Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
2. Zag. utrka vatrog...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
KORNATI: 'RAZVODNJENA' ISTRAGA-Sud odbio saslušanja za kornatsku tragediju
KORNATI
Sud odbio saslušanja za kornatsku tragedijuOdbijanje saslušanja sudac Branko Ivić je obrazložio riječima kako državni odvjetnik »zaboravlja protiv koga se vodi kazneni postupak i za koje kazneno djelo«, jer »nije jasno što bi se to odnosilo na odgovornost okrivljenog Dražena Slavice, a što bi navedeni svjedoci mogli kazati«
Istraga kornatske tragedije nije donijela neoborive odgovore o uzrocima stradavanja vatrogasaca


ŠIBENIK – Tijekom istrage o Kornatskoj tragediji šibenski sud odbio je zahtjev Županijskog državnog odvjetništva za svjedočenjem tehničara helikoptera koji su tog dana bili na otoku te vojnog zapovjednika i operativca iz Divulja koji su izdavali naredbe i koordinirali akciju. Zanimljivo, posebice u najnovijem momentu vezanom uz objavu u javnosti do sada neviđenih fotografija sa otoka Kornata na kojemu se vide ozlijeđeni, ali živi vatrogasci, a potom izvlačenje stradalih u akciji pripadnika GSS-a, zbog kojih obitelji uspoređujući mjesta na kojima su nađeni i stupnjeve opeklina sumnjaju u dva požara, odbijen je zahtjev Odvjetništva i za ispitivanjem Srđana Vrsalovića, voditelja akcije spašavanja i autora fotografija. Umjesto Vrsalovića, ispitani su njegovi kolege a nije saslušan ni pročelnik GSS-a, Vinko Prizmić, s objašnjenjem da već postoji zapisano izvješće o akciji.

»Ispitivanje svjedoka nepotrebno«

Novi list dobio je u posjed jedan od tijekom istrage predanih zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku za saslušavanjem novih svjedoka. Među ostalima, kao svjedoci su predloženi Vladimir Zelić i Filip Buturović, tehničari helikoptera H-202 kao i Josip Sovulj i Davor Lipovac, tehničari helikoptera H-212, koji su tog dana sudjelovali u akcijama.

Zahtjev Odvjetništva za ispitivanjem tehničara helikoptera ocijenjen je nepotrebnim jer su, navodi se, ispitani piloti te se radi o posadi helikoptera koja zapravo i nema saznanja za utuženi događaj. Odbijeno je i ispitivanje Borisa Iskre, člana posade kanadera koji je sudjelovao u gašenju požara na otoku Hvaru pa je preletio Kornat pri povratku u zračnu bazu Zemunik između 13,30 i 14 sati.

– Državni odvjetnik predložio je ispitati Nedjeljka Huljevića, zapovjednika 20. transportne zrakoplovne eskadrile HV-a na okolnosti izdavanja zapovijedi posadama helikoptera kritičnog dana leta prema Kornatima, te svjedoka Tomislava Šošu, zaposlenika operativnog središta 95. baze u Divuljama koji je prenosio zapovijedi helikopterima – stoji u dokumentu te istražni sudac Branko Ivić navodi kako drži da je ispitivanje tih svjedoka nepotrebno jer su posade helikoptera ispitane i već su rekli koje su im bile zapovijedi.

Dugi lanac odgovornosti

Sudac Ivić obrazlažući odbijanje saslušanja zapovjednika zrakoplovne eskadrile HV-a i zaposlenika operativnog središta u Divuljama još k tome i dodaje »uostalom, nije jasno što bi se to odnosilo na odgovornost samog okrivljenog Dražena Slavice, a što bi navedeni svjedoci mogli kazati. Državni odvjetnik, ima se dojam, zaboravlja protiv koga se vodi kazneni postupak i za koje kazneno djelo«. Za saslušanjem dijela očevidaca požara s Kornata, zaključeno je, nije bio potrebe jer je činjenica da je tog dana na otoku bio požar te je zaključeno da se predlaganjem velikog broja svjedoka istraga samo opterećuje sporednim stvarima i »razvodnjava«.

