Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
4. Kup Rugvica
14. Kup. B Jaruga
6. KUP DVD Ježevo
9. KUP Trebovec
VOZILO TLF 16-1800 B...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
VELIKA GORICA: Kada, i tko može gasiti požare u velikogoričkom kraju???
VELIKA GORICA: Kada, i tko može gasiti požare u velikogoričkom kraju???
Kada i tko može gasiti u velikogoričkom području?


Molimo Vas da na svojoj stranici objavite dva članka iz lokalnih novina s velikogoričkog područja (VG DANAS i REPORTER), kako bi ostatak Hrvatske vidio i prokomentirao problem koji se u VZG Velika Gorica konstantno događa. Na požar može izići i dobro opremljeno DVD, ali samo kad mu to odobri JVP grada Velike Gorice.

U privitku i sami možete pročitati o čemu je riječ. Treba napomenuti da ovo nije izolirani slučaj i da ovakve situacije postaju sve veći problem u našem kraju.

Zanima nas kako u ostatku Hrvatske stvari funkcioniraju. Neka ljudi daju primjere iz svojih zajednica.

Također Vas molimo da ostanemo anonimni, jer se kao i ostala društva (njih 28 u Zajednici) koji šute (a isto misle) ne želimo zamjeriti nikome. Ne bi željeli ni sebi ni drugima naštetiti još više.Novo vatrogasno navalno vozilo DVD-a Buševec svečano je blagoslovljeno u subotu ispred buševskog vatrogasnog doma. Vozilo je dar Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i vatrogasnih zajednica Županije i Grada, a uz Buševec isto je dobio i DVD Lukavec. Vrijednost oba vozila je oko 3,3 milijuna kuna, a namjenjeno je za brze intervencije, gašenje požara šuma, objekata ili pomoći kod automobilskih nesreća, istaknuo je predsjednik DVD-a Buševec, Mario Švehla. Vatrogasci DVD-a Buševec osposobljeni su za veće intervencije, a svakodnevno se radi i na edukaciji članstva, dodaje.

NAJNOVIJI ČLANCI U VELIKOGORIČKIM NOVINAMA
www.vatrogasni-portal.com/121228-reporter.jpgwww.vatrogasni-portal.com/121228-vgdanas.jpg


Reakcija iz Vatrogasne zajednice grada Velika Gorica

Poštovane sestre i braćo vatrogasci


Na zahtjev brojnih velikogoričkih vatrogasaca, koji su zgroženi količinom neistina i proizvoljnih konstrukcija, uključiti ću se u ovu raspravu koju je započeo očito neupućeni i loše instruirani pojedinac, za kojeg ne vjerujem čak da je vatrogasac i koji nema hrabrosti predstaviti se imenom i prezimenom jer naprosto iznosi poluistine ili ne barata suvereno tematikom o kojoj piše. Poručio bih mu jedino Si tacit sapiente ( lat.: Da si šutio ostao bi mudar.).

Ja sam Krešo Hubak, dr.med.dent. spominjani „zubar“, zapovjednik VZG VG. Autor sam dokumenta „ Protokol izlaska na intervencije“, koji je javno objavljen na web stranici www.vzgvg.hr . Isti je dostavljen svim zapovjednicima operativnih postrojbi naše Zajednice na sastanku zapovjednika održanom u Kurilovcu 5.travnja 2012.godine. Protokol je dostavljen i zapovjedniku JVP VG sa zapovijedi da se isti dostavi dispečerima u JVP preko čijeg VOC-a se obavlja uzbunjivanje operativnih postrojbi VZG VG. Vjerujem da je svima logično da postojeći VOC JVP naša Zajednica koristi za uzbunjivanje, jer bi bilo financijski, organizaciono i u bilo kojem drugom pogledu nerentabilno ustrojavati poseban VOC za Zajednicu. Prema tome nema nikakve potrebe u ovu priču, koja se razvila iz sasvim drugih, a ne vatrogasnih motiva, uvlačiti dečke iz javne postrojbe na čelu sa zapovjednikom. Oni svoj posao rade javno, pod punim imenom i prezimenom kao i ja i nemaju taj komoditet skrivanja iza kojekakvih nickova po portalima, jer za svoj posao, za razliku od neodgovornih pojedinaca u ovoj raspravi, i odgovaramo.

