O P R E M A
AKCIJA
DIŠNI APARAT
ADA-N 300-ČPrijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
KAD KAOS POSTANE SUSTAV
FERAL ISTRAŽUJE: ŠTO OTKRIVA ZAPISNIK VATROGASNOG OPERATIVNOG SREDIŠTA (VOS) U DIVULJAMA O TOKU KORNATSKE PROTUPOŽARNE AKCIJE?

KAD KAOS POSTANE SUSTAV
Ivica ĐIKIĆ
17. listopada, 2007.

Po našim informacijama iz izvora bliskih istrazi, nedvojbeno je da je mijenjan položaj mrtvih tijela na mjestu nesreće na Kornatu, da je Centar za kriminalistička vještačenja ustanovio kako su na više od dvadeset materijalnih uzoraka s Kornata pronađeni ostaci benzina, te da je, prema oficijelnim spisima, lokalitet tragedije "bio kontaminiran", što u prijevodu znači da tzv. lice mjesta nije bilo osigurano po stručnim pravilima

Najveća hrvatska vatrogasna tragedija nezaustavljivo se promeće u tešku aferu u kojoj, kako je ovaj list pisao odmah po pogibiji dvanaestorice gasitelja na Kornatu, centralno mjesto sve suverenije zauzima sumnjiva uloga vojnih snaga i struktura, i u kojoj se, također, precizno raskrinkava potpuni kaos što je tog četvrtka, 30. kolovoza, vladao u sistemu koji je zadužen za gašenje požara. Sudska istraga je u toku – i bit će u toku još najmanje mjesec dana – pa Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova tu činjenicu koriste kako bi šutjeli pred opravdano znatiželjnom javnošću i, posebno, pred ogorčenim obiteljima dvanaestorice poginulih vatrogasaca. Šutnju prekidaju samo da bi šturo demantirali neki navod iz medija: hladnokrvno konstatiraju kako nije istina ono što je negdje napisano ili izrečeno, ali – pravdajući se tekućom istragom – propuštaju kazati što je istina i propuštaju čvrstim argumentima potkrijepiti svoju verziju istine.

Misteriozni premještaji

Tako je bilo i ovoga tjedna. U medijima se pojavila informacija da su tijela trojice smrtno stradalih gasitelja (ne zna se kojih) s Kornata bila prebačena u Zrakoplovnu bazu Zemunik, da bi tokom noći opet bila vraćena na otok, jer je svih šest mrtvih tijela bilo na mjestu nesreće kad je u petak, 31. kolovoza, u 7 sati ujutro istražni sudac Igor Ninić započeo uviđaj. Usput, uviđaj tako strašne i velike nesreće trajao je svega šest i pol sati. No, otkud informacija o prevoženju triju tijela s Kornata u Zemunik i iz Zemunika opet na Kornat? Izvor nisu ulične glasine, nego službeni zapisnik o razvoju protupožarne akcije na Kornatu, zapisnik koji je iz minute u minutu vodio Robert Rožić, dežurni djelatnik u Vatrogasnom operativnom središtu (VOS) u Divuljama. Rečeni zapisnik, koji se nalazi i u posjedu Ferala, predstavlja sastavni dio istražnog spisa.

Dakle, trideseti je kolovoza, 20 je sati i 51 minuta, a u zapisniku se bilježi komunikacija između VOS-a i Županijskog centra 112 u Zadru: "Od dežurnog liječnika dobivena informacija o četvorici ozlijeđenih koja su dovezena gliserom i troje ozlijeđenih koji su dovezeni u Zemunik, podatke su dobili od GSS (misli se na to da je podatke od Gorske službe spašavanja dobio zadarski Centar 112, op. a.). Tri smrtno stradala vatrogasca su helikopterom dovezena u Zemunik a tijela dvoje smrtno stradalih su ostavljena na otoku, nisu mogli biti prevezeni. Na otoku je GSS, jedan njihov član". U 20 sati i 57 minuta VOS-ov operativac bilježi ovako: "Kontaktiran Vuko (Tomislav Vuko, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje, op. a.), prenesene mu najnovije informacije, rečeno da je i GVZ (glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, op. a.) spomenuo lošije informacije od onih koje smo mi imali. Može li potvrditi? Da, Stipe Božić je javio o petero smrtno stradalih vatrogasaca. Informacija ne smije ići prema medijima, ne se očitovati o detaljima. On (Vuko, op. a.) i Jurin su na putu prema Šibeniku".

