Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
Članci hijerarhija
Ćlanci početna » H - Pravilnici » Program aktivnosti Vlade u provedbi posebnih mjera ZOP-a od interesa za RH u 2007.g. (NN 142/2006)
Program aktivnosti Vlade u provedbi posebnih mjera ZOP-a od interesa za RH u 2007.g. (NN 142/2006)
VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

3220Na temelju članka 3. stavka 5. Zakona o zaštiti od požara (»Narodne novine«, br. 58/93 i 33/2005), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 21. prosinca 2006. godine donijelaPROGRAM AKTIVNOSTI

U PROVEDBI POSEBNIH MJERA ZAŠTITE OD POŽARA OD INTERESA ZA REPUBLIKU HRVATSKU U 2007. GODINI
UVODProgram aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku (u daljnjem tekstu: Program aktivnosti) temeljni je dokument koordinacije godišnjih aktivnosti državnih tijela, javnih ustanova, jedinica lokalne i regionalne samouprave, udruga građana te drugih organizacija u provedbi mjera zaštite od požara. Koordinaciju aktivnosti provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Program aktivnosti je koncipiran uvidom u situaciju temeljenu inspekcijskim nadzorom te organizira zaštitu od požara u ljetnoj sezoni. Ista se vodi s državne razine pa ga donosi Vlada Republike Hrvatske i prenosi svoje ovlasti na Državnu upravu za zaštitu i spašavanje.

Program aktivnosti podijeljen je na sljedeće cjeline:

I. NORMATIVNE I OPĆE PRETPOSTAVKE U ZAŠTITI OD POŽARA,

II. AKTIVNOSTI U PRIPREMI LJETNE PROTUPOŽARNE SEZONE

III. PREVENTIVNE AKTIVNOSTI S CILJEM SMANJENJA OPASNOSTI OD NASTANKA I ŠIRENJA POŽARA

IV. RAZVOJ I UVOĐENJE NOVIH SUSTAVA ZAŠTITE OD POŽARA

V. AKTIVNOSTI UTVRĐENE DRŽAVNIM PLANOM ANGAŽIRANJA VATROGASNIH SNAGA I SNAGA KOJE SUDJELUJU U GAŠENJU POŽARA

VI. OPERATIVNE AKTIVNOSTI

VII. FINANCIRANJE I IZVJEŠĆIVANJE O PROVEDBI AKTIVNOSTI IZ PROGRAMAI. NORMATIVNE I OPĆE PRETPOSTAVKE U ZAŠTITI OD POŽARA1. Nalaže se županijama, gradovima i općinama, koje još nisu usvojile Plan zaštite od požara dužne su isto žurno provesti.

Sve županije, posebice županije na priobalju te gradovi i općine u njihovom sastavu dužne su žurno, temeljem iskustava tijekom protekle požarne sezone, izvršiti usklađivanje svih podataka i odrednica iz važećih planova zaštite od požara.

Izvršitelji zadatka: Predstavničko tijelo županija, gradova i općina (donošenje planova),

Poglavarstvo županija, gradova i općina (usklađivanje podataka)

Rok: 31. ožujka 2007. godine2. Općine odnosno gradovi koji, sukladno člancima 11. i 13. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, nisu još propisali potrebne agrotehničke mjere kao i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, dužni su takve mjere propisati u dijelu koji se odnosi na zaštitu od požara.

Izvršitelj zadatka: Poglavarstvo županija, gradova i općina

Rok: 31. ožujka 2007. godine3. Nalaže se gradonačelnicima gradova i načelnicima općina da temeljem analiza rada provedu promjene i ažuriranje u sastavu Zapovjedništva zaštite i spašavanja.

Izvršitelj zadatka: Poglavarstvo gradova i općina

Sudjelovatelji: Vatrogasne zajednice općina i gradova

Rok: 31. ožujka 2007. godineII. AKTIVNOSTI U PRIPREMI PROTUPOŽARNE SEZONE4. Državna uprava za zaštitu i spašavanje dužna je organizirati i održati najmanje dva radna sastanka tijekom ožujka i lipnja s izvršiteljima i sudionicima u provedbi zadaća Programa aktivnosti i to po temama:

a) razrada zadaća za sudionike iz Programa aktivnosti;

Cool izvješća izvršitelja i sudionika o do tada izvršenim zadaćama iz Programa aktivnosti i daljnjem tijeku priprema za sezonu.

Izvršitelj zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Sudjelovatelji: Subjekti provedbe zadaća Programa aktivnosti5. Županije su dužne održati sjednice županijskih Zapovjedništava zaštite i spašavanja za pripremu protupožarne sezone u 2007. godini. U svrhu pravodobne pripreme protupožarne sezone na sjednicama:

a) temeljem analiza rada provedu promjene i ažuriranje u sastavu Zapovjedništva zaštite i spašavanja

Cool usvojiti Plan rada Zapovjedništva zaštite i spašavanja,

c) usvojiti Plan aktivnog uključenja svih subjekata zaštite od požara (s ažuriranim popisom) na tom području,

d) usvojiti Plan operativne provedbe Programa aktivnosti za područje županije te za to osigurati odgovarajuća sredstva,

e) usvojiti Županijski financijski plan za provođenje zadaća iz područja zaštite od požara. U navedeni plan potrebno je predvidjeti sredstva kojima će biti podmireni troškovi upućivanja vatrogasaca i tehnike na dislokacije iz kontinentalnog na priobalni dio Republike Hrvatske, a koji će biti refundirani iz Državnog proračuna redovitim putem nakon dostavljenih računa.

