In memoriam

TONĆI KOMPARA
1950.-2021.

Vatrogasni časnik
DVD "MLADOST"
K. Sućurac

Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. TONĆI KOMPARA
In mem. Paviša Brati...
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: Preusmjeravanje broja 93 u 193 za vatrogasce
ZAJEDNICE
Preusmjeravanje broja 93 u 193 za vatrogasce

U posljednje se vrijeme sve više priča o telefonskoj numeraciji žurnih službi u RH, a sve vezano za usklađenje sa EU, pa su tako i na našem Portalu, nastale vrlo žustre rasprave u kojima se nažalost u pravilu sve svodi na to tko je prvi nešto pokrenuo.
Kako bi ipak sve stalo na svoje mjesto objavljujemo pismo HVZ-a o toj problematici…


Poštovani,

Zbog više upita iz vatrogasnih zajednica županija u svezi uključivanja pozivnog broja za vatrogasce (193) i zbog vjerodostojnog informiranja vatrogasne javnosti, dostavljamo Vam zapisnik sa sastanka održanog u HAKOM-u 30. rujna 2010. godine.

Iz zapisnika je vidljivo tko je pokrenuo inicijativu i kad je donijeta odluka o dodjeli broja 193. Dakle odluka je donijeta još 30. rujna, a ne ovih dana kako to imamo prilike čuti i pročitati. Nadalje iz zapisnika je također vidljivo tko je zahtijevao i inzistirao da se vatrogascima, kao i policiji i hitnoj pomoći, dodijeli novi pozivni broj.

Pozdrav,

mr. Željko Popović, dipl.ing.
Načelnik HVZ


Pojašnjenje u svezi uključivanja pozivnog broja 193


Zbog nedovoljnog razumijevanja dajemo pojašnjenje.

Uključivanje pozivnog broja 193 nema nikakve veze s time da li su ili nisu pojedine vatrogasne zajednice županija potpisale sporazum s DUZS u pogledu preusmjeravanja poziva za vatrogasce na Centar 112.

Dakle u svim županijama pa i u onima koje su već potpisale sporazum s DUZS broj 193 će biti uključen prema dinamici HT-a. Poziv s tog broja završavat će na broju (C broj) koje su nam dostavile vatrogasne zajednice županija još u travnju. Već tada su se sve općine i gradovi opredijelili da poziv 93 (odnosno 193) završava na jednoj od slijedećih lokacija:

- u županijskom VOC-u (za cijelu županiju),
- u VOC-u JVP (za taj grad ili šire područje),
- u VOC-u DVD-a sa stalnim dežurstvom (za taj grad ili šire područje),
- u Centru 112 (za cijelu županiju ili za pojedine općine i gradove),
- ili na nekom drugom fiksnom ili mobilnom telefonskom broju.

Slijedom toga kada građanin nazove broj 193 (sada 93) poziv će završiti na jednom od pet gore navedenih lokacija, ovisno o tome kako se pojedina vatrogasna zajednica županije opredijelila. Stajalište Hrvatske vatrogasne zajednice je da bi u svakoj županiji trebalo uspostaviti takove organizacijsko-tehnološke pretpostavke da pozivni broj 193 završava u županijskom VOC-u, VOC-u JVP ili u VOC-u DVD-a sa stalnim dežurstvom. U jednoj županiji može biti jedna ili više lokacija u kojima će završavati poziv s broja 193.

Zaključno:

Broj 112 je pozivni broj na koji svaki građanin može dojaviti bilo koji događaj (požar, medicinski prijevoz, nesreća na radu, nesreće na miniranom području, nesreće na vodi, prometna nezgoda, smrtni slučaj, napad na život i imovinu ljudi, kvarovi na postrojenjima za opskrbu, onečišćenje okoliša, ....). na koji interveniraju žurne službe (policija, vatrogasci, hitna pomoć,...). Poziv će biti proslijeđen jednoj ili više žurnih službi ovisno o vrsti događaja.

Broj 193 je pozivni broj za vatrogasce (policija ima 192, hitna pomoć 194) na koji građanin dojavljuje događaj na koji će intervenirati vatrogasci. Poziv može završavati na jednoj od pet gore navedenih lokacija koju određuju općine i gradovi (vatrogasne zajednice županija) a ne Hrvatska vatrogasna zajednica.

Hrvatska vatrogasna zajednica nije odmah izvijestila vatrogasnu javnost o uključivanju broja 193 zbog predstojećih aktivnosti s HT-om u svezi konačnog definiranja sustava, zatim zbog utvrđivanja promidžbe, i na kraju (možda i najvažnije) zbog toga što se ništa suštinski ne mijenja, umjesto broja 93 uvodi se 193, a oba broja bit će paralelno u uporabi do kraja 2011. godine. Treba istaknuti da to nije uvjetovalo, odnosno da to nisu razlozi da neka vatrogasna zajednica županije potpiše ili ne potpiše (neke su potpisale još protekle godine) sporazum s DUZS o preusmjeravanju dojave za vatrogasce na Centar 112. Dakle uključivanje broja 193 i potpisivanje sporazuma s DUZS su dva potpuno odvojena predmeta (jabuke i kruške bez uvrede). Na koncu, do uključivanja broja 193 nije bilo praznine. Postojao je, i bit će u funkciji do kraja 2011. godine broj 93.

mr. Željko Popović

Acivi na 12.11.2010 05:23:15
Komentari
#11 zaboravljeni

na 14. Studeni 2010 12:54
Za vrijeme največih poplava u Zagrebu 1964 bez obzira na jake snage CZ , poslove su odradili vatrogasci. Osobno sam proveo u podrumu vjesnika 4-5 dana. Uviek če vatrogasci prvi ali i oni su u sastavu CZ .
#12 tiberije

na 16. Studeni 2010 21:30
U današnjoj emisiji na HRT1 Hrvatska uživo (http://www.hrt.hr...s[cat]=370 od 19 do 25 minute), o temi HAK, gost je bio prof. dr. sc. Ivan Dadić. O problemu u HAK-u rekao je nešto slično o čemu ja već duže ovdje pišem. Citiram: [b][b]" Još uvijek je boljševički mentalitet u HAK-u. Ne vodi se briga o općem dobru, već je opće dobro ono što pojedinci uzurpiraju. Ne vodi se dovoljna briga o općem interesu, opći interes je u drugom planu, interesi su to obično pojedinaca, grupa, itd."[/b][/b]
Svaka sličnost je sasvim slučajna.GrinGrinGrinGrinGrinGrinGrin
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
ZADNJI OGLASI:
dbonin u 11:18:39
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
Acivi u 06:44:54
Dubravko Regović prodaje: [b]Vis-
okotlačni modul sa prikolicom[/b] -
Rezervar 500...
VLADO19566 u 12:54:58
Prodajem vatrogasne hidraulične škare Weber hydraulic. Sadr-
ži škare i razupirač...
Acivi u 04:47:42
DVD Donji Kraljevec Pro-
dajemo vatrogasno navalno vozilo, [b]STEYR 791, 4X4...
ijurcic u 19:38:19
DVD Pazarišta OIB-
: 18962190492 - Temeljem Odluke Upravnog odbo...