O P R E M A
AKCIJA
DIŠNI APARAT
ADA-N 300-ČPrijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Ekskluzivno: prvi razgovor s vatrogascem Franom Lučićem,

Okrenuo sam se prema plamenu i doslovno prošao kroz njega. To mi je spasilo život – kaže na početku ekskluzivnog razgovora za “Slobodnu” jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnoga, mladić čije očitovanje o kataklizmi koja je 30. kolovoza ove godine odnijela 12 života i zavila Hrvatsku u crno cijela nacija s nestrpljenjem očekuje. Njegove odgovore zabilježili smo jučer u splitskoj bolnici, u društvu s Franinim liječnikom i spasiteljem dr. Ivanom Utrobičićem. Frane se izvanredno oporavio i unatoč ožiljcima na tijelu i u duši, razložno se i smireno prisjeća najtežeg dana u životu, kada se zajedno sa svojim kolegama ukrcao u helikopter. Pravac- Kornati. Zadatak – ugasiti požar.
Kakvo je raspoloženje bilo u helikopteru kad ste krenuli u akciju na Kornate?
Sasvim dobro, nitko nije slutio što bi nam se moglo dogoditi.. Bio je to požar kao i svaki drugi, kao i mnogi koje smo s uspjehom ugasili. Dapače, do tada smo prošli kroz mnogo veća iskušenja, osobito kad bi gorjela borova šuma. A ovo? Ovo je izgledalo kao rutinska operacija.
Jeste li vidjeli požar iz helikoptera?
Naravno, ono što sam odmah zapazio bila je duljina vatrene linije. I odmah nam je bilo jasno da mi to sami ne možemo ugasiti. Procijenjeno je da moramo angažirati i kanader.
Oporavljeni Frane i njegov liječnik i spasitelj dr. Ivan Utrobičić
Gdje ste izbacili krušku s vodom?
Na vrhu brda.
Zašto pilot nije tamo i vas iskrcao?
Zašto je, naime, kruška spuštena toliko daleko od vatrogasaca?
Uobičajeno je da se kruška spusti tamo gdje se spuštaju i vatrogasci, jer bez vode nema ni gašenja. Međutim, pilot je pokušavao i nas dva, tri puta spustiti na vrh brda, ali naprosto zbog jakog vjetra nije mogao.
Kruži priča u javnosti o tome da je prilikom izbacivanja kruške helikopteru probijena guma na kotaču? Jeste li išta osjetili ili čuli?
Ništa. Ništa se nije čulo.
Je li bilo ikakve sumnje u ispravnost helikoptera?
Nikakve.

Vi ste iskrcani kilometar i pol od kruške?
Da, i odmah smo krenuli prema njoj.
Tko donosi odluku o mjestu iskrcavanja?
Odluke se u načelu donose u dogovoru sa zapovjednicima. I pilot u tome sudjeluje.
Je li bilo ikakvih problema kod slijetanja helikoptera i izlaska iz njega?
Nije bilo nikakvih problema. Iskrcani smo u kotlini, koliko-toliko zaštićenoj od vjetra, i krenuli smo put požara noseći svu opremu. Cilj nam je bio doći do kruške, spojiti pumpe s njom. Svatko je nešto nosio. Netko pumpu, netko rezervoar. Jedan od tih rezervoara bio je pun goriva, ali mislim da je on u katastrofi ostao netaknut. Bio je, naime, dobro zatvoren. Uglavnom, slušali smo zapovjednika Dinu Klarića koji nam je govorio da idemo naprijed. Formirali smo kolonu, netko je išao malo brže, netko sporije. Ja sam bio među zadnjima.

