Prijava
Korisnik

Lozinka



Niste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: "Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske" u 2009. godini
DUZS

Danas su na Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, dodijeljena priznanja za "Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske" u 2009. godini

U Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu, danas je održano svečano uručenje godišnjih priznanja za "Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju" u 2009. godini.

Priznanje za "Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske" Državna uprava za zaštitu i spašavanje dodjeljuje jednom godišnje pojedincu, pravnoj osobi ili skupini osoba za posebne zasluge u operativnim akcijama zaštite i spašavanja.

Priznanje se dodjeljuje u mjesecu prosincu s ciljem senzibiliziranja hrvatske javnosti o tome da sustav zaštite i spašavanja čine pojedinci koji u jednom trenutku postaju heroji i nesebično izlažu opasnosti svoje živote kako bi spasili nečiji drugi.

Ovogodišnjim dobitnicima plakete i priznanja uručili su predsjednica Vlade Republike Hrvatske gospođa Jadranka Kosor i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.

Ovogodišnji dobitnici su:

- Zlatko Uvanović, vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, za spašavanje kolege vatrogasca prilikom gašenja požara robne kuće "Doma"
- Ante Kozić, recepcionar iz Splita i Jerko Lukšić, umirovljenik također iz Splita, za spašavanje jedanaest brodolomaca iz prevrnutog glisera kod otoka Hvara
- sve operativne snage i službe koje su sudjelovale u zbrinjavanju posljedica velike nesreće iskakanja nagibnog vlaka u Rudinama u Kaštelima

Akcija spašavanje kolege od sigurne smrti prilikom gašenja požara robne kuće "Doma"
Zlatko Uvanović, vatrogasac JPVP Grada Osijeka, osobito se istaknuo na intervenciji gašenja požara robne kuće "Doma" u Osijeku, koji se dogodio 05. lipnja 2009. godine.
Gusti dim dizao se do treće etaže objekta. U jednom trenutku, vatrogascu Vjeki Pejiću aktivirala se signalna zviždaljka na dišnom aparatu te mu je u gustom crnom dimu i uništenom interijeru počelo nestajati zraka. Zlatko Uvanović nije oklijevao, pohitao je Vjeki u pomoć. Zatekao ga je kako gotovo bez svijesti hvata zrak iz zadimljenog podruma. Zlatko ga je podigao i vukao prema izlazu te je Vjeko uz brojne stepenice, izašao iz plamenom zahvaćene robne kuće. Zlatko Uvanović u tim trenucima nije više imao snage za daljnje kretanje. Ostao je sam u vatrom zahvaćenom prostoru, svjestan da je spašavajući Vjeku možda sebi presudio. Ipak, snalažljiv i uporan, nakon kratkog odmora, zadnjim atomima snage pronašao je put prema van.

Akcija traganja i spašavanje jedanaest brodolomaca iz prevrnutog glisera kod otoka Hvara
Kada su 7. rujna 2009. kretali na ribarenje, Ante Kozić i Jerko Lukšić nisu ni slutili da će 8. rujna nešto poslije ponoći, do njih doplivati dvije uplašene i iscrpljene djevojke koje traže pomoć. One i njihovi prijatelji, njih 11, doživjeli su nesreću s gliserom koji se prevrnuo uslijed jake bure i velikih valova. Kozić i Lukšić su o događaju obavijestili Županijski centar 112 Split koji ih je potom prespojio na Lučku kapetaniju Split te Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru. Potom su, ne dvojeći ni trenutka, unatoč mraku, buri i velikim valovima, svojim brodicama krenuli u akciju pronalaska i spašavanja brodolomaca. U akciji spašavanja, osim Ante Kozića i Jerka Lukšića sudjelovali su brodovi Lučke kapetanije i Pomorske policije, jedrilica "Neda" i putnički brod "Ravenna".


Akcija zbrinjavanja posljedica nesreće iskakanja nagibnog vlaka u Rudinama u Kaštelima


24. srpnja 2009. godine, 110 putnika krenulo je nagibnim vlakom ICN 521 iz Zagreba prema Splitu. Približivši se završetku putovanja, vlak se nezaustavljivo počeo kretati tračnicama. Zavladali su neizvjesnost i strah, a čuo se samo zvuk lomljave i udaraca. Nagibni vlak na pruzi Knin - Split, kod mjesta Rudine – predio Vakterica, pri brzini od gotovo 100 kilometara na sat, iskočio je iz tračnica, ukopavši se u pijesak pored pruge nadomak provalije. Odmah nakon prvih dojava o iskakanju nagibnog vlaka, Županijski centar 112 Split aktivirao je sve žurne i druge službe, koje su odmah reagirale i prispjele na mjesto događaja te započele sa spašavanjem i evakuacijom unesrećenih osoba i zbrinjavanjem ostalih putnika. Svi ozlijeđeni putnici su evakuirani i prevezeni do splitske bolnice. Akcija je trajala svega 90-tak minuta. U ovoj nesreći 6 putnika je smrtno stradalo (4 hrvatska državljana i 2 strana). Ozlijeđeno je 55 osoba, od čega 44 hrvatska državljana i 11 strana. Na liječenju je bilo zadržano 13 putnika, od toga dvoje djece. Svim neozlijeđenim i lakše ozlijeđenim putnicima te obiteljima stradalih osiguran je smještaj. U spašavanju, evakuaciji i zbrinjavanju posljedica ove nesreće sudjelovale su sve žurne službe (hitna medicinska pomoć, vatrogasci, policija), angažirane su i zračne snage s pripadnicima HGSS-a. Aktivirani su i Stožeri zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije i Grada Kaštela radi stavljanja u funkciju i svih ostalih službi koje se angažiraju kod spašavanja, evakuacije i zbrinjavanja putnika i zbrinjavanja posljedica nesreće. Sve angažirane službe vrlo profesionalno su i spremno, s velikom požrtvovnošću, odgovorile na sve zahtjeve za pravodobnim spašavanjem, evakuacijom i zbrinjavanjem unesrećenih i ostalih putnika.
U akciji spašavanja unesrećenih, evakuaciji i zbrinjavanju putnika sudjelovali su:

