Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In. mem. FILKO GARBIN
In mem. TONĆI KOMPARA
In mem. Paviša Brati...
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB:Centar 112 nikako da profunkcionira
DUZS

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje ne prestaju svađe. Sindikat upozorava da je dio zaposlenika pod neprestanim mobbingom uprave, a to nisu i jedini problemi. 'Najveći propust je nefunkcioniranje nove opreme koja je kupljena, na koju je utrošen novac, a ta oprema nije u funkciji. To je jedan od najvećih propusta', rekao je Stjepan Gamilec, sindikalni povjerenik službe 112.

Novi komunikacijski sustav građane je stajao 10 milijuna kuna. Koristi se u Zagrebu i Splitu, no čini se da u praksi ima nedostataka. 'Prisiljeni smo i u buduće koristiti se s analognom, starom tehnologijom i sa nekim našim mobilnim repetitorima', rekao je Vinko Prizmić iz GSS-a. No, uprava opovrgava da se stari komunikacijski sustav koristi češće nego novi. 'Prvenstveno jer to predstavlja integrirani sustav. To je sustav koji predstavlja integraciju telefona i računala, geografski informacijski sustav je unutra sadržan i operativni sustav upravljanja u izvanrednim situacijama', rekao je Pavao Britvić, pomoćnik ravnatelja za sustav 112.

Broj 112 građani mogu nazvati u bilo koje doba dana ili noći ako im je potrebna bilo kakva pomoć. No o ovom broju građani ni ne znaju mnogo jer ne postoji sustavna edukacija. 'U Americi se ne može dogoditi da malo dijete ne zna koji broj treba nazvati u nekakvim žurnim situacijama. Kod nas da napravimo anketu vrlo mali broj ljudi zna da postoji broj 112 i da ga se može nazvati', kaže Gamilec.
NOVA TV
iskreni na 07.01.2009 06:37:28
Komentari
#1 strojar

na 07. Siječanj 2009 08:55
Gospodo draga, badava vam i analogna i digitalna tehnologija ako se ne koristite mozgom i zdravim razumom, a da to ne činite dokazujete svaki put kad vaši telefonisti, ni nakon dvije godine zaprimanja dojavi o vatrogasnim intervencijama još uvijek nisu shvatili svoju ulogu u tome sustavu, a to je da na zaprimljenu dojavu i uzete podatke preuzmete odgovornost i Javnoj vatrogasnoj postrojbi kratko i jasno kažete adresu, vrstu intervencije i vozila koja idu van, znači oglasite intervenciju. Ali ne, u dosadašnjim slučajevima, a i dan danas vi prespajate poziv nakon što ste dojavitelje koji su sami u nevolji koja zahtijeva vatrogasnu intervenciju ili samo svjedoče istoj, udavili svojim nestručnim radom na prijamu dojave, tjerajući nas da ponovimo proceduru koju ste vi već „odradili“ i samim tim nas stavljate u neugodan položaj gdje s druge strane linije moramo slušati zaprepaštene, ogorčene, vrlo često i potpuno opravdano preplašene ljude u panici, koji nam sami moraju ponovo ispričati isto ono što su već vama rekli u dragocjeno izgubljenim minutama.
#2 giza

na 07. Siječanj 2009 13:07
Strojaru, tvoj je problem i najvećim dijelom u tome što nemaš pojma kao i većina od cca 4.000.000 građana RH o viziji i misiji kako DUZS-a u cijelini pa tako i Službe 112.
I zato stoji konstatacija iz trečeg pasusa ispisana gore, ali ne i tvoja. stoga bi bilo jako zgodno da se bar potrudiš upoznati sa osnovnim zadačama centara 112, Zakon o zaštiti i spašavanju (Narodne novine 174/12.2004.) lijepo ih definira, a sa svim potrebnim poslovima i zadačama koje bi trebali odrađivati upoznat će te Uredba o unutarnjem ustrojstvu DZZS-a (Narodne novine 20/02.2005.)
Što se misije i vizije tiće ne zamaraj se. To po meni neznaju niti oni koji su prije vodili DUZS (Poldrugać), a bome niti ovi sadašnji. No to nije ni čudo s obzirom što su i gdje radili do dolaska u DUZS.
#3 feniks

na 07. Siječanj 2009 19:49
giza ti si sigurno zaposlenik DUZS-a?
Hebena je ta vizija DUZS-a, nema kaj!!
Radim u njoj a zadnje kaj bi napravio kad bi trebao bilo koju od žurnih službi ja zvnje broja 112!
#4 Ris

