Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
NECENZURIRANO: PONAVLJAMO NEKAD OBJAVLJENO!!!
DUZSMjesec dana kornatske tragedije hrvatskih vatrogasaca
MAFIJA U SPREZI S POLITIČARIMA SRUŠILA SUSTAV OBRANE, ZAŠTITE I SPAŠAVANJA JOŠ U DOMOVINSKOM RATU

Oct 01, 2007 at 01:41 PM
Razgovor sa dr. Branimirom Molakom, posljednjim ratnim zapovjednikom sustava obrane, zaštite i spašavanja civilnog stanovništva RH (Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske) povodom tragedije na Kornatima

Od početka agresije na Hrvatsku 1991. Dr. Branimir Molak se angažirao u obrani Hrvatske.
Krajem 1991. boravio je u Washingtonu, gdje je u Federal Emergency Management Agency (američko ministarstvo za izvanredna stanja) održao predavanje o ratu u Hrvatskoj i prikupio brojne informacije za uspostavu što djelotvornijeg sustava obrane, zaštite i spašavanja u Hrvatskoj, koji je bio uspostavljen za rata u Hrvatskoj. Bio je posljednji ratni zapovjednik sustava obrane, zaštite i spašavanja civilnog stanovništva RH (pri MORH-u) sve dok sustav nisu razorili usred Domovinskog rata. Osnivač je Hrvatskog društva za prosudbu rizika i bio je njegov predsjednik. U godinama 1991., 1992., 1994. 1995. i 2001. sudjelovao je (na poziv i trošak organizatora ili inozemnih znanstvenih ustanova) referatima na konferencijama Society for Risk Analysis (najznačajnija svjetska organizacija za pitanja rizika) u SAD i Njemačkoj. Prilikom triju boravaka u Americi za vrijeme Domovinskog rata (1991., 1992., 1994.) zauzimao se za širenje istine o agresiji na Hrvatsku (izlaganja: u UN (New York), agenciji za zaštitu okoliša EPA (Cincinnati), Baltimoreu, San Diegu, novinski članci u SAD....). Autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova iz područja: energetike, istraživanja i proizvodnje nafte i plina, nuklearne energetike, zaštite okoliša, analize rizika, upravljanja u krizama, nuklearne fizike, organizacije i primjene znanosti i rezultata istraživanja, te nekoliko knjiga. Nije član niti jedne političke stranke. Više o našem sugovorniku može se naći u Tko je dr. Branimir Molak .

Gospodine Molak, posljednjih godina ste argumentima struke upozoravali na katastrofalno stanje hrvatskog sustava zaštite i spašavanja od katastrofalnih stanja. Upozoravali ste da, praktički, u Hrvatskoj nema sustava. Danas, nakon najveće tragedije hrvatskog vatrogastva na Kornatima, vidljivo je da ste u svojim brojnim analizama bili u pravu. Gdje su „crne rupe“ hrvatskog sustava zaštite i spašavanja?

Godinama od rušenja sustava 1994. usred Domovinskog rata, kao posljednji ratni zapovjednik sustava obrane, zaštite i spašavanja civilnog stanovništva RH, imenovan od Vlade RH i uz suglasnost predsjednika Republike Hrvatske, upozoravao sam odgovorne, prvo na to da zaustave razaranje sustava, a potom na nužnost da sustav ponovno izgrade. Grupa neodgovornih pojedinaca usred rata je srušila sustav. Upozorio sam na ono što se zbiva tadašnjeg Ministra unutarnjih poslova, predsjednika Vlade i predsjednika Sabora Razaranje sustava 1994 . Samo jedan od spomenute trojice odazvao se mom apelu da zaustavi taj krajnje besmislen čin, no ubrzo zatim i on je uklonjen s pozicije, a druga dvojica nisu bila toliko pristojni niti da odgovore na upozorenje. Ministri i Vlade su se vremenom mijenjale no nisu pokazivali zanimanje za uspostavu odgovarajuće organizacije. Ovo što danas postoji tzv. Državna uprava za zaštitu i spašavanje i niz organizacija kojima bi ona trebala upravljati – koordinirati njihov rad, je samo po sebi «crna rupa» za gutanje novca poreznih obveznika i ničemu ne služi osim zloporabama Heroji i fantomi .