* Stožer zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije

* Grad Kaštela sa svojim službama

* Grad Split sa svojim službama

* Ustanova za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije sa ispostavama (Kaštela, Trogir i Solin)

* Klinički bolnički centar Split

* Državna intervencijska postrojba Split

* Vatrogasne postrojbe s područja Kaštela: DVD Mladost, DVD Gomilica, DVD Kaštela

* Javna vatrogasna postrojba Grada Splita i vatrogasci „Brodosplita“

* Policijska uprava Splitsko-dalmatinska sa svojim ispostavama

* Hrvatska gorska služba spašavanja Split

* Odjeljak 95. Zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Divuljama

* Zajednica društava Hrvatskog crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije sa gradskim društvima

* Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje Split sa Centrom 112

* Hrvatske željeznice d.o.o. – Ispostava Split

* Turistička zajednica Grada Splita

* Komunalna poduzeća Promet Split d.o.o. i Lovrinac d.o.o.

* Obitelj Slavić

izvor: DUZS
Acivi na 08.12.2009 22:20:55
Komentari
#1 fric14

na 09. Prosinac 2009 22:47
Iskrene čestitke svim službama na priznanju, a posebne čestitke na uspješnoj i izuzetno brzoj akciji spašavanja. Pokazali su se kaštelanski vatrogasci, posebno hitna pomoć i bolnica. U stavri sve su službe sjajno odradile svoj posao. Čestitke svima!
#2 Deo93

na 10. Prosinac 2009 08:25
Čestitke kolegama, a isto tako i zahvaljujemo na priznanju VOS-u......ups, pa nitko nas nije ni spomenuo....
#3 jug93

na 10. Prosinac 2009 11:03
Šta vas ima ko spominjati ?, pa vi ste DUZIS,,,samim isticanjem grba DUZIS (onog velikog u pozadini) vi ste spomenuti ......a to što se zovete VOS,,nažalost od toga nema ništa......Sad
#4 Istina_

na 10. Prosinac 2009 13:40
kad već VOS pita di su oni. A di su vatrogasci koji su bili dislocirani u Divulje. Piše samo DIP Split.
#5 Acivi

na 10. Prosinac 2009 13:52
oprosti @dotur, ali to je to!. Nema DIP Split! Možda onaj tko je ovo u DUZS pisao i nezna za Divulje, nego koristi samo njihov naziv!
#6 Istina_

na 11. Prosinac 2009 13:27
ma znam Acivi. Samo ovo sa VOS-om što piše gore, zbog toga sam napisa. Treba je dobiti nagradu samo onaj tko je i pomagao tim ljudima, a ne svi koji su se našli na papiru.
#7 VOSovac

na 11. Prosinac 2009 16:01
Pozdrav svima, da malo objasnim kolegu Deo93 VOS. Kolega je to sarkastično napisao ali ne smatrajući da VOS treba dobiti nagradu, a dobio je nije jer nije u sustavu 112 (ima riječ vatrogasni). Moje je mišljenje da su nagradu na ovoj intervenciji zaslužili samo oni koji su i izvlačili unesrečene iz vlaka te kolega vatrogasac koji je upozorio na dolazak Robela te na taj način spasio mnoge, a ne i službe koje su samo odrađivale svoj posao za što su i plačeni. Tako ni VOS ne treba dobiti, ni Stožer, ni ŽC 112 Split ni VOC Split. Radi potpune informacije pod DIP Split smatraju se i vatrogasci dislokacije i to vatrogasci iz JVP OSIJEK te JVP Đurđevac kojima šaljem poseban pozdrav i slažem se da ih je trebalo istaći. DUZS je dao priznanje sam sebi, što nema neke logike, kao da sudac utakmice ocijeni sam sebe nakon iste i da si najbolju ocijenu.
#8 spasavatelj

na 12. Prosinac 2009 01:17
VOSovac kaže "da su nagradu na ovoj intervenciji zaslužili samo oni koji su i izvlačili unesrečene iz vlaka te kolega vatrogasac koji je upozorio na dolazak Robela a ne i službe koje su samo odrađivale svoj posao za što su i plačeni". Potpuno se slažem s fricom14 . Ja smatram da su sve službe profesionalno odradile svoj posao i zaslužuju sve pohvale, ali ne vidim posebnog razloga za dodjelu priznanja "naročiti pothvat" niti jednoj posebno, kao niti pojedincu koji je samo radio svoj posao i primljenu obavijest o pristizanju robela proslijedio vatrogascima.
#9 osijek91

na 13. Prosinac 2009 08:39
Sve čestitke svima.Posebna čestitka Zlaji na Povelji humanosti,Ponosu Hrvatske i Priznanju za naročtiti pothvat.
Čestitka VOSovcu jer je upravo nagrađeni Zlaja s trojcom kolega iz Osijeka sudjelovao s DIP Divulje u spašavanju ljudi u nagobnom vlaku kod Rudina.To se može čuti u njegovoj izjavi gore.
#10 brzica-ante

na 13. Prosinac 2009 08:47
Čestitam Zlaji na svim nagradama....zaslužio si bez premca.
Lijepo te vidjeti dva dana zaredom sa našom premijerkom Jadrankom Kosor.A i žena ti je strašna da ne kažem sexy.
Pozdrav
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...