Izvršitelj zadatka: Poglavarstvo županija

Sudjelovatelji: Područni uredi za zaštitu i spašavanje

Vatrogasne zajednice županija

Rok: 31. ožujka 2007. godine6. Poglavarstva županija, gradova i općina, Javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim područjima na županijskoj razini te Hrvatske šume d.o.o dužni su, temeljem Planova operativne provedbe Programa aktivnost za građevine i otvorene prostore posebno ugrožene od nastanka i širenja požara izraditi planove motrenja, čuvanja i ophodnje te propisati mjere zabrane nekontroliranog i neovlaštenog pristupa i boravka na tim prostorima ili građevinama za razdoblje visokog i vrlo visokog indeksa opasnost od nastanka požara.

Sredstva za izradu planova motriteljsko-dojavne službe osiguravaju pravne osobe koje su vlasnici ili korisnici površine ili građevine kojima upravljaju.

Sredstva za izradu planova motriteljsko-dojavne službe za prostore u vlasništvu fizičkih osoba osiguravaju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Izrađene planove i propisane mjere dostaviti nadležnom Područnom uredu za zaštitu i spašavanje i županijskom vatrogasnom zapovjedniku, najkasnije do 15. svibnja 2007. godine.

Izvršitelji zadatka: Poglavarstvo županija, gradova i općina, Javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim područjima na županijskoj razini, Hrvatske šume d.o.o.

Rok: 30. travnja 2007. godine7. Državna uprava za zaštitu i spašavanje izradit će smjernice, temeljem kojih će županijski vatrogasni zapovjednici priobalnih Županija sastaviti Plan aktivnog uključenja svih subjekata zaštite od požara za područje županije.

Navedeni Plan županijski vatrogasni zapovjednici iz prethodnog stavka dužni su dostaviti Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Izvršitelji zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok: 31. siječnja 2007. godine8. Državna uprava za zaštitu i spašavanje utvrdit će sastav i zadaće Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Republike Hrvatske te Operativnog vatrogasnog zapovjedništva za kontinentalni i priobalni dio Republike Hrvatske.

Temeljem analiza dosadašnjih požara otvorenog prostora i usvojenih Planova operativne provedbe Programa aktivnosti Državna uprava za zaštitu i spašavanje izradit će Državni plan angažiranja vatrogasnih snaga i snaga koje sudjeluju u gašenju požara.

Izvršitelj zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Sudjelovatelj: Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok: 15. ožujka 2007. godine9. Državna uprava za zaštitu i spašavanje dužna je organizirati i održati informativno-savjetodavne sastanke s predstavnicima poglavarstava jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te drugih zainteresiranih za zaštitu od požara, na kojima će se razmotriti i analizirati tijek priprema i provedbe aktivnosti zaštite od požara pred turističku i žetvenu sezonu sukladno obvezama proizašlim iz ovog Programa aktivnosti.

Izvršitelj zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Sudjelovatelj: Vatrogasne zajednice županija

Rok: 15. svibnja 2007. godine10. Zadužuje se Državna uprava za zaštitu i spašavanje za sezonsko planiranje, pripremanje i provođenje savjetovanja i seminare za dodatno osposobljavanje zapovjednika operativnih vatrogasnih zapovjedništava, te zapovjednike i članove zapovjedništava zaštite i spašavanja u svrhu učinkovitije provedbe svih planiranih aktivnosti.

Izvršitelj zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Sudjelovatelj: Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok: 15. svibnja 2007. godine11. Državna uprava za zaštitu i spašavanje izradit će Program za provedbu informativno promidžbenih aktivnosti u cilju podizanja razine protupožarne kulture i upoznavanja pučanstva s opasnostima od nastanka požara i posljedicama koje požari izazivaju.

U okviru programa razraditi, predložiti i organizirati objavljivanje poruka sa sadržajem vezanim uz zaštitu od požara kroz emisije televizijskih i radiopostaja te članaka u tisku, pripremiti predavanja, razgovore i reportaže na temu zaštite od požara, odnosno tiskati letke i plakate s porukama i odgovarajućim slikovnim rješenjima uz te poruke i sl. Posebnu pozornost usmjeriti informiranju pučanstva o zakonskoj regulativi i odlukama lokalne i područne (regionalne) samouprave pri spaljivanju biljnog i drugog otpada. U suradnji s uredništvima televizijskih i radio postaja te tiskovnih medija izraditi priloge i članke koji će se objaviti u posebnim programima ili prilozima (npr. za poljoprivredu, o turizmu, o zaštiti okoliša, i sl.).

Provedbu programa informativno-promidžbenih aktivnosti prioritetno voditi kroz Hrvatsku vatrogasnu zajednicu.

Izvršitelji zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Hrvatska vatrogasna zajednica

Sudjelovatelj: Hrvatske šume d.o.o.

Rok: 15. svibnja 2007. godine12. Hrvatski centar za razminiranje, u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Planom razminiranja uvrstit će područja koja je potrebno razminirati u svrhu lakšeg pristupa, odnosno gašenja požara.

Izvršitelji zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje,

Hrvatski centar za razminiranje

Sudjelovatelj: Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok: 30. travnja 2007. godine13. U mjesecu svibnju – Mjesecu zaštite od požara provesti vježbu s ciljem uvježbavanja i koordinacije snaga zaštite i spašavanja kao dio priprema za protupožarnu sezonu.

Izvršitelj zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Sudjelovatelj: Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok: 15. travnja 2007. godine14. Prije početka protupožarne sezone s Operaterima zračnih luka i zračnih pristaništa pravodobno i točno utvrditi način korištenja bez naknade za avione i helikoptere koji se koriste u akcijama gašenja požara.

