Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
2. Zag. utrka vatrog...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
KORNATI: Šokantna priča Frane Lučića
KORNATI
Šokantna priča Frane Lučića

Frane Lučić: Ne vjerujem u teoriju o eruptivnom požaru, nešto je vatri pomoglo da nas zapali

urple'>Vatra je do nas došla brzinom kao da ju je sam vrag riga. Ništa sumnjivo nisam osjetio u zraku. U jednom trenutku osjetio sam silno jaku vrućinu. Mene je prešla u sekundi-dvije, a svu petoricu zajedno za 10, najviše 15 sekundi. Pokosila nas je u tren i nastavila dalje, rekao je Vjesniku Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac u kornatskoj tragediji


Franu Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca iz velike kornatske tragedije, dočekala sam na dogovorenom mjestu ispred splitskog Fakulteta za elektroniku, strojarstvo i brodogradnju na predjelu Split III. Podužu stanku između jutarnjega i popodnevnog predavanja 25-godišnji Frane pristao je posvetiti razgovoru za Vjesnik, unatoč tomu što je ovih dana zaokupljen matematikom koja mu oduzima najviše vremena. Približava se i suđenje Draženu Slavici, bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku, koje će 23. studenoga početi na zadarskom Općinskom sudu. Općinski je sud u Šibeniku na glavnoj raspravi u petak donio presudu po kojoj će općina Tisno i mjesno Dobrovoljno vatrogasno društvo zbog duševnih boli obitelji Frane Lučića isplatiti milijun i 140 tisuća kuna. Neslužbeno doznajemo da će sav iznos, umjesto općine i DVD-a, platiti država iz svog proračuna.

• Kako i priliči situaciji, zanimala sam se za Franino zdravlje, nastojeći dobiti na vremenu za pitanja koja slijede.
- Ne znam kako da vam kažem kako sam. Onako, po svoju! Nije dobro! Kako može biti dobro, a opet s druge strane, ide nabolje koliko je to moguće u ovom trenutku.

• Od najveće hrvatske vatrogasne tragedije prošlo je više od tri godine. Kako se nosite s posljedicama, jeste li se uspjeli s njima saživjeti?
- Nisam, naravno, u tome još posve uspio, ali činim sve da što manje mislim na to što mi se dogodilo. Posvećen sam svom zdravlju i fakultetu, a obveza je toliko da me ispunjavaju. Nakon što sam u proljeće ove godine diplomirao i postao stručni pristupnik, sad polažem razliku od sedam predmeta kako bih po Bologni mogao steći zvanje magistra. Matematika mi je najteža pa puno učim, slušam predavanja... Nastojim ne misliti na ono što mi se dogodilo, ali me uvijek nešto na to podsjeti. Na primjer, kad mi nešto ispadne iz ruku, ne mogu se ne sjetiti.

• Kad pomislite na Kornate, požar i tragediju u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca i u kojoj ste vi jedini preživjeli, na što prvo pomislite? Koja vam je asocijacija na kornatski pakao?
- Urezala mi se u glavu slika nas petorice tada preživjelih kako ležimo opečeni na kamenjaru, među oštrim, nazubljenim stijenama i čekamo pomoć koje nije bilo niotkud. Službeni izvori govore da nas je vatra pokosila u 15.26 sati, a ja sam u zadarsku bolnicu dovezen u 21 sat. Dakle, pet i pol sati čekali smo na transport i medicinsku pomoć, a liječnici kažu da je opečenom tijelu nužna tekućina u prvih sat-dva. Pustili su nas da umiremo. Tijela su nam bila opečena više od 60 posto, a pet i pol sati čekanja dodatno je učinilo svoje.

• Jeste li tada bili svjesni što vam se zapravo dogodilo, što vas je snašlo?
- Ma kakvi! Znam samo da smo sva petorica bili živi i u različitim položajima. Svi su bili malo dalje od mene pa sam im nekako došao bliže. Uzeo sam dvije kacige i stavio ih ispod sebe tako da sam na njima gotovo ležao, a treća mi je bila na glavi. Glavu sam naslonija na kamen i tako sam čekao pomoć misleći da će svakog trenutka stići.

