Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
2. Zag. utrka vatrog...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: Vrhovni sud-"Eruptivni požar nije dokazan"
KORNATI
VRHOVNI SUD TRAŽI NASTAVAK
VJEŠTAČENJA KORNATSKE TRAGEDIJE,
DOVODEĆI U PITANJE DOSADAŠNJU ISTRAGU
Eruptivni požar nije dokazan


piše: Zorana DELJANIN-NOVI LIST

Županijski sud u Šibeniku dužan je provesti vještačenje do kraja, kako bi se utvrdio pravi uzrok tragedije. Kazneni postupak protiv Dražena Slavice se nastavlja. Podaci u nalazu tima vještaka o uzroku stradavanja vatrogasaca na Kornatu morat će biti dodatno obrazloženiŠIBENIK – Multidisciplinarno vještačenje nije dokazalo da je uzrok kornatske tragedije eruptivni požar.

Stav je to Vrhovnog suda Republike Hrvatske iznesen u odluci kojom je ukinuto rješenje Županijskog suda u Šibeniku o obustavi kaznenog postupka protiv bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice.

Novi list došao je u posjed odluke Vrhovnog suda koji je detaljno navodeći na šest stranica propuste i protuzakonite radnje Dražena Slavice prilikom slanja maloljetnika i civilnog ročnika na požarište, ali i kašnjenja s akcijom spašavanja i oglušivanja na pozive u pomoć, naložio nastavak kaznenog postupka i suđenje.

No, uz to, Vrhovni sud u pitanje je doveo i dosadašnju istragu uzroka kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza 2007. godine poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica.

– U vezi nastanka tzv. eruptivnog požara valja istaknuti da prema multidisciplinarnom vještačenju i izraženom mišljenju prema saznanjima s kojima raspolažu, vještaci mogu utvrditi da je došlo do fenomena koji je poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese, koji je bio uzrok stradavanja vatrogasaca. Ovakvo mišljenje multidisciplinarnog vještačenja, zbog svoje složenosti, aerodinamičkih i termodinamičkih pojava koje prate požarni proces te relativno ograničenoga vremena u kojemu je trebalo obaviti sve faze modeliranja, ne može za sada biti osnova za donošenje relevantnih zaključaka o karakteru i dinamici širenja požara – stoji u odluci.

Podsjetimo, vještaci su u svom nalazu naveli čitavi niz pogrešno prikupljenih dokaza kod samog očevida, uništavanje mjesta nesreće od strane vojske koja je prije policije stigla na otok te su zaključili da su na Kornatu svi scenariji mogući. Tražili su dodatno vrijeme kako bi do kraja proveli vještačenje. Isto su tražili i odvjetnik obitelji stradalih Maro Mihočević te Čedo Prodanović, odvjetnik Dražena Slavice, no istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić odbio je njihove zahtjeve.

Vrhovni sud svojom odlukom dao je novu nadu obiteljima poginulih vatrogasaca da će uzrok tragedije napokon rasvijetliti do kraja.
– Podaci u nalazu i mišljenju vještačkog tima morat će biti raspravljeni s dodatnim objašnjenima i obrazloženjima te eventualnim dopunskim radnjama kako bi se isti mogli prihvatiti kao visoko vjerodostojni – navedeno je.

Odvjetnici obitelji stradalih i optuženoga Dražena Slavice, Maro Mihočević i Čedo Prodanović, pozdravili su takav stav Vrhovnog suda.

– Iznimno smo zadovoljni obrazloženjem rješenja Vrhovnog suda. Istražni sudac Branko Ivić odbio je naše zahtjeve da se multidisciplinarno vještačenje obavi do kraja sukladno i uputi samih vještaka koji su u nalazu i mišljenju napisali da vještačenje nije dovršeno pa stoga nisu niti mogli zauzeti stav prema uzroku stradanja vatrogasaca. Županijski sud u Šibeniku dužan je poštovati odluke višeg suda i provesti vještačenje do kraja. To je jedini način da se utvrdi uzrok tragedije – kazao je Maro Mihočević, odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca. Odvjetnik Dražena Slavice, Čedo Prodanović, podsjetio je da je i on u prigovoru na optužnicu tražio dodatno vještačenje.

