Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
DUBROVNIK: Angažiranje zračnih snaga kod požara na otvorenom prostoru putem Županijskog centra 112
DUZSFOTO: s lijeva na desno
Tomislav Vuko-pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje
Mladen Jurin - glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske i operativni zapovjednik VOS
Goran Violić - pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik
Stjepan Simović - vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije

Odlična operativna suradnja Županijskog centra 112 Dubrovnik, Pročelnika PUZS Dubrovnik Gorana Violića s operativnim zapovjednikom VOS-DUZS, Tomislavom Vukom, Vatrogasnom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije i lokalnim vatrogasnim postrojbama.

Sukladno donesenim Standardnim operativnim postupcima
koji utvrđuju djelovanje Vatrogasnog operativnog središta (VOS) DUZS, rad županijskih vatrogasnih zapovjednika i Županijskih vatrogasnih operativnih centara, zahtjev za korištenje zračnih snaga može uputiti:

- županijski vatrogasni zapovjednik i njegov zamjenik,
- zapovjednik DIP, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje i voditelj ispostave sezonske intervencijske postrojbe

Sukladno odobrenju glavnog vatrogasnog zapovjednika RH gospodina Mladena Jurina, zahtjev za angažiranje zračnih snaga (Canadair, Airtractor, helikopteri) u Vatrogasno operativno središte DUZS, upućuju se putem Županijskog centra 112, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik.

Odluku o operativnom korištenju ŽC 112 Dubrovnik u postupku angažiranja zračnih snaga, glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin donio je nakon konzultacija s Vatrogasnim zapovjednikom Dubrovačko-neretvanske županije Stjepanom Simovićem, obzirom na specifičnosti Dubrovačko neretvanske županije kao i na dosadašnju odličnu operativnu suradnju ŽC 112 Dubrovnik, Pročelnika PUZS Dubrovnik Gorana Violića s pomoćnikom glavnog vatrogasnog zapovjednika RH za priobalje i operativnim zapovjednikom VOS DUZS Tomislavom Vukom, Vatrogasnom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije i lokalnim vatrogasnim postrojbama.
Preneseno sa:DUZS
iskreni na 13.08.2008 17:25:33
Komentari
#1 pogoditko

na 13. Kolovoz 2008 23:24
mora da su mi vijuge malo hrđave jer ne shvaćam najbolje... pohvale idu??? Jurinu jer za promjenu radi svoj posao? centru 112 koji je napokon "ubo" i spojio prave? Violiću i Vuki jer su polako izguvili živce i napokon natjerali ljude da se pokrenu?? što je to točno učinjeno? prespojen poziv ili...?
#2 optimist5

na 14. Kolovoz 2008 08:43
Nerado, ali se potpuno slažem s pogoditkom. Šta je tu glorificirajuće, šta je to izuzetno. Pa samo su počeli raditi kako treba, ako su. Ako i petinu zadaće koju imaju dobro odrade i nama će vjerovatno biti lakše. Ne treba im EPP, neka samo koordinativno rade posao sa svim postrojbama i nek nauče da je satisfakcija za realizirano prepoznatljivost od drugih , a ne samohvale.GrinGrinGrin
#3 Mravojed

na 14. Kolovoz 2008 09:05
Bilo bi bolje da se ovako ne fale , još je rano . Simbi skini oznake DUZS jer koliko znam ti si Županijski Dubrovačko neretvanske
#4 dobrovoljac93

na 14. Kolovoz 2008 09:45
Vatrogasci s tradicijom od preko 140 godina !!!, zaista su SNAŽNA snaga sustava zaštite i spašavanja, kakav je poznat u svijetu a ozakonjen i u RH.
Ne može snagu vatrogastva osporiti nitko, i kad bi to nekom greskom i htio, ali i sve ostale trebamo uvažiti i kad su manji ili veči (!) od našeg vatrogasnog sustava u RH, policiju, HRZ letačke snage, PPNOS, DUZS, HGSS, Lučku kapetaniju, hitnu pomoc, medicinare, ronioce, planinare... Wink
Kad je potrebno sve to povezati, posao mora dobro odraditi DUZS, ali to njima i nije lako onda kad netko od sudionika sustava spašavanja to počne "kočiti", mislim da nam je svima jasno koji su to i gdje su, ne trebamo lagati jedni druge, na ovom portalu se svi gotovo i osobno poznajemo.Grin
Ovo sto se organizacijski dogodilo u Dubrovniku hvale je vrijedno jer pokazuje da bi se takav model djelovanja, s međusobnim poštivanjem i uvažavanjem, mogao primjeniti svugdje. Nitko tu nije nikome konkurencija, ponajmanje vatrogascima, vec podrska i partner u zadačama. A poznato je kako se u nekim sredinama "poteže ručna" od strane onih koji se bezrazložno osječaju "ugroženi" u sustavu, mislim da se tu radi o krivoj percepciji. Zasluge za ovakvu dobru suradnju u Dubrovnik pripadaju ponajviše Županijskoj vatrogasnoj zajednici i Vatrogasnom zapovjedniku Dubrovačko-neretvanske županije Stjepanu Simoviću.
Jurin je začudo dobro odradio posao jer je njega, kao i ostale svoje pomoćnike, novi ravnatelj DUZS-a Damir Trut doveo u situaciju ili da radi ili noga vritnjak. Dobra metoda!!!
Na fotografiji se vide naša dva prava vatrogasca, Tomo Vuko i Simović, a s njima dva državna činovnika Jurin i Violić, kojima je upravo posao, biti servis i podrška vatrogascima u akcijama koje dakako vatrogasci i vode.
Kad već ti momci iz Centara 112 koordiniraju na stotine helikopterskih prijevoza pacijenata, što nam ne bi pomogli i u pozivanju zračnih vatrogasnih snaga.
Začuđuje jedno kako to da oni koji od ovakve logističke pomoći službe 112 imaju korist u svom radu, ne iskazuju podršku takvom pristupu, ili su možda baš oni ti koji "drže ručnu kočnicu"... Cool
#5 pogoditko