• U kakvom su stanju bila ostala četvorica vatrogasaca iz tišnjanskog DVD-a?
- Koliko sam vidio, bili su strašno opečeni po glavi, dok su meni izgorjele šake, a njima nisu. Cijelo je prizorište izgledalo poput Danteova pakla. Bio je to, vjerujte mi na riječ, deveti krug pakla.

• O čemu ste razgovarali dok ste čekali pomoć? Jeste li uopće bili sposobni za konverzaciju?
- Malo smo razgovarali. Uglavnom smo pitali ima li 'ko vode. Svako malo čuo sam kako ne'ko vapi: »Daj vode!«, »Di je boca?«, »Otvori mi bocu!«.. Jaukali smo, dozivali pomoć... Onda se neko vrijeme nitko ne bi oglasio, pa bi ponovo čuo jauke, dozivanja...

• Spominjete boce s vodom. Jeste li uspjeli doći do koje i napiti se?

- Bilo je oko nas nekoliko malih bočica s vodom. Uspjeli smo se domoći poneke pa smo popivši gutljaj, bocu bacajući slali prema drugom kolegi. Svi su bocu hvatali šakama, jedino ja nisam mogao pa bih je na jedvite jade uhvatio stiskanjem ručnog zgloba. Ni sada mi nije jasno kako su oni bocu mogli hvatati rukama, a ja ne, jer su oni bili puno više opečeni od mene. Bili su gotovo karbonizirani, najviše po licu, koliko sam mogao vidjeti. Nakon nekog vremena vode više nije bilo, a tako smo je trebali.

• Jeste li sva petorica svo vrijeme bili pri svijesti?
- Jesmo. Bojali smo se panike pa smo se međusobno tješili koliko smo mogli, ali je ona ipak prevladala s protekom vremena i jačanjem bolova.

• Jesi li s mjesta na kojem ste ležali vidjeli ijednog mrtvog vatrogasca?
- Ne, nijednoga. Da su neki kolege odmah stradali, saznao sam tek puno kasnije.

• O čemu ste razmišljali u prvo vrijeme? Šta vam je sve padalo na pamet?
- U početku sam bio zaokupljen mišlju kako ću ovu priču o požaru 'preživjeti' od svojih prijatelja, kako ću im ispričati da se meni vatrogascu dogodio ovakav požar, ovakva strahota. Bilo me na neki način sram što sam izgorio jer sam bio svjestan da će me prijatelji zbog toga zadirkivati i zafrkavati se na moj račun. Nastojao sam misliti na druge stvari, ali kako je bol jačala, sve je bilo teže usredotočiti se na nešto drugo.

• Javnost zanima kako vas je vatra zahvatila, što se zapravo dogodilo?
- Vatra je do nas došla brzinom kao da ju je sam vrag riga. Ja sam, sjećam se, u rukama nosio vrećicu s hranom. Nisam se puno osvrtao oko sebe jer je to na onom oštrom kamenjaru bilo nemoguće. Morao sam gledati di ću s nogama da ne upadnem u škrapu i ozlijedim se. Ništa sumnjivo nisam osjetio u zraku. U jednom trenutku osjetio sam silno jaku vrućinu. Došla je kao da ju je vrag posla. Kad sam vidio da mi se vatra približila i gotovo me zahvatila, navukao sam brže-bolje vizir na lice i počeo bižati prema nazad.

• Za koliko vas je vatra stigla?
- Mene je »prešla« u sekundi-dvije, a svu petoricu zajedno za 10, najviše 15 sekundi. Pokosila nas je u tren i nastavila dalje. Izgorjele su mi šake i ruke od vrućine iako su bile prekrivene odjećom, dok mi prsa i gornji dio odjeće nisu izgorjeli.

• Što je uzrokovalo tako snažan i iznenadni nalet vatre?
- Tog je dana na Kornatu bilo jako vruće, puhao je jak vjetar, ali je trava bila tek do koljena. Nešto je sigurno postojalo što je vatri dalo tako jaku snagu i brzinu. Što točno, ja ne znam. U javnosti se špekuliralo o barutu iz zaostalih bombi, o gorivu... Sve su to pretpostavke, a sve je moguće. Neka stručnjaci i mjerodavni kažu što se točno dogodilo, neka kažu istinu.

