Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
2. Zag. utrka vatrog...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
RIJEKA: Otvorena Vatrogasna škola HVZ-ea
ZAJEDNICE
Otvorena Vatrogasna škola HVZ-e u Rijeci


RIJEKA - ŠAPJANE – Svečano je bilo danas u Šapjanama (Primorsko-goranska županija) gdje je obilježen početak rada vatrogasne škole Hrvatske vatrogasne zajednice. Na prigodnoj svečanosti okupio se velik broj vatrogasnih dužnosnika iz cijele Hrvatske na čelu s predsjednikom i načelnikom HVZ-a - Antom Sanaderom i Željkom Popovićem.

Nakon što je u ime domaćina – VZPGŽ-a dobrodošlicu okupljenima izrazio županijski vatrogasni zapovjednik Slavko Gauš, predsjednik Sanader u svom je obraćanju napomenuo kako je ideja vodilja HVZ-a bila osnovati školu koja će biti dostupna svim zainteresiranima, bez obzira u kojem dijelu Hrvatske žive pa je, na tragu te ideje, plan bio pokrenuti vatrogasno obrazovanje u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu. – Taj smo projekt htjeli ostvariti u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, ali nismo uspjeli pa smo krenuli sami. Smatrali smo da sa svojih 150 tisuća članova i 150-godišnjom tradicijom, naša organizacija zaslužuje svoju školu. Čestitam Rijeci koja je prva uspjela osigurati sve preduvjete za ovu školu, a zahvaljujem i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa na svesrdnoj potpori koju nam je pružilo, rekao je Sanader. Govoreći o nastavnom programu, Sanader je rekao da je vrlo stručan i sveobuhvatan te da je u kvalitativnom rangu s programima koje imaju najbolje vatrogasne škole u svijetu.

Predsjednik Sanader na kraju je svim polaznicima vatrogasne škole poželio puno uspjeha u svladavanju gradiva te im čestitao na činjenici da će zauvijek ostati zapamćeni kao prvi naraštaj vatrogasne škole HVZ-a.

U ime ministra Željka Jovanovića, polaznike je pozdravila i Marina Crnčić Sokol,, voditeljica Odsjeka za obrazovanje odraslih u Upravi za srednje obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a radost zbog pokretanja vatrogasne škole upravo u Primorsko-goranskoj županiji izrazili su i Branko Škrobonja, predstojnik Ureda župana PGŽ-a te Alen Ružić, donačelnik Općine Matulji na čijem se području nalazi obučno-vježbališni centar Šapjane. Obojica su istaknula zadovoljstvo činjenicom da je Rijeka postala regionalni centar za obuku vatrogasaca te istaknuli da će njihove regionalne/lokalne zajednice i dalje svesrdno podupirati njegov daljnji razvoj.

Inače, prvi naraštaj polaznika vatrogasne škole HVZ-a u Šapjanama čini pedesetak polaznika, uglavnom iz PGŽ-a, ali i drugih dijelova Hrvatske. Kako je planirano, njihova obuka za stjecanje zvanja vatrogasac i vatrogasni tehničar trajat će 819 školskih sati, obuhvaća 13 predmeta, a trebala bi biti gotova do kraja srpnja ove godine kada svi polaznici polažu završni ispit. Pored Šapjana, nastava će se održavati i u JVP-u Rijeka (Rijeka i Vežica), a održavat će je desetak predavača iz redova Vatrogasne zajednice PGŽ-a, inače istaknutih vatrogasnih stručnjaka koji su svoja znanja i vještine stjecali na mnogim međunarodnim usavršavanjima, seminarima i simpozijima. Stručnost predavača kao posebni adut vatrogasne škole HVZ-a izdvojio je i privremeni ravnatelj Škole Damir Knežević te je i on, uoči sutrašnjega, prvoga školskoga dana, polaznicima poželio puno uspjeha.

Na kraju podsjetimo da je vatrogasna struka još 1960. godine inicirala osnivanje vatrogasne škole koja je, u vrlo kratkom roku, postala među najboljima u Europi. Kao što je poznato, 90-ih je godina ingerenciju nad tom školom preuzeo MUP, a potom Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kada je ta škola postala Učilište vatrogastva i civilne zaštite pod čijim su se okriljem obrazovali i nevatrogasni kadrovi. HVZ je procijenio da takva koncepcija ne zadovoljava potrebe hrvatskoga vatrogastva, a osobito je inzistirao na decentralizaciji školstva, tj. osnivanju područnih vatrogasnih škola u većim hrvatskim gradovima, kako bi vatrogasno školovanje polaznicima postalo teritorijalno dostupnije i financijski prihvatljivije. Kako Državna uprava nije pokazala interes za takav koncept, HVZ je osnovao svoju školu.

