Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
Dobro dosli
VARAŽDIN: Tko nas sve i kako zastupa u HVZ-u
VARAŽDIN: Tko nas sve i kako zastupa u HVZ-uAKTUALNA PROBLEMATIKA HRVATSKOG VATROGASTVA

Tko nas sve i kako zastupa


* Iza nas je još jedno mandatno razdoblje u kojemu nije bilo bitnih pomaka u rješavanju aktualnih pitanja vatrogastva-financiranje, statutarno uređenje, izmjene i dopune ZOV-a, nejednakost u uvažavanju jednih na račun drugih.
* Na sve to uglavnom utječe neinformiranost ukupnog članstva, jer najveći broj čelnika bez ikakvih konzultacija s „bazom“samostalno i samovoljno, posebice uz nekorektno lobiranje, prihvaća odluke na štetu hrvatskog vatrogastva.


Polovicom ožujka ove godine u Olimpijskoj dvorani VZ Varaždinske županije okupili su se članovi Koordinacije županijskih vatrogasnih zajednica kontinentalnog dijela Republike Hrvatske, na kojoj se raspravljalo o nekoliko veoma bitnih pitanja rada i djelovanja, s koje su na sjednicu Predsjedništva HVZ-a upućeni odgovarajući zaključci. Potaknuta su neka od veoma značajnih pitanja ukupnog djelovanja vatrogastva Hrvatske, ali kao da je to sve na kraju „palo u vodu“, jer su po tko zna koji put prevladala razmišljanja manjine, iako je ovdje riječ o dvotrećinskoj većini županijskih vatrogasnih organizacija u našoj zemlji. Potvrdilo se, kao i mnogo puta do sada, da jedinstveno odlučivanje o svakom pitanju pojedinačno, na kraju nije kao takvo prihvaćeno i na izvršnom tijelu HVZ-a, jer se velika većina priklonila „drugoj opciji“, unatoč glasovanju za jedinstveno prihvaćanje zaključaka iz Varaždina. Tome su u znatnoj mjeri pridonijela i nekorektna lobiranja s vrha HVZ-a, što je u konačnici značilo da jedinstveni stav sa sjednice Koordinacije u Varaždinu nije prihvaćen.

Sama sjednica u Varaždinu započela je pomalo intrigantnim pitanjem o legitimnosti skupa, kao i zahtjevom da se s dnevnog reda skine predlaganje kandidata za predsjednika i načelnika HVZ-a. Odgovor je bio jasan: to je ipak naše pravo, jer se Koordinacija priobalja već niz godina redovito okuplja i donosi zaključke, predlaže kandidate za čelne funkcije, a o tome nikada ne izvještava županijske vatrogasne zajednice s područja kontinenta. Zbog čega to ne bi mogli i mi s kontinenta, posebice zato što je u dnevnom redu proširen broj tema od velikog značenja za ukupno hrvatsko vatrogastvo, o čemu na obje ovogodišnje Koordinacije priobalja (Šibenik, Pazin) nije bilo govora.

Na dvije uvodne točke- Analiza Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u prošloj i prijedlog za ovu godinu, kao i informacija o aktivnostima u EU-fondovima, stavljeno je podosta primjedaba, budući da iako su županijske vatrogasne zajednice izvršitelji dislokacije, prijedlog za ovu godinu još nije pristigao u kontinentalne zajednice ( 13. ožujak je konačni rok za odgovore), pa nije moguće predlagati rješenja. Tako ispada kako je za ostvarenja u prošloj godini zaslužna DUZS, dok HVZ nema nikakvih nadležnosti, unatoč činjenici kako je 95 % vatrogasnih snaga iz redova članica HVZ-a. Isto tako nisu poštivane odredbe o popravcima oštećenih vozila na dislokaciji, jer kao nema novaca, pa je upitno tko će ove godine dati svoja vozila na dislokaciju, nakon čega će njihova uporabljivost biti upitna za vlastite potrebe. Što se tiče pomoći vatrogastvu iz europskih fondova, konkretnih informacija nema u VZŽ, pa valja obvezati službe HVZ-a da nužne informacije proslijede u županijske zajednice.

