Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
2. Zag. utrka vatrog...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ISTRAGA: Helikopter sa skinutim poklopcima i bez lijevog kotača
KORNATIistraga: NOVI LIST U POSJEDU KOMPLETNOG MULTIDISCIPLINARNOG NALAZA O UZROKU KORNATSKE TRAGEDIJE TE VJEŠAČENJA VOJNOG HELIKOPTERA KOJI JE VATROGASCE PREVEZAO NA OTOK

Helikopter sa skinutim poklopcima i bez lijevog kotačaHelikopter Mi-8 MTV-1, oznake H-202 u vlasništvu MORH-a, prema izvješću, vještačen je 29. listopada 2007. godine, odnosno puna dva mjeseca nakon tragedije. Nakon pogibije vatrogasaca nije bio zaštićen kao dokaz, već su se na njemu obavljali popravci i servisi

urple'>Piše Zorana DELJANIN
Novi list: 12.12.2008.g.

Novi list došao je u posjed kompletnog multidisciplinarnog vještačenja na okolnosti nastanka, razvoja i širenja požara na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine te vještačenja helikoptera Mi-8 MTV-1 oznake H-202 koji je vatrogasce prevezao i iskrcavao na otoku. To pokazuje kako je helikopter, vještačen puna dva mjeseca nakon tragedije, u hangaru 91. Zrakoplovne baze »Pleso« nađen na dizalicama jer je već bio na pregledu i bez lijevog kotača, pa je pitanje što se i moglo naći vještačenjem budući da je helikopter letio i bio na servisima nakon nesreće te se nalaz temelji na zatečenom stanju i radnim knjižicama koje otkrivaju brojne kvarove, a posebice curenja goriva, prije tragedije. Multidisciplinarno vještačenje, pak, koje je utvrdilo da je uzrok pogibije vatrogasaca prirodna pojava, odnosno zapaljenje plinova nastalih od izgaranja trave koji su se nakupljali u klancu između uvale Šipnata i vrha brda Veli vrh, otkriva cijeli niz nedorečenosti te krivih ili potrebnih a nepostojećih podataka, zbog kojih niti konačni sud ne može biti prihvaćen kao krajnja i jedina istina. Čak se navodi da rezultati provedenih simulacija požara ne mogu biti osnova za donošenje relevantnih zaključaka o karakteru i dinamici širenja požara. Novi list stoga donosi najvažnije i za javnost do sada nepoznate podatke iz obaju izvješća.

Helikopter Mi-8 MTV-1, oznake H-202 u vlasništvu MORH-a koji je 1992. godine proizveden u Rusiji i u koji su svo vrijeme uprte oči javnosti, prema izvješću, vještačen je 29. listopada 2007. godine, odnosno puna dva mjeseca nakon tragedije. Nije nakon pogibije vatrogasaca bio zaštićen kao dokaz, već su se na njemu obavljali popravci i servisi. Vještačenje je proveo Miljenko Čop, stalni sudski vještak za zračni promet i zrakoplovne nesreće.