Smrtno stradali

U 21 sat i pet minuta piše ovako: "Nazvan Premužić iz GSS, još se nalazi na otoku. Potvrdio da se radi o petero smrtno stradalih vatrogasaca i sedmero ozlijeđenih od čega su šestorica teže ozlijeđena. Troje smrtno stradalih je prevezeno, troje ozlijeđenih (dvoje teško) prevezeni su u Zemunik. Četiri ozlijeđena vatrogasca prevezena su gliserom, a tijela dva smrtno stradala vatrogasca su još na otoku". U 21 sat i 44 minute bilježi se informacija koja u VOS stiže iz Županijskog centra 112 iz Splita i kaže ovo: "Javljeno da sutra ujutro između 7 i 8 sati GSS Split sa 5-6 članova će se uputiti na otok kako bi izvukli tijela dvoje smrtno stradalih vatrogasaca. Javio Vrsalović iz GSS županijskom centru". To je ujedno zadnja stavka u zapisniku koji se odnosi na 30. kolovoza, a petorica poginulih i sedmorica ozlijeđenih spominju se zato što je tijelo šestog smrtno stradalog gasitelja pronađeno tek u tri sata i osam minuta 31. kolovoza. Od sedmorice ozlijeđenih, šestorica su kasnije preminula, dok se Frane Lučić u splitskoj bolnici i dalje bori za život.

VOS-ov djelatnik Robert Rožić, dakle, tri je puta u službeni dokument upisao podatak o trima tijelima što su s Kornata prevezena u vojnu bazu u Zemuniku i dva je puta ponovio podatak o dvojici mrtvih čija su tijela ostala na otoku (za još jednog poginulog saznalo se, kako rekosmo, tek kasnije). Može li biti da je Rožić tri puta krivo shvatio podatke koje je dobivao iz izvora GSS-a i centara 112 u Zadru i Splitu? Može biti, ali u to je teško povjerovati, jer se sve druge dotad utvrđene informacije o stradalima navode vrlo precizno i točno: primjerice, spominju se sedmorica ozlijeđenih od kojih su šestorica u teškom stanju. Ministarstvo obrane i MUP reagirali su hladnom tvrdnjom da nije bilo manipuliranja tijelima i točka.

Nisu ni pokušali objasniti otkud, po njima, netočni podaci u VOS-ovu službenom zapisniku, niti su se potrudili da uvjerljivim dokazima opovrgnu ono što piše u službenom dokumentu.

Novi svjedok
Po našim informacijama iz izvora bliskih istrazi, Robert Rožić bit će predložen za svjedoka u istražnom postupku. Po istim izvorima, nedvojbene su još tri stvari: da je mijenjan položaj mrtvih tijela na mjestu nesreće, da je Centar za kriminalistička vještačenja ustanovio kako su na više od dvadeset materijalnih uzoraka s Kornata pronađeni ostaci benzina, te da je, prema oficijelnim spisima, lokalitet tragedije "bio kontaminiran", što u prijevodu znači da tzv. lice mjesta nije bilo osigurano po stručnim pravilima.

Ministarstvo obrane, međutim, dosad se ni na koji način – dakle, ni uobičajenim demantijem – nije oglasilo u pogledu informacija o prisutnosti velikog broja pripadnika Bojne za specijalna djelovanja na Kornatu neposredno nakon nesreće. Ovu elitnu bojnu, koja je stacionirana u delničkoj vojarni, ne treba poistovjećivati s kopnenom komponentom protupožarnih Namjenskih organiziranih snaga (NOS) čiji su pripadnici – na zahtjev koji su vojsci uputili Vatrogasno operativno središte i Tomislav Vuko – s Lošinja prebačeni na Kornat: pješaštvo protupožarnog NOS-a zaduženo je za pomoć u gašenju vatre, dok je Bojna za specijalna djelovanja predviđena za antiterorističke operacije i ne bi trebala imati nikakve veze s gašenjem požara i spašavanjem unesrećenih. Ova bojna prištapska je postrojba Glavnog stožera što znači da njome izravno upravlja načelnik tog tijela general zbora Josip Lucić, a iz toga proizlazi da je odluka o slanju specijalaca na Kornat donesena na najvišoj razini i da je za takav korak morao postojati veoma snažan motiv.

Budući da je general Lucić svoju najelitniju jedinicu poslao da intervenira u jednoj civilnoj nesreći, a da pouzdano nije bilo civilnog zahtjeva za slanjem vojnika osim pripadnika NOS-a, logičan je zaključak da su Oružane snage došle na Kornat kako bi zaštitile svoje interese. Nesumnjivo je da su vojnici sudjelovali u onoj "kontaminaciji" lokacije na kojoj se dogodila tragedija. No, što su tamo satima radili? Što su u blizini Kornata neposredno nakon nesreće radile dvije topovnjače Ratne mornarice? Zašto se čitav vojni vrh 30. kolovoza uvečer našao u Zadru? Je li trebalo skloniti nešto što kompromitira Oružane snage? Ministarstvo obrane o svemu ovome neće ni slova, jer kad bi počeli govoriti, najprije bi morali objasniti po čijem se nalogu i zašto elitna vojna jedinica uključila u civilne poslove.

