Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
6. KUP M. Gašp.-Miće
8. Vat. vikend Zelina
6. Moravički KUP
1. KUP DVD Nuštar
4. Turopoljska trka ...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
KORNATI:Najveći propusti bili su u MORH-u i upravi NP-a Kornati
KORNATI


Uzrok nastanka požara na Kornatima u kojem je smrtno stradalo dvanaest vatrogasaca, a jedini preživio Frane Lučić, isključivo je priroda.

Nema govora niti osnove o bilo kakvom curenju goriva, eksploziji ili sličnome, nego je riječ o stradavanju isključivo od toplinskog udara izazvanog eruptivnim širenjem požara, u svojemu posljednjem izvješću za javnost poručio je Branko Smrekar, voditelj Interdisciplinarne ekspertne radne skupine za razrješenje okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca na otoku Kornatu.

Najveći propusti u tragediji na Kornatu, prema procjeni člana radne skupine Branka Šimare, bili su u MORH-u i upravi Nacionalnog parka Kornati.

Naime, ekspertni tim u kojem je 50 stručnjaka i 20 suradnika u posljednjih devet mjeseci radio je na istraživanju ove tragedije te su danas nakon Vijeća za nacionalnu sigurnost hrvatskoj javnosti iznijeli cjelovitu znanstvenu ocjenu nastanka požara.

Prema stručnjacima, stradali vatrogasci nisu imali nikakve šanse za preživljavanje jer se vatrena stihija potpomognuta meteorološkim uvjetima i suhom vegetacijom na terenu širila vrlo brzo kobnim klancem uvale Šipnat.
Naime, od prodiranja u klanac do sustizanja vatrogasaca, vatri, potpomognutoj vjetrom od 15 metara u sekundi, trebalo je oko 80 sekundi da zahvati skupinu vatrogasaca na terenu.

Pred vatrenom stihijom nemoćna je bila vatrogasna odjeća koja je prema ocjeni stručnjaka bila vrhunske izrade, ali nedovoljno učinkovita za više od 2800 kilovata snage toplinske energije koliko je prešlo preko njih u tom požaru. Pojednostavljeno, kada bi tu energiju usmjerili na žarulju od 100 vata, ona bi gorjela neprestano 175 godina, izračunao je Darko Stipančev, član ekspertne radne skupine.

Jasan zaključak radne skupine, osim da je požar prirodno uvjetovan, je i 40 mjera te preporuka kako unaprijediti vatrogasnu djelatnost u Hrvatskoj da se crno iskustvo s Kornata više nikad ne ponovi.

Preneseno sa stranica: Večernji list

SLOBODNA DALMACIJA:
Stručnjaci za vatrogasnu opremu, vremenske prilike, vegetaciju i aerodinamiku slažu se da je tragediju na Kornatu mogao uzrokovati eruptivni požar.

Portugalski profesor Domingos Viegas prvi je utvrdio da su uvjeti u klancu iznad uvale Vrulje mogli uzrokovati eruptivni požar, a 53 hrvatska stručnjaka pokušala su potvrditi da su događaji na Kornatu posljedica prirodnih pojava.

Stručnjaci su razvili šezdeset preporuka kako unaprijediti vatrogastvo da se tragedija s Kornata nikada više ne ponovi, te su pozvali novinare da za godinu dana provjere koje su od tih preporuka ostvarene.

Branko Šimara jedini se suprotstavio teoriji o eruptivnom požaru zapitavši se zašto je od četiri zrakoplova samo jedan bio na raspolaganju, te kako su u špici sezone ostali zrakoplovi mogli biti poslani na remont i u Grčku.

Kritizirao je NP Kornati koji unatoč zakonu nije organizirao svoje vatrogasne postrojbe koje ''bi ugasile požar u začetku''. Osim toga, podsjetio je da na Kornatu ne postoji repetitor, te da zapovjednici rijetko javljaju svoje koordinate vatrogasnim stanicama.

Na kraju je istaknuo propuste u angažiranju dobrovoljnih vatrogasnih društava u kojima djeluju ljudi bez kvalifikacija.

Nakon što je ekspertna radna skupina ustvrdila da je eruptivni požar uzrok kornatske tragedije u kojoj su život izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, pripadnici JVP-a Šibenik, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija i Ante Juričev-Mikulin, članovi DVD-a Vodice, t Ivica (JVP Šibenik) i Ante Crvelin (otac i sin), Marko Stančić, Tomislav Crvelin i Josip Lučić, vatrogasci DVD-a Tisno, reagirale su obitelji i kolege poginulih.