• Je li se za vrijeme požara, za vašeg stradavanja, čula kakva eksplozija ili slično?
- Ne, ništa takvo nisam čuo!

• Vjerujete li u teoriju o eruptivnom požaru ili u neki drugi prirodni faktor koji bi prouzročio onakav požar?
- Ne.

• Kažete da vas najviše boli to što ste predugo čekali pomoć! Kad ste prvi put čuli zvuk helikoptera?

- Bilo je to negdje oko 17 sati. Jedan nas je helikopter preletio i nestao. Mislio sam tada da smo spašeni, ali je pomoć stigla tek oko 19 sati kad se do nas spustio GSS. Prepoznao sam među GSS-ovcima Stipu Božića. Hvala Bogu, rekao sam naglas. Došli su po nas. Spašeni smo. Mislija sam kako ću se u bolnici odmoriti dvadesetak dana, nakon toga ići u Split na faks i nikada se više ne vratiti u DVD Tisno jer sam se planirao nakon završetka studija zaposliti. Tada nisam znao težinu svojih ozljeda. Hvala Bogu da je tako jer da sam u tom trenutku dok sam onako opečen čekao pomoć znao šta me čeka, tko zna kako bih se psihički osjećao i bih li uopće izdržao.
Ni danas ne mogu prihvatiti da je trebalo proći toliko vremena da nas prevezu u bolnicu. Nije mi jasan ni dolazak vojske na otok. Zapravo, to mi je u cijeloj priči jako sumnjivo i volio bih znati što je tamo sve radila.

• Kako tumačite činjenicu da je vatra zahvatila sve vatrogasce ali ne i, primjerice, svu hranu i vodu koja se nalazila oko vas, o čemu svjedoče i fotografije snimljene na mjestu događaja?
- Ne znam ni sam kako se to moglo dogoditi, ali dogodilo se. Plastična vreća nije izgorjela, a kaciga se rastopila. Neka stručnjaci i odgovorni kažu što se tamo uistinu zbilo. Nadam se samo da se ne boje, da ih nije strah reći pravu i punu istinu o tomu.

• Neki kažu da vas je spasio vizir i kaciga koju ste u trenutku vatrenog naleta imali na glavi. Slažete li se?
- Ni slučajno. Spasija me Bog, ne vizir. Bio sam, očito na takvom mjestu da sam se, eto, spasija, a da sam u trenutku vatrenog napada bio na mjestu svojih kolega, sigurno bih stradao kao i oni.

• U utorak, 23. studenoga, u Zadru počinje suđenje bivšem zapovjedniku Draženu Slavici. Smatrate li ga odgovornim za tragediju?
- Smatram da je odgovoran što je maloljetnika, oca i sina, civilnog ročnika i sve nas koji nismo imali položen ispit za desantiranje ukrcao u helikopter. Svega trojica među ukrcanima imali su položen taj ispit. Ne smatram, međutim, da je isključivo on odgovoran za tragediju. Neka se na sudu utvrdi tko je i za što odgovoran.
Inače, u helikopteru u koji smo se ukrcali u Mandalini kod Šibenika bilo je bučno od motora, ali je vladala dobra atmosfera. Zapravo, tako je bilo sve do dolaska na otok Kornat na čiji se vrh zbog jakog vjetra nismo uspjeli iskrcati u tri-četiri navrata pa smo se na kraju spustili u nizini gdje smo sletjeli od prve. U ovom trenutku ne znam koliko smo tada bili udaljeni od »vodene kruške«, a iz medija saznajem da je to bilo oko tisuću metara.

• Hoćete li preko tiska i televizije pratiti suđenje Slavici?
- Ne, neću. Imam puno obveza na fakultetu, moram voditi računa o svom zdravlju. Ali, želim znati istinu, da se pravo stanje stvari ne zataška.