na 14. Kolovoz 2008 10:16
dobrovoljac, bilo bi lijepo da si u pravu. na žalost, znam da nisi. Jurin je u ovom slučaju samo radio svoj posao jer ga je novi ravnatelj napokon pustio na miru i skinuo mu se s grbače jer je ipak shvatio da vatrogasci nemaju vojni ustroj i njima se ne može upravljati po sistemu "izvrši zapovijed" kao što je Đuro mislio.
no, bilo kako bilo, barem se Trut malo povukao i ostavio prostora vatrogastvu da se razvija. koliko? to ćemo još vidjeti, ali ja sam za to da iskoristimo tu priliku i pružimo šansu ekipi iz DUZSa.
#6 ray-ban

na 14. Kolovoz 2008 14:01
Što je tu revolucinarno, meni se čini da je to još veća zavrzlama. Ako već postoji VOS Divulje onda je logično da Vatrogasni operativni centar na zahtjev nadležnog vatrogasnog zapovjednika traži od VOS-a Divulje zračne snage ne petljajući u ovu priću DUZS centar 112, mislim da je kraći i brži put.
Međutim tu se očito radi da se Dubrovački vatrogasci ne mogu dogovoriti oko nadležnosti Vatrogasnog operativnog centra, pa se ovako radi zakrpa sustav, jer je ovo jedinstven slučaj na priobalju.
#7 miljenko_l

na 14. Kolovoz 2008 15:37
Puno istine u komentaru ray-ban a, no, ponekad se u wsve to upetlja i osbna "kadrovska križaljka". Tko zna tko će u idućem "mandatu" GDJE SJEDITI!
#8 dobrovoljac93

na 15. Kolovoz 2008 09:42
Puno je dobrih opažanja u prethodnim komentarima. U najboljoj namjeri otvorio bi na ovom mjestu jedno pitanje:
VOC-ovi (i/ili ŽVOC) su naslijeđeni iz vremena kad je vatrogastvo bilo u MUP-u, kao i model po kojem država financira postrojbe.Wink
U Zakonu o vatrogastvu nisam našao članak koji jasno propisuje obvezu Županiji za osnivanja, ustroj i način rada te financiranje Županijskog vatrogasnog operativnog centra (spominje se samo u Jurinovom SOP-u, koji bi morao imati uporište u Zakonu!).
Možda zbog toga i nema dogovora oko ŽVOC-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. ŽVOC-i su šaroliko riješeni i u ostalim županijama-što je činjenica.Cool
U isto vrijeme država je Zakonom o zaštiti i spašavanju i Uredbi o DUZS propisala ustroj, način rada i financiranje Centara 112.
Dakle, kad je već država osigurala kroz Centre 112 doista respektabilnu komunikacijsku infrastrukturu i radne prostore, ne vidim ništa sporno u tome da u budučnosti ŽVOC, tamo gdje ga već nema ustrojenog, započne s radom u sklopu Centra 112, naravno u njemu bi radili vatrogasci s iskustvom, šef smjene bi bio vatrogasac a mogli bi imati i zaseban radni prostor, odvojen od Centra 112, ako to struka zatraži. Smile
Vatrogasne postrojbe s područja županije bi mogle dati vatrogasce za dežurstvo, a županijski vatrogasni zapovjednik bio bi operativni zapovjednik ŽVOC-a.
Mislim da je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije izvrsno prepoznao mogučnost za rješavanje ovog pitanja, vrlo elegantno, kako pravi vatrogasac može i zna.Grin
#9 jug93

na 15. Kolovoz 2008 12:18
Mislim da je ovo gore pokazatelj nesposobnosti dogovora u našoj županiji da se osnuje ili aktivira vatrogasni operativni centar, te se stoga županijski mora nasloniti na 112 kako bi perativa upće nastavila funkcioniranje. Ova vijest po ničemu nije značajna već samo može ukazati na našu sramotu (vatrogasaca) u najjužnijoj županiji, jer se ne možemo dogovoriti,,,,,,u detalje ne bih ulazio.......
#10 pogoditko

na 15. Kolovoz 2008 15:31
mislim da to preplitanje ŽVOCa i županijskih 112 nije najbolje rješenje. centri 112 su kao nasljednici 985 zamišljeni da budu dojavni centri. naglasak na dojavni, dok VOC ima malo drugačiju ulogu. iz istih razloga bi tada 112 trebao integrirati 92, a svi shvaćamo da to i nije najbolje rješenje. 112 bi se trebao puno više pozabaviti svojim kadrom, usavršiti i obučiti svoje operatere i raditi ono što mu je zakonom i propisano. možda u budućnosti dođe do integracije, ali za sada 112 ne može na sebe preuzeti toliku odgovornost.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...