Ravnateljeva šutnja
O tome ni slova ne želi prozboriti ni ravnatelj policije Marijan Benko koji je bio puno pričljiviji kad je trebalo nabrzinu pronaći krivce u osumnjičenima Pašku Petrini, kojemu se na teret stavlja izazivanje požara opuškom, i Draženu Slavici, zapovjedniku šibenske Javne vatrogasne postrojbe, kojeg se sumnjiči za propuste u organizaciji i vođenju akcije. Unatoč Benkovim optužbama, puno je toga što kazuje da će krivnju ove dvojice biti vrlo teško dokazati, kao što će policiji biti vrlo teško dokazati da je uistinu saslušala jedinog preživjelog vatrogasca Franu Lučića i da je taj iskaz vjerodostojan do mjere da na njemu valja utemeljiti glavne istražne zaključke.

Pored momenta o prebacivanju triju mrtvih tijela s Kornata u Zemunik i obrnuto, zapisnik Vatrogasnog operativnog središta u Divuljama jako je svjedočanstvo o rasulu o državnom protupožarnom sustavu, svjedočanstvo o nefunkcionalnosti sistema u kojemu se preklapaju nadležnosti, funkcije i zapovjedne linije Državne uprave za zaštitu i spašavanje (112), Vatrogasnog operativnog središta, javnih vatrogasnih postrojbi organiziranih po županijskom modelu, dobrovoljnih društava, vojnog Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ) u Divuljama i Gorske službe spašavanja. O tome neka govore neki izvaci iz VOS-ova detaljnog zapisnika...

Točno u 15 sati VOS-ov djelatnik Rožić bilježi informaciju koju je dobio od OVZ-a kojim, inače, zapovijeda general Josip Stojković: "Helikopter koji je prevozio gasitelje i prebacivao kruške ide na punjenje (ne spominje se, kasnije pouzdano utvrđena, oštećena guma na kotaču helikoptera, op. a.). Ima informaciju Canadair kaže da je na Kornatu situacija kritična i da će tamo ostati raditi". Tri minute kasnije registrira se komunikacija između VOS-a i šibenskog vatrogasnog centra, u kojoj se govori o širenju drugog požara kod naselja Gaćeleze: "Slavica (Dražen Slavica, op. a.) traži da Canadair gasi ovaj požar, kritičnu stranu a nakon što se odradi kritični dio vratit će se na Kornat". U 15 sati i šest minuta: "OVZ se ne slaže sa odlukom, jer pilot Canadaira kaže da je isto tako i problem i na Kornatu i da će samo gubiti vrijeme na letenje bez gašenja". VOS tada stupa u kontakt s Tomislavom Vukom koji potom naziva Dražena Slavicu, te se u 15 sati i 16 minuta opet javlja VOS-u s ovom porukom: "Čuo se sa Slavicom, odluka je da Canadair ide na Gaćeleze". Tek se iz ovoga zapisnika, dakle, saznaje da odluku o povlačenju kanadera Slavica nije donio sasvim autonomno, kao što se dosad sugeriralo, nego da se prethodno konzultirao s Vukom.

Neuobičajeni događaji
Između 15.35 i 15.50 sati Tomislavu Vuki i Draženu Slavici postaje jasno da se na Kornatu događa nešto neuobičajeno. U 16 sati i sedam minuta VOS javlja OVZ-u da je potrebno dignuti helikopter i, prema zajedničkom zaključku spomenute dvojice visokih vatrogasnih zapovjednika, poslati ga po pripadnike NOS-a na Lošinj, a kad njih iskrca na Kornat, treba ga vratiti u Šibenik po nove vatrogasce da i njih preveze do kornatskog požarišta. U 16 sati i 28 minuta Vuko daje novu naredbu: "Potrebno je helikopter poslati na Kornat, informacija je da su vatrogasci u okruženju". U 16.39 bilježi se VOS-ova komunikacija s OVZ-om: "Pitaju (OVZ, op. a.) možemo li sa kime sa Kornata stupiti u vezu, za koju minutu će krenuti helikopter iz Divulja, pita da li znamo kakvo je stanje na otoku". U 16.42 dolazi poruka iz šibenskog vatrogasnog centra: "Kada će helikopter doći na Kornat? Ima ozlijeđenih vatrogasaca, ne znaju kakvo je stanje na otoku". U 16.58 odvija se sljedeća komunikacija Vuke i VOS-a: "Da li je poletio helikopter? Ne znamo (misli se na VOS, op. a.), nismo dobili informaciju od OVZ-a. Postavljeno je pitanje da li smijemo mi iz VOS-a preko civilnog tornja stupiti u vezu sa Canadairom? Ne, nikako, neka vojska odradi svoj dio, neka se ne petljamo u komunikaciju sa letjelicama".