• Hoćete li se odazvati sudskom pozivu za svjedočenjem?
- Naravno. To mi je i građanska dužnost. Dat ću ponovo svoj iskaz i spreman sam odgovarati na sva postavljena pitanja. Neka me pitaju i roditelji poginulih kolega sve što žele. Jedva čekam da s njima razgovaram oči u oči. Nemam što kriti. Reći ću sve što znam. Sve nas zanima istina, a nje zasad nema. Samo šutnja. Roditelji sumnjaju, ja sumnjam i tako se naše sumnje isprepleću. Znamo da se nešto od nas krije, ali bespomoćni smo.

• Jeste li se dosad susreli s nekim od roditelja 12 stradalih vatrogasaca iz Tisna, Šibenika i Vodica?
- Jesam, gotovo sa svima sam pričao. U početku me svi bojažljivo pitaju za zdravlje, a onda, malo po malo, prelaze na ono što ih najviše zanima, a to isto zanima i mene.

• Vratimo se malo unatrag, na večer tragedije i vašeg dolaska u zadarsku bolnicu. Sjećate li se tog trenutka?
- Sjećam se kako su mi liječnici rekli da sam lakše ozlijeđen, praktički da mi nije ništa i da ću za dvadesetak dana kući. To je bilo vrlo utješno. Zaspao sam te noći, a kad sam se ujutro probudio, shvatio sam da sam na kolicima u bolničkom hodniku spreman za transport do Splita. Objasnili su mi da su u splitskoj bolnici liječnici specijalisti za opekotine i da će mi tamo pružiti svu potrebnu pomoć. Imao sam osjećaj da se nalazim na nekakvom vodenom krevetu. Znam da sam bio strašno otečen, naročito glava, i da sam bio sav u zavojima.

• Sjećate li se da ste te večeri kad ste dovezeni u zadarsku bolnicu dali kakav iskaz o kornatskoj tragediji?
- Sjećam se samo da su me kratko pitali za rute kojima smo išli i još poneko kratko pitanje. Dva iskaza, sjećam se, dao sam kasnije u splitskoj bolnici - jedan pred istražnim sucem, a drugi pred policijom.

• Kako je izgledalo to ispitivanje?
- Tako da su oni postavljali duga pitanja, a ja davao kratke odgovore. Pitali su, primjerice, je li to bilo tako ili ovako, a ja kratko odgovarao.

• U splitsku bolnicu dovezeni ste 31. kolovoza, na svoj rođendan.
- Tako je. Taj je dan počela moja borba za život, za zdravlje koja traje i danas. Bila je to velika bitka s infekcijama, operacijama, neizvjesnošću... Iza mene je jedanaest velikih operacija, puno manjih zahvata, tridesetak anestezija, puno bolnih previjanja, presađivanja kože... Ostao sam bez prstiju i danas se borim za što bolju pokretljivost dijelova šaka koji su mi ostali. Liječnici mi kažu da je vrlo bitno da postignem što veću pokretljivost tog dijela, a protetika sutra ako dođe, dođe.

• Suočavanje s posljedicama nesreće sigurno nije bilo lako. Kad ste saznali da ste jedini među 13 vatrogasaca preživjeli tragediju?
- Mislim da je to bilo u prosincu 2007. godine. Tada sam saznao i da sam ostao bez prstiju.

• Jeste li optimist, razmišljate li pozitivno?
- Pozitivno mislim i nadam se boljem, premda sam svjestan da to ne ide ni brzo ni lako. Moram biti oprezan u nadanjima da kojim slučajem sam sebe ne nokautiram jer bi to bilo loše. Zapravo, nadam se da će biti bolje, ali s određenom dozom rezerve. Nadam se, ali ne previše. Vjerujem u Boga i njegovu pomoć, ali znam i da se sam moram truditi i raditi na sebi. Bog mi je dao život, ali i ostavio da se svakim danom dodatno za njega borim.