Istraga kornatske tragedije nije donijela neoborive i striktne odgovore o uzrocima stradavanja vatrogasaca tijekom akcije gašenja požara na otoku kao što nije utvrđeno i tko sve u dugom lancu odgovornosti ima svoj dio krimena za brojne propuste prilikom prilikom slanja vatrogasaca te potom zakašnjele akcije spašavanja.

Svi scenariji mogući

I sami sudski vještaci u svom izvješću naveli su da je mjesto događanja uništila vojska koja je na otok poslala čak i pripadnike Bojne za specijalna djelovanja, tijekom policijskog očevida uzeti su krivi podaci o položajima dokaza, »crna kutija« iz letjelice je uništena.

Sumnje u upletenost vojske u kornatsku tragediju pojavile su se odmah, posebice nakon što je objavljeno da su na tijelima stradalih vatrogasaca pronađene čestice goriva, a potom su i sudski vještaci utvrdili da je gorivo nađeno i na tlu kao i da su na Kornatu, usprkos zauzetom stavu da se najvjerojatnije radi o prirodnoj pojavi, svi scenariji mogući. Sud, pak, vidljivo je iz dokumenta, nije ispitao sve uključene u tragediju, ni tehničare helikoptera niti zapovjednike koji su posade helikoptera slali na teren. Istražni sudac, tvrde upućeni, usto je protupravno sam ispitao Franu Lučića bez nazočnosti državnog odvjetnika, odvjetnika optuženika i oštećenika. Iako su tražili, sudskim vještacima nije odobreno dodatno vrijeme kako bi dovršili vještačenje.

Prekršen zakon o kaznenom postupku

I izvanraspravno vijeće koje je donijelo rješenje o obustavi postupka, navedeno je u žalbi odvjetnika obitelji Mare Mihočevića kako Županijskom sudu u Šibeniku tako i Vrhovnom sudu, prekršilo je zakon o kaznenom postupku jer su u vijeću sjedila i dvojica sudaca koja su već prije bila uključena u taj predmet. Također je istaknuo kako su od istražnog suca tražili da ih se obavještava o istražnim radnjama, što je sud isprva i radio da bi poslije saslušavali Franu Lučića te brojne druge svjedoke bez njihova znanja. Maro Mihočević kazao je jučer na naš upit da su od istražnog suca Ivića zatražili dostavu 3D simulacije kornatske stragedije koju su izradili sudski vještaci, no, zahtjev im je odbijen. Obitelji stradalih i dalje traže odgovore na sva otvorena pitanja, kao i sami vatrogasci koji smatraju da je cijeli slučaj vodio samo k tome da se kao jedinog krivca prokaže bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu, a amnestira odgovorne u MUP-u, MORH-u i ostalim institucijama koje su bile uključene u slučaj.

Magdić: Neka vještaci odrade posao

Jučer se ponovno javio i predsjednik Sindikata vatrogasaca Mladen Magdić ponovivši kako su stručnjaci utvrdili 70 točaka, odnosno propusta i pogrešaka, od kojih se njih većina odnosi upravo na MORH, MUP i Nacionalni park Kornati.

– Kornatska tragedija ne smije ostati na ovome. Uzroci su nepoznati, kao i odgovorni. Više je vojnika pregazilo mjesto tragedije negoli je svjedoka ispitano. Prema ovome ispada da je država najprije pokušala zapakirati Slavici, a kada se on odlučio braniti zaustavili su cijeli postupak da se ne bi otkrilo tko je sve odgovoran. I ja i moji kolege tražimo da se utvrde sve činjenice i sudskim vještacima dozvoli da do kraja odrade svoj posao, poručio je Magdić.


Ivić: Ispitano stotinjak svjedoka

urple'>Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku, Branko Ivić, kazao je jučer kako je tijekom istrage ispitano stotinjak svjedoka, a među njima i pet, šest tehničara helikoptera i svi su davali jednake iskaze.