Izvršitelji zadatka: Ministarstvo obrane,

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka

Rok: 31. svibnja 2007. godine15. Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. obvezuje se na neposrednu suradnju s Državnim centrom 112, na način da sve zaprimljene dojave od strane pilota o uočenim požarima prosljeđuju navedenom Centru.

Izvršitelj zadatka: Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o.

Rok: 30. travnja 2007. godine16. Nalaže se Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje izradi Standardni operativni postupak za djelovanje jedinstvenog operativno-komunikacijskog centra 112 kod požara otvorenog prostora te da isti uvrsti u Državni plan angažiranja iz točke 8. ovog Programa.

Izvršitelj zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Rok: 30. travnja 2007. godineIII. PREVENTIVNE AKTIVNOSTI S CILJEM SMANJENJA OPASNOSTI OD NASTANKA I ŠIRENJA POŽARA17. Hrvatske šume d.o.o, u suradnji sa zapovjednicima vatrogasnih postrojbi, vatrogasne zajednice općine, grada odnosno područja, dužne su izraditi godišnji Plan u skladu sa Šumsko-gospodarskom osnovom područja i pristupiti izgradnji protupožarnih prosjeka kroz posebno ugrožene šume Republike Hrvatske, a izgradnju dovršiti tijekom tekuće godine. S tim u vezi, obvezuju se Hrvatske šume d.o.o. da prilikom izrade Šumsko-gospodarske osnove područja utvrde dužine (km) i točne lokacije izgradnje protupožarnih prosjeka kroz posebno ugrožene šume i šumska zemljišta.

Hrvatske šume d.o.o. će ovogodišnji Plan (uz supotpis nadležnog županijskog vatrogasnog zapovjednika) dostaviti teritorijalno nadležnom Područnom uredu za zaštitu i spašavanje do 30. travnja 2007. godine.

Izvršitelji zadatka: Hrvatske šume d.o.o. (za šume u vlasništvu RH),

Poglavarstvo županija, gradova i općina (za šumska područja u vlasništvu fizičkih osoba)

Sudjelovatelji: Vatrogasne zajednice županija

Rok: 30. travnja 2007. godine18. Hrvatske željeznice dužne su, uz željezničke prometne pravce koji prolaze kroz područja razvrstana u veliki i vrlo veliki stupanj ugroženosti od požara te one koje su od posebnog značaja, tretirati, odnosno čistiti pružni pojas od lakozapaljivih tvari, odnosno tvari koje bi mogle izazvati požar i omogućiti njegovo širenje. Obaviti nadzor nad provedbom mjera zaštite od požara uz željezničke pruge na području priobalja te, po potrebi, poduzeti odgovarajuće mjere u svrhu podizanja stupnja zaštite od nastajanja i širenja požara.

Godišnji plan čišćenja sa dinamikom izvršenja, odmah po donošenju, dostaviti Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Izvršitelji zadatka: Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Hrvatske željeznice

Rok: 30. travnja 2007. godine19. Hrvatske ceste d.o.o. i Županijske uprave za ceste te Hrvatske autoceste d.o.o., Autocesta Rijeka – Zagreb d.d, Autocesta Zagreb – Macelj d.d. i Bina-Istra d.d. dužne su izraditi Godišnji plan čišćenja cestovnog pojasa od lakozapaljivih tvari, odnosno onih tvari koje bi mogle izazvati požar ili omogućiti/olakšati njegovo širenje, uz javne prometnice koje prolaze kroz šume razvrstane u veliki i vrlo veliki stupanj ugroženosti od požara te one koje su od posebnog značaja. Osobitu pažnju potrebno je posvetiti na cestovne pravce lokalnog značaja, a koje su tijekom turističke sezone pojačano opterećene prometom (prilazi autokampovima, javnim plažama, kulturno povijesnim lokalitetima i sl.). Temeljem navedenog Godišnjeg plana provoditi redovna čišćenja cestovnog pojasa.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka utvrdit će cestovne pravce i odmorišta za vozila koja prevoze opasne tvari tijekom ljetne sezone te provesti nadzor nad istima.

Zadužuje se Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka da s obvezama ove zadaće upozna ostale subjekte koji upravljaju, grade i održavaju prometnice i objekte od državnog, županijskog i lokalnog značaja.

Godišnji plan čišćenja s dinamikom izvršenja, odmah po donošenju, dostaviti Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Izvršitelji zadatka: Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka,

Hrvatske ceste d.o.o.

Županijske uprave za cest,

Hrvatske autoceste d.o.o.

Autocesta Rijeka – Zagreb d.d.

Autocesta Zagreb – Macelj d.d.

Bina-Istra d.d.

Rok izrade plana: 15. travnja 2007. godine

Rok provedbe: 31. svibnja 2007. godine20. Nalaže se Javnim ustanovama za upravljanje nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim područjima na županijskoj razini da za posebno štićena područja, posebice priobalja, nacionalne parkove, parkove prirode, stroge rezervate, posebne rezervate, park – šume, zaštićene krajolike, spomenike prirode i spomenike parkovne arhitekture provode dodatne preventivne mjere zaštite od požara određene procjenom ugroženosti od požara te sustavno poboljšavati zaštitu od požara određenu odgovarajućim planovima.

Za provedbu ove točke osigurati dostatna financijska sredstva iz planiranih sredstava javnih ustanova (za nacionalne parkove i parkove prirode) i proračuna jedinica područne (regionalne) uprave.

Izvršitelji zadatka: Ministarstvo kulture,

Javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima,

parkovima prirode i zaštićenim područjima na županijskoj razini

Rok: 15. svibnja 2007. godine21. Nadležna tijela jedinica lokalne samouprave dužna su sustavno provoditi praćenje stanja odlagališta otpada na svom području i poduzimati mjere za sanaciju nekontroliranih »divljih« odlagališta.

Inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u suradnji s inspekcijama Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dužne su u okviru svojih nadležnosti u svrhu kontrole provedbe mjera zaštite od požara, osobito na jadranskom području, izvršiti pregled odlagališta otpada na kojima se kontrolirano odlaže komunalni otpad.

Posebnu pozornost potrebno je posvetiti provedbi mjera uređenja lokacija i zdravstvene zaštite odlagališta otpada određenih posebnim propisima, odnosno poduzimanju odgovarajućih mjera u smislu uređenja, osiguravanja, čuvanja ili zabrane korištenja odlagališta, te ostalih mjera za sanaciju nekontroliranih »divljih« odlagališta.

Izvršitelji zadatka: Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva,

Poglavarstvo županija, gradova i općina na jadranskom području

Rok: 31. svibnja 2007. godine22. Hrvatska elektroprivreda d.d. dužna je u okolici elektroenergetskih objekata i ispod trasa elektroenergetskih vodova koji prolaze kroz područja razvrstana u veliki i vrlo veliki stupanj ugroženosti od požara te one koje su od posebnog značaja, tretirati, odnosno čistiti prostor od lakozapaljivih tvari, odnosno tvari koje bi mogle izazvati požar i omogućiti njegovo širenje. Obaviti nadzor nad provedbom mjera zaštite od požara na trasama i pripadajućim elektroenergetskim građevinama na priobalnom i otočnom području te narediti odgovarajuće mjere u cilju podizanja stupnja zaštite.

Plan čišćenja s dinamikom izvršenja, odmah po donošenju, dostaviti Državnom inspektoratu te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Izvršitelj zadatka: Hrvatska elektroprivreda d.d.

Rok: 31. svibnja 2007. godine23. Nalaže se Ministarstvu unutarnjih poslova da obavi nadzor nad provedbom mjera zaštite od požara i tehnoloških eksplozija, posebno onih subjekata koji predstavljaju poseban gospodarski, poljoprivredni, turistički ili interes za zaštitu prirode i okoliša, a vezani su uz nadolazeću turističku i žetvenu sezonu.

Izvršitelj zadatka: Ministarstvo unutarnjih poslova

Rok: 31. svibnja 2007. godine24. Sve inspekcijske službe državne uprave dužne su provesti inspek­cijski nadzor provedbe zadaća Programa aktivnosti u svojoj nadležnosti najkasnije do 15. lipnja 2007. godine te o rezultatima nadzora izvijestiti Državnu upravu za zaštitu i spašavanje.

Inspekcijska tijela državne uprave ovlaštena za nadzor nad provođenjem mjera zaštite od požara dužna su dosljedno provoditi odredbe Zakona o zaštiti od požara, Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima, Zakona o vatrogastvu, Zakon a o zaštiti i spašavanju, Zakona o zaštiti prirode, Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o šumama, Zakona o javnim cestama i drugih zakona i odluka kojima su propisane mjere zaštite od požara te zbog povrede odredbi navedenih Zakona i odluka podnositi zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka i prekršajne naloge za koje su zakonom ovlaštena, kako bi se omogućilo pravodobno i dosljedno kažnjavanje subjekata koji ne provode mjere zaštite od požara.

Izvršitelji zadatka: Ministarstvo unutarnjih poslova (t. 23.),

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (t. 18. i 19.),

Ministarstvo kulture (t. 20.),

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (t. 21.),

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva (t. 17.),

Državni inspektorat (t. 22.)

Rok: 15. lipnja 2007. godineIV. RAZVOJ I UVOĐENJE NOVIH SUSTAVA, TEHNIKA I TEHNOLOGIJA U ZAŠTITU OD POŽARA25. Zadužuje se Državna uprava za zaštitu i spašavanje da nastavi i dovrši izradu Projekta uspostave cjelovitoga GIS sustava Državne uprave za zaštitu i spašavanje, uvažavajući temeljne zahtjeve i specifične potrebe vatrogastva. Uvođenje u operativnu uporabu uskladiti s odgovarajućim aktivnostima i terminima iz cjelovita Projekta.

Izvršitelj zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Sudjelovatelj: Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok: tijekom godine26. Zadužuje se Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, izradi prijedlog Projekta evidentiranja aktivnosti vatrogasnih postrojbi. Navedeni Projekt mora sadržavati bazu podataka svih intervencija vatrogasnih snaga te snaga zaštite i spašavanja te mogućnost umrežavanja korisnika prema jedinstvenoj bazi podataka. Uvođenje u operativnu uporabu uskladiti s odgovarajućim aktivnostima i terminima iz cjelovita Projekta.

Izvršitelji zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Ministarstvo unutarnjih poslova

Sudjelovatelj: Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok: 15. svibnja 2006. godine27. Nalaže se Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova da definiraju osnovne potrebe vatrogasne službe i službi zaštite i spašavanja u Nacionalnom projektu nadogradnje digitalno-radio komunikacijske mreže (TETRA MUPNET). Sukladno Projektu sustava komunikacijske i informacijske tehnologije Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Državnog centra 112 planirati nabavu inicijalne opreme.

Izvršitelji zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje,

Ministarstvo obrane,

Ministarstvo unutarnjih poslova

Rok: tijekom godine28. Sukladno pokrenutim inicijativama nalaže se Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje da, u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom i Hrvatskim šumama d.o.o., izradi prijedlog Projekta izrade računalnog programa za simulaciju razvoja požara otvorenog prostora. Navedeni računalni program služit će za planiranje i raspored vatrogasnih snaga na požarištu sukladno vremenskim prilikama, topografiji i vegetaciji mediteranskog podneblja.