U medijima se nagađalo o tome da je to bio požar niskog raslinja, ne višeg od 20 do 40 centimetara?
Da, trava nam je dopirala do koljena. Međutim, u svemu ključnu je ulogu imao izuzetno jak vjetar, koji je u kanjonu u kojem smo se zatekli naglo promijenio smjer i formirao vatrenu frontu u obliku polumjeseca koja je nadirala prema nama brzinom od šest, sedam metara u sekundi. A trava je bila suha poput baruta...
Frane, sjećate li se što se tada dogodilo?
Vidjeli smo kako nam se plamen i gust dim približavaju velikom brzinom. Ponestajalo nam je zraka. Počeli smo bježati. Odbacivali smo opremu kako bismo mogli lakše i brže trčati. I ja sam odbacio naprtnjaču s hranom za koju sam bio zadužen. Trčao sam kao nikada do tada u životu. Ja i vatra, koja me sustizala... Ona je bila brža.
U tom vas je trenutku plamen zahvatio?
Da, u tom trenutku. Ipak, uspio sam spustiti vizir na kacigi i to mi je sačuvalo lice. Potom su mi i noge zahvaćene. Već opečen, u djeliću sekunde bacio sam se u izgorenu travu koja mi je zbog vrućine deformirala šake. No, to mi je spasilo život. Praktički sam prestao bježati, okrenuo se i ušao u plamen, prošao kroz njega i nakon pet-šest koraka bio sam u već izgorenu području. Izvan pakla. No, moji prijatelji nisu bili te sreće. Tko je bio niži rastom, njega je plamen uhvatio cijeloga, a ja koji sam nešto viši nisam, kao što vidite, cijeli izgorio.
Čega se prvo sjećate nakon kataklizme?
Prijatelja koji zovu u pomoć, njihovih jauka i zapomaganja. Neki su ležali, neki su sjedili, a neki su se uspjeli uspraviti. Uočio sam na zemlji dvije kacige, uspio ih nekako dohvatiti i leći na njih, da ne budem na stijenama. Tako, ležeći na kacigama, okružen unesrećenim prijateljima, dočekao sam pomoć koja je stigla nakon dva, tri sata.
Tko Vam je bio najbliže dok ste čekali pomoć?
Tome Crvelin, Josip Lučić i jedan iz DVD-a Vodice. Koji? Ne znam točno jer mu je lice bilo neprepoznatljivo. Pretpostavljam da je to bio Ante Juričev.
U očekivanju pomoći, jeste li pokušali razgovarati s kolegama?
Uglavnom smo beštimali. Imali smo i nešto vode, pili smo i čekali.
Je li u tom vremenu dok ste čekali pomoć itko došao?
Da, bila su dvojica. Ja ih nisam poznavao, vjerojatno su obilazili požarište i nisu ni znali da će nas tu pronaći. Istražni mi je sudac rekao njihova imena, ali ja ih nisam zapamtio. Uglavnom, bili su to pripadnici vatrogasne postrojbe iz Šibenika.
I onda je stigla pomoć...
Da, prvi je stigao Stipe Božić.
Komu su pripadnici Gorske službe prvo pomogli?
Mislim da sam ja bio treći po redu. Potom su nas ukrcali u helikopter i prebacili na drugo mjesto. Narednih dvadesetak minuta ne pamtim, tek se sjećam kako su nas drugim helikopterom prebacili u Zadar, a potom u Split...
Od tog trenutka cijela je Hrvatska bdjela nas Franinim bolesničkim krevetom čekajući sa strepnjom svako liječničko priopćenje, nadajući se sretnom završetku njegove kalvarije. I evo, dočekali smo taj trenutak. Frane je napustio bolnicu i otišao kući u Tisno. Život se nastavlja. Zahvaljujući liječnicima KBC-a Split i njihovu ravnatelju dr. Dujomiru Marasoviću koji su mjesecima bez i trenutka odmora brinuli o njemu, roditeljima koji su ga bodrili, prijateljima koji su mu slali brzojave pomoći...
A vjernicima u ovom božićnom okružju nitko ne može uskratiti zadovoljstvo da je Franino čelo dodirnuo i prst Božji.

Je li trebalo gasiti

•• U medijima se dosta spekuliralo o tome je li požar na Kornatima trebalo gasiti.


Što Vi mislite?
Ne znam, teško mi je o tome govoriti jer mi nismo znali jesu li i kuće ugrožene. Naprosto s mjesta gdje smo iskrcani nismo mogli vidjeti kuće. Nama je bilo najvažnije ugasiti čelo tog požara, da se on ne širi.

Na brodarici je bilo slično

•• Jeste li ikada u svojoj šestogodišnoj vatrogasnoj karijeri naišli na nešto slično ovakvom kornatskom požaru?
Jesam, kad smo gasili šumu Jelinjak kod Brodarice. I tu smo mi iz DVD-a ‘Tisno’ morali bježati pred stihijom. I jedva smo utekli!

Ključna ‘kruška’

•• Bi li se tragedija dogodila da je kruška s vodom bila blizu vas?
S naprtnjačama koje smo nosili i u kojima je bilo po 25 litara vode, teško da bismo uspjeli ugasiti vatru. No, s punom opremom, mislim da bismo uspjeli.

