Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
6. KUP M. Gašp.-Miće
8. Vat. vikend Zelina
6. Moravički KUP
1. KUP DVD Nuštar
4. Turopoljska trka ...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
KORNATI: Uzrok kornatske nesreće - prirodna pojava!
KORNATI


U priopćenju, što ga je medijima uputio šibenski županijski istražni sudac Branko Ivić koji vodi istragu, navodi se kako je provedenim vještačenjem utvrđeno da je na Kornatu 30. kolovoza došlo do fenomena poznatog kao "izgaranje nehomogene plinske smjese", što je bio primaran uzrok stradavanja vatrogasaca.

Plinska smjesa nastala je kao rezultat višesatnog požara koji je do trenutka stradavanja vatrogasaca poharao područje od uvale Vrulje do uvale Šipnate, u duljini većoj od 6,5 kilometara. Pritom su kao produkt izgaranja nastali plinovi i pare vodika, metana, etana, ugljikova monoksida, metanola i drugih. Nošeni vjetrom ti su plinovi prešli najviše kote brda Veli vrh i ostali "zarobljeni" u klancu i tu se s vremenom akumulirali.

Prema mišljenju tima vještaka, tijekom širenja požara jedno krilo vatrene fronte ušlo je s južne strane brda Veli vrh u klanac uvale Šipnate. U toj fazi požar je, kako se navodi u priopćenju, vjerojatno imao karakteristike tzv. eruptivnog požara te je u svom širenju uzbrdo vrlo brzo stigao do akumuliranih plinova i para u klancu iznad uvale Šipnate te ih zapalio.

U priopćenju se dalje navodi kako prirodni fenomen "izgaranja nehomogene plinske smjese" karakterizira razvijanje izrazito visokih temperatura izgaranja koje mogu iznositi preko 1200 Celzijevih stupnjeva. Izgaranje nehomogene plinske smjese za posljedicu je imalo i naglu ekspanziju vrućih plinova koji su svoj prvobitni volumen povećali za pet do osam puta.

Vještačenjem je utvrđeno da su vatrogasci najprije bili izloženi djelovanju vrućih plinova, nakon čega je došlo do gorenja tzv. sekundarnih izvora, odnosno vegetacije, vatrogasne opreme i odjeće.

U priopćenju se također navodi da je fenomen izgaranja nehomogene plinske smjese, koji je primarni uzrok stradavanja vatrogasaca na Kornatu, rijedak, ali ne i nepoznat. Dogodio se u Australiji 18. siječnja 2003. u blizini Canberre, te na Korzici pokraj mjesta Palasca 17. rujna 2000.

Helikopter, kako je istaknuto u priopćenju istražnog suca Branka Ivića, koji je kritičnog dana vatrogasce prevozio na Kornat nije bio ni u kakvoj uzročno-posljedičnoj vezi sa stradavanjem vatrogasaca, nije bilo nikakvih eksplozija zaostalih eksplozivnih naprava - granata ili mina, a nije bilo ni izgaranja fosfora što se nakon tragedije i tijekom istrage u javnosti navodilo kao mogući uzrok stradavanja vatrogasaca.

Ivić također ističe kako je, suprotno njegovu stajalištu, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku prihvatilo naknadni prijedlog županijskog državnog odvjetnika da se provede telekomunikacijsko vještačenje. Nakon što to vještačenje bude obavljeno, istraga o kornatskoj tragediji bit će završena.