Izvršitelji zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje,

Šumarski fakultet,

Državni hidrometeorološki zavod,

Hrvatske šume d.o.o.

Sudjelovatelj: Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok: 31. svibnja 2007. godine29. Zadužuje se Državna uprava za zaštitu i spašavanje da stalno potiče, razvija i uvodi nove metode, tehnike i tehnologije za gašenje požara te nastaviti razvoj već započetih projekata.

U 2007. godini uvesti nadzor prostora i požarišta besposadnim letjelicama. Državna uprava za zaštitu i spašavanje, u suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe, utvrdit će do 31. svibnja 2007. godine uvjete uporabe besposadnih letjelica u akcijama gašenja požara.

Izvršitelj zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Sudjelovatelj: Hrvatska vatrogasna zajednica

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka

Hrvatska kontrola zračne plovidbe

Rok: tijekom godine30. Državni hidrometeorološki zavod, u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje izradit će Projekt za unapređenje meteoroloških aspekata obrane od šumskih požara. Svrha projekta je definiranje pokazatelja o vremenu koji bi ukazivali na povećanu opasnost od nastanka požara, ugroženosti područja od poplava, većih oborina, oluja i jakog vjetra.

Izvršitelji zadatka: Državni hidrometeorološki zavod,

Šumarski fakultet

Rok: 31. svibnja 2007. godine31. Zadužuju se Ministarstvo kulture i Državna uprava za zaštitu i spašavanje da nastave započete radnje i realizaciju prvog dijela Nacionalnog programa za uspostavu integralnog protupožarnog nadzornog sustava u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Republike Hrvatske 2006. – 2008. godine.

Uvođenje i operativnu uporabu uskladiti s odgovarajućim aktivnostima i terminima iz navedenog Nacionalnog programa.

Izvršitelji zadatka: Ministarstvo kulture

Državna uprava za zaštitu i spašavanje,

Javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima, parkovima prirode

Sudjelovatelji: Ministarstvo unutarnjih poslova,

Ministarstvo obrane,

Ministarstvo financija,

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa,

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva,

Hrvatske šume d.o.o.

Rok: 31. prosinca 2007. godineV. AKTIVNOSTI UTVRĐENE DRŽAVNIM PLANOM ANGAŽIRANJA VATROGASNIH SNAGA I SNAGA KOJE SUDJELUJU U GAŠENJU POŽARA32. Nalaže se Državnom hidrometeorološkom zavodu da, svakodnevno određuje stvarni i prognostički indeks opasnosti od nastanka požara na otvorenom prostoru. Dobivene vrijednosti će svakodnevno, od 1. lipnja – 31. listopada 2007. godine, dostavljati Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (Državnom centru 112 i Vatrogasnom operativnom središtu).

Polutjedne i tjedne prognoze vremena, s posebnim naglaskom na mogućnost pojave munja u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada Državni hidrometeorološki zavod će dostavljati Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (Državnom centru 112 i Vatrogasnom operativnom središtu) i poduzeću Hrvatske šume d.o.o.

Državni hidrometeorološki zavod dužan je svakodnevno izračunavati kratkoročnu prognozu za područje zahvaćeno velikim šumskim požarom, a posebno u svezi promjene smjera i brzine vjetra. Vatrogasno operativno središte će, temeljem dobivenih informacija, određivati slijed aktivnosti vatrogasnih snaga i opreme za moguće akcije gašenja požara, odnosno prosljeđivati indekse i druge potrebne podatke nadležnim zapovjedništvima.

U pripremi sezone posebnu pozornost posvetiti prilagodbi i poboljšanju postojećih te razvoju i pripremi novih metoda izračunavanja indeksa opasnosti od nastanka požara na otvorenom prostoru.

Izvršitelj zadatka: Državni hidrometeorološki zavod

Rok: 31. svibnja 2007. godine33. Nalaže se Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka da utvrditi načine i uvjete korištenja plovila (remorkeri, brodice, trajekti, hidrogliseri i sl.) u akcijama gašenja požara i spašavanja ljudi i dobara uz obalu i na otocima te dopuniti planove njihovih korištenja i upisnike plovila te iste dostavi Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i davateljima usluga. Na terenu osigurati mogućnost žurne uspostave veza između nadležnog tijela pružatelja usluga i korisnika (županijski vatrogasni zapovjednici, odnosno nadležno zapovjedništvo).

Izvršitelj zadatka: Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka

Rok: 15. svibnja 2007. godine34. Ministarstvo obrane se zadužuje da, u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, sukladno Državnom planu angažiranja vatrogasnih snaga i snaga koje sudjeluju u gašenju požara utvrdi uvjete i način uporabe protupožarnih namjenskih organiziranih snaga (PP NOS) Hrvatskog ratnog zrakoplovstva; Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice koji djeluju u sustavu Vatrogasnog zapovjedništva Republike Hrvatske. Temeljem utvrđenih uvjeta donijeti Plan uporabe OS RH u protupožarnoj sezoni kao dio Državnog plana angažiranja vatrogasnih snaga i snaga koje sudjeluju u gašenju požara.

Za sezonu 2007. spremnost NOS OS RH planirati za 20. svibnja, trajanje sezone od 1. lipnja do 31. listopada, a izmještanje provesti temeljem zapovijedi načelnika GS OS RH, sukladno prosudbi ugroženosti od požara.