– Jedan od naših elemenata u prigovoru na optužnicu bio je taj da su vještaci rekli da nisu do kraja uspjeli sagledati sve činjenice zbog kratkog vremena koje im je dano. Županijski sud u Šibeniku sada će to morati učiniti jer moraju slušati Vrhovni sud – poručio je Prodanović.

Obitelji poginulih vatrogasaca zadovoljne su odlukom Vrhovnog suda prema kojoj će slučaj kornatske tragedije ipak završiti na sudu, a ne u ladici.

– Na osnovu podataka, dokaza, samog nalaza vještaka i obilaska mjesta nesreće tvrdimo i tvrdit ćemo i dalje da tragediju nije uzrokovao eruptivni požar. Nije moglo doći niti do zapaljenja nehomogene plinske smjese jer se plinovi nisu mogli nakupljati i stajati na mjestu po olujnom vjetru kad na istom mjestu niti čovjek ne može stajati na nogama u što su se uvjerili svi koji su bili na mjestu nesreće.

Od starta se sve radilo pogrešno, vojska je uništila mjesto nesreće i dokaze, uništene su crne kutije iz helikoptera kojima su vatrogasci prevezeni, istraga se odugovlačila, a vještacima nije dopušteno da do kraja odrade svoj posao. Županijski sud u Šibeniku oslobodio je Slavicu po svim točkama optužnice. Koje su škole završili, kad je i neukome jasno koliko je zakona i propisa prekršio i doveo sve u opasnost jer ih nije spasio. Nadamo se da će se na suđenju sve razotkriti i da ćemo doznati tko je sve kriv za smrt naše djece – kazao je Dinko Stančić, otac poginulog maloljetnog Marka Stančića.

Klarić: Najvažnije je da proces krene

urple'>Bivši vatrogasac Joško Klarić koji je sudjelovao u akciji gašenja požara na Kornatu i prvi našao stradale, među kojima i svoga sina Dina, ističe da Vrhovni sud drugačije nije niti mogao napisati s obzirom na dokaze.

– Najvažnije nam je da proces krene, da počne suđenje, a posebno je važno da je i sam Vrhovni sud naveo da uzrok stradanja nije do kraja utvrđen. Spremamo se više od dvije godine i dokazat ćemo da nikakva prirodna pojava nije uzrokovala tragediju – poručio je Klarić.Pogledajte vezani članak i pročitajte komentare
Acivi na 28.01.2010 07:56:24
Komentari
#1 kontra

na 28. Siječanj 2010 10:10
Gospodine Stančiću pa nije Slavica stavio potpis na učenički ugovor nego Vi i u njemu stoji: da je trebao raditi izviđačko - dojavne poslove, a sami znadete da je išao na vatrogasne intervencije i prije Kornata, a ne na motrenje i dojavu kako mu stoji u učeničkom ugovoru.
Isto tako pitajte zapovjednika DVD Tisno zašto ga je poslao na intervenciju kad ima učenički ugovor za motrenje. VOC Šibenik je tražio pet vatrogasaca onih koji su prema Operativnom planu županije predviđeni i osposobljeni (10 njih), a ne maloljetnike.
Sad se izgovara i optužuje Slavica da ih je trebao osobno poznavati, pa kakvu on glavu treba imati da poznaje sve članove DVD na svojoj županiji i da im zna datume roiđenja i da li je danas punoljetan ili mu fali koji mjesec. Neznamo za svoju djecu kad su punoljetni, a kamoli za susjednu. Sve je to prebacivanje svojeg grijeha na drugog jer je tako lakše pred drugim ljudima, ali zato je u srcu je nešto drugo, crv rovari i neda mira savjesti.
#2 mirsad