No vratimo se mi na meritum rasprave. Naime teza začetnika rasprave je da se u Velikoj Gorici ne dozvoljava izlazak na požar dobrovoljnim vatrogascima. Smatram da je teza postavljena krivo, jer osnovno je pitanje na koji način obaviti intervenciju u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Molim sve sudionike rasprave da se posavjetuju sa bilo kojim pravnikom. Siguran sam da će svi doći na isto i zaključiti da je zapovjednik VZG VG ( a ponavljam za neupućene to nije zapovjednik JVP) u pravu. U Protokolu su implementirane odredbe ZOV-a i Procjene ugroženosti i Plana zaštite od požara Grada Velike Gorice. ZOV jasno definira hijerarhiju zapovjednog lanca u vatrogastvu, pa je valjda jasno da je JVP VG samo jedna od članica VZG VG, koja se btw. sastoji od 28 aktivnih DVD-a i jedne JVP, dakle imamo 29 članica. Prema tome zapovjednik JVP nije ujedno i zapovjednik VZG, pa u ime korektnosti tražim da se za sve dobro i loše u ovoj Zajednici strelice upute na mene, zapovjednika VZG VG, jer svi ostali zapovjednici u našoj Zajednici provode zapovjedi zapovjednika Zajednice. Vatrogasci Velike Gorice nisu krdo stoke koje stihijski izlazi na intervencije, nego hijerarhijski-zapovjedno ustrojena operativna formacija, koja radi i raditi će isključivo po pozitivnim zakonskim propisima i za čije uspjehe i neuspjehe odgovaram isključivo ja Krešo Hubak, dr.med.dent. ili kako vele neki ovdje „zubar“, kao zapovjednik Zajednice.

Prema tome neistinita je tvrdnja da dobrovoljci u Velikoj Gorici ne smiju izlaziti na intervencije, jer im to ne da JVP.

Jedina istina je da operativne postrojbe i profesionalaca i dobrovoljaca VZG VG izlaze na intervencije po zakonima i propisima. Istine radi niti jedan zapovjednik DVD-a nema položen stručni ispit za vođenje intervencije i prema tome, radi zaštite života i zdravlja svih operativaca VZG VG ja kao zapovjednik ne smijem zapovjediti izlazak operativne postrojbe u kojoj nema vatrogasca ovlaštenog za vođenje intervencije, jer bih postupao nezakonito. Mislim da ćete se svi složiti da nema te materijalne vrijednosti za koju vrijedi dovesti u pitanje ljudsko zdravlje ili život. E pa da bi upravo maksimalno sačuvao živote i zdravlje vatrogasaca kojima zapovijedam, operativci VZG VG i dalje će na intervencije izlaziti isključivo po Zakonu! U tome imam potpunu podršku meni podređenih zapovjednika operativnih postrojbi naše Zajednice. Onaj tko ne misli tako, neka pod punim imenom i prezimenom preuzme odgovornost za eventualne posljedice. Za one koji ne poznaju situaciju u Velikoj Gorici podastirem pregled intervencija u 2012. godini gdje se vidi istina, da dobrovoljci izlaze na intervencije. Za one znatiželjnije upućujem poziv da pogledaju našu stranicu www.vzgvg.hr gdje je objavljeno i izvješće zapovjednika Zajednice za 2011. godinu, gdje se također možete uvjeriti kako i koliko dobrovoljci izlaze na intervencije.

Ovdje preuzmite:
GRAFIKA INTERVENCIJA
U VZG VG 2012.


Uz vatrogasni pozdrav!

Zapovjednik VZG VG
Krešo Hubak, dr.med.dent.
- 2478
Acivi na 28.12.2012 19:18:00
Komentari
#31 firebrigade

na 05. Siječanj 2013 11:17
Nažalost, nemoguće je shvatiti srž problemi kad neki ni nakon svih tekstova iz priloga pa i kompletne rasprave ne razumiju što je to županijski zapovjednik a što zapovjednik VZG/VZO/VZP.
@Istina Daj prvo pročitaj o čem se radi, tko du glavni likovi pa onda reci što i kako.........
#32 Halligan

na 05. Siječanj 2013 11:31
Ha,ha !

Primijetio sam da ovdje na portalu svako tjera svoju politiku, a rijetko tko sluša, odnosno čita ono što drugi pišu.

