In memoriam

TONĆI KOMPARA
1950.-2021.

Vatrogasni časnik
DVD "MLADOST"
K. Sućurac

Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. TONĆI KOMPARA
In mem. Paviša Brati...
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ČABAR: Razgovor sa čelnicima Vatrogasne zajednice Grada
ZAJEDNICE
Na intervencije lani utrošeno 1.289 sati

Tijekom prošle godine bilo je 113 intervencija, u kojima je sudjelovalo 165 vatrogasaca sa 115 vozila. Od toga na požare se odnosilo 8 intervencija u kojima je sudjelovalo 24 vatrogasaca i 8 vozila koji su utrošili 54 sata

urple'>U protekla dva mjeseca sve su vatrogasne udruge na području grada Čabra, njih ukupno pet, održale svoje godišnje skupštine, na kojima su analizirale rad u proteklih godinu dana i utvrdile smjernice narednih aktivnosti. Rezime svega toga dan je na sjednici skupštine Vatrogasne zajednice grada Čabra, na kojoj su kroz podnesena izvješća Zvonimira Lipovca, predsjednika i Livia Andlara, zapovjednika Zapovjedništva, sumirane sve aktivnosti, analizirani postignuti rezultati i u svijetlu toga konstatirano da su vatrogasci čabarskog kraja realizirali veći dio zacrtanih aktivnosti. U prilog toga govorile su izrečene riječi pohvale za rad i postignute rezultate, koje su im uputili prisutni gosti sjednice: Slavko Gauš, županijski zapovjednik, Željko Erent, gradonačelnik Grada Čabra, i predstavnici susjednih zajednica iz Gorskog kotara, te GZ iz Slovenije.


Piše Željko MALNAR NOVI LIST
Nakon završetka sjednice, razgovarali smo s Zvonimirom Lipovcem i Liviom Andlarom, čelnim ljudima Vatrogasne zajednice grada Čabra.
Prema riječima Zvonimira Lipovca u navedenom razdoblju aktivnosti su bile usmjerene na realizaciju većeg dijela utvrđenih programskih zadataka, a rad Zajednice uglavnom se odvijao kroz pet udruženih dobrovoljnih vatrogasnih društava, te kroz Zapovjedništvo i operativni dio članstva u društvima. Velika pažnja posvećena je nastavku osposobljavanja novo primljenih članova Društva, prethodnih godina tu su zadaću uspješno odradili u Prezidu, Tršću i Plešcima, a nove potrebe za osposobljavanjem iskazane su u svim društvima.

Uređenje mjesta

Mnogo se radilo na redovitom održavanju i uređenju vatrogasnih domova i spremišta te okoliša istih, obnovljen je vozni park u DVD-u Čabar, a uspješno je provedeno trodnevno osiguranje međunarodne brdske auto utrke Smrečje-Tršće. Smatram za potrebnim istaći rad i rezultate koje postižu naši najmlađi, osobito je potrebno pohvaliti rad s djecom i mladeži, u prvom redu u Plešcima i Prezidu, čije su ekipe sudjelovale na brojnim natjecanjima i izvan područja grada Čabra, prvenstveno regionalnog značaja, na kojima su ostvareni vrlo zapaženi rezultati. Posebice vrijedi spomenuti Memorijal »Marijan Majetić« u Plešcima i Županijsko natjecanje vatrogasne mladeži u Skradu, na kojima su naša djeca i mladež bili među najuspješnijima. Spomenuo bi i aktivnosti koje se u Tršću vode vezano uz nabavku novog vatrogasnog vozila a u Prezidu uz gradnju novog vatrogasnog doma.

Naši članovi nisu aktivni samo u svojim društvima već sudjeljuju u uređenju naših mjesta i realizaciji programa Mjesnih odbora, te su tako Tršćani uređivali šetnicu, izvršili pregled sustava oborinske odvodnje i pripomogli u logističkim aktivnostima pri izgradnji vodovoda, Čabrani su uredili okoliš i dvoranu Doma kulture, članovi DVD Prezid čistili su igralište za male športove i osiguravali prvosvibanjski krijes, a da o općem angažiranju na radnim i drugim akcijama članova DVD Plešce i ne govorimo. Posebno bi spomenuo sudjelovanje troje vatrogasaca iz Prezida na uređenju vatrogasnog poligona u Šapjanama, te odlazak naših šest vatrogasaca (po tri iz Tršća i Prezida) na Kornate gdje su sudjelovali na zajedničkoj akciji polaganja kamenih spomenika poginulim vatrogascima.«