na 28. Siječanj 2010 10:45
Dobrim djelom bi se složio, ali bi naveo i lošu suradnju između zapovjednika profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi, uz to g.Slavica je bio i županijski vatrogasni zapovjednik, a to onda i bitno mijenja stvar, ali će mi biti žao da neće svi podjednako odgovarati, nego će se bojim se svaliti sve na leđa Slavice koji eto neće moći izbjeći određeni teret krivnje s obzirom na samu funkciju koju je isti obnašao.
Meni su puno puta zamjerili kada sam pripadnike DVD-a vraćao sa intervencije zato što nisu u to vrijeme imali punu zaštitnu opremu koju na intervencijama moraju imati vatrogasci.
Svi odgovorni trebaju jednako prema svojim odgovornostima i funkcijama odgovarati za kornatsku tragediju, a ne samo Slavica!
#3 velo

na 28. Siječanj 2010 11:47
Trakavica se nastavlja, sad je već lagano možemo zvati Tragična sapunica. Kontra, u večini se slažem sa onim što si napisao. Samo nemojmo opet prebacivat lopticu krivnje između sebe. Stanimo svi skupa iza činjenice da niko iz vatrogasnih redova nije pogrešio (barem ne kad je u pitanju pogibija vatrogasaca) To dali je neko kriv što je maloljetnik bio na Kornatima nema nikakve veze sa Tragedijom koja se je dogodila. Pa nije se tragedija na kornatima dogodila zato što je neko imao 17 godina! Svi mi koji nešto znamo o tom našem vatrogastvu postupili bi isto kao i Slavica, i stanimo iza te činjenice i počnimo branit struku zajedničkim snagama, a uzroke tragedije nek traže izvan vatrogastva jel su daleko, daleko od vatrogasne struke.
#4 vatrici

na 28. Siječanj 2010 13:37
Dragi moj Velo djelom se slažem stobom, međutim ovo vezano za maloljetnike stvarno nije stvar Slavice kome se uporno stavlja na teret i ne može biti ama baš nikako niti dio njegove odgovornosti, nego trebaju biti odgovorni potpisnici tog dokumenta, a tamo nije Slavičin potpis. Šta se tiče civilnog ročnika, njega je protuzakonito uputilo Ministarstvo na odsluženje vojnog roka, jer do danas nije promjenjen pravilnik po komu se civilno služenje može obavljat u DVD-u, odnosno samo se može obavljat u JVP, slažem se da to nije utjecalo na tragediju, ali tim dezinformacijama vjerojatno namjernim zbog vjerojatno prekrivanja same tragedije se blati tog čovjeka već dvi ipo godine. SRAMOTNO.
#5 BACKDRAFT

na 28. Siječanj 2010 13:53
Nebi stavio ruku u vatru da će se nešto rješiti na tom ponovljenom suđenju ili da će se saznati prava istina, trakavica se nastavlja...
#6 ive vatra 1

na 28. Siječanj 2010 21:41
i djeci iz vrtića je jasno da se neke stvari-pojave-slučajevi, ne mogu dokazati - a niti pobiti jer je to ponekad jednostavno nemoguće. Nemoguće kao što je i nemoguće shvatiti da se G-dina Slavicu s tolikom mržnjom i bez argumanata želi objesiti na stup krivice, umjesto onih koji koji su u bezbroj organizacijskih, preventivnih, zakonskih i brojnih drugih (argumentirano dokazanih) propuštenih neizvršenih naloženih a ne izvršenih mjera krivi za tužni i tragični slučaj koji se dogodio na Kornatima.
Dakle "Pedro" mora visjeti
Ali, strana koja želi G-dina Slavicu razapeti treba dokazati da ekspertna skupina nije u pravu, isto tako argumentima.
Ponavljam - prirodi fenomen koji se tamo desio nikada se neće potpuno niti potvrditi, ali niti demantirati.
I zato sam siguran da će G-din Dražen Slavica ipak na kraju biti oslobođen i i da će imati satisfakciju da ga se pusti na miru, bar to
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...
sp_ig_dvd u 06:45:09
Mlaznica za srednje tešku pjenu MG Rijeka, nekorištena, nazivni protok 400l. In...
Acivi u 17:42:35
MV VOZILA d.o.o., Donje Psarjevo 8, 10380 Sveti Ivan Zelina [size=-
16][b]Vatro...