Pregled dva mjeseca nakon tragedije


– Očevid – pregled helikoptera obavljen je u granicama vidljivosti nakon dva mjeseca od nesretnog događaja na Kornatima i bez korištenja pomoćnog vanjskog izvora napajanja električnom strujom ili električne mreže helikoptera. S obzirom da se helikopter nalazio na redovnom 300-satnom povremenom pregledu i 100-satnom povremenom pregledu motora radi prelaska na zimsku eksploataciju helikoptera, on je pronađen podignut na helikopterskim dizalicama, s otvorenim rasklapajućim poklopcima motora i poklopcima mehanizma glavnog rotora i reduktora, poklopcima repnog rotora i reduktora, skinutim stropnim poklopcima, otvorenim poklopcima grijača kabine na desnom vanjskom podvjesnom spremniku goriva i skinutim lijevim kotačem glavne noge s osovine kotača radi vještačenja oštećenja felge kotača – stoji na samom početku nalaza po pregledu helikoptera. Sudski vještak naveo je i kako 29. listopada, kada je započeo pregled, ostala relevantna dokumentacija za cjelovito vještačenje helikoptera nije bila na tom mjestu dostupna te je dan poslije dobiven i uvid u tehničko-tehnološku dokumentaciju održavanja helikoptera, pregleda i radova te popravaka i zamjena komponenata helikoptera u razdoblju od godinu dana, odnosno od srpnja 2006. do kraja listopada 2007. godine. Važno je pritom istaknuti kako su radovi na redovnom pregledu helikoptera radi prijelaza na zimsku eksploataciju letjelice započeli 11 dana prije negoli je Čop počeo vještačenje. U spisima se navodi kako su s vanjske strane felge glavnog kotača uočeni i snimljeni tragovi mehaničkog oštećenja vjerojatno nastali uslijed bočnog kretanja helikoptera u lijevu stranu i struganja kotača po kamenju, što je vjerojatno dovelo do zapinjanja ventila za pumpanje gume za oštri dio kamena, njegovog otkidanja i do pražnjenja gume, kao i otrgnuća identifikacijske pločice felge s proizvođačevim podacima.


Prazna guma i otkinut ventil


– U razgovoru s nadnarednikom Denisom Buranjijem, u svojstvu tehničara-letača na helikopteru Mi-8 MTV-1, oznake H-202, dana 30. kolovoza 2007., oni je izjavio da tog trenutka nije znao zašto i gdje je došlo do pražnjenja gume, već je prilikom dolaska po drugu grupu vatrogasaca, Ivica Škrlec, tog dana također tehničar-letač na istom helikopteru, kod dočeka vatrogasaca izvan helikoptera primijetio da je lijeva guma potpuno prazna i da je otkinut ventil gume. Nakon slijetanja na heliodrom u vojnu bazu Divulje, kotač je popravljen i zamijenjena je guma kotača, što je upisano u Knjižicu helikoptera – piše u nalazu. Objavljeni su i svi podaci iz postojeće dokumentacije održavanja helikoptera u razdoblju od 17. kolovoza do 18. rujna 2007. godine, odnosno do početka radova na redovnom pregledu.

– U tom razdoblju prema knjižici helikoptera upisani su određeni radovi i pregledi helikoptera, kao i upisi o otklanjanju određenih neispravnosti uočenih prilikom pregleda helikoptera i motora od strane tehničkih osoba, letača, nadzora i inspekcije – piše.

Tako je 20. kolovoza promijenjeno ulje u motoru jer mu je istekao rok trajanja. Zbog pojave plamenog jezika od pola metra iz ispušnog sustava desnog motora 24. kolovoza, posada je helikopter proglasila neispravnim. Od strane tehničkog osoblja pregledano je vanjsko stanje motora i nije uočeno curenje goriva. Uočena je, pak, veća razina ulja u motoru, a potom je izvršeno propuhivanje desnog motora. Utvrđeno je da je stanje motora ispravno. 29. kolovoza, navodi se, helikopter nije letio, ali je gorivo drenirano, pregledano i proglašeno ispravnim, a za kobni 30. kolovoza kada je helikopter prevezao vatrogasce na Kornat, zabilježeno je da je stavljena puna kaseta SARPP-a broj 51350-3, slomljen je ventil lijevog kotača, guma prazna, te je zamijenjena guma lijevog kotača. Do 16. rujna 2007. godine, prema podacima, nije bilo pojava neispravnosti ili kvara na sustavima helikoptera i motora, a 17. listopada je skinuta pumpa rashodnog spremnika u stropu kabine zbog greške te je ugrađena nova.