Preneseno sa: NOVA TV
iskreni na 22.08.2008 17:14:08
Komentari
#21 nedo100

na 24. Kolovoz 2008 15:47
Nevjerojatno...
#22 nedo100

na 24. Kolovoz 2008 15:48
Sramota!
#23 optimist5

na 25. Kolovoz 2008 09:03
Prije svega kornatskim herojima vječna zahvala.Očito je da su svojom žrtvom probudili učmale institucije vatrogastva i zaštite i spašavanja da konačno prioritetno rješavaju nagomilane probleme. Priznajem da to više nisu deklarativne ocjene spremnosti ljudi i tehnike već je vidljiv pomak u razvoju cjelokupnog sustava. ALI, jeli moralo biti tragedije da se tek onda ide u nabavku tehnike, opreme i jeli svatko, ama baš svatko morao biti Poncije Pilat da pere ruke od odgovornosti.Lako je danas zaključiti da situaciju treba zagladiti, da rezultate treba frizirati, što je još nevjerovatnije da odgovornost traže oni koji su mandate davali na raspolaganje Vladi RH.Rješili smo se hvala Bogu Poldrugača, a pitanje mandata Jurinu zaboravismo. Nije li on i njegovi suradnici direktno odgovoran za službu vatrogastva, nije li na njegov prijedlog u to vrijeme dan kanader na posudbu, nije li on stvarno kriv? Ma ne nasjedajte na puste priče, jučer s Kirinom, Benkom, danas s Adlešičkom, a sutra s kim god bude trebalo samo da sačuva svoju stolicu. Ako mi vatrogasci ne možemo bez njega onda priznajmo rezultate istrage, jer su onakvi kakve je on i htio.I da ne zaboravim, i mene zanima raščlamba spašavanja unesrečenih, gdje je tu uloga DUZS-a, koliko je u to bio uključen Područni ured, ili tko je to morao koordinirati i voditi?SadAngry
#24 pogoditko

na 25. Kolovoz 2008 09:34
da citiram kolegu sa portala: nerado moram priznat da se slažem sa optimistom.
svakako bi trebalo pročešljati čitavu službu vatrogastva, čitav vrh DUZSa ( uključujući Truta i Huzjaka ), OKC u Divuljama, a tek tada i županijsku organizaciju koja je jedina i platila račun...
#25 kontra

na 25. Kolovoz 2008 10:37
Poštovani vatrogasci! Svaka nesreća koja se dogodi treba se detaljno analizirati i u analizu uključiti sve raspoložive stručnjake kako bi se utvrdilo što se dogodilo te da se poslije poduzmu radnje da se ovo nikad više ne dogodi. I u ovom slučaju se postupilo isto i dvije grupe nezavisnih stručnjaka dali su gotovo identičan nalaz. Jedna je imenovana od strane izvršne vlasti MUP-a a druga od strane Sudbene vlasti - istražnog suca. I nakon toliko potrošenog vremena i novca na razno razne analize i ekspertize pojavljuju se nevjerni Tome koji znaju više od 50 eminentnih stručnjaka u Hrvatskoj i inozemstvu. Ako ste tako pametni pa što Vi ne date svoje nalaze. Da bi mogli sagledati ovaj događaj treba puno znanja iz termodinamike, meterologije, šumarstva, strojarstva, kemije i sličnih znanosti da bi mogli zakljućiti što se na Kornatu dogodilo. Laički gledano nije moguće sagledati sve čimbenike koji su utjecali na ovaj događaj od Venturijevog efekta i sličnih pojava koji se u prirodi mogu dogoditi ali su rijetki a kod nas još ne zabilježeni. Ove rezultate istrage treba prihvatiti kao činjenicu i unijeti u obuku vatrogasaca da se više nikad ne ponovi o0vakav događaj. Bagatelizirati ove nalaze znaći ulaziti u isti i sličan rizik koji u određenim okolnostima može izazvati isti ili sličan učinak. Pametni uće na tuđim greškam a glupi na vojim.
Što se tiće ostalih propusta ima ih bezbroj, od lošeg održavanja Canadera (dva su bil u kvaru), političke odluke o slanju trečeg u Grčku (netko je političarima rekao da se može poslati tko? neka isti odgovara), neprovođenje mjera zaštite od požara od strane NP Kornati (vatrogasno dežurstvo, heliodromi, repetitori za svustav veze, spremnici s 5.000 litara vode iznad mjesta stradavanja, vatrogasna oprema i još toga), propusti MUP-a da natjeraju NP na provođenje mjera, nepokrivenost s UKV signalom, komunikacija s vatrogascima na terenu preko više sustava veze i više osoba tako da VOC nezna što se na terenu događa (kordinacija samo iz jednog centra i jedan tim koji odgovara za sve), vođenje akcije na terenu a da se ne javljaju kordinate gdje se vatrogasci nalaze, proipisana ali loša odjeća na vatrogascima (50% poliestera u materijalima radne odjeće), nije definirana odječa za vatrogasce za gašenje šumskih požara, stožer zaštite i spašavanja na papiru a upopće nije moguće s njim djelovati na županijskoj i državnoj razini pa je i bila konfuzija u spašavanju (DUZS nije u stanju u ovakvoj organizaciji voditi akcije spašavanja a 112 je telefonist na centrali bez znanja za bilo kakvo vođenje akcija i još niz nedostataka. Svi ovi nedostaci imali su utjecaja na vođenje akcije gašenja i spašavanja vatrogasaca ali ne na samo stradavanje vatrogasaca. Da su neki od naprijed navedenih nedostataka otklonjeni vatrogasci se nebi našli u tom kanjonu i/ili se nebi dogodio ovaj prirodni fenomen. Na prirodni fenomen se ne može djelovati kada se stvore uvjeti za njega ali se može djelovati da njegove posljedice ne budu velike ili katastrofalne. To je isto kao s tućom (gradom) ako ne djelujete na oblake kemiskim sredstvom (raketama ili avionima) dolazi do kristalizacije kapljica i do leda ili tuće, tko je tu kriv.
Svi naprijed navedeni nedostaci se za sada ne mogu pojaviti u javnosti jer iza njih stoje neke osobe kojima to ne odgovara a i medijska blokad postoji pa se isti ne mogu pšojaviti niti u medijima a isti su utvrđeni i argumentirani (potkrijepljeni dokazima i propisima).
#26 pogoditko