Tko je, kako i na koji način srušio sustav zaštite i spašavanja još sredinom 1990. –ih godina?

Obrana zemlje u 1991. i 1992. bila je spontana i najvećim dijelom zasnovana na improvizacijama i snalaženju istinskih branitelja kojima je bilo stalo do očuvanja i obrane osamostaljene novonastale države Hrvatske od daleko nadmoćnijeg agresora, a manjim dijelom je bila rezultat organizirane obrane s jasno podijeljenim obvezama i zadacima. Europska unija je tada nametnula embargo na uvoz oružja u države bivše Jugoslavije i stanovnici napadnutih novih država nisu se imali čime braniti. U nabavi oružja angažirano je tada i kriminalno podzemlje koje se poslije uklopilo u hijerarhiju moći, a istinski branitelji su stradavali na bojišnicama često nikako ili nedovoljno naoružani. Pravo je čudo da je obrana Vukovara simbola hrvatske obrane u takvim uvjetima protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja tako dugo odolijevala. Tada, dok su branitelji bili angažirani na obrani zemlje, počela je i kriminalna podjela imovine procesom tzv. pretvorbe i privatizacije, koja traje i danas. Dakako, bilo je i mnogo onih – umreženih u grupe gdje su donašane odluke - koji su bili protiv samostalne Hrvatske. Takvi su proveli čistku najkvalitetnijeg, najobrazovanijeg i najiskusnijeg kadra u MORH-u 1992. (više od 50 ljudi istjerano je s posla i zadataka obrane ili umirovljeno) Političari nemaju planova... .

Oni i danas, obogativši se, zauzimaju važne položaje u hijerarhiji vlasti i odlučivanja u Hrvatskoj. Metodologiju za uspostavu sustava (SAD - NATO) donio sam još 1991. iz Washingtona i sustav smo izgradili do kraja 1993. pri MORH-u. Vrijedi spomenuti da je čak i UNPROFOR, imajući vrlo visoko mišljenje o našim mogućnostima, u jesen 1993. tražio zaštitu našeg sustava za svoje snage (600-700 osoba) središnjeg ureda u Zagrebu (Ilica) od potencijalnog napada velikosrpskog agresora. Politika umjesto da iskoristi tu činjenicu za objašnjenje Svijetu onoga što se događa u Hrvatskoj, umjesto toga je zajedno s mafijom 1994. sustav srušila i pokazala totalnu nebrigu za stanovništvo. U svibnju 1995. raketiran je Zagreb. Mafija je u sprezi s političarima sustav srušila u vrijeme kada je još gotovo trećina Hrvatske bila okupirana i to u najkritičnijim područjima za obranu: u Osječko baranjskoj županiji (1.2.1994.), Vukovarsko-srijemskoj (Vinkovci) (4.2.1994.), Sisačko-moslavačkoj (Novska) (11.2.1994.), Dubrovačko-neretvanskoj (28.2.1994.). Razorena je središnja organizacija SCZRH i rastjeran najkvalificiraniji kadar, a one koje nisu otjerali rasporedili su (po «metodologiji» Crvenih Kmera) u MUP-u na posve neprimjerena mjesta s obzirom na struku, kvalifikaciju, iskustvo i znanje. Rastjerali su i oko 200 pirotehničara osposobljenih tijekom uspostavljanja sustava. Dakako da je i sva oprema nestala. Za spomenuta događanja nitko do danas nije odgovarao, kao niti za sličan zločinački pothvat – opskrbu agresora naftom i derivatima Projekt razaranja energetike (poglavlje naftovod u ratu).

U neredu se bolje pune džepovi nepoštenih

Mislite li da je nepostojanje kvalitetnog sustava zaštite i spašavanja danas u Hrvatskoj, posljedica sustavnog nereda u državi?