Curenje goriva

No, zanimljivo, potom su navedeni i brojni kvarovi koji su evidentirani od 2005. godine do dana kornatske tragedije te se u njima navodi i curenja goriva. 4. srpnja 2006. godine tako je popravljen lijevi podvijesni spremnik zbog curenja goriva, 28. ožujka 2007. godine izvršen je popravak desnog podvjesnog spremnika zbog curenja goriva, 18. srpnja 2007. uočena je prisutnost ulja u desnom motoru te je i to popravljeno. 22. kolovoza zamijenjena je pumpa goriva na desnom motoru.

– Mišljenja sam da na dan 30. kolovoza 2007. godine na predmetnom helikopteru nije bilo oštećenja po strukturi helikoptera, pogonskoj grupi, uljnim i gorivim spremnicima, instalacijama i uređajima koji bi doveli do opasnog curenja goriva i ulja. Također, ističem da u razdoblju od 17. kolovoza do 18. rujna nije bilo bitnih radova ili popravaka na strukturi helikoptera i pogonskoj grupi, a posebice na gorivnim i uljnim sustavima helikoptera. U knjižici predmetnog helikoptera za dan 30. kolovoza 2007. godine nije bilo upisanih neispravnosti u pogledu oštećenja spremnika goriva ili ulja (motorskog i/ili hidrauličnog ulja), te pojava curenja goriva ili ulja na uređajima i instalacijama – stoji u zaključku sudskog vještaka Miljenka Čopa.

No, helikopter nije pregledan odmah nakon tragedije. Nije niti »zapečaćen« kao dokaz, već je bio u pogonu, na njemu su se mijenjali dijelovi, završio je na održavanju na dizalicama te je, gledajući niz kvarova na helikopteru koji su se znatnim dijelom odnosili na curenje goriva, a tek nekoliko dana prije tragedije i pojavu plamenih jezika, zbog čega nije izdan nalog da ga se odmah pregleda jer je vještak na koncu nalaz radio prema dva mjeseca poslije zatečenom stanju i danoj dokumentacij o helikopteru.


Nedostaci, propusti, nelogičnosti

U Multidisciplinarnom vještačenju na okolnosti nastanka, razvoja i širenja požara na otoku Kornatu, 30 kolovoza 2007. godine, koji su izradili dr. sc. Miodrag Drakulić, dipl. ing. arhitekture Milan Carević, prof. dr. Branko Grisogono, dipl. ing. kemijski tehničar Slobodan Kocijan, dr. sc. Marija Pandža, profesorica biologije i kemije, dipl. ing. fizike Vojin Maštruko te prof. dr. Dušan Zečević, doktor medicine, navedeno je kako je za uzrok pogibije vatrogasaca prirodna pojava, odnosno izgaranje nehomogene plinske mase koja je nastajala uslijed gorenja trave i raslinja te se nošena vjetrom nakupljala u klancu iznad uvale Šipnata, a ponad Velog vrha te se zapalila dolaskom požara. No, uz objašnjenje takve pojave i podaci koji toj teoriji govore u prilog naveden je i cijeli niz nedostataka podataka, propusta i nelogičnosti. U samom uvodu izvješća u kojemu stoji kako je 14. prosinca 2007. godine provedena djelomična rekonstrukcija u klancu koji čine brda Meja i Veli vrh, neposredno iznad uvale Šipnate te je njome utvrđeno kretanje vatrogasaca od mjesta iskrcavanja iz helikoptera do mjesta stradavanja, usporedba sačuvanih fotografija koje su snimili vatrogasci sa stanjem na licu mjesta, fotografiranje mjesta događaja, pregled mjesta stradavanja vatrogasaca koji su se u trenutku nesreće nalazili u tri grupe, posebno piše kako je potrebno napomenuti da je mjesto događaja gdje su stradali vatrogasci izmijenjeno na način što je tijekom akcije spašavanja kao i svih ostalih nanadnih aktivnosti vezanih uz akciju spašavanja, pregleda i osiguranja terena, po mjestu događaja prošlo mnogo ljudi. Uže područje stradanja vatrogasaca stoga je kontaminirano«. Također piše, tijekom tri mjeseca od stradanja do djelomipčne rekonstrukcije požara došlo je do promjene vegetacije, tla, kao i površinskih tragova na okolnim stijenama te se zato odustalo od naknadnog izuzimanja bilo kakvih dokaza s terena moguće potrebnih za dopunska vještačenja.

