Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
2. Zag. utrka vatrog...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ŠIBENIK: Podignuta optužnica protiv Dražena Slavice, zbog teškog kaznenog djela
KORNATI

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina D. S. (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine - teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 271 st. 2. u vezi s čl. 263 st. 2. Kaznenog zakona, a kažnjivo po čl. 271 st. 2. istog Zakona. (2. 12. 2008.)

Okrivljeniku se optužnicom stavlja na teret da je 30. kolovoza 2007. u Šibeniku, kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik; a nakon što je oko 11,50 sati dobio obavijest da je u Nacionalnom parku Kornati na otoku Kornat izbio požar koji se uslijed jakog južnog vjetra širi po cijeloj dužini otoka zapovjedio da se organizira skupina gasitelja za gašenje tog požara od pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Tisnog, Vodica i Zablaća.
Na heliodrom su došli Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Nenad Alviž, Josip Klarić, Mate Bačić, Josip Zoričić, Šime Copić i Mate Gulam iz JVP Šibenik, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, mldb. Karlo Ševerdija, Ante Juričev Mikulin i Mario Jozić iz DVD-a Vodice, mldb. Marko Stančić, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Frane Lučić i ročni vojnik Josip Lučić iz DVD-a Tisno te Ivica Perković, Kristijan Popović i Krešimir Grgas iz DVD-a Zablaće.
Okrivljeni D. S. je nakon dolaska imenovanih protivno odredbama Zakona o zaštiti na radu, Zakona o vatrogastvu, Zakona o radu, Pravilnika o poslovima na kojima se ne smije zaposliti malodobnik i o poslovima na kojima se može raditi samo nakon prethodnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti, Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada, Popisa poslova s posebnim uvjetima rada, uvjeta koje moraju ispunjavati radnici i rokova za ponovnu provjeru sposobnosti radnika te Zakona o civilnoj službi i Pravilnika o određivanju pravnih osoba i tijela u kojima se obavlja civilna služba u Republici Hrvatskoj, zapovjedio da se svi ukrcaju u helikopter unatoč tome što je vidio okupljene gasitelje i znao za njihovu osposobljenost. Dakle, postupio je protivno prethodno navedenim zakonima i propisima, znajući da su obuku za desantiranje prošli samo Dino Klarić, Ivan Marinović i Nenad Alviž, dok ostali nisu prošli obuku, da ne smiju desantirati i da su nedovoljno osposobljeni za obavljanje ovakve vrste protupožarne intervencije te da su među njima dvojica malodobnika i jedan civilni ročnik.
Optužnicom ga se nadalje tereti da unatoč tome što ga je u dva navrata zapovjednik požarišta Dino Klarić izvijestio o velikom požaru, njegovu širenju velikom brzinom zbog čega ga ne mogu kontrolirati a i da je komunikacijska veza jako slaba i situacija opasna, ali i nakon što su mu iste informacije dojavili Josip Klarić i Nenad Alviž te pilot kanadera Stjepan Lešković koji je zatražio i dodatne snage radi gašenja požara, naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo požarište što je pilot najprije odbio, a potom postupio po ponovljenoj zapovijedi okrivljenika, a zatim i nakon dviju dojava od nadzornika Nacionalnog parka Kornati koji mu je dao iste informacije te tražio i dodatne snage radi gašenja, i nakon većeg broja identičnih dojava građana s Kornata, protivno Planu intervencija kod velikih požara otvorenog prostora na teritoriju Republike Hrvatske, nije poslao dodatne snage znajući da svim time dovodi u opasnost živote gasitelja.
Tereti ga se nadalje da ni nakon dojave Mirka Juričeva Mikulina o opkoljenim gasiteljima u vatri te dojave Nenada Alviža, nije sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju o tome izvijestio nadležni Centar 112 u Šibeniku niti bilo koga drugoga radi pokretanja akcije spašavanja i izvlačenja oštećenika iz vatrenog okruženja, a niti je poduzeo bilo kakve radnje da se oštećenicima na otoku izuzetno teške konfiguracije terena pruži pomoć, već je sve te dojave ignorirao znajući da dovodi u opasnost živote oštećenika.
Optužnicom se nadalje D. S. stavlja na teret da unatoč obavijesti Josipa Klarića, a odmah zatim i Krešimira Grgasa o daljnjem širenju vatre, zahvaćanju oštećenika i njenog prelaska preko njih zbog čega su tražili hitnu akciju spašavanja i izvlačenja ozlijeđenih gasitelja, o tome nije izvijestio nadležni Centar 112 u Šibeniku, već je nazvao pomoćnika Glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Tomislava Vuku i lažno mu prikazao stanje na tom požarištu, govoreći mu da su vatrogasci u okruženju ali prešućujući stvarno stanje pri čemu je samo zatražio da se na Kornat uputi helikopter za izviđanje, ali ne i spašavanje, tako da su posade dvaju helikoptera upućenih na Kornat koje nisu raspolagale točnom informacijom o stanju na požarištu, sa sobom nisu povezle opremu za spašavanje gasitelja i pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja, zbog čega, stigavši i vidjevši stvarno stanje na Kornatu, nisu mogli pomoći ozlijeđenim gasiteljima. Tek po njihovoj dojavi s traženjem drugog helikoptera s opremom za spašavanje i pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja, iz Splita je poletio helikopter s pripadnicima.
Uslijed navedenoga je došlo do teških posljedica jer su na mjestu događaja smrtno stradali Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman i mldb. Marko Stančić, a od zadobivenih brojnih teških tjelesnih ozljeda naknadno su u bolnicama preminuli Marinko Knežević, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Ante Juričev Mikulin i mldb. Karlo Ševerdija, dok je Frane Lučić zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, a čiji su život liječnici uspjeli spasiti.
vinkos na 02.12.2008 16:28:29
Komentari
#91 velo