Najvjerojatnije se o tome radi. U neredu se bolje pune džepovi nepoštenih. Pogledajte kakvo je stanje npr. u energetici. Energetika Hrvatske je također razorena, a posljedica su prekomjerne cijene energenata u odnosu na kupovnu moć stanovnika Projekt razaranja energetike . Političari ove godine «bruse koplja» za ono što nazivaju izborima. No kakvi su to izbori u kojima se ne zna niti biračko tijelo. U Hrvatskoj je na prošlim izborima bilo 555 tisuća birača više nego je osoba s pravom glasa Kakvu Hrvatsku želimo dodatak a, a takvi su izgledi – nesređene izborne liste s prekobrojnima – i za ove tzv. izbore. S takvim «viškom» može se ostvariti svaki po volji «izborni» rezultat. Zacijelo su takvi «izbori» namijenjeni ovcama, a ne ljudima. Nema niti političke volje za promjenu stanja.

Političari ne razumiju što je to upravljanje krizama Zašto mislite da ne postoji politička volja, a niti razumijevanje (ili barem nije do sada postojala) za izgradnju i uspostavu kvalitetnog i modernog sustava obrane, zaštite i spašavanja?

Političari ne razumiju što je to sustav za upravljanje u krizama Što je upravljanje u krizama tj. sustav za obranu, zaštitu i spašavanje stanovnika u izvanrednim situacijama. Vjerojatno ih ne zanimaju niti štete oko 1,5 milijarde kuna/god od takvih ugrožavanja (u miru su daleko najveće one koje izaziva priroda), jer su štete od elementarnih nepogoda gotovo upola manje nego što će biti troškovi (oko 2,64 milijarde kuna/god) članstva Hrvatske u EU, koje im je jedino u mislima. O stanovništvu ih nije briga, bez obzira da li se radi o tzv. lijevima ili desnima. Razlika je među njima valjda samo u tome kojom rukom spremaju oteto.

Posljednjih ste godina u svojim nastupima i stručnim analizama, argumentima struke ukazivali da se može dogoditi tragedija poput nedavne na Kornatima. Zašto su sva Vaša upozorenja i stručni prijedlozi naišli na šutnju administracije i odgovornih?

To trebate pitati njih. Pitajte ih sve redom počevši od odgovornosti koje su im određene Ustavom pa na niže.

Na sjednici Vijeća nacionalne sigurnosti, kako smo čuli, državni vrh, MUP, Policija, Državno odvjetništvo, pokušavaju prebaciti odgovornost za kornatsku tragediju na dvojicu vatrogasaca – profesionalaca: Dinu Klarića i Dražena Slavicu. Kako vi komentirate to izbjegavanje stvarne odgovornosti?

A na koga će drugog? Uvijek su «sitne ribe» krive. Neka visi Pedro. Ono što su mediji prenijeli o izvješću o događaju na Kornatu podnesenom VONS-u ne ulijeva povjerenje javnosti u objektivnost autora izvješća i želju za utvrđivanjem istine, a prije nalikuje nekom amaterskom tekstu iz područja znanstvene fantastike. Slične je razine kao i odluka o gašenju požara na pustopoljini bez vode. Kako kažu da se dogodio eruptivni požar, možda su na Kornatima našli naftu ili plin koji su eruptirali, ako ćemo se šaliti, da nadoknade ono što su u tijeku rata izvezli agresoru i suludo poklonili strancima? Projekt razaranja energetike .

Kakva je erupcija mogla nastati gorenjem suhe rijetke trave u kamenjaru? Kažu da je tragediju izazvao «splet nesretnih okolnosti», a zašto onda kazneno progone i to one najniže pozicionirane u lancu zapovijedanja i optužuju umrlu osobu, što je krajnje neprimjereno? Nitko ne govori o mnogo težem «spletu nesretnih okolnosti» (usred rata) onom iz 1994., kada su razorili sustav i do danas ga nisu ponovno uspostavili. Zašto to što se dogodilo 1994. i poslije, nikoga ne zanima i nitko ne pokreće istragu o tome? Za navodne posljedice u Kninu i okolici poslije oslobađanja, koje su mogle proizaći isključivo zbog nepostojanja sustava obrane, zaštite i spašavanja civilnog stanovništva danas optužuju Gotovinu (koji nije bio odgovoran za civilni sektor – uspostavu lokalne vlasti nakon oslobađanja) Političari nemaju planova... , a ne one koji su srušili sustav itd. itd.

Grabež i nenamjensko trošenje onemogućili stvaranje sustava

Tko je, po Vašem stručnom mišljenju, odgovoran za kornatsku tragediju?