– Možda ih je bilo više predloženo, no svi su govorili isto. Ispitano je i 7-8 osoba iz GSS-a iz Zadra i Splita. Ova je odluka išla na izvanraspravno vijeće i ono ju je potvrdilo. Brojni su svjedoci ispitivani na istu okolnost i kada su govorili jednako, nije bilo potrebe da ih se ispituje sve, objasnio je Ivić.

Na upit zbog čega odvjetniku oštećenih obitelji nije ustupio 3D simulaciju kornatske tragedije koju su tražili, odgovorio je da je to dokaz koji se izvodi na glavnoj raspravi, a ne u istrazi.

– Tako je po zakonu. Imat će je priliku vidjeti na glavnoj raspravi, kazao je Ivić.


piše: Zorana DELJANIN NOVI LIST
mrdakovica na 01.07.2009 14:26:11
Komentari
#11 mirko

na 23. Kolovoz 2009 23:13
Hoćemo istinu gospodu vladajući do kada mislite šutiti i skrivati krivce.

Vatru gasi brata
AngryAngryAngryAngryAngryAngryAngryAngryAngryAngryAngryAngry
#12 Kid

na 25. Kolovoz 2009 10:09
Članovima HGSS skidam kapu do poda i bez nijh se ne mogu ni zamisliti određena spašavanja, ali neki ipak malo istrčavaju pred rudu nepotrebno.Dobro je primjetio gost, a evo još jednog primjera.
Prije mjesec dana u Kaštelima (a ne kod Kaštela, kako su mediji pisali) se dogodila željeznička nesreča nagibnog vlaka sa 6 smrtno stradalih i 50-ak ozljeđenih.Pripadnik HGSS u helikopteru (koji je pratio predsjednika RH u posjeti valjda Palagruži, nije bitno to) novinarima servira imformaciju da dvije grupe HGSS izvlače ozljeđene iz vlaka, što apsolutno ne odgovara istini.Došli su uz nepotrebno zaprašivanje helikopterom, kad su vatrogasci već sve ozljeđene izvadili iz vlaka.U svim medijima opis kako je vlak iskočio ne nepristupačnom mjestu, a na slikama oko vlaka 80-tak vatrogasaca i medicinsko osoblje.Radilo se o teško pristupačnom mjestu, kojem su vatrogasci ipak brzo prišli.
Pozdrav svima u HGSS uz napomenu da i mi imamo dovoljno snažnu i brzu momčad u slučaju svih nesreća, ali nemamo dobrog glasnogovornika.
#13 tihi

na 25. Kolovoz 2009 14:11
kid skidam kapu za sve napisano
#14 velo

na 25. Kolovoz 2009 19:01
Kid - potpisujem sve što si napisao i predlažem da odvojimo koju kunu za Božića i Prizmića da nam budu glasnogovornici!
#15 Bull

na 25. Kolovoz 2009 20:11
Svaka čast Kid. Svi mi znamo da su svi pametniji od nas vatrogasca. Kad treba nešto kvalitetno reći onda se pojavljuju svakakvi pametnjakovići i veliki stručnjaci. A kad treba u vatru onda smo im dobri i hvale nas.
Cijela evropa i svijet zaštitu i spašavanje gradi na vatrogascima samo u nas je kontra. Kako si napisa Kid mi smo ti koji imamo SNAGU I ZNANJE koje nam treba za sve intervencije, samo to nitko nevidi jer svatko traži svoje mjesto u mudrovanju i pametovanju, ali ne i u radu.
Eto čitam neki dan kako bi GSS naplačivo intervencije, a spašavaju ljudske živote. Izgleda da nemare oni mare samo za pare, a ne život.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...
sp_ig_dvd u 06:45:09
Mlaznica za srednje tešku pjenu MG Rijeka, nekorištena, nazivni protok 400l. In...
Acivi u 17:42:35
MV VOZILA d.o.o., Donje Psarjevo 8, 10380 Sveti Ivan Zelina [size=-
16][b]Vatro...