na 07. Siječanj 2009 23:44
Ne volim prosipati žuč, ali kad taj 112 uvijek daje povod za to.
Dobijemo od njih dojavu da gori automobil bez ugroženih osoba, odemo na intervenciju pukim slučajem s vozilom koje ima hidrauliku i zateknemo automobil na krovu i 4 ( slovima - četiri ) osobe u njemu. Što reći?
Sam sam sebi već dosadan tvrdeći da nisu dorasli poslu koji obavljaju i barem što se odnosi na ove moje lokalne - nemaju volju da postanu bolji. Već smo više puta reagirali kod načelnika područnog ureda poslije sličnih gluposti, ali nema poboljšanja...
I da se razumijemo, želim da konačno počnu raditi svoj posao i da budu najbliže savršenom što se može biti i da konačno počnu opravdavati sredstva uložena u taj sustav.
Prijedlog: dajte ako netko iz 112 čita ovo, neka otvore prostor za komentare i prijedloge na svojim stranicama.
#5 Brko

na 08. Siječanj 2009 00:40
Moram se javiti i unatoć svim kritikama,, kako Vas na rad i ustrojstvo DUZS pa tako i mene samog koji sam kritizirao neke postupke DUZS-a u pogledu tragedije KORNATI, i ovaj puta iz
iskustva moram pohvaliti rad DUZS u Čakovcu kojoj je na čelu G. profesor Ferid Kašmo.


Područni ured za zaštitu i spašavanje čakovec
Zrinsko - Frankopanska 9
40 000 Čakovec

Tel: +385 40 370 110
+385 40 370 111
+385 40 370 112
Fax:+385 40 311 320
e-mail: cakovec112@duzs.hr


ŽUPANIJSKI CENTAR 112 čakovec
Tel:112
Fax:+385 40 311 320
e-mail: cakovec112@duzs.hr


NAČELNIK ODJELA za Preventivu, planiranje i nadzor
Ferid Kašmo, prof.

Tel: +385 40 370 115
Fax:+385 40 311 320
e-mail: ferid.kasmo@duzs.hr

Ovdje je u nekoliko navrata rečeno da centar 112 zaprima pozive za intervenciju , bilo koje kategorije te oni zovu nadležne institucije odnosno Hitne službe, vatrogasce ili ine te ih šalju na mjesto događaja i takvim redosljedom gube se dragocijene minute.

Kao što rekoh na ovom primjeru, moram reči da te tvrdnje ne drže, barem ne u Čakovcu kojima odajem priznanje za profesionalno obavljen posao.
Zašto ???

Prije nepunih mjesec dana jedna vozačica je imala saobračajnu nesreču.Prva gospođa koja je naišla pokušala je pozvati pomoč te kao i svi građani sa mobilnog telefona zvala je hitnu 94 pa vatrogasce na 93 pa policiju na 92 međutim odgovor je uvijek bio ,,,,BIRALI STE NEPOSTOJEČI BROJ,,,,BIRALI STE NEPOSTOJEČI BROJ,,,, BIRALI STE NEPOSTOJEČI BROJ,,,,
Žena u šoku nije znala da mora birati predbroj 040 pa tek onda 92,93 ili 94.
U svoj toj panici žena se IPAK sjetila priča o broju 112 te otipkala taj broj ,,,i gle čuda, bez predbroja javlja joj se dežurni oprerater,,koji nije puno ispitivao več je nakon prve spoznaje da ima povrijeđenih gospođi rekao. citiram dežurnog " Gospođo spojit ču Vas sa Hitnom Medicinskom Pomoči a ja ču obavijestiti Policiju.
Policija i vatrogasci na mjesto nesreče krenuli su ,,gotovo u sekundu,, istovremeno .
Napominjem istovremeno ,obzirom da hitnu pomoć obavještava gospođa s mjesta nesreče a policiju dežurni iz centra te da je isti taj dežurni provjerio kod hitne medicinske pomoči o primitku,odnosno o uspotavljanju tel veze sa gospođom sa mjesta nesreče.

Dečkima Ferida Kašme iz Područnog ureda DUZS Čakovec svaka čast na profesionalnosti.