Izvršitelji zadatka: Ministarstvo obrane,

Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Rok: 15. svibnja 2007. godine35. Zadužuju se poglavarstva gradova i općina da sukladno Planu motriteljsko-dojavne službe u svim gradovima odnosno općinama na jadranskom području prije i tijekom turističke sezone te na žitorodnim područjima pred žetvenu sezonu, ustroje i opreme potrebnom opremom izviđačko-preventivne ophodnje, koje će na licu mjesta poduzimati mjere za uklanjanje potencijalnih izvora opasnosti, odnosno pravovremeno otkrivanje, javljanje i gašenje požara u samom začetku. U svrhu usklađivanja plana ophodnji i njihovih aktivnosti na području županije obvezno uključivati županijske vatrogasne zapovjednike.

Hrvatske šume d.o.o. i Javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim područjima na županijskoj razini zadužuju se da, temeljem indeksa opasnosti, u danima velikog i vrlo velikog razreda opasnosti od nastanka i širenja požara otvorenog prostora, obvezno planiraju i provode danonoćno dežurstvo, odnosno provode povećanje broja ophodnji i broja ekipa.

Za građevine i površine koje su planom čuvanja predviđene za čuvanje uspostaviti odgovarajuću čuvarsku službu.

Usklađeni županijski plan motriteljsko-dojavne službe, izviđačko-preventivnih ophodnji i popis građevina i površina koje su planom čuvanja predviđene za čuvanje dostaviti Područnom uredu za zaštitu i spašavanje i županijskom vatrogasnom zapovjedniku najkasnije do roka predviđenog za provedbu ove točke.

Izvršitelji zadatka: Poglavarstva županija, gradova i općina,

Hrvatske šume d.o.o.

Javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima,

parkovima prirode i zaštićenim područjima na

županijskoj razini

Sudjelovatelji: Vatrogasne zajednica županija

Rok: 31. svibnja 2007. godine36. Temeljem već izrađenih Procjena i Planova zaštite od požara te pozitivnih rezultata provedbe Projekta zaštite otoka, nastaviti s istim i tijekom ljeta 2007. godine za Korčulu, Hvar, Brač, Lastovo, Vis, Dugi Otok i Mljet.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo unutarnjih poslova će u suradnji sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima procijeniti potrebu proširenja Projekta iz prethodnog stavka na druga područja od posebnog interesa.

Izvršitelji zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje,

Poglavarstva gradova i općina,

Ministarstvo unutarnjih poslova

Sudjelovatelj: Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok izrade Procjene: 31. ožujka 2007. godine

Rok za ustroj postrojbi: 15. lipnja 2007. godine37. Utvrditi načine i uvjete korištenja raspoložive teške građevinske mehanizacije za eventualnu žurnu izradu prosjeka i probijanja protupožarnih putova radi zaustavljanja širenja šumskog požara. Uz navedeno, planirati načine i postupke brzog premještanja navedene mehanizacije, prvenstveno na priobalju. Za potrebe žurnog prebacivanja navedene mehanizacije s kopna na otoke i obratno predvidjeti sudjelovanje OS RH – NOS HRM (s odgovarajućim sredstvima i osposobljenim i uvježbanim ljudstvom).

Popis raspoložive teške građevne mehanizacije s razrađenim planom aktiviranja (angažiranja), odmah po isteku roka za izvršenje, dostaviti nadležnom Područnom uredu za zaštitu i spašavanje i županijskom vatrogasnom zapovjedniku.

Izvršitelji zadatka: Poglavarstvo županija, gradova i općina

Ministarstvo obrane

Sudjelovatelji: Vatrogasne zajednica županija

Rok: 15. svibnja 2007. godine38. Za potrebe intervencije gašenja požara i izrade šumskih prosjeka u akcijama sprječavanja širenja nastalog požara pri pravnim osobama koje gospodare šumama planirati, osposobiti i opremiti s odgovarajućom opremom i sredstvima veze radne ekipe šumarskih djelatnika. Sredstva veze moraju biti usklađena sa sustavom veza vatrogasnih postrojbi.

Popis ekipa s opremom te Plan angažiranja dostaviti nadležnom Područnom uredu za zaštitu i spašavanje i županijskom vatrogasnom zapovjedniku najkasnije do 15. svibnja 2007. godine.

Izvršitelj zadatka: Hrvatske šume d.o.o.

Rok: 15. svibnja 2007. godine39. Prije početka požarne sezone dodatno osposobiti osoblje koje neposredno sudjeluje u kriminalističkoj obradi (utvrđivanje uzroka) požara i tehnoloških eksplozija te otkloniti nedostatke na postojećoj tehnici.

Izvršitelj zadatka: Ministarstvo unutarnjih poslova

Rok: 30. travnja 2007. godine40. Prije početka požarne sezone izvršiti pripravu, odnosno otklanjanje nedostataka na vozilima, opremi i tehnici potrebnoj za djelovanje na požarima. Po završetku sezone zapisnički utvrditi oštećenu opremu i tehniku. Temeljem navedenog zapisnika, načiniti selekciju i procjenu popravka te planirati i provesti sanaciju nužne opreme i tehnike.

Izvršitelji zadatka: Poglavarstvo županija, gradova i općina,

Državna uprava za zaštitu i spašavanje,

Ministarstvo obrane

Sudjelovatelj: Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok: 31. svibnja 2007. godine41. Temeljem procjena ugroženosti, sukladno planovima zaštite od požara županije, grada i općine, u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje te Hrvatskom vatrogasnom zajednicom osnovati, ustrojiti i opremiti utvrđeni broj vatrogasnih postrojbi s odgovarajućom opremom. Radi dodatnog popunjavanja vatrogasnih postrojbi za vrijeme pojačane opasnosti od požara, odnosno za potrebe gašenja požara na cijelom priobalju i otocima, planirati i provesti privremeno dodatno zapošljavanje vatrogasaca u vatrogasnim postrojbama (samo tijekom ljetne sezone). Tako zaposlene vatrogasce dodatno osposobiti i opremiti potrebnom opremom.