• U listopadu ponovo vas je posjetila premijerka Jadranka Kosor. Što vam je obećala?
- Razgovarali smo o mom odštetnom zahtjevu koji se ne rješava. Rekla mi je da je i njoj i svima u interesu da se to što prije razriješi i da će mi, koliko je to u njezinoj moći, pomoći da se cijeli postupak na sudu ubrza. Spomenula je da će osobno razgovarati s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Ja sam, za razliku od drugih obitelji mojih poginulih kolega koji su tužili DVD-ove, općine i gradove, odlučio tužiti državu i Grad Šibenik. Bilo je to prije dvije godine, a od tada do danas održano je samo jedno ročište. Inače, molim vas, napišite da bih se rado susreo i razgovarao s predsjednikom države Ivom Josipovićem. Bio je na mom fakultetu neki dan i predavao na temu korupcije, ali sam bio spriječen pa nisam mogao doći na predavanje. On je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske pa bih ga rado toliko toga pitao i tražio pomoć da se cijela tragedija rasvijetli. Bivši predsjednik Mesić obećavao je pomoć, ali se od toga ništa nije ispunilo.

• Odlučili ste prihvatiti stipendiju HEP-a, a sutra i zaposlenje u toj tvrtki. Je li stipendija počela stizati?
- Očekujem je tijekom studenoga. Što se zaposlenja tiče, moram pričekati završetak ovog dijela školovanja.

Ni Slavica niti Jurin nikad me nisu nazvali+

• Od tragedije su prošle tri godine i dva i pol mjeseca. Je li vam se u međuvremenu javio bivši zapovjednik Slavica, je li nazvao vaše roditelje i pitao za vaše zdravlje, kako ste...?
- Ne, do danas nije nazvao ni mene ni moje roditelje. Nijednom me nije nazvao ni glavni državni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin. To govori o njima, njihovoj savjesti, ne o meni.


piše: Jadranka Klisović VJESNIK
jadranka.klisovic@vjesnik.hr
Acivi na 20.11.2010 05:56:45
Komentari
#11 kontra

na 23. Studeni 2010 16:23
E moj hefest, kad ti ne paše istina onda sudiš po sebi pa smatraš da je netko potplačen, to bi sigurno ti tako radio, a Slavica je silno bogat pa možće sve plačati da govore i rade kako njemu paše. Svoju nemoralnost guraš drugom a da neznaš ništa o tome, a kamoli o Vapour Cloud Explosion, to ti se u svjetu tako zove i postoje računalni programi za izračunavanje smrtnosti na udaljenosti od centra ove pojave na otvorenom prostoru i u zatvorenom. Ali da bi to mogao pratiti i rješavati Probit jednađbe i shvatiti efekte takve pojave treba ti barem 5 matematika na fakultetu. Kad to savladaš onda se javi da možeš komentirati.
#12 9aplus

na 23. Studeni 2010 19:45
Evo jednostavnijeg objasnjenja, opet je engleski ali je tehnologija poznata dugo, kombinacija suhe destilacije i laminarnog strujanja
koje je zatvorilo kotlinu, je vrlo moguc uzrok...
"Wood gasification is a proces whereby organic material is converted into a combustible gas under the influence of heat"
napr: http://www.lowtechmagazine.com/2010/01/wood-gas-cars.html
#13 juka

na 23. Studeni 2010 20:32
Mislim da je nepravedno od Frane ovako u medijima blatiti Vatrogastvo i Slavicu.Jer kao prvo nije Slavica po DVD-ima imenom i prezimenom tražija da se baš ti vatrogasci ukrcaju u helihopter.Kao drugo ako netko nije prošao obuku za desant kako se usudio ići na desantiranje.Kao treće ako je netko maloljetan kako je mogao raditi za plaću.Pozdrav svim vatrogascima koji su u vatrogastvu radi srca a ne radi plaće.!!
#14 kontra

na 24. Studeni 2010 11:32
Da pojasnim, u ugovoru o djelu redovnog studenta kojeg je Frane potpiso stoji da obavlja OSMATRAČKO - DOJAVNO - PROTUPOŽARNA SLUŽBA što nije gašenje požara. Njegov zapovjednik ga je poslao na intervenciju a ne Slavica. VOC Šibenik je zvao zapovjednike DVD-a da daju po 5 vatrogasaca i nisu tražili poimence nego 5 vatrogasaca jer je u Planu snaga bilo planirano da DVD- Vodice i Tisno daju na intervencije unutar županije 10 ospoosbljenih vatrogasaca. Pa tko je onda kog poslao na Kornate, nije Slavica slao faksom imena vatrogasaca koje treba poslati nego je to odredio zapovjednik DVD-a koji je odgovoran da su mu vatrogasci koji izlaze na intervenciju ospoosbljeni i opremljeni sukladno propisima. Toliko o tome tko je koga poslao na Kornate.
#15 juka

