadležne institucije da ih se više ne lažu i javno kažu zašto su njihovi najmiliji izgubili živote na kornatskom kršu. Djed poginulog 17-godišnjeg Karla Ševerdije iz Vodica, Branko Šprljan, siguran je da je za tragediju odgovorna vojska.- Nema druge alternative. Uvjeren sam da su poginuli zbog nečeg što ima veze s vojskom. Po Kornatima su se izvodili kojekakvi vojni manevri, postoji mogućnost da je zaostala neka fosforna bomba, napalm, jer je nemoguće da su se u sekundi zapalili i zadobili tako velike opekline od trave. Nešto jako zapaljivo je moralo uzrokovati razbuktavanje. Možda je i u helikopteru bio fosfor, to je druga mogućnost, ali sigurno uzrok nije obična trava - uvjeren je Šprljan.- Vojska je na mjesto nesreće došla prije svih, i spasitelja i policije. To u povijesti nigdje nisam čuo, to se može dogoditi samo kod nas, a sigurno nisu za ludu došli. Zašto vlast i nadležne institucije šute o svemu. Znate kako se kaže, tko šuti kriv je. A oni svi snose svoj dio krivnje - rekao je Branko Šprljan. Obitelji poginulih vatrogasaca upiru prstom u vojsku te mole nadležne institucije da ih se više ne lažu


Istina o Kornatu

Predsjednik Mesić nije želio podrobnije komentirati nezadovoljstvo dijela stručnjaka i javnosti istragom o tragediji na Komatu kada je poginulo 12 vatrogasaca. Kazao je tek da će i Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac kojeg je Mesić nedavno i posjetio u bolnici, ispričati što se dogodilo.- Ne bih htio bilo što reći što bi moglo smetati istragu. Istražni sudac i sud moraju utvrditi činjenice. Pa ako je potrebna i ekspertiza međunarodnih stručnjaka, neka se i to učini. Ali, ne smije ostati sumnja. Mora se utvrditi istina, a to može jedino sud, istaknuo je Mesić.

Preuzeto sa stranica: Novi List
Acivi na 28.10.2007 13:33:13
Komentari
#31 avilla

na 28. Listopad 2007 19:11
Malo sam pomiješala jer sam čitala ovo...postoji poveznica:četvrtak, listopad 19 2006Naš vrli, marljivi, pošteni i dragi premijer bio je opet u posjetu svima još dražem Bushu.

Nikako posjet nije bio dogovor o ustupanju neke naše firme, zemlje il nečeg sličnog Amerima. Pričalo se samo o NATOu, odnosno ulasku Hrvatske u njega. Dobri Ameri su Sanadera pozvali na kavu da dogovore detalje, kad bi on htio da se uđe u NATO. Pliva, kupnja vojne opreme i ustupanje teritorija za vježbe Amerima niš ne znači.

I ovo:Na novinarski upit o vidljivoj razlici između Vladinih želja i
građana koji baš ne podupiru ulazak Hrvatske u NATO, Sanader je najavio snažnu komunikacijsku strategiju u idućih godinu i pol dana.
A što kažete na ovu izjavu:S građanima treba razgovarati o najjednostavnijim elementarnim pitanjima (dobro nije rekao "s glupim građanima..."Wink Znači treba nam sve pojednostaviti i servirati gotove priče, bez kompliciranih pitanja. Odoh gledati Novu TV
#32 jozo

na 28. Listopad 2007 21:13
Bok društvo! Sve mi je više jasno zašto je predsjednik proglasio akciju gašenja na Kornatu "avanturom" i njegovu ljutnju čak se i slažem s tom njegovom konstatacjom budući da je odmah kao vrhovni zapovjednik vojske znao o čemu se radi i što se na kornatu desilo, a zna to i sav vrh i vlast i oporba jer sve je očitije da su visoki interesi RH u pitanju, ulazak u NATO, EU, izbori i sl. Možemo biti, ljuti, jadni, rezignirani i sl., ali to je tako. Kako bi ipak sve manje bili avanturisti, a više vatrogasci nadam se samo da će se ubuduće više znati o potencijalno opasnim mjestima za gašenje (barem uži krug koji bi o tome trebao voditi brigu kao što je DUZS) te da se za potencijalno opasna područja za gašenje vodi više brige kao što su još uvijek minirana područja, prostori bivših vojarni i njihova okolica, vježbališta, koji možda još uvijek skrivaju poneke opasnosti. Isto tako i neka akciju vračanja oružja i minsko eksplozivnih sredstava podrže i zbog još jednog važnog razloga za nas vatrogasce, a to je da se ljudi koji ih još uvijek čuvaju u svojim podrumima ili tavanima riješe toga da ne moramo dodatno nositi glavu u torbi kad gasimo tavan ili podrum imali li nečeg takvog ili nema odnosno da ne završimo u zatvoru, ako već nismo na groblju, jer smo svjesno doveli u opasnost živote svoje ili svojih podređenih budući smo trebali znati da...
#33 tonka

na 28. Listopad 2007 21:45
NEVINI PATE I TUGUJU, A KRIVCI SE SMIJU I KUPUJU NOVE AUTE!!!!