Osnovni uzrok tragedije na Kornatu je nepostojanje sustava, a njega nema jer je u pitanju golem novac i njegovo nenamjensko trošenje (grabež), kako onda kada su srušili sustav, a tako i sada. Poljski i šumski požari u Hrvatskoj izazivaju tek oko 7.3% ukupnih šteta od izvanrednih stanja koje u Hrvatskoj u prosijeku (20 godišnja statistika) iznose oko 1.5 milijardi kuna/god. Nedavno je u medijima rečeno da se godišnje (ove godine) na aktivnosti obuzdavanja požara potroši oko 500 milijuna kuna. To je osjetno više (pet puta) nego je prosječan iznos šteta od požara 109,5 (7.3% x 1.5 milijardi) milijuna kuna/god., a o ulaganjima u zaustavljanje drugih izvanrednih stanja (prirodna, pa i neka potencijalna tehnološka) koja izazivaju mnogo veće štete nego požari, kod nas uopće nema niti spomena. Besmislena je izjava vatrogasnih čelnika da treba gasiti svaki požar koji se pojavi, pogotovo one u kamenim bespućima. Stoga nije čudo da su troškovi gašenja nekoliko puta veći nego su štete od požara. Tko je u svijetu osim «sustava» u Hrvatskoj tako bogat? Kažu da afrički nosorozi gase svaku vatru koja se pojavi.

U nedavnoj (prije tragedije na Kornatu) emisiji HTV-a o vatrogastvu vidjelo se da, osim onog dobrog (zalaganje pojedinaca), ima još mnogo više lošeg, a to je prije svega loša, bolje reći nikakva, organiziranost. I sam segment vatrogastva, koji je samo dio sustava upravljanja u krizama Što je upravljanje u krizama, raspršen je na tri dijela bez jasne hijerarhije rukovođenja i financiranja. Organiziranost za većinu drugih izvanrednih stanja još je gore. Unatoč formalnog postojanja tzv. Državne uprave za zaštitu i spašavanje, nema nikakve organiziranosti za slučaj izvanrednih stanja. Ta uprava nema spoznaje (a naročito oni koji njome rukovode) što bi uopće trebala raditi nego se «kolju oko podijele kolača» Heroji i fantomi .

Apsurdno je da su činjenice o onome što se dogodilo skrivene od javnosti. Neobično je da će prema izjavama «stručnjaka» (a među njima su i oni koji su rušili sustav 1994.) komisije MUP-a (nije jasno zašto ju je MUP formirao, a ne Vlada ili predsjednik države, jer su u «igri» na Kornatima bila i druga ministarstva, a napose MORH?) trebati nekoliko mjeseci da «istraže» što se dogodilo – istinu (?). Valjda čekaju da prođu «izbori». Te činjenice su npr.: Da li je helikopter bio neispravan ili oštećen prilikom spuštanja spremnika s vodom i zašto je skriven od javnosti? Koliko benzina su vatrogasci nosili u spremnicima? (sada najednom prema izvješću, benzin koji su nosili nije bitan, nego je bitna «erupcija» rijetke i niske trave); Na kojoj udaljenosti (i nadmorskoj visini) od mora su stradali? Zašto su tamo ostavljeni bez vode, a sa spremnikom benzina? Koliko daleko je bio najbliži izvor vode? Kakvu su opremu, uključujući zaštitnu, nosili? Nema informacija što je činila tzv. državna uprava (napose njen dio tzv. broj telefona 112 koji je potrošio gomilu novca i s kojim se u toj tzv. upravi hvale) da zaštiti i spasi one koji su gasili. Kako bi spašavali stanovništvo, kada nisu u stanju spašavati niti one koji spašavaju - tj. vatrogasce? Tko sve u Hrvatskoj raspolaže helikopterima, osposobljenim ljudima i opremom za takve aktivnosti i računa li se s njima? Postoji li ikakav plan za spašavanje spasilaca (vatrogasaca) i kako je on funkcionirao kada je bilo toliko nastradalih? Prema onome što se moglo vidjeti na TV, u medijima i iz nekih drugih izvora, može se zaključiti slijedeće: Vatrogasci su iskrcani na brdo na Kornatu bez kapi vode za gašenje (imali su samo nekoliko boca s vodom za piće). – Zašto?