Sedamnaest je sati i trideset minuta: "Zvali OVZ da li su se čuli sa helikopterom koji je na području Kornata? Helikopter trenutno radi na civilnom tornju, a oni (vojska, op. a.) ne komuniciraju preko njih, ali čim sazna nešto novo javit će nam se". Tri minute kasnije OVZ javlja da su vatrogasci na Kornatu locirani, ali da se helikopter ne može spustiti po njih. Zašto je OVZ-u trebalo pedesetak minuta da uspostavi vezu s helikopterom i zašto se odmah nije išlo na komunikaciju preko civilnog tornja? Vojska je nakon toga obavijestila GSS i osigurala im helikopter za izvlačenje unesrećenih, dok je helikopter koji se nije mogao spustiti – njime je upravljao isti pilot koji je nastradale gasitelje prethodno prebacivao po otoku, Neven Brozović – upućen na Lošinj po pripadnike NOS-a. Zašto se helikopter nije mogao spustiti? Kako se kasnije mogla spustiti letjelica s članovima Gorske službe spašavanja?

Helikopter nije odobren
Tomislav Vuko u 17.47: "Organizirati Bell (helikopter, op. a.) za Slavicu, dogovoriti sa vojskom". Dvije minute kasnije VOS komunicira s OVZ-om, a Robert Rožić bilježi ovako: "Zatražen Bell za Slavicu za izviđanje požarišta. Nije odobren, Slavica može sa helikopterom koji će prevoziti gasitelje iz Šibenika na Kornat na izviđanje, taj će mu helikopter biti na raspolaganju". Ne zna se zašto Slavici nije odobren helikopter. U 19 sati i osam minuta pripadnici NOS-a spušteni su na Kornat, a helikopter se uputio u Šibenik po Dražena Slavicu i još nekoliko vatrogasaca. Za to vrijeme splitski Centar 112, koji je nadležan za medicinske letove, organizira prihvat ozlijeđenih na Firulama, gdje će nastradali stići tek kasno u noći. U 19.42 VOS registrira ovo: "Od OVZ-a pokušano doznati gdje se nalaze helikopteri i Canadair, jednostavno informacije koje su dobivene su šture, nikako ne odgovaraju onome što vidimo kod nas na PIPINU (radar, op. a.) i ne odgovaraju informacijama koje znamo. Rečeno nam da se ne brinemo i da ne gledamo PIPIN da nije pouzdan i sve bitno da ćemo saznati od njih vezano za letjelice".

Ovi dijelovi zapisnika nepobitno svjedoče o kaosu i o tome da nitko nije koordinirao kornatsku akciju: svako od uključenih tijela držalo se svoje zapovjedne linije, te svojih pravila i interesa, dok se Državna uprava za zaštitu i spašavanje uglavnom nije miješala u ono što joj je posao. Ovo je slika državnog protupožarnog sustava za koji je premijer Ivo Sanader rekao da je odličan i da ga ne treba mijenjati. Dolaze izbori, a uoči izbora, računa premijer, nije dobro priznavati vlastite greške, pa makar i te sistemske greške dovodile do stradavanja ljudi.

Preneseno sa: FERAL
iskreni na 19.10.2007 13:19:53
Komentari
#21 West

na 23. Listopad 2007 15:16
ajde ti tajnik i drug nemojte gluposti pričati,o kakvim političkim promiđbama vi govorite...ako je napisano da je ova vlada smrad i šuga onda to nije nikakva promiđba...i najveći idioti znaju da su nam na vlasti lažonje korumpirane i smrdljive...ova tema se jako tiče politike i zato ako nemate šta pametnoga reći rađe nemojte ništa ni pisati
#22 drug

na 23. Listopad 2007 15:18
...upravo o takvima sam pričao kao što si ti...imaš pravo na svoje mišljenje i to je to...
#23 miljenko_l

na 23. Listopad 2007 15:27
West Shock Frown
#24 West

na 23. Listopad 2007 23:12
ali nije ovo moje mišljenje...to je činjenica,i da su sve dobro na svitu napravili za zemlju na ovome slučaju su pokazali kakvi su i šta su
#25 tajnik

na 24. Listopad 2007 08:20
drug, da, svaki ima pravo na svoje mišljenje, al likovi poput westa pretjeruju, JER OVO NIJE MJESTO ZA TO!!!
#26 West

na 24. Listopad 2007 14:27
ja pretjerujem?,da te je staviti na misto familija i priatelja ima bi puno drugačije mišljenje....
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2023.
PRIJAVE

19. Memorijal
"Josipa bana Jelačića"
VZ GRADA ZAPREŠIĆAREZULTATI


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 05:58:48
[size=20][b]Dubr-
avko Regovic[/b] prodaje: Vozilo za gašenje šumskih požara. Z...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...