Toliko za sada od mene o DUZS.
#6 vatra93

na 08. Siječanj 2009 12:00
Prenosim članak:

Prilog o radu Državne uprave za zaštitu i spašavanje emitiran u utorak u Dnevniku Nove TV trebao je pokazati kako su navodi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) da desetke milijuna vrijedan komunikacijski sustav nije u funkciji netočni, kažu u sindikatu. 8. siječnja 2009
Kao dokaz, kamere Nove TV mogle su zabilježiti kako izgleda korisničko sučelje novog komunikacijskog sustava, a djelatnici koji su u Županijskom centru 112 primali pozive građana trebali su pokazati kako je riječ o njegovoj rutinskoj i svakodnevnoj operativnoj uporabi.
Čak je i pomoćnik ravnatelja DUZS, Pavao Britvić, ustvrdio kako se u svakodnevnom radu koristi isključivo novi komunikacijski sustav, rabeći superlative kako bi ukazao na njegove napredne tehnološke mogućnosti.
Međutim, radilo se o dobro režiranoj predstavi za medije, jer je novi komunikacijski sustav „podignut“ oko 15 sati od strane stručnjaka tvrtke Ericsson Nikola Tesla, koji je, kako stvari ne bi pošle po zlu, za vrijeme snimanja i glumio jednog od djelatnika centra 112, tvrde u sindikatu.

Ovime je vodstvo DUZS-a pokazalo kako je radi zaštite svojih fotelja spremno na sve pa čak i obmanu hrvatskih građana, smatraju u sindikatu i pitaju se imaju li takvi čelnici DUZS-a stručni i moralni kredibilitet biti na čelu službe koja se bavi koordinacijom hitnih službi i ima vodeću ulogu u hitnim situacijama.
Ako su za dnevnik jedne TV kuće, koji se emitira na nacionalnoj razini, spremni falsificirati činjenice i lagati o pravom stanju stvari, što li su sve u stanju učiniti kad ih netko prozove na odgovornost zbog neprofesionalne reakcije kad su u pitanju životi i imovina hrvatskih građana, pitaju se u sindikatu.
Nevjerojatno je i to da se, usprkos stalnim stručnim i moralnim gafovima vodeće ekipe DUZS-a, njezini čelnici stalno rotiraju na rukovodećim položajima u ovoj upravi, a jedine sankcije za njihovu neprofesionalnost na svojoj je koži dosad osjetio sindikalni povjerenik SDLSN u DUZS, Stjepan Gamilec, koji je, nakon što je javno progovorio o stanju u službi 112, premješten na drugo i, treba li reći, slabije plaćeno radno mjesto.

U sindikatu kažu da je povjerenik Gamilec trebao poslužiti kao primjer kako će proći svatko tko se usudi javno reći što se događa u DUZS, a činjenica da kao sindikalni povjerenik ne može bit premješten na drugo radno mjesto za čelnike Uprave pri tome nije ništa značila.
Zbog načina na koji je Gamilec premješten na drugo radno mjesto, sindikat je od Središnjeg državnog ureda za upravu zatražio inspekcijski nadzor u DUZS, a podnijeti će i kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba zbog nepoštivanja prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
Ukoliko u DUZS ustraju na provedbi nezakonitog rješenja o premještaju sindikalnog povjerenika, SDLSN razmatra i mogućnost prosvjeda, a zatražit će i prijam kod potpredsjednice Vlade, Đurđe Adlešić, kako bi je upoznao s pravim stanjem stvari u službi 112.

izvor: http://www.zamirzine.net/spip.php?article7248
#7 fenix093

na 09. Siječanj 2009 09:13
Nazvati 112 je vrlo riskantno, jer se gube dragocjene minute. Kako je netko već spomenuo, mi (vatrogasci) opet moramo sve ispitati prije nego izađemo na intervenciju, jer ti ljudi samo preusmjeravaju pozive i ništa drugo.

p,p, pozdrav još jednom -fenixu-
#8 tiberije

na 09. Siječanj 2009 16:37
"o viziji i misiji kako DUZS-a u cijelini pa tako i Službe 112."

Dragi kolega, možete li napisati što je to misija i što je vizija (može i po teoriji). Hvala.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 07:48:11
[size=12]DVD Pleternica prodaje [b]navalno vozilo IVECO Eurocargo 80E15[/b]...
dbonin u 15:06:26
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
Acivi u 07:40:09
DVD Hrženica prodaje vatrogasni kombi: [center]-
[img]http://www.-
vatrogasni-porta...
Acivi u 05:28:51
[size=16]Prodaje-
mo kombi vozilo VW Caravelle, vozilo je u odličnom stanju, služi...
VLADO19566 u 12:54:58
Prodajem vatrogasne hidraulične škare Weber hydraulic. Sadr-
ži škare i razupirač...