Nakon područne škole u Rijeci, već u veljači očekuje se početak rada područne škole u Splitu, a najkasnije do kraja godine, nakon dobivanja suglasnosti resornoga ministarstva, svoja bi vrata trebala otvoriti i centralna škola u Zagrebu te područna u Osijek
velo na 18.01.2012 22:09:16
Komentari
#11 zombi

na 20. Siječanj 2012 10:01
želio bih prokomentirat kritike prema gos. Kneževiću koji je meni predavao akcidente u vatrogasnoj školi u Zagrebu. Osobno sam bio zadovoljan njegovim predavanjima i načinom prezentiranja pojedinih tema, malo je profesora u toj školi tako kvalitetno predavalo kao on. Ne želim s tim umanjiti kvalitetu ostalih profesora jer su svi bili odlični. Vjerujem da će škola u Rijeci bit u najmanju ruku iste kvalitete naobrazbe kao ona u Zagrebu, ne vidim razlog da ne bude.
Jedino što zamjeram školi u zagrebu i onima koji su to već odavno trebali realizirat a to je viša i visoka vatrogasna škola za naobrazbu našeg zapovjednog kadra. Osobno smatram da viša škola zaštite na radu nemože obučit i unaprijedit zapovjedni kadar u sposobnije rukovodioce na terenu jer oni tamo nemaju vatrogasnu taktiku i predmete gdje bi naučili kako voditi složenije intervencije.
Ovo je samo moje skromno mišljenje s kojim se nitko ne mora složit.
#12 kontra

na 20. Siječanj 2012 10:29
"dnomorala" odnosno Magdiću, ti si sebi uzeo za pravo da spominješ osobe kojima po znanju nisi ni do koljena sa svojom školom koju si ti završio a i sa svojim znanjem. Kao prvo "drug Šimara" tebi ne može biti drug ni po kojoj osnovi jer se on ne bavi politikom i politikanstvom, kao drugo taj druk ima status višeg predavača na Sveučilištu u Zagrebu koji ti nečeš dostiči u svom životu. Da bi bio viši predavač na bilo kojoj visokoj školi ili fakultetu moraš proči na Sveučilištu odnosno na svom matičnom fakultetu gdje si završio studij, izbor u zvanje predavača ili višeg predavača. Pa tako taj drug je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva prošao prvo izbor u zvanje predavača, nakon pet godina ponovo reizbor, nakon slijedećih pet godina ponovo izbor u zvanje viši predavač, i o tome dobio uvjerenje Sveučilišta. Moraš znati da se na fakultetima i višim školama ne može predavati a da nisi prošao izbor i dokazao da se baviš znanošću s znanstvenim radovima koji su javno objavljeni, jer to provjerava tročlana komisija u kojoj su redovni sveučilišni profesori dr. tehničkih nauka i niti jedan zbog svog znanstvenog satusa neć potpisati imenovanje u pojedino znanstveno zvanje a da ga kanditat za to zvanje zaslužuje.
Drug Šimara nema namjeru predavati na toj školi o kojoj je rijeć i molim te skini se tom drugu s one stvari jer nisi dostojan s njim ni kavu popiti, a kamoli da komentiraš bilo što o njemu s tvojim kvalifikacijama i pedigreom.
#13 magdic

na 20. Siječanj 2012 12:04
g.kontra
Molit ču te lijepo da se ostaviš prepucavanja preko mojeg prezimena,što se tiče novosnovane Vatrogasne škole moj stav je jasan HVZ-u i ostalima u vatrogastvu i iza tog stava stojim, predsjednik HVZ-a jako dobro zna da sam i ja prigovarao MUP-u jer DUZS nije htio potpisati suglasnost za vatrogasnu školu.
Ubuduče kad napadaš napadaj sa argumentima a ne sa rekla kazala!
Unaprijed zahvaljujem,
Mladen Magdić
#14 Luka_vz

na 20. Siječanj 2012 13:03
nemas siguran posao posle toga,makar i zavrsis vise stvari od same skole,(osobno znam iz vlastitog iskustva),ali i iskustva nekih svojih kolega koji imaju malo vise od vatrogasnog tehnicara pa nisu dovoljni za sluzbu...zalosno
#15 Luka_vz

na 20. Siječanj 2012 13:14
a i osobno mislim da bi bilo glupo ocekivati siguran posao nakon vat.skole,treba vise stvari od same skole rad u dvd-u i osobna specijalizacija na nekom od podrucja koje nam se nude...npr dubine i visine,flashover,aparati i ostatak stvari da ne nabrajam,ali isto takvog vatrogasaca koji se dodatnoi zalaze treba staviti da bude prvi na listi za JVP,a ne da se uzimaju ljudi koji gledaju vatrogastvo(dobra placa,drzavna sluzba imam ja prijatelje mogel bi ja biti vatrogasac,a prije toga nije cijev drzao)
#16 panzer