Vještaci su mjesto događaja ponovo izmjerili i utvrdili točna mjesta i udaljenosti između svih dokaza, tragova, položaja tijela vatrogasaca, te je otkriveno kako su djelatnici MUP-a utvrđivali pozicije metarskom trakom što je za posljedicu imalo odstupanja te je pogreška u mjerenju na primjerice 20 metara iznosila jedan metar. No, još gore, utvrđeno je da je prilikom očevida 31. kolovoza obavljeno mjerenje svih poziva s GPS uređajem marke »Garmin« koji nije dovoljno precizan za forenzičku primjenu jer ima znatna odstupanja u preciznom određivanju položaja.


Visina kruške i temperatura


– Navedena nepreciznost posebice dolazi do izražaja prilikom utvrđivanja položaja transportne posude, tzv. kruške. U Zapisniku o očevidu o nadopuni očevida navedeno je kako je kruška nađena na visini od 212 metara s južne strane brda. Već je površnom usporedbom navedene nadmorske visine »kruške« s podacima iz karata utvrđeno da se radi o krivom podatku. Nadmorska visina kruške nije ranije navedenih 212 metara, već je utvrđeno da je stvarna nadmorska visina kruške 147,6 metara. Odstupanje prvotnih mjerenja iznosi 43 posto – pokazalo se puna tri mjeseca nakon tragedije, zbog čega su vještaci sve ponovo pomno proučili, usporedili s raspoloživim fotografijama te ponovo izračunali mjesta i udaljenosti. Također, nije utvrđeno niti točno vrijeme pogibije vatrogasaca, a sudski vještaci su naveli dva moguća scenarija, odnosno ovisno prati li se kretanje grupe s Ivicom Crvelinom ili kretanje Gabrijela Skočića čije je tijelo pronađeno najdalje u smjeru sjevera pa je prema njihovim izračunima prosječne brzine hoda vatrogasaca izračunato da su, prema grupi Ivice Crvelina koji je sve fotografirao svojim fotoaparatom te se gledalo koliko im otprilike vremena treba od mjesta za posljednje fotografije slikane u 14,55 sti do mjesta stradanja, vatrogasci najranije poginuli u 14,57 sati, a prema položaju Gabrijela Skočića čije je tijelo bilo najudaljenije od ostalih gasitelja, poginuli su najranije u 15,08 sati. Ispitane su i karakteristike vegetacije na otoku te se pokazalo da se nalaz vještaka ne podudara sa strukturom vegetacije koju je prikazala interdisciplinarna skupina imenovana od strane MUP-a koja je u svom nalazu navela bilje kojega uopće nema, a također nije točan niti podatak da 35-45 posto kornatske vegetacije čini drveće, a te bitne razlike, navode vještaci, mogu imati utjecaja na procjenu dinamike širenja požara.
Navedeno je i kako kod gorenja trave ne nastaju temperature plamena veće od 550 stupnjeva Celzijevih, a na mjestu stradanja vatrogasaca su bile temperature i veće od 660 stupnjeva koje su izazvale taljenje aluminijskih dijelova opreme – leđnih nosača i aluminijskih spojnica.
– Kemijskom analizom tragova izuzetih s mjesta stradavanja vatrogasaca utvrđeno je da, osim tragova naftnih derivata (benzina) nema drugih tvari koje bi gorenjem stvarale ovako visoke temperature. To ukazuje da je na mjestu stradanja vatrogasaca došlo do izgaranja tvari koje daju daleko veće temperature plamena nego što nastaju kod gorenja trave. Tako visoke temperature mogle su se razviti zapaljenjem nesagorjelih plinova nastalih gorenjem i pirolizom travnjačke vegetacije te isparavanjem eteričnih ulja iz aromatskog bilja – navedeno je u multidisciplinarnom vještačenju