Marende nije bilo

•• Pojavila se i informacija o tome da ste marendavali kad vas je plamen dohvatio?
Ne, to ne odgovara istini. Ja sam nosio marendu, bilo je tu konzervi i pića. Sve sam to odbacio da bih mogao lakše pobjeći.

Izmislit ću nešto

•• Prvo ću se do kraja izliječit, osposobiti ruke. Netko će mi u početku morati davati jesti. Što kasnije? Ako mi bude dosadno, izmislit ću nešto.
Kada sve prođe, hoćete li biti opet vatrogasac?
Želim najprije završiti fakultet, zaposliti se u struci i vjerojatno u početku neće biti vremena ni za što drugo. Nakon studija želim se zaposliti bilo gdje da ne moram više pitati novce od oca i matere. Kasnije ću tražiti bolji položaj. A mislim se i oženiti, imati djecu.

Čudo u Splitu

•• Dr.Utrobičiću, koliko ste zadovoljni Franinim oporavkom?
Iznimno sam zadovoljan, ovo je rekordno brz oporavak. A najvažnija je bila Franina volja, njegov optimizam. Kad bismo mi padali i gubili nadu, Frane nas je dizao i davao nam snagu svojom voljom i željom za životom. On je sve što mu se dogodilo hrabro prihvatio, suočio se s tim i uspio. Najvažnije, nije bježao od istine.•• Prof. Vedran Radonić, dr. Ivan Utrobičić, dr.sc. Ante Ujević, dr. Miroslav Ercegović, dr. Bojan Štambuk, dr. Suzi Kraljević, viša medicinska sestra Zdenka Kekez i medicinske sestre Ivana Grgić, Renata Kasum i Anđelka Ševo. To je samo dio medicinske ekipe koja je skrbila o Franinu zdravlju. Ostali su bili spriječeni obvezama i nisu bili u mogućnosti doći na slikanje za povijest.

Najveće želje

•• Volio bih se potpuno oporaviti, naviknuti se raditi bez prstiju i nastaviti školovanje.
A treće?
Što bude! Vašim čitateljima želim sretan Božići i Novu godinu.
I da im se ne dogodi ono što se meni dogodilo.

Mislio sam da ćemo svi preživjeti

•• Mislio sam da ćemo svi preživjeti. Ostao sam tu noć u zadarskoj bolnici, kao lakše opečeni, a sutradan su me prebacili u Split. Tijekom liječenja doznao sam što se dogodilo mojim kolegama.
Nije mi bilo lako, nije mi ni danas.
Bili su to moji prijatelji s kojima sam se družio, s kojima sam izlazio.

Premijer i Predsjednik

•• Premijer mi je bio u posjetu dva puta, i u Zadru i u Splitu, zajedno sa svojim suradnicima. Svi su bili u mantilima, s maskama. Međutim, samo sam njega prepoznao. Dakako da me pitao kako se osjećam. A Predsjednika sam prepoznao lakše, kad sam mu vidio obrve...

Prsti su takvi kakvi su. Moji su!

•• Najgori su mi ovi prsti, jer neću moći s rukama kao prije. Ali riješit ćemo i to – kaže Frane koji nije htio skrivati svoje ruke. - Tu su moji doktori, tu je moj dr.Ivan, bez kojih sigurno danas ne bih s vama razgovarao. A ruke će zacijeljeti.

Frane se vratio kući

TISNO. Točno u 19.15 sati, 115 dana i pet sati od kornatske tragedije, Frane Lučić, junak s Kornata, vratio se u rodno Tisno. U kuću svoje bake Marije Frkić i ujaca Zlatka i Martina došao je u pratnji svoje obitelji. Tišnjani su cijeli dan bili u iščekivanju svog junaka. Međutim, poštujući volju njegovih roditelja i privatnost koju su htjeli, osim brojnih novinara pred kućom su se našli samo susjedi.
Tiščanima je dolazak Frane, nakon tragedije u kojoj su izgubili svoje sinove Ivicu, Antu, Marka, Tomislava i Josipa, ipak vratio osmijeh na lica. No, kako kažu, prava fešta će biti kad se Frane vrati potpuno fit.
I na domjenku u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, kojega je organizirala općina Tisno, na vijest koju je saopćio načelnik općine Joso Stegić da se Frane vratio, raspoloženje je poraslo.