- Netko mora odgovarati za smrt naše djece. Čak i ako je eruptivni požar doveo do tragedije, mora se znati krivac. Po meni, krivac je onaj koji je donio odluku da se otiđe gasiti požar u klanac nad uvalom Šipnate. Svi vatrogasci zajedno trebali su ostati po valama i štititi kuće, a na tom prokletom brdu nije se imalo što raditi. Stoga zahtjevam da se krivac pronađe! – kazala nam je Branka Ševerdija, majka maloljetnog Karla, koji je u paklu Kornata okončao život s nepunih 18 godina.

- Mi prihvaćamo nalaze stručne skupine, i više ne bih želio ništa komentirati. – rekao nam je, pak, Željko Čoga, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice. Izjavu od županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića nismo mogli dobiti. Kazano nam je da je na službenom putu, a na mobitel se nije javljao.
Ivica Strikoman, otac pokojnoga Hrvoje, nalaz ekspertne skupine nije želio komentirati, jer ga još nije vidio.

O izvješću ništa nije htio kazati ni Maro Mihočević, odvjetnik devet obitelji stradalih vatrogasaca.

- Nikakav službeni dokument o nalazu te ekspertne skupine nisam dobio, premda sam ga tražio još prije dva mjeseca. Čim ga dobijem, bit ću spreman za komentar. - naglasio je Mihočević.

Ante TALIJAŠ / EPEHA

urple'>Izvješće o kornatskoj tragediji: uzrok eruptivni požar

Predstavnici Interdisciplinarne-ekspertne radne skupine za razrješenje okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca na otoku Kornat 30. kolovoza 2007. danas su na konferenciji za novinare predstavili Izvješće o kornatskoj tragediji u kojem se ističe da je do nje došlo zbog meteoroloških uvjeta, vegetacije te reljefa koji su pogodovali brzom toplinskom udaru i brzom širenju plamena.

Dvojica stručnjaka od njih 53, Branko Šimara i Slavko Gauš u Izvješću su kao izdvojeno mišljenje naveli da su propusti u Nacionalnom parku Kornati i MORH-u izravno utjecali na kornatsku tragediju.

Šimara je rekao da su bitne okolnosti koje su utjecale na stradavanje vatrogasaca neodgovarajuće stanje preventivne zaštite od požara u NP "Kornati", uz propuste u organizaciji i tehničkom opremanju, kao što su nepostojanje vatrogasnog dežurstva te nedostatna oprema za početno gašenje požara. Rekao je kako su uvjeti za vođenje vatrogasne intervencije bili nepovoljni, jer im je od četiri canadaira na raspolaganju bio samo jedan te tri helikoptera koji su povremeno bili angažirani i na drugim požarištima.
Također zbog međusobnih komunikacija različitim sustavima veza zapovjednik nije mogao steći pravu sliku o događaju, a predsjednik DVD-a Vodice te DVD-a Tisno nisu smjeli dopustiti osposobljavanje malodobnih osoba za zvanje "vatrogasac".

U Izvješću se, između ostalog, navodi da se u području upravljanja i zapovjedanja pošlo od činjenice da je to bio požar otvorenog prostora uzrokovan ljudskom radnjom (odbačeni opušak) te da je do stradavanja vatrogasaca u kanjonu između brda Glavice i Velog Vrha došlo pojavom prirodnog fenomena koji se dogodio u trenutku boravka vatrogasaca u kanjonu, a uzrokovan nastalim požarom i nizom prirodnih pojava koje su ga pratile. Jak jugoistočni vjetar i vegetacijski sadržaji pogodovali su brzom razvoju požara u pravcu njegova širenja, a prva dojava o izbijanju požara na mjesto vatrogasnog dežurstva dogodila se neposredno po uočavanju požara i nije mogla utjecati na tijek vatrogasne intervencije i posljedice požara.

Voditelj Interdisciplinarne-ekspertne radne skupine Branko Smrekar rekao je da je nakon kornatske tragedije ministar unutarnjih poslova 3. rujna 2007. osnovao radnu skupinu te da su eksperti u radu koristili više od 150 znanstvenih i stručnih radova te izravno konzultirali niz svjetskih stručnjaka.

Smrekar je istaknuo da zadaća radne skupine nije bila traženje krivca i uplitanje u rad tijela pravosuđa, već razrješenje okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca te iznošenje 60-ak kratkoročnih i dugoročnih mjera, preporuka, kojima je cilj smanjenje mogućnosti nesreća poput kornatske tragedije.