Preventivno djelovanje

Livio Andlar smatra da »sagledavajući cjelokupan operativni rad Vatrogasne zajednice grada Čabra možemo biti zadovoljni učinjenim iz nekoliko razloga. Ponajprije zbog broja požara ali i intervencija sveukupno, što je rezultat preventivnog djelovanja vatrogasaca, ali i senzibilnosti građana kroz razne medije o temi vatrogastva i vatrozaštite. Uz niz akcija, vježbi i osposobljavanja koje smo provodili u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, morali su doći i rezultati u preventivnom djelovanju. Aktivnosti u našim društvima nisu od jučer, nego plod dugogodišnjih aktivnosti vatrogasaca i stanovnika ovog kraja. Starost naših DVD-a također govori u prilog radu i kontinuitetu vatrogastva u cjelini. Da bi se moglo dobro funkcionirati, treba se i educirati, a prilika za takvo što bili su seminari za voditelje mladeži, te seminar za operativni i zapovjedni kadar u Opatiji. Naravno, prisustvovali smo tim seminarima, a i ove godine sigurno ćemo se odazvati na seminare, predavanja i razne edukacije. Uz nabrojene aktivnosti aktivni smo bili organizirajući vatrogasne vježbe po DVD-ima, a jedna od značajnijih vježbi u organizaciji VZ grada Čabra bila je združena taktičko pokazna vježba svih naših društava u sklopu obilježavanja 100 godina DVD Čabar. Vježba je dobila vrlo visoke ocjene prisutnih dužnosnika DVD-a, VZ općina i gradova, VZ Primorsko goranske županije, Hrvatske vatrogasne zajednice kao i vatrogasaca iz susjedne Republike Slovenije.

Rok za paljenje vatri

Ono radi čega su pretežno i osnovana vatrogasna društva, a to je sudjelovanje na intervencijama u zaštiti imovine i ljudskih života odrađeno je na zadovoljavajući način, bez ozlijeđenih vatrogasaca i bez uništene opreme. Moram reći da smo tijekom prošle godine imali 113 intervencija, u kojima je sudjelovalo 165 vatrogasaca sa 115 vozila a utrošeno je ukupno 1.289 sati. Od toga na požare se odnosi 8 intervencija u kojima je sudjelovalo 24 vatrogasaca i 8 vozila koji su utrošili 54 sati.«

Na kraju razgovora, a u svijetlu nedavnog slučaja u Prezidu gdje je opožarena veća površina, Lipovac i Andlar uputili su zajednički apel pučanstvu, kojim ih upozoravaju da je potrebno paljenje vatre vršiti pod nadzorom i uz prethodno obavještavanje vatrogasnih udruga. Tu je zatim potreba da se paljenju pristupi oprezno i savjesno kako se ne bi pričinila šteta susjedima, a utvrđen je i rok tijekom proljeća i ljeta kada se vatra uopće ne smije paliti. Sigurno je da će se vatrogasci tijekom godine baviti pitanjem sigurnijeg paljenja korova i trave, te da će nastojati animirati svoje sumještane da više pažnje posvete sigurnosti sebe i susjeda, kako bi izbjegli odgovornost na nastanak nemilih situacija, ali i bili podložni određenim sankcijama.
Acivi na 02.05.2010 07:31:23
Komentari
Nema komentara.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
ZADNJI OGLASI:
dbonin u 11:18:39
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
Acivi u 06:44:54
Dubravko Regović prodaje: [b]Vis-
okotlačni modul sa prikolicom[/b] -
Rezervar 500...
VLADO19566 u 12:54:58
Prodajem vatrogasne hidraulične škare Weber hydraulic. Sadr-
ži škare i razupirač...
Acivi u 04:47:42
DVD Donji Kraljevec Pro-
dajemo vatrogasno navalno vozilo, [b]STEYR 791, 4X4...
ijurcic u 19:38:19
DVD Pazarišta OIB-
: 18962190492 - Temeljem Odluke Upravnog odbo...