DOBRODOSLI U 21. STOLJECE, STOLJECE MITA I KORUPCIJEAngry
#34 tony

na 28. Listopad 2007 22:32
neko nesto gadno skriva. ali pomalo izlazi na vidjelo. valjda ce mo za zivota saznati sto je bilo........AngryAngryAngryAngryAngryAngrySad
#35 karla051

na 28. Listopad 2007 22:36
DA NEŠTO SE DOGAĐA I TO IZLAZI NA VIDJELO...POLAKO ALI IDE....
#36 tony

na 28. Listopad 2007 22:44
nije zaludu ona stara poslovica: "riba smrdi od glave, ane kako su mislili ONI od repa"
#37 metlanica

na 29. Listopad 2007 08:06
Nažalost, nije samo aktualna vlast revna u prikrivanju istine (recimo da je njima u interesu). Niti jedna oporbena stranka nije pokazala poseban (osim deklarativan) interes za ovu tragediju. Zapravo niti vrh naše vatrogasne organizacije (HVZ) nije se oglasio nekom suvislom izjavom, kao da se boje za boje za "fotelje". Znam da kolege profesinalci moraju čuvati svoja radna mjesta, ali mi dobrovoljci, koga se mi bojimo? Što mislite o inicijativi da SVI dobrovoljci i SVI DVD-i kao znak potpore traženju istine "zamrznu" svoje članstvo u vatrogasnoj organizaciji (ili neki drugi pametniji oblik protesta)???
#38 flash aa

na 29. Listopad 2007 09:26
Mislim da tu jozo ima jaaako pravo! "Tko" zna nek a kaže gdje još sve ima potencijalnih opasnosti od minsko eksp. sredstava( zaostalih). Tu ne mislim na ona područja koja su označena. Vjerojatno postoje podaci o mogućim lokacujama sa povećanim rizikom od ekspl. sredstava. Ovo o tavanima i podrumima potpisujem bez pogovora!
#39 NICK

na 29. Listopad 2007 23:08
darko-du October 28 2007 15:38:40
Smijenjenom županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici kojega se tereti da nije učinio sve što je mogao kako bi iz kornatskog plamenog ognja spasio nesretne vatrogasce iz Šibenika, Tisnog i Vodica, sudeći po dinamici istrage, bit će dodatno produžen pritvor.

BIT SE VESELO AKO GA NE PUSTE


Zaboravljaš da ga terete za nepostoječi prekršaj..
Prema zakonu o vtarogastvu i spašavanju.
Onog momemta kad se saznalo da su vatrogasci stradali, Sve ovlasti i ingerencije prelaze na DUZS, jer oni tada preuzimaju zapovjedništvonad akciju spašavanja. tog mnomenta prestaje SVAKA ODGOVORNOST BILO KOJEG VATROGASCA OPERATIVCA, a vjeruj mi da su svi u vrhu znali za stradale prije vatrogasaca.

Znači ponavljam Slavicu se ne može teretiti za neadekvatno preovođenje akcije spašavanja. za to treba đuru optužiti...
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
OBAVEZNO !
NATJECANJA
ZA 2024.
PRIJAVE


9. Vatrogasni KUP
"Sveta Ana"
DVD Breška Greda


17. KUP DVD-a
DVD JOHOVEC


8. KUP "M. Gašparuša - Miće"

2. KUP Ščepanje
DVD ŠČEPANJE


19. KUP "Sveta Ana"
DVD Odranski Obrež


22. Mem. "KRUNE MODRIĆA"
4. kolo KUP-a VZVŽ za Mladež
DVD LESKOVEC


12. KUP DVD-a
DVD PETROVINA


14. Memorijal
"Marko Piljek"
DVD PAVLOVEC


REZULTATI

25. Memorijal
Gjuro S. Deželić

REZULTATI
VZG Ivanić-Grada


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...