na 24. Studeni 2010 12:46
Tako je Kontra u potpunosti se slažem sa tobom. Zato nemojmo u ovoj tragediju ućiniti još većom i okrivljavati nedužna ćovika.Po meni koliko je kriv Slavica toliko je kriv i Frane, samo je razlika šta je jedan dobija "MILIJUN KUNA" i zamalo blokira rad DVD-u Tisno, a drugi će dobit više zatvora nego Joca Amsterdam i uništiti svoju obitelj. Bila je to još jedna tužna prića iz Hrvatske.
#16 PAJOMLAJI

na 24. Studeni 2010 13:46
KONTAR I JUKA SVAKA VAM CAST U POTPUNOSTI SE SLAZEN S VAMA POZDRAV VAMA I SVIM KOLEGAMA !!!
#17 Dacho

na 24. Studeni 2010 14:20
Poslije komentara koji su izrekli kontra i juka mislim da je svaka rasprava suvišna i nepotrebna. Svaka vam čast, momci! Svaka riječ vam je na mjestu! Samo želim dodati kako od početka tvrdim da krivica nije na Draženu Slavici, nego na zapovjednicima DVD-a koji su znali koga šalju na intervenciju, a nije posao županijskog vatrogasnog zapovjednika da provjerava osobne podatke vatrogasaca koji se prevoze helikopterom. Zanimljivo mi je, međutim, da se u javnosti nigdje ne spominju zapovjednici tih DVD-a nego se samo govori o Draženu Slavici. Kako sada stoje stvari u Hrvatskoj, Dražen je jedini optužen i bit će jedini osuđen. Pozdrav svim kolegama!
#18 tihi

na 24. Studeni 2010 16:04
Slažem se s jukom i kontrom o odgovornosti zapovjednika DVD-a, a smi mi koji se bavimo vatrogastvom mislim da smo to znali od samog početka. Nažalost i Frane sad malo pljuje po vatrogascima. Nemojte me krivo shvatiti, ali bojim se da su ta dežurstva odrađivana samo da bi se neki klinci lako zaradili pare kroz ljeto, a od vatrogastva u srcu i duši malo ima. O mrtvima sve najbolje, ali bojim se da je tako.
#19 juka

na 24. Studeni 2010 19:49
Drago mi je da ima kolega koji se slažu sa mojim mišljenjem i razmišljaju kao pravi Vatrogasci,a ne samo grintat i brontulat jedni na druge kao pojedinci koji su sa svojim izjavama objasnili šta im znaći Vatrogastvo da nije tužno bilo bi smišno.Pozdrav svim Vatrogascima.
#20 kreso144

na 11. Prosinac 2010 15:33
I ja se slažem s jukom i kontrom. konačno dobro postavljena pitanja. tko je odgovoran za slanje maloljetnika i ročnika. zna se zapovjednik DVD-a. iako ja poznam jednog od zapovjednika i zajedno bi s njim u najveću vatru istina je a i čijnenica da su oni odgovorni. jer to im je i dužnost kao zapovjednicima.i molim vas lijepo kakve veze ima desantiranje odnosno let helikopterom s njihovom pogibijom. pa ni jedan nije stradao prilikom izlaska iz helikoptera. i vratimo se opet na odgovornost jer i tamo je postojao zapovjednik. slavici se može suditi jedino za to što je tražio intervenciju na pustom otoku jer naši su kolege poginuli tamo gdje nema ničega i zato što je poslao ljude tamo gdje nemože održavati stalnu vezu na bilo koji način.i posljednje kad je saznao za tragediju pokazao se nesposobnim kao zapovjednik što je izazvalo smrtne posljedice stradalih nam kolega.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...
sp_ig_dvd u 06:45:09
Mlaznica za srednje tešku pjenu MG Rijeka, nekorištena, nazivni protok 400l. In...
Acivi u 17:42:35
MV VOZILA d.o.o., Donje Psarjevo 8, 10380 Sveti Ivan Zelina [size=-
16][b]Vatro...