na 25. Kolovoz 2008 10:39
kontra, potpisujem svaku riječ.
#27 kontra_vatra

na 01. Rujan 2008 01:06
Ja baš i ne potpisujem svaku riječ kontre. Autorov pristup je doduše, dobronamjeran i sa drugim dijelom teksta se uglavnom slažem. Međutim, kada kaže da rezultate istrage treba prihvatiti jer je ista rezultat dugotrajne analize mnogih stručnjaka, tu se ne bih složio. Neka je prihvati tko hoće, ja je ne prihvaćam. Makar spadao u "nevjerne Tome" ili "mudrace koji znaju više od 50 eminentnih stručnjaka"... Ne znam, vjerojatno su i stručnjaci radili dobronamjerno, ali mislim da se u istragu još svašta moglo uplesti što je moglo dati krivu sliku. Prosudite sami. Da ne ponavljam teze koje sam iznio u gore navedenom postu, sada bih dodao nešto drugo. Ovih dana svjedoci smo izvještavanja o obilježavanju obljetnice ove tragedije pa smo imali prilike u medijima vidjeti poznati kornatski teren, odnosno mjesto nesreće. Priroda se sama obnavlja, pa je tako i ovaj puta trava uglavnom onakva i onolika kolika je bila i prije godinu dana. Vidjeli smo na slikama taj krš i tu travu i tako je to više manje izgledalo i prije godine dana. Ja ne trebam biti ekspert iz termodinamike, meteorologije, šumarstva, strojarstva, kemije i sličnih znanosti, ali sve te teorije (moram reći i pretpostavke), ne mogu me uvjeriti da se tu mogao razviti bilo koji od fenomena koji oni u izvješću spominju. Ja sam samo profesionalni vatrogasac s dugogodišnjim stažom a požara na ovakvom terenu gasio sam zajedno s kolegama jako puno po cijeloj Dalmaciji. To o čemu oni govore moglo se dogoditi na nekom drugom terenu, s nekom drugom, puno puno bogatijom, gušćom i ravnomjernijom vegetacijom, s puno dubljim usjekom klanca ali ovdje ne. I još jednom navodim: jak vjetar je mogao dodatno raspiriti i pospješiti gorenje, ali čega? Kalorična vrijednost izgorene tvari, tvrdim, nije bila dovoljna da razvije takav rijedak fenomen, takvu vatreno-eksplozivnu stihiju koja je zatečene vatrogasce u nekoliko sekundi naprosto progutala. Čak i da je bilo nešto gušće vegetacije u dnu "klanca", vatrena toplinska fronta nastala izgaranjem iste i nošena jakim jugom zasigurno bi se izgubila baš zbog tog jakog vjetra, širokog otvorenog prostora i uzgona, dok bi došla do vatrogasaca (oko 350m udaljenih od podnožja "klanca"Wink. Eto, to zaključujem na osnovi čiste logike, i vatrogasnog iskustva. I još jedan prilog koji po mome, baca najveću sjenu sumnje na službeno izvješće: nigdje se naime, ne objašnjava uloga vojske u cijeloj priči, zašto je i po čijem nalogu angažirana elitna postrojba Hrvatske vojske, Bojna za specijalna djelovanja? Čemu vojni brodovi, zašto se u Zadru okupio cijeli vojni vrh? Što je vojska u jednoj civilnoj nesreći tu radila s dolaskom mraka? Hoće li nam ikada dati odgovore na pitanja koja je javnost postavljala od prvog dana? Pitam se, samo se pitam, ništa ne zaključujem, je li s njihovim dolaskom u sumrak toga 30. kolovoza, i istinu prekrio mrak?
#28 kontra