Naglasio je da je presudnu ulogu na stradavanje vatrogasaca mogao imati i samo prirodni fenomen, nesreća koju vatrogasci na otoku Kornat vrlo teško ili nikako nisu mogli predvidjeti, brzi toplinski udar i požar strahovito brzog razvoja te da s punom odgovornošću može izdvojiti već iskazani dio zaključka da na tijelima stradalih vatrogasaca nije bilo tragova mehaničkih ozljeda, odnosno opsežnijih mehaničkih ozljeda te da se može zaključiti da iz letjelica koje su sudjelovale na intervenciji na otoku Kornat nije bilo prolijevanja goriva niti je došlo do bilo kakvog oštećenja spremnika za gorivo.

(h)
Acivi na 16.06.2008 14:11:54
Komentari
#31 miljenko_l

na 17. Lipanj 2008 14:53
Drago mi je da je , među ostalima, KID ponovno iznio stvari o kojima sam pisao već prvih dana tragedije.
Iako pun poštovanja prema tragično stradaloj braći vatrogascima, izraziti sam protivnik stavova njihovih "familija" i pravnika.
I ne slažem se sa stavom g Šimare kojim, barem ovako prenesenim, strašno degradira DVDa tvrdnjom da u njima djeluju nekvalificirani ljudi. Sama izjava je strašna, demonizirajuća. Samo što nije rekao da DVDi rade zapravo štetu društvu opčenito!
#32 mali_marinko

na 17. Lipanj 2008 16:25
sad sam tek skužio da sam posla komentar na krivi post :
Možemo mi pisat peticije i slat ih i samom Papi kad nikoga nije briga za to ka ni za lanjski snig.
#33 maska

na 17. Lipanj 2008 16:56
mali_marinko: Otvorite stranicu za podpis i podporu DRAZENU. Barem će sam vrh vidjeti koliko vatrogasaca stoji uz Dražena.
Siguran sam da će biti i podpisa is SLOVENSKIH PGD.
#34 zaboravljeni

na 17. Lipanj 2008 19:41
uvjek sam kontra , a pogotovo kad znam da sam u pravu, pa ču sada biti isključivo za komentar KONTRA-VATRA.
#35 mali_marinko

na 18. Lipanj 2008 09:03
Maska: Ma znam koliko je potpisa tamo, i moj je među njima, ne boj se. Čista sam želio reć da ta hrpa ------ jednostavno ne mari za nas i za naše potpise, pa pogledaj malo dnevnik, koliko afera, koliko ljudi na ulicama, mi smo im samo kap u moru, pogotovo iz razloga jer znaju da nam nekakav 'kodeks' brani da štrajkamo i zabušavamo. U prevodu: 'Pusti ih da laju, ionako će na kraju ipak gasit'! Pa dovoljno ti je bilo vidit da nakon Kornata gdin Poldrugač kaže da je na GODIŠNJEM a nitko iz vlade da ga probije nogom u pretplačeno dupe i momentalno mu da otkaz?! I onda mu još daju priliku da 'časno' odstupi i postavi svog paža Truta. I to u momentu dok je Trut pod istragom jer mu je žene koristila službenu karticu i auto za shoping. Jel ono netko ovdje spominjao OZO - javite se Trutovoj ženi da vam kupi...
Oprostite kolege na malo žučnijem komentaru ali meni je više stvarno pun k..... svega ovoga
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
2020.

Veljača

10. Zimski kup
DVD Leskovec

...
2. Zimski kup
DVD Oriovac
REZULTATI

...
6. KUP
Franje Mikulina

DVD RIBNICA


Ožujak

6. KUP
Mirka Gašparuša - Miće

DVD Ščepanje

...
6. Moravički KUP
DVD Moravica

...
1. KUP
DVD Nuštar

...
4. Turopoljska
vat. trka

Velika Gorica

...
8. Vatrogasni
vikend

VZG Sv. Ivan Zelina

Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD BRCKOVLJANI u 19:38:46
DVD Brckovljani prodaje navalno vozilo MAGIRUS DEUTZ 192 D 11 FA, 4x4 Tehni...
kockica u 10:12:58
Tražimo brentaču za vatrogasnu mladež, ako netko ima,da li bi nam mogli donirat...
Acivi u 12:42:11
DVD TURNAŠICA...Prod-
aje vatrogasno vozilo-cisterna STAYER 760 -zapremina vode 4...
Dvd Zabok u 22:12:33
Prodaje se kombi vozilo, dosad se koristio za vatrogastvo i još se koristi. Gara...
Acivi u 16:23:14
Dubravko Regović prodaje: [b]V-
isoko tlačni modul[/b] Motor-
- Briggs stratton...