Krajnje je vrijeme da počnemo slušati jedni druge – jer više glava je pametnije od jedne !
#33 mirsad

na 05. Siječanj 2013 15:05
Nažalost i ovaj primjer je pokazatelj koliko nam je razjedinjeno vatrogastvo i nažalost svako vuče na onu stranu kako mu paše bez ikakve odgovornosti i sve će biti ovako a u budućnosti i gore dok se vatrogastvo ne postavi u jedinstveni sustav funkcioniranja ali bojim se da ćemo na taj segment morati još dugo čekati ili će nam netko iz Europe nešto svoje nametnuti i onda će nam oni biti krivi a u biti smo to mi sami jer nismo se postavili vatrogastvo u jedinstveni sustav funkcioniranja
#34 Sigetec

na 08. Siječanj 2013 12:54
Dokle god zapovjednici nemaju ispit, nisu usklađeni sa zakonom i nažalost postoji izgovor za svakojake igre i igrice, Cijena ispita je 665 kn, to je mala cijena za tako veliki preoblem. Pa ako će zapovjednik ići i nekoliko puta, opet će kad tad taj ispit položiti. Krenite na ispite i nedajte da vas imaju u šaci.
#35 kontra

na 08. Siječanj 2013 13:54
Na žalost gos. Hubak, vaša zakonska obveza je da uspostavite vatrogastvo na području kojim zapovjedate tako da se dođe na intervenciju unutar 15 minuta, a ako to nije tako tada ste odgovorni za neorganiziranost vatrogastva na području pod vašom zapovjedi. Stručni ispiti spadaju pod osposobljenost pa i za to ste odgovorni jer vam vatrogasci kojim zapovjedate moraju biti i osposobljeni da ne nastradaju ili ne nanesu štetu nekom drugom i sebi, to je isto tako Vaša obveza, kao i obveza utvrđivanja redosljeda izlaska na intervenciju. Prema navedenom obavili ste samo jedan mali dio od svoje odgovornosti a još Vam preostaje puno rada da bi vatrogastvo bilo sukladno Zakonu i pravilima vatrogasne struke.
#36 panzer

na 08. Siječanj 2013 14:14
Upravo tako @kontra. Najlakše je uzeti list papira i napisati "Protokol izlaska na intervencije" i ja sam svoje obavio. Kad je frajer i tako lijepo tumači zakon (u čemu strogo gledajuči i ne griješi) neka se potrudi i da ti zapovjednici polože stručni ispit. Možda mu to nije u cilju...možda je ovako bolje...onda nebi imao izgovor za ovakav protokol...volio bih i da ovu kontrinu konstataciju prokomentira gosp. Zapovjednik...
#37 wtomek

na 09. Siječanj 2013 07:43
ovo što je gospodin Hubak napisao, sramota da sam sebi pljuje po svojim riječima, drži se slova zakona kao pijan plota, a zašto ne natjera svoje podređene da uopće krenu na ispite
#38 Brq

na 10. Siječanj 2013 13:48
Činjenice:
Sukladno procjeni ugroženosti postoje postrojbe koje mogu samostalno djelovati i ostale postrojbe koje mogu djelovati samo po nalogu zapovjednika zajednice.

Zapovjednik i dozapovjednik središnje postrojbe odnosno postrojbe koja samostalno izlazi mora imati ispi "za voditelja intervencija odnosno za osobu sa posobnim ovlastima"

Ono što ja smatram je da činjenice iznad ne moraju značiti da društvo koje izlazi po nalogu zapovjednika zajednice mora čekati da središnja postrojba ili zapovjednik stignu na teren već može početi samostalno djelovati do dolaska postrojbe ili zapovjednika.

Također uhodano je pravilo da zapovjednici desetina ili smjena, grupa i sl. također po nalogu zapovjednika vode nekim intervencijama a većinom nemaju ispit i tuniša nije po meni sporno.
Vjerujem da je i u JVP VG je ovakva situacija.

U šumi dvoznačnih, nedorečenih i nepostojećih zakona u našem vatrogastvu ova priča iz Velike Gorice je mislim crni primjer gdje se netko sa jedne strane drži samo dijela propisa ko pijan plota a sa druge strane ga je briga za odgovornost prema ugroženim ljudima i materijalnim dobrima i dobrom funkcioniranju vatrogastva na njegovom području.