na 01. Rujan 2008 11:01
Kontra-vatra, nije čudo što ne možeš shvatiti ovaj prirodni fenomen, jer tu zdrava logika ne pomaže. Kao prvo u ovom klancu za vrijeme juga nema uopće vjetra, naprotiv u njemu se zbog juga i Venturijevog efekta stvara podtlak koji ima za posljedicu povlačenja svih gorivih čestica (i dim je goriva čestica) u prostor kanjona. Zbog tog efekta se vatra uvlačila u kanjon i vatrogascu su bježeći od vatre koja je ulazila u kanjon suprotno od smjera vjetra povukli se u kanjon. Zašto se vatra povlačila u kanjon pa upravo zbog potlaka koji je u kanjonu bio a koji je nastao usljed jakog vjetra. Opet ne možete vjerovati da je nastao potlak u kanjonu pa kako se to može događati, onda morate znati da u prirodi postoje područja visokog tlaka ili anticiklona i popdručja niskog tlaka - ciklona pa otud i silni vjetrovi zbog razlike u tlakovima. Dakle zbog ovog efekta u kanjonu se akumulirala velika količina gorive tvari i kada je došlo s donje strane do zapaljenja velike količine suhe trave stvorili su se uvjeti visoke temperature koja je uzrokovala eksplozivno izgaranje svih gorivih čestica te je tako stvoren zrak s visokom temperom koji se zbog svoje kinetičke energije gibao prema vrhu kanjona gdje su se iza litica skrili vatrogasci. Zašto su svi vatrogasci oslim Lučića imali spaljene dišne putove, zato što vrući zrak kao produkt izgaranja imao je u sebi malu kolićinu kisika te su vatrogasci automatski udahnuli vruće izgorene plinove koji su im spržili dišne putove. Frane nije imao spržene dišne putove jer je imao spušten vizir tako da nije udahnuo vruće plinove nego zraki iz prostora vizira.
Eto to je kratko ali ima još dosta tog prirodnog koje je utjecalo na razvoj ovakvog događaja a ovo nije mjesto za to. Treba ovo shvatiti i ponašati se tako da se više nikad ne ponovi, dosta je žrtava.
#29 kontra_vatra

na 03. Rujan 2008 15:06
Svatko ima pravo na svoje mišljenje i svoje teorije. Nitko od nas, pa ni eksperata koji su proučavali ovaj slučaj, nema vremeplov pa da se vrati i vidi što se tu zaista dogodilo. Ponavljam, sve pojave o kojima si pisao u prirodi su moguće, ali još uvijek ne prihvaćam i ne vjerujem da su se dogodile na Kornatu i prouzročile ovu strašnu tragediju. U prijašnjim osvrtima napisao sam i zbog čega imam takav stav. Jednostavno, u cijeloj priči nešto mi gadno smrdi, a mislim da smrdi od glave.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
2020.

Veljača

10. Zimski kup
DVD Leskovec

...
2. Zimski kup
DVD Oriovac
REZULTATI

...
6. KUP
Franje Mikulina

DVD RIBNICA


Ožujak

6. KUP
Mirka Gašparuša - Miće

DVD Ščepanje

...
6. Moravički KUP
DVD Moravica

...
1. KUP
DVD Nuštar

...
4. Turopoljska
vat. trka

Velika Gorica

...
8. Vatrogasni
vikend

VZG Sv. Ivan Zelina

Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD BRCKOVLJANI u 19:38:46
DVD Brckovljani prodaje navalno vozilo MAGIRUS DEUTZ 192 D 11 FA, 4x4 Tehni...
kockica u 10:12:58
Tražimo brentaču za vatrogasnu mladež, ako netko ima,da li bi nam mogli donirat...
Acivi u 12:42:11
DVD TURNAŠICA...Prod-
aje vatrogasno vozilo-cisterna STAYER 760 -zapremina vode 4...
Dvd Zabok u 22:12:33
Prodaje se kombi vozilo, dosad se koristio za vatrogastvo i još se koristi. Gara...
Acivi u 16:23:14
Dubravko Regović prodaje: [b]V-
isoko tlačni modul[/b] Motor-
- Briggs stratton...