na 04. Prosinac 2008 20:13
Da jug93, ali ja na to pozivam već dva dana, a vi udarili po meni po ko crnom vragu, ja sam bio jedan od prvih koji je javno istupio da Dražen nije kriv i kod toga stojim i danas. Ja sam isto u jednu ruku profesionalac, (po znatno nižim standardima) ali sam u duši dobrovoljac. Stojim iza Dražena i dušom i tjelom i baš me zanima koju mu to točku optužnice mogu dokazat. Ako Dražen bude osuđen za ovo, svi zapovjednici postrojbi bile one dobrovoljne ili javne, svi zapovjednici viših razina trebali bi staviti mandate na raspolaganje onima koji nam sude, pa nek oni gase i zapovjedaju. ALI PODVLAČIM SVI - JEDINSTVENO!
#92 jug93

na 05. Prosinac 2008 07:45
Činjenica jest da smo svi mi potencijalni Slavice, jer ako se njega osudi mogu sutra bilo koga od nas što je apsurdno. Vrlo dobro se zna kakva je vatrogasna služba, po tome Benko je trebao odgovarati što mu je Korade ubio policajca, no to nitko nije niti spomenu jer se to smatra "normalnim" u policijskom poslu, a ne znaju da su vatrogasci svakodnevno u situacijama da poginu na intervenciji. Koji će zapovjednik sutra zapovjediti svome vatrogascu da ide na intervenciju znajući koje se opasnosti kriju u njoj i znajući da će završiti u zatvoru ako se tom vatrogascu nešto desi.??
I vjerujem da će monogo zapovjednika ako ne daj Bože osude Slavicu i sami se povući s tih pozicija, jer sa takvim stresom i "strahom" ne da se živjeti dugo, a dapače velo moje ime stavi na popis ako slučajno osude Dražena baš bi to i trebalo napraviti,,ali svi, pa nek oni zapovjedaju....
#93 pogoditko

na 05. Prosinac 2008 10:09
ZA KOGA SE PIŠE ZAKON U OVOJ DRŽAVI?? ovoga su ljeta prozvani vatrogasci koji su odbili dizlokaciju dok ih se ne opremi prema zakonskim propisima, dečki koji su odbili desantiranje jer nisu prošli obuku, bilo je velikih problema za nabavkom i registracijom vozila, nisu isplaćene dnevnice..... tko je zbog toga na sudu????
#94 Ris

na 05. Prosinac 2008 10:46
Što ćemo onda? Moraju li "obični" vatrogasci zaobilaziti svoje zapovjednike, kojih se ovo sve u stvari najviše tiče, i krenuti u nekakvu akciju (što se zapovjednicima neće svidjet da se ide preko njih) ili će naši zapovjednici skupiti konačno glave i pokrenuti nešto? Ta zato su birani u dvd-ima i zato su postavljeni u jvp-ima! Ali ne, zapovjednici dvd-a će čekati instrukcije od županijskih, a ovi od čalništva HVZ-a, a zapovi jvp-a se nikom ne bi htjeli zamjerati.... I tako to ide. Možemo pisti svašta i koliko hoćemo, ništa se neće promjeniti.
Slavica osim deklarativne podrške od svega ovog nema ništa. Nemojte me uvjeravati da nije tako, napišite argumentirano što se poduzima. Činjenica je da su svi zapovi potencijalni Slavice, ali i u interasu "običnih" vatrogasaca je da se stvar riješi pozitivno za Slavicu, ali kako je stvari stoje, svi čekaju da zapovjednici preuzmu inicijativu i pokrenu stvari.
Krenite, ako povedete, vatrogasci će slijediti! Samo konačno pokrenite stvari. Kao što slijedimo na intervencijama i ovdje ćemo gdje nitko nemože poginuti i pokazat ćemo da se znamo zauzeti za svoje stavove. Ako se ništa ne dogodi, sami ćemo pozati da nas je zahvatila trulež kao i cijeli naš sustav.
Gospodo zapovjednici, čekamo vaš potez...
To je sve što ću reći.
#95 fajr

na 06. Prosinac 2008 17:26
Treba odbaciti optužbu protiv Županijskig zap. Slavice, ali treba podići optužbu protiv Županijskog zapovjednika JVP Vinkovci Antuna Jelića.
Kupite današnje novine Slavonski dom,vinkovački vatrogasci traže pomoć od svih mjerodavnih…
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...
sp_ig_dvd u 06:45:09
Mlaznica za srednje tešku pjenu MG Rijeka, nekorištena, nazivni protok 400l. In...
Acivi u 17:42:35
MV VOZILA d.o.o., Donje Psarjevo 8, 10380 Sveti Ivan Zelina [size=-
16][b]Vatro...
Acivi u 16:34:33
MV VOZILA d.o.o., Donje Psarjevo 8, 10380 Sveti Ivan Zelina [size=-
16][b]Vatro...
Acivi u 16:11:09
MV VOZILA d.o.o., Donje Psarjevo 8, 10380 Sveti Ivan Zelina [size=-
16][b]Vatro...