Vatrogasci su nosili spremnik sa benzinom (navodno 17 l) i crpku za vodu (vodom iz mora) kojom bi gasili požar – zašto kad je more bilo vrlo udaljeno? Helikopter je vatrogasce sa skromnom opremom iskrcao na brdu na udaljenosti oko 2 km od mora, a spremnik s vodom («krušku») za punjenje malih prskalica kojima su bili opremljeni, na drugom brdu oko 1 km udaljenom od njih. – Zašto?. Kruška je bila prilikom spuštanja oštećena i sva voda iz nje je istekla (vidjelo se i u TV izvješćima da je kruška prazna). To i izjave preživjelog vatrogasca upućuju na činjenicu da je helikopter prilikom slijetanja - uzlijetanja bio oštećen (ili neispravan) i iz njega je vrlo vjerojatno u letu na neki način istjecao kerozin. Kako su vatrogasci žurili kroz udolinu s jednog brda na drugo (do «kruške» s vodom), najvjerojatnije je da su na tom putu bili poprskani kerozinom ili njegovim parama (što možda nisu niti osjetili) kada je helikopter koji je iskrcao «krušku» letio iznad njih i udaljio se. Kada je vatrena fronta (suhe trave) ubrzo nakon toga dosegla mjesto gdje su se nalazili vatrogasci došlo je do zapaljenja ili eksplozije kerozina i zapaljenja spremnika benzina koji su nosili Nekontrolirano oslobađanje... . I nije im više bilo spasa. Teške opekline na pojedinim dijelovima tijela (najjače oštećen gornji dio tijela i dišni organi, kako su me informirali) na unesrećenima pokazuju da se radi o teškim opeklinama izazvanim gorenjem opasne tvari: kerozina-benzina, a nikako malih količina suhe trave (visine do gležanja) čiji je sadržaj toplinske energije bio zanemariv u odnosu na onu izazvanu oslobađanjem opasne tvari.

Predsjednik Republike s pravom je izjavio da nitko u lancu zapovijedanja neće biti pošteđen. I ne bi trebao. No, zanimljiv je taj lanac. Najniži je županijski vatrogasni zapovjednik – koji je proglašen krivcem. Iznad njega je glavni republički zapovjednik (koji je nedavno izjavio da naredbe prima isključivo od ministra MUP-a), a njemu pak rukovodilac tzv. Državne uprave za zaštitu i spašavanje (skladištar JNA koji nema pojma o sustavu i koji je uz suradnike - ima još vrlo «zanimljivih» likova u toj tzv. upravi - postavio organizaciju koja im osigurava privilegije i ničemu ne služi, a bavi se onim opisanim u Heroji i fantomi . Taj bi pak trebao odgovarati Vladi (DUSZ je samostalna organizacija Vlade), no kako će odgovarati kad ne zna što treba raditi? Navodno u zakonu o DUZS piše da tu upravu kontrolira MUP, tj. pomoćnik ministra MUP-a. Zanimljivo bi bilo istražiti kakav je lanac zapovijedanja u MORH-u, jer je, po svemu sudeći, njegovo učešće bilo presudno u tragediji. Glavni zapovjednik u Hrvatskoj vojsci je neuki i nesposobni fiskulturnik za judo (i «zaslužni» general - glavosijek u čistki najkvalificiranijeg kadra u MORH-u 1992.god Političari nemaju planova... ), te stoga zacijelo ne može biti odgovoran za ono što se u tom sektoru događa, pogotovo u sektoru zrakoplovstva. Ako je kao takav dobar ministru obrane, onda je to ministrov problem. Izgleda da je stalna praksa u Hrvatskoj da su oni koji su neobrazovani i ne znaju ništa o poslu koji trebaju obavljati, podobniji onima koji donose katastrofalno pogrešne odluke gotovo u svim područjima života, od onih koji znaju raditi. To se vidjelo i u čistki u MORH-u još 1992.