Na područjima za koje se ustrojavaju privremene jedinstvene vatrogasne postrojbe iz točke 36. ovoga Programa, dio dodatno zaposlenih vatrogasca bit će u službi navedene postrojbe.

Plan rasporeda po vatrogasnim postrojbama, broj i popis s osnovnim podacima vatrogasaca predviđenih za privremeno zapošljavanje te program dodatnog osposobljavanja i opremanja dostaviti na suglasnost Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje najkasnije do 30. travnja 2007. godine.

Izvršitelji zadatka: Hrvatska vatrogasna zajednica

Poglavarstvo županija jadranskog područja te gradova i općina u sastavu tih županija

Rok: 31. svibnja 2007. godine42. Temeljem procjena opasnosti od požara na priobalnom području te moguće ispomoći iz susjednih županija, a uzimajući u obzir organiziranost vatrogastva i pokrivenost pojedinih područja vatrogasnim snagama (javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljne vatrogasne postrojbe pojačane dodatno uposlenim vatrogascima) i opremom, utvrditi vatrogasne snage i potrebnu vatrogasnu tehniku, opremu i sredstva, koja će se iz unutrašnjosti, početkom ljetne požarne sezone planski dislocirati na posebno ugrožena područja. Navedene vatrogasne snage, prije njihova upućivanja na ugrožena područja, osposobiti za gašenje požara na otvorenom prostoru mediteranskog područja.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje izradit će Plan dislokacije i isti do 15. svibnja 2007. godine dostaviti Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Temeljem Plana dislokacije Hrvatska vatrogasna zajednica dužna je provesti dislokaciju snaga i do 15. lipnja izvijestiti Državnu upravu za zaštitu i spašavanje o provedenom.

Plan dislokacije mora sadržavati podatke o razdoblju dislokacije, broju ljudi, vozila i specifične opreme, mjestu i načinu smještaja i prehrane, planiranim redovnim zadaćama (ophodnja, motrenje i sl.), rasporedu redovnog javljanja Državnom centru 112 i Vatrogasnom operativnom središtu (izvješćivanja o stanju i događanjima), načinima i sredstvima komuniciranja, procjenu troškova za svaku pojedinu lokaciju ugroženog područja te iznosu osiguranih sredstava za tu namjenu u proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na čijem se području provodi dislokacija vatrogasnih snaga.

Izvršitelji zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje,

Hrvatska vatrogasna zajednica

Rok: 31. svibnja 2007. godine43. Zadužuje se Državna uprava za zaštitu i spašavanje da, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija te Ministarstvom obrane, inicira sklapanje Tehničkih sporazuma sa susjednim zemljama u regiji o uporabi protupožarnih zračnih snaga na intervencijama gašenja požara i provedbi protupožarnih vježbi u graničnom području.

Izvršitelji zadatka: Ministarstvo obrane,

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija,

Državna uprava za zaštitu i spašavanja

Rok: 31. svibnja 2007. godine44. Vozila iz Vladina Programa nabave, koja će sukladno odredbama sklopljena ugovora biti isporučena do kraja svibnja, prioritetno rasporediti jedinicama lokalne samouprave prije početka požarne sezone.

Izvršitelj zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Rok: 15. lipnja 2007. godineVI. OPERATIVNE AKTIVNOSTI45. Pripadnike Državnih intervencijskih postrojbi dodatno osposobiti i opremiti odgovarajućom opremom za gašenje šumskih požara i sustavom veza, te provesti obuku dodatnog broja vatrogasaca javnih vatrogasnih postrojbi kojima se popunjava Državna intervencijska postrojba. Obuka mora obuhvaćati uporabu helikoptera pri svim vrstama intervencija, a posebice pri gašenju šumskih požara na nepristupačnim terenima u lošim vremenskim uvjetima.

Obvezuje se Državna uprava za zaštitu i spašavanje da će, u suradnji i koordinaciji s Ministarstvom obrane, izraditi Plan obuke i dostaviti ga Ministarstvu obrane najkasnije mjesec dana prije planiranih aktivnosti radi osiguranja planske uporabe zrakoplova.

Za potrebe većih intervencija tijekom ljetne požarne sezone planirati i provesti popunu intervencijskih postrojbi (dislokacija snaga i tehnike na priobalje) osposobljenim pripadnicima vatrogasnih postrojbi (profesionalnih i dobrovoljnih).

Radi kvalitetne koordinacije zajedničkog djelovanja na terenu, planirati i pravodobno provesti osposobljavanje pripadnika OS RH (zapovjednika satnija, vodova i desetina) u Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja.

Uz navedeno, za pripadnike Državnih intervencijskih postrojbi planirati i provesti obuku i za druge vrste intervencija (akcidenti, tehničke intervencije i dr.).

Izvršitelj zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Rok: 31. svibnja 2007. godine46. Do početka sezone osposobljavati vatrogasne snage i snage zaštite i spašavanja za aktivnosti potpomognute zrakoplovima i helikopterima, kao što su desant u požarno područje, spašavanje sa nepristupačnih terena, spašavanje iz vatrenog okruženja, prijevoz ozlijeđenih te traganje. Za provedbu osposobljavanja Ministarstvo obrane će po potrebi, a u skladu sa svojim mogućnostima osigurati letjelice za Državnu upravu za zaštitu i spašavanje.

Izvršitelji zadatka: Državna uprava za zaštitu i spašavanje

Ministarstvo obrane

Rok: 31. svibnja 2007. godine47. Izvršiti dodatno specijalističko osposobljavanje protupožarne zrakoplovne skupine s dovoljnim brojem posada (letačko osoblje) i opsluživanje (tehničko osoblje) protupožarnih zrakoplova (Canadair i Air tractor) i helikoptera za gašenje šumskih požara, uzimajući u obzir maksimalno naprezanje (sati leta) posada. Uz navedeno, kontinuirano osposobljavati tehnički sastav zrakoplovnih grupa odgovarajućim brojem stručnih djelatnika prema potrebnim specijalnostima za održavanje letjelica.

Izvršitelj zadatka: Ministarstvo obrane

Rok: 31. svibnja 2007. godine48. Za provedbe zadaća iz ovoga Programa, tijekom protupožarne sezone, osigurati najveći mogući broj ispravnih zrakoplova i helikoptera i dovoljan broj (za korištenje maksimalnih dnevnih resursa zrakoplova i helikoptera) osposobljenih posada s odgovarajućim letačko-tehničkim osobljem. Okvirni broj zrakoplova i helikoptera je:

• 4 (četiri) zrakoplova tipa Canadair CL 415;

• 4 (četiri) helikoptera MI8-MTV1;

• 1 (jedan) izviđačko-navalni zrakoplov Air Tractor AT-802F;

• 1 (jedan) helikopter za izviđanje i rukovođenje iz zračnog prostora (BELL 206Cool;

• 1 (jedan) zrakoplov PC-9 PILATUS za izviđanje i nadzor požarišta.

U razdoblju izvan ljetne protupožarne sezone imati u stanju ispravnosti i spremnosti najmanje 1 (jedan) zrakoplov Canadair CL 415 i 1 (jedan) helikopter MI8-MTV1.

Izvršitelj zadatka: Ministarstvo obrane

Rok: 31. svibnja 2007. godine49. Pratiti stanje i korištenje resursa postojećih aviona tipa »Canadair« CL-415 i »Air tractor« AT 802F i helikoptera te, sukladno potrebama, žurno poduzimati odgovarajuće aktivnosti u svrhu pravodobnog servisiranja, nabave potrebnih rezervnih dijelova, alata, opreme, goriva, maziva i zaštitnih sredstava.

Izvršitelj zadatka obvezuje se da o stanju i tijeku priprema zračnih snaga za protupožarnu sezonu, izvijesti Državnu upravu za zaštitu i spašavanje najkasnije do 30. travnja 2007. godine.

Izvršitelj zadatka: Ministarstvo obrane

Rok: tijekom godineVII. FINANCIRANJE I IZVJEŠĆIVANJE O PROVEDBI AKTIVNOSTI IZ PROGRAMA50. Za provedbu ovog Programa financijska sredstva osigurana su u Državnom proračunu za 2007. godinu na sljedećim pozicijama:

a) K260089 – Program u provedbi posebnih mjera za zaštitu od požara,

Cool A545035 – Protupožarna zaštita.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo obrane će, sukladno zahtjevima po izvršenim aktivnostima, odobrena sredstva angažirati na zakonom propisani način.

Izvršitelj zadatka: Ministarstvo financija,

Državna uprava za zaštitu i spašavanje,

Ministarstvo obrane51. Izvršitelji zadataka obvezni su dostaviti ime i prezime, funkciju i broj telefona osobe za koordinaciju zadaća Programa aktivnosti Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje do 28. veljače 2007. godine.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kao resorno tijelo iz područja vatrogastva te zaštite i spašavanja, zadužuje se za koordiniranje, praćenje, usklađivanje i usmjeravanje svih aktivnosti vezanih uz provedbu ovoga Programa.52. Inspekcijske službe državnih tijela dužne su dostavljati mjesečna izvješća Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje o provedbi zadaća Programa aktivnosti tijekom svibnja (do 5. lipnja) i lipnja (do 5. srpnja).53. Državna uprava za zaštitu i spašavanje izradit će i dostaviti Vladi Republike Hrvatske izvješća o provedbi zadaća Programa aktivnosti do 15. travnja i 15. srpnja 2007. godine.

Svi izvršitelji zadataka iz ovoga Programa obavezni su izvijestiti Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, o tijeku provedbi svojih zadaća najmanje deset dana prije rokova navedenih u stavku I. ove točke (5. travnja i 5. srpnja).

Pored navedenog, ministarstva i nositelji zadataka izvan ministarstava, obvezni su o svim obavljenim aktivnostima iz ovog Programa dostaviti, zajedno s financijskim izvješćem o sredstvima korištenim iz Državnog proračuna, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje s krajnjim rokom do 10. studenoga 2007. godine.Klasa: 214-01/06-02/08

Urbroj: 5030109-06-1

Zagreb, 21. prosinca 2006.Predsjednik

dr. sc. Ivo Sanader, v. r.

Postovao firedispatch na 19.05.2007 03:16:23
Komentari
Nema komentara.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
vatrogasacmato u 09:04:44
[b]Mercedes-Benz Sprinter 311 cdi, letnik 2001, kombi vozilo[/b] [i-
mg][/img]...
Acivi u 12:11:02
[size=16][b]DVD RAKITNICA[/b][/s-
ize] prodaje malo vatrogasno vozilo [size=...
Acivi u 15:50:20
[size=12]PRODAJE-
MO: Volkswagen T4 2.4DZEL PUTNIČKI Putničko kombi vozilo...
dbonin u 15:22:20
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (ino...
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...