Svi scenariji su mogući

Rezultati proračuna simulacije požara na Kornatu koji su napravljeni u sklopu multidisciplinarnog vještačenja ukazali su, pak, na brojne nepoznanice zbog kojih se nalaz vještaka ne može uzeti sa stopostotnom sigurnošću.
– Izuzetno velik broj ulaznih varijabli (temperatura zraka, brzina i smjer vjetra, temperatura tla, vegetacijske karakteristike i dr.) s velikim rasponom pojavnih numeričkih vrijednosti može dati kao rezultat gotovo sve scenarije razvoja požara u klancu iznad uvale Šipnata, to jest na mjestu stradanja vatrogasaca – otkriveno je u izvješću. Vještaci dalje nastavljaju kako je zbog toga neophodno provesti nestacionarnu analizu i analizu osjetljivosti pojedinih ulaznih varijabli s ciljem da se odrede one koje imaju najznačajniji utjecaj u požarni proces.
– Drugim riječima, rezultati do sada provedenih numeričkih simulacija, zbog izuzetne složenosti aerodinamičkih i termodinamičkih pojava koje prate požarni proces te relativno ograničenog vremena u kojemu je trebalo obaviti sve faze modeliranja, na žalost, za sada ne mogu biti osnova za donošenje relevantnih zaključaka o kretanju i dinamici širenja požara – zaključio je tim sudskih vještaka.

Mihočević podnio primjedbe na izvješće

Odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević podnio je Županijskom sudu u Šibeniku podnesak s primjedbama na nalaz vješaka te navodi kako smatra da nije udovoljeno nalogu suda s obzirom da iz spisa proizlazi da vještačenje nije dovršeno.
– Vještaci navode kako je nužno napraviti nestacionarnu analizu i analizu osjetljivosti te da rezultati do sada provedenih numeričkih simulacija ne mogu biti osnova za donošenje relevantnih zaključaka. Kako iz navedenoga proizlazi – vještačenje nije dovršeno te kako se rezultati vještačenja ne mogu smatrati visoko vjerodostojnima, predlaže se dostaviti spis vještacima na dopunu vještačenja sa zadaćom da naprave sve ono što sami smatraju potrebnim za završetak vještačenja – zatražio je Mihočević.
Acivi na 16.12.2008 15:40:33
Komentari
#1 PLAMEN

na 16. Prosinac 2008 16:12
Sve će izać na vidjelo!!
S V E !
#2 miljenko_l

na 16. Prosinac 2008 17:46
– Mišljenja sam da na dan 30. kolovoza 2007. godine na predmetnom helikopteru nije bilo oštećenja po strukturi helikoptera, pogonskoj grupi, uljnim i gorivim spremnicima, instalacijama i uređajima koji bi doveli do opasnog curenja goriva i ulja. Također, ističem da u razdoblju od 17. kolovoza do 18. rujna nije bilo bitnih radova ili popravaka na strukturi helikoptera i pogonskoj grupi, a posebice na gorivnim i uljnim sustavima helikoptera. U knjižici predmetnog helikoptera za dan 30. kolovoza 2007. godine nije bilo upisanih neispravnosti u pogledu oštećenja spremnika goriva ili ulja (motorskog i/ili hidrauličnog ulja), te pojava curenja goriva ili ulja na uređajima i instalacijama – stoji u zaključku sudskog vještaka Miljenka Čopa.