Posebno bi zanimljivo bilo znati što je sa tim helikopterom (u kakvom je stanju i gdje je smješten) i tko je upravljao njime, kao što je i sa stijenom u koju je prema iskazu preživjelog vatrogasca helikopter udario, a sklonjena je. Ako je možda helikopterom upravljala osoba neuka za taj posao kao i general - glavosijek za upravljanje hrvatskom vojskom, onda ništa nije nemoguće. Možda je helikopterom upravljala čak svestrana i neustrašiva osoba koja je prije imala ulogu ministrice obrane (?). Većina političara koja međupartijskom političkom trgovinom dospije na visoke pozicije u biti su samo dobro plaćeni glumci koji ne znaju što bi trebali raditi (mnogi od njih nikada u životu nisu ništa radili), a brinu se samo da si osiguraju što više privilegija i novca za «crne» dane, kada odu. Obično su to osobe koje su kupile diplome ili su ih dobili kao zaslužni članovi svojih partija na raznim večernjim i sličnim školama uz rad (kursevi tipa znaš? - znam) za prodaju diploma, kakvima Hrvatska danas obiluje. Neki od takvih okitili su se i titulama magistra ili doktora znanosti, a da nikad nisu ništa suvislo napisali, a kamo li kakav znanstveni ili stručni rad ili članak. Stoga oni ne mogu biti odgovorni za teška djela, poput ovog na Kornatu i uzaludan je česti poziv predsjednika Republike da svi trebaju raditi svoj posao, kada oni, jadni, niti ne znaju što bi trebali raditi.

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje donedavno je glavinjalo 500 telefonista iz MORH-a

Čini se da današnja Državna uprava za zaštitu i spašavanje jednostavno ne funkcionira?

Ne samo da ne funkcionira, ona ničemu ne služi, a u njoj je donedavno glavinjalo čak oko 900 ljudi (oko 500 telefonista iz MORH-a) među kojima su rijetki oni koji znaju što trebaju raditi. No, nisu oni za to krivi, nego oni koji su si uspostavili takvu besmislenu organizaciju u kojoj nemilice troše novac poreskih obveznika, a još više oni koji su im to omogućili.

Je li Hrvatska spremna za katastrofe i većih razmjera od ove kornatske? Može li Hrvatska danas sa sustavom koji trenutno postoji (ili ne postoji) odgovoriti izazovima mogućih novih kriznih stanja?

Ma kakva su to pitanja? Očito je kako je «spremna» svaki puta kada se nešto dogodi. Suludo slanje u smrt vatrogasaca na Kornatima (gašenje pustopoljine bez nošenja kapi vode, a sa spremnikom benzina) nikoga nije potaklo na promjene. Zar su i te žrtve bile uzaludne? A kako očekivati promijene od onih koji su bez srca, duše, savjesti i mozga razorili sustav obrane, zaštite i spašavanja stanovnika Hrvatske usred Domovinskog rata i koji proganjaju i mrze sve one koji su za samostalnu Hrvatsku jednakih prava i sloboda na život za sve njene stanovnike?

Koji su oblici kriznih stanja koji mogu zaprijetiti Hrvatskoj?

Krize ili izvanredna stanja u Hrvatskoj (u miru) izazivaju štete, u prosječnom iznosu (1980.-2002.) od oko 240 milijuna USD ili oko 1,5 milijardi kuna godišnje. Najveće su štete od suše r09; 39%, slijede oluje, tuče, snijeg i mraz r09; 31,2%, potresi r09; 12,4%, zatim poplave 7,9% i požari 7,3% koji su zanimljivi masr09;medijima. Izvanredna stanja izazvana čovjekovim djelovanjem su: nekontrolirana oslobađanja opasnih tvari, požari i eksplozije, radioaktivnost ili nesreće u nuklearnim elektranama, prekidi opskrbe (voda, hrana, energija..), unutrašnje smetnje (terorizam i nemiri), i lomovi brana ili nasipa, a štete su znatno manje od onih izazvanih prirodom. Zbog osiromašenja i nezadovoljstva stanovništva neke vrste kriza (unutarnje smetnje - terorizam i nemiri) mogle bi u budućnosti biti učestalije. Epidemije mogu biti posljedice kriznih stanja u ratu i miru.