Ako je već situacija toliko specifična u Gorici da ispit od 600 kn sprečava vatrogasce da sujeluju na intervenciji a bez obzira što ih ima, što su ispitani,, pregledani, i relativno dobro opremljeni svaki zapovjednik koji razmišlja za dobrobit pokrio bi se po ušima, smislio nešto za prijelazno razdoblje i osobno se osigurao da se poteškoće što prije otklone. .

U suprotnom ovakva situacija upućuje na nesposobnost, neumlje ili opasne namjere prema dobrovoljnom vatrogastvu u VG i zrela je za privatnu tužbu vlasnika objekta na kojem je izbio požar.
#39 DVD PREGRADA

na 11. Siječanj 2013 12:39
bok. koliklo sam ja upućen u to sve. ispit za vođenjem vatrogasnom intervencijom mora imati samo zapovjednik i zamjenik zapovjednika vatrogasne zajednice grada i zapovjednik i zamjenik zapovjednika središnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva. jer i sam sam zapovjednik VZG-a i u tom svojstvu imam 4 vatrogasna društva a i ja sam član i zapovjednik središnjeg DVD-a. i od ta 4 društva imamo položen ispit samo ja i moj zamjenik. i to zbog toga jer je to tražio inspektor. i onda sam ga pitao dali moraju ići i ostali zapovjednici on je rekao da mogu ali nisu obavezni. iako nemaju položen ispit idu normalno na intervencije i rade kao i do sad kad nije trebalo tog ispita. a to što zapovjednik piše taj pravilnik to je neki drugi razlog ili čak možda naređenje nekoga iz grada jer je vjerovatno izabran po političkoj vezi a ne po strukovnoj. pozdrav.
#40 kontra

na 11. Siječanj 2013 14:35
DVD Pregrada, niste u pravu zapovjednik središnjeg društva i njegov zamjenik su osobe s posebnim ovlastima i odgovornostima te moraju imat položen stručni ispit. Evo ta dva stavka članka 21. ZOV koja to definiraju:
4) Vatrogasci s posebnim ovlastima i odgovornostima, u smislu ovoga Zakona, su glavni vatrogasni zapovjednik, njegov zamjenik i pomoćnici, zapovjednici intervencijskih vatrogasnih postrojbi i njihovi zamjenici, zapovjednici vatrogasnih zajednica i njihovi zamjenici, zapovjednici javnih vatrogasnih postrojbi i njihovi zamjenici, zapovjednici profesionalnih vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu i njihovi zamjenici, zapovjednici vatrogasne postrojbe središnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva i njihovi zamjenici te zapovjednici koji su aktom o unutarnjem ustroju vatrogasne postrojbe određeni da samostalno vode vatrogasnu intervenciju prilikom koje koriste javne ovlasti utvrđene ovim Zakonom.
13) Osobe iz stavka 4. ovoga članka, pored ispunjenja uvjeta stručne spreme propisane ovim člankom i uvjeta iz stavka 1. podstavka 3. i 4. ovoga članka, moraju imati položen stručni ispit za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima ili ga moraju položiti u roku od jedne godine od imenovanja ili raspoređivanja na te poslove.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
PREPORUKA
PRODAJE SE


V. vozilo STEYR

.....

V. vozilo IVECO
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
2021.
PRIJAVE
REZULTATI

13 KUP DVD-a
DONJE MEKUŠJE

.....
Kupovi 2021.g.
DVD-a RIBNICA

Zadnji komentari:
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 17:42:50
[b]Visokotlačni Modul[/b] za Vatrogasne potrebe Motor Briggs & Stratton 9ks...
Acivi u 17:37:22
Vatrogasna Autocisterna [b]Mercedes Atego 12.17[/b] 2001. Godina Kabina-3 sj...
Acivi u 17:32:22
Vatrogasno navalno vozilo [b]Mercedes Atego 1428F[/b] 2005. Godina Dupla kab...
Acivi u 11:35:44
Dubravko Regović prodaje: [b]TAM 125T10 4x4 cisterna 5000 l vode[/b] vitlo 30...
PGD ZALEC u 08:42:12
PGD Žalec prodaja gasilsko vozilo cisterna TAM 190T15 GVC 24/50. Vozilo je letn...