U ovoj izjavi je prijepor svih prijepora ovog članka. Da li bi itko drugi u toj situaciji mogao i imao snage posumnjati u podnesene dokumente i zatećeno stanje!!== NITKO, vjerujte. A sklon sam vjerovati da je pre više osoba bilo uključeno u sve "mjere" po tragediji da se ne bi nitko oglasio zbog neispravnosti u postupku, ili čak kriminalnog djela prikrivanja i uništavanja dokaza!
Uz sve teorije o zavjeri , i "nedorećenosti" znanstvenih analiza sklon sam ipak vjerovati hrvatskoj pameti. Znanstvenoj analizi požara na Kornatu sa tragičnim poslijedicama za stradale, njihove najmilije ali i za sjelokupni vatrogasni sustav.
Slažem se sa izaženom sumnjom obitelji iznesenom putem njihovog odvjetnika ( sam redoslijed sticanja "sumnje" nebitan je ) no ona je po svemu do sad dogođenom čisti kalkulativna ( opipljiva, šuškava) teško je povjerovati da joj je "jedini dilj osvjetljavanje svih okolnosti"!
NA istom smo se otoku okupali samo kojih 40-setak dana prije tragedije i znam da nisu sve uvale istog obrasta ni isog biljnog sklopa! Zar je tako teško pronaći ijednu fotografiju područja nemilih scena snimljenu prije same tragedije. Pa dati stručnjacima da prebroje i poslože stvarnu vegetaciju koju su stradalnici "gazili u tim trenucima!
Dobro je braniti struku, osobito nevinost našeg brata, g Slavice. No, nikako nije dobro blatiti one za koje znamo da smo , i puno puta će mnogi od vatrogasaca, zavisili. Hrvatski vojnik je častan i moralnih kvalitete vrijednih divljenja, da je bilo njihoivog ušešće u tragediji ne bi to prešutjeli!
#3 pogoditko

na 16. Prosinac 2008 20:30
na žalost, opet aljkavost Hrvatske države izlazi na svjetlo dana. da su svi postupci provedeni na vrijeme i prema pravilima ne bi bilo mjesta ovakvim sumnjama. da su sve MUPove, USKOKove istrage dovršene i procesuirane ne bi bilo ovakvog nepovjerenja. da su državni inspektori odradili svoj posao danas vatrogasci ne bi prozivali Vladu.... ali nisu! niti je rasvjetljeno pitanje Kornata, niti je riješeno pitanje proračunskog novca za program vlade, niti je provedeno opremanje vatrogasaca, a neki ljudi i dalje dobivaju imenovanja i dalje uživaju povjerenje Vlade. DOKLE?
#4 brena

na 16. Prosinac 2008 21:45
kako da čovjek nakon ovoga ima vjere u vlast ,sud i državu to je žalosno
#5 HAJICA

na 17. Prosinac 2008 12:01
Zar za ovo nitko neće biti odgovoran i snositi posljedice !!!!!!
Pa ljudi vidite da nas svih vuku za nos, pa što smo mi toliko bez pameti i soli u glavi da nevidimo da zataškavaju ovaj slučaj koji je pre osjetljiv za javnost al im ne ide!!!
Di si sad IVO SANADERU sa svojim ministrima da ovo komentiraš!!
Otiša je tamo priko bare raspravljat o gusarima iz Somalije, Gusar koji krade u hrvatskoj raspravlja o nekim iz Somalija!
Koga oni lažu i kradu?
NAS ljudi,nas!!!!
Nije mi jasno što se čeka da se dignemo i izađemo na ulice!
Ako mogu vatrogasci po svitu, možemo i mi!Angry
#6 pogoditko

na 18. Prosinac 2008 12:54
hajica, grubo ali si u pravu. ne treba ni izlazit na ulice već samo ostat u postrojbi kada zovu.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...
sp_ig_dvd u 06:45:09
Mlaznica za srednje tešku pjenu MG Rijeka, nekorištena, nazivni protok 400l. In...
Acivi u 17:42:35
MV VOZILA d.o.o., Donje Psarjevo 8, 10380 Sveti Ivan Zelina [size=-
16][b]Vatro...