na 20. Siječanj 2012 13:22
@Luka_vz slažem se....treba prednost dati dečkima koji su završili školu, specijalizacije itd, ali zakon je napravljen tako da se može zaposliti netko tko nikad nije imao mlaznicu u rukama....žalosno...i nevjerovatno koliko se ti što odlučuju drže zakona kad je tako nešto u pitanju....
#17 mirsad

na 20. Siječanj 2012 15:02
Svakako treba pozdraviti ovaj potez sa novo otvorenom vatrogasnom školom u Rijeci i treba naglasiti u čemu god imate konkurenciju tu mora doći do izražaja i kvaliteta.Neki spominju kvalitetu školovanja u Rijeci s ponosom mogu reći da sam upravo u Rijeci učio vatrogastvo i siguran sam da imaju dosta stručnog kadra za obavljanje teorijske i praktične nastave za kvalificiranog vatrogastva.Neko je od komentatora spomenuo i obuku zapovjednog kadra s kojim se u potpunosti slažem i na to radno mjesto pored radnog iskustva bi svakako trebala biti viša vatrogasna jer ne podcjenjujem zapovjednike ali s obzirom da su na složenim poslivima i zadaćama sigurno bi morali imati praktičnu i teorijsku provjeru znanja.
#18 jug93

na 20. Siječanj 2012 17:45
Kvaliteta školovanja vatrogasaca već je odavno upitna,došli smo do razine kada će i lokalne auto škole(ako to već nisu) početi školovati vatrogasce.
Vatrogasna škola Zagreb malo pomalo izgubila je kredibilitet i onu kvalitetu koju je godinama imala, tako da je i logično da se pojavljuje ovakva jedna škola koja je u svakom slučaju bolja i kvalitetnija nego razna pučka učilišta koja onako usput školuju i vatrogasce. Ako se kvalitetni vatrogasni kadar već ne može dobiti iz vatrogasne škole (t.j. t.zv. učilišta) onda je ideja da se vatrogasna znanja stječu pod palicom iskusnih vatrogasaca iz Javnih postrojbi ( u ovom slučaju Rijeka) sasvim razumljiva i jedino razumno rješenje, te podržavam ovaj način, jer će polaznici zasigurno dobiti znanja iz vatrogasnih predmeta uz mnoge primjere iz prakse od prekaljenih vatrogasaca što nije za zanemariti. Da li svatko od predavača ima zvanje profesora ili nema po meni je manje bitno,jer se ovdje radi o prekvalifikaciji,a ne redovnim đacima, i gdje nema posebne potrebe po meni raditi posebno na odgoju polaznika već samo na prijenosu znanja iz vatrogasne struke.
Da zaključim,,mislim da je ovo dobro,no treba raditi na tome da se prekine sa praksom dobivanja vatrogasne diplome na svakoj ćoši, već struku treba uključiti maksimalno što mi se čini da je ovdje slučaj...
#19 Rescue3

na 20. Siječanj 2012 21:21
Završio sam vatrogasnu školu ali volio bi da mogu i ovu završit iako već radim u JVP... Sigurno bi naučio Više nego što sam u Zg-u naučio. Znam instruktore iz Rijeke i volio bi da takve ljude imam kao šefove... Sigurno je bolje za nadolazeče generacije vatrogasaca da im iskusni profesori predaju...
A gdje će se zaposlit, to je druga priča... Pozdrav Riječkoj vatri iz Slavonije... Wink
#20 prvinavalni

na 20. Siječanj 2012 21:46
HVZ predložila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vatrogastvu, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 18. lipnja 2010. godine.
Članak 1. »Osoba koja se prima na radno mjesto profesionalnog vatrogasca mora, pored općih uvjeta za zasnivanje radnog odnosa, ispunjavati i sljedeće uvjete: – da nije starija od 30 godina (kod prvog zaposlenja)

2011. HVZ osnovao vatrogasnu školu koja će djelovati u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku, dakle barem četiri razreda po 30 polaznika = 120 novih vatrogasaca svake godine koji se moraju zaposliti do tridesete godine života! Nebi htio komentirati, komentare prepuštam drugim sudionicima foruma.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...
sp_ig_dvd u 06:45:09
Mlaznica za srednje tešku pjenu MG Rijeka, nekorištena, nazivni protok 400l. In...
Acivi u 17:42:35
MV VOZILA d.o.o., Donje Psarjevo 8, 10380 Sveti Ivan Zelina [size=-
16][b]Vatro...