U agresiji na Hrvatsku više od 14 tisuća ljudi je ubijeno i oko 30 tisuća ranjeno. Izravne štete uzrokovane ratom procijenjene su na više od 30 milijardi USD. Vrlo loša politika koja se već godinama kontinuirano vodi u Hrvatskoj – oslobađanje zločinaca i kriminalaca a proganjanje i kriminaliziranje onih koji su je obranili – dosegla je svoj vrhunac sramotnom odlukom tzv. suda u Hagu o blagim kaznama za zločin u Vukovaru i na Ovčari («osuđeni» su sa po nekoliko dana zatvora za svakog ubijenog) ohrabruje agresore da ponove svoj zločinački pohod na zapad. To je u biti poziv Srbiji da nastavi ono što je započela. Stoga je ponovna uspostava spomenutog sustava u Hrvatskoj razorenog usred Domovinskog rata (1994.), kada je još trećina Hrvatske bila okupirana od primarnog interesa za stanovništvo Hrvatske. Tzv. tehnološke krize u odnosu na one koje izaziva priroda u Hrvatskoj u miru su najčešće gotovo zanemarive (osim ove na Kornatima, nekontrolirano oslobađanje opasnih tvari Nekontrolirano oslobađanje...), no eventualno ponavljanje onoga što se dogodilo (rat) u općoj neorganiziranosti, moglo bi biti kobno. Kada će to političari shvatiti?

Za izgradnju sustava upravljanja krizama potrebno je dosta vremena i stručni ljudi

Kako bi trebala izgledati hrvatska strategija zaštite od kriznih stanja, njihove prevencije, ali i sanacije posljedica kriznih stanja?

Prvo treba objektivno spoznati kakvo je stanje, kakve se krize mogu u Hrvatskoj pojavljivati i čime raspolažemo za upravljanje u krizama, a to političari ne shvaćaju nego samo mrljaju papir nekim svojim piskaranjima koje nazivaju strategijama. Poznato je kakve krize ugrožavaju stanovnike Hrvatske, da postoje brojne operativne, međusobno nepovezane organizacije, te da nema najvažnijeg tj. organizacije koja ih treba povezivati u zajednički djelotvoran rad (to najslabije razumiju političari koji smatraju da nam ne trebaju promijene). Treba uspostaviti ciljeve zaštite od kriza tj. da li potrebno obraniti i zaštititi sve stanovnike Hrvatske ili samo neke privilegirane. Npr. nadoknade za štete od elementarnih nepogoda poljoprivrednicima u Hrvatskoj iznose samo sramotnih 1 – 2 % stvarnih počinjenih šteta. Treba nastojati sa što manjim financijskim ulaganjima u sustav postići najdjelotvorniju zaštitu, odnosno da troškovi pojedinih dijelova sustava ne budu višestruke veći nego su štete (npr. već spomenuto gašenje poljskih i šumskih požara. To se događa zbog veze s moćnim političarima – npr. na čelu Hrvatske vatrogasne zajednice uvijek je neki političar koji ne zna što bi joj trebala biti uloga, nego misli da bi ona trebala služiti samo za proslave i vrtne zabave.) Treba uspostaviti organizaciju koja će biti djelotvorna u svim fazama upravljanja u krizama tj. u njihovu ublaživanju, pripravnosti za krize, djelovanju kada nastupi, i u oporavku i sanaciji posljedica kriza. To treba prvenstveno biti organizirano tako da se posebno vodi briga o onim krizama koje u Hrvatskoj izazivaju najveće ljudske i materijalne gubitke.

Na koji način postaviti sustav zaštite i spašavanja u odnosu na takve oblike mogućih kriznih stanja i katastrofa?

Najvažnija je uspostava središnje organizacije sustava za slučaj izvanrednih stanja u kojoj moraju biti zaposleni najiskusniji stručnjaci za ona ugrožavanja koja najviše ugrožavaju stanovnike, dobra i okoliš. Prije svih potrebni su stručnjaci koji znaju uspostaviti ono što je bitno u sustavu upravljanja u kriznim stanjima, odnosno oni koji znaju za krize za koje su specijalisti u detalje razraditi šest osnovnih segmenata upravljanja (analiza opasnosti, ovlasti, organizacija, komuniciranje, resursi, planiranje). Ta organizacija mora okupiti najkvalificiraniji kadar i uspostaviti strategiju razvitka sustava obrane, zaštite i spašavanja za cijelu