Nezadovoljstvo je iskazano i nejasnim postupcima oko donošenja izmjena i dopuna ZOV-a, jer su na nejednak način tumačene odluke članova OTS-a, Predsjedništva HVZ-a i Kolegija, uz nejasno obrazloženje kako donošenje ovog zakonskog dokumenta treba sačekati primanje RH u Europsku uniju, 1.srpnja 2013.g. Zaključeno je da se prijedlog HVZ-a o ZOV-u stavi na dnevni red iduće sjednice Predsjedništva HVZ-a, čiji članovi trebaju odlučiti koje korake poduzeti oko donošenja zakona.

O izmjenama i dopunama Statuta HVZ-a također je prihvaćen jedinstven zaključak, s time da se ponovno uvede dužnost profesionalnog tajnika, a također i predsjednika. Naime, naše najveće priznanje nosi ime Đure Deželića koji je tridesetak godina obnašao ovu odgovornu i važnu funkciju, a mi smo praktički jedina ozbiljna organizacija bez tajnika. Također treba uvesti i dužnost profesionalnog predsjednika, jer je nedopustivo da predsjednik „na daljinu“ razgovara s dužnosnicima u HVZ-u i pripadnicima stručnih službi. Jednako je neodrživo da na Skupštini HVZ-a odlučuje tek po jedan predstavnik svake županijske vatrogasne zajednice, dok su svi ostali neka vrste „fikusa“, čemu se uglavnom protive one zajednice u kojima nema veći broj DVD-a. Jasno je da u demokratskom društvu kakvo je naše treba poštivati odluku većine, koja zasigurno neće pogodovati sredinama u kojima je dobrovoljno vatrogastvo svedeno na margine. Stoga svakako u izmjenama i dopunama Statuta HVZ-a valja uvesti odredbu o jednakom glasovanju na Skupštini HVZ-a, a ne po principu –jedna županije-jedan glas. Naime , u sadašnjoj situaciji imamo jedno rukovodno tijelo viška, jer se po istom principu (21glas) odlučuje i na Predsjedništvu HVZ-a i na Skupštini HVZ-a. No, Zakon o udrugama jasno određuje da je Skupština najviše tijelo svake udruge koja se ustrojava po principu brojnosti članstva u pojedinoj sredini i na kojoj se demokratskom većinom odlučuje o svim pitanjima rada i djelovanja, a sastaje se (zbog glomaznosti) uglavnom jednom godišnje. Također je zakonski regulirano da Skupština bira izvršno tijelo koje će voditi udrugu između dviju skupštinskih zasjedanja, a o svim bitnim pitanjima konačnu odluku donosi Skupština. Zbog toga i imamo Skupštinu ustrojenu po principu brojnosti, te je logično kako one županije koje imaju brojnije članstvo, imaju i više izaslanika u Skupštini, Na žalost,bez prava glasa, što ni u kojem slučaju nije ni demokratski ni zakonski.

Kad je riječ o predlaganju kandidata za dužnosti predsjednika i načelnika HVZ-a, ako su to mogli predstavnici vatrogasnih županija priobalja, zašto se to pravo uskraćuje dvostruko većem broju zajednica s kontinentalnog područja. Statut se mora poštivati, kandidatura mora ići utvrđenim postupkom, ali za neka okvirna pitanja jedni imaju pravo, a drugi ne.