B. PAVLOV

Preneseno : Slobodna Dalmacija
iskreni na 24.12.2007 13:39:11
Komentari
#1 Tina

na 24. Prosinac 2007 15:43
Ja mu se divim kak se dobro drzi i koliko je pozitvna osoba... Svaka mu cast! On je definitivno HEROJ!
#2 NICK

na 24. Prosinac 2007 16:45
Ja jednostavno ne vjerujem da je tu izjavu dao frane.
Imam utisak da je to novinarska priča. mada djeluje autentično.
Neznam možda griješim ali nekako mi se čini da je " izmišljena "

LJEČNICI SU PREPORUČILI DA GA SE NE ISPITUJE O TRAGEDIJI A SAD SU KAO DOZVOLILI DA GA U BOLNICI ISPITUJU NOVINARI.
#3 Acivi

na 24. Prosinac 2007 18:35
Što je da je!!! Više nije bitno... Frane! Zdravlje i svu sriču žele ti svi portalovci zajedno,... provedi ove blagdane uz obitelj koja je stobom toliko propatila i koja te toliko vol...i,
a mi, ako budemo ikako mogli, pomoći ćemo!...
Hvala svim likarima ma gdje god bili!!!
#4 PLAMEN

na 24. Prosinac 2007 18:57
Tako je Acivi! Pridružujen se željama za NAŠEG FRANU HEROJA!!!!!!!!!
#5 firefighterica

na 24. Prosinac 2007 19:02
hvala dragom Bogu da je Frane ostao ziv... ali ako ste gledali video clip koji je malo nize stavljen gdje Frane govori za TV onda je lako povezati kockice i sloziti slagalicu da je prakticki nemoguce da je isti covjek te dvije stvari ispricao!

jos jednom - hvala Bogu na njegovom zivotu.. ali - ja sam svoje misljenje rekla!
#6 karla051

na 24. Prosinac 2007 22:00
nick sta uvijek moras sve pokvarit i uvijek napisat da to frane nije rekao ili tako nest... a sta ako bas je...i zasto uvijek imas neki komentar i uvijek nekima sve pokvaris..najprije ljepo napises da ti je drago sto je sve ok proslo i da mu zelis sve najbolje a onda fa to nije on rekao da su to novinari izmislili i neznam sta ne...pusti nas druge da na miru razmisljamo o svemu a ne da ti odmah popljuvas sve i svasta... novinari jesu ''lesinari'' ali opet ne toliki
#7 NICK

na 25. Prosinac 2007 13:07
karla051

draga Karla pokušat ču za razliku od tebe biti umjeren i nesarkastičan kao ti.

Logično da mi je drago da je sa Franom sve ok. da je ozdravija.
Ni u kom slučaju mi nije stalo do toga da po nekome pljujem ili da nekome nešto kvarim. no za razliku od tebe pokušavam ( i mislim da jesam ) biti realan i realno sagledati neke stvari i događaje na ovom portalu.
To što ti imaš neke veče osječaje , od drugih , do Frane to je okej i želim ti svaku sreču, no nemoj nečije komentare gledati kao da su pisani kontra Frane i tebe,,,samo zato jer nisu pisani prema tvom viđenju i osječajima.
Bez obzira na svu tvoju ljubav do Frane, ( vidljivo iz tvojih dosadašnih napisa ) to ti nikako ne daje za pravo da nekoga okrivljuješ da je protiv Frane a najmanje da ga vrijeđaš.
#8 diestl

na 25. Prosinac 2007 18:22
Mislim da ovaj intervju ipak stavlja pricu u drugi kontekst. Odbacuje razne teorije zavjere (helikoptere, bombe i ostale gluposti) koje su se sirile?
#9 ja

na 27. Prosinac 2007 09:00
Frane samo se ti drži i pokaži svima koliko si jak...
Ja se nažalost moran složit sa Nickom i reći da se i meni čini da to nisu Franine riči jer je i tu dosta nelogičnosti...

Ali nema veze glavno da je on živ i neka tako ostane još dugo dugo dugo...

Istina će izaći, kad tad...
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2023.
PRIJAVE

19. Memorijal
"Josipa bana Jelačića"
VZ GRADA ZAPREŠIĆAREZULTATI


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 05:58:48
[size=20][b]Dubr-
avko Regovic[/b] prodaje: Vozilo za gašenje šumskih požara. Z...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...