Ovaj sažetak tema „odrađenih „ na sjednici u Varaždinu, uz jednoglasno prihvaćanje, uz tek minimalan broj „protiv“ (2) i suzdržanih (1) jasno odražava stav vatrogasaca s kontinentalnog dijela Hrvatske. No, sve se «okrenulo naglavačke» na sjednici Predsjedništva HVZ-a održanoj nekoliko dana kasnije. I tu se nalazi temeljni problem- tko nas i kako zastupa u tijelima HVZ-a. Zbog čega se većina članova Predsjedništva priklonila unaprijed utvrđenim odlukama, a nije glasovala za zaključke koje su podržali na skupu u Varaždinu? Upitno je koliko su ti dužnosnici svoju izbornu bazu upoznali sa stavovima i odlukama, o čemu gotovo sigurno njihovo članstvo nema pojma, pa oni u „njihovo ime“ samostalno i samovoljno odlučuju. Još je negativnije što ima saznanja o lobiranju za odgovarajuće odluke, nakon čega se većina „okrenula“ od prethodno utvrđenih okvira, za čega bi zasigurno pripadnici DVD-a sasvim drugačije glasovali, da su imali priliku saznati o čemu se radi. Sve dok bude tako, neće biti jednakopravnosti u vatrogastvu Hrvatske, gdje na žalost ispada da manjina vlada, a većina sluša.


Zvonko Biškup
Acivi na 24.07.2013 11:19:00
Komentari
#1 nervozni

na 25. Srpanj 2013 09:09
Organizacijom koja pod sobom ima 150 000 vatrogasaca RH, upravlja propali kadar Sanaderovog HDZa i načelnik koji je izmišljena funkcija i nitko ne zna čemu služi (osim uzimanju sredstava iz proračuna)
#2 Istina_

na 25. Srpanj 2013 10:16
Gledam a nevjerujem. O čemu je tu opće riječ?????

Opet e netko sjetio da bi trebalo nesto novoga osnovati. I ono najbolje je da opet poznata uzrečica u nasem vatrogastu: NISMO SLOZNI I RAZJEDINJENI SMO!!!!!!!

Naravno da smo neslozni kada imamo u svakoj zupaniji po nekoliko lokalnih serifa koji vode svoju politiku i svoj interes, a ne interes i potrebu VATROGASTVA. Sama činjenica da su sve vatrogasne postrojbe učlanjene u HVZ nista ne znači. To je ionako pod prisilom zakona, a ne zbog osobne volje vatrogasne postrojbe. Mnogi će se naljutiti tu izjavu ali znam zasto je govorim. U kojoj zupaniji ima da predsjednik županijske HVZ uporno pokusava unistiti vatrogasnu postrojbu i to ne samo JVP, nego i DVD. taj čovjek uopće ne surađuje sa posrtojbama. ON ima suradnju s pojedincima koji njega drže na polozaju predsjednika, a onda on njima vraća usluge.
Tko bi itko normalan zabranio da dođu nova vozila iz programa vlade u neku postrojbu. samo je jedna takva zupanija i samo jedan čovjek. Zasto on kao predsjenik ŽHVZ mora imati auto 24 sata na raspolaganju. Zasto da ima dva osobna vozila? nema potrebe osim za egoizmom i željom da on bude glavni i svi novci od vatrogastva idu preko njegovih ruku.
Tko itko normalan brani suradnju JVP i DVD-a??
To nigdje nema osim u jedno slavonskoj županiji.
ovo su samo dijelovi problema koji mi imamo, i koji nam se nameću.

Pohvalno je da bi trebala biti jedna organizacija za vatrogasce ali dok god ima pojedinaca koji žele sebe ispred vatrogasaca nećemo nikad imati slogu i jedinstvo. razdor će biti stalno.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2024.
PRIJAVE

8. KUP "M. Gašparuša - Miće"

2. KUP Ščepanje
DVD ŠČEPANJE


5. KUP DVD Hrebinec
DVD HREBINEC


11. KUP Grada Senja
za podmladak

DVD SENJ


6. KUP Repušnice
za djecu i mladež

DVD REPUŠNICA


REZULTATI

10. Mem."Milan PAŽIĆ"
Fire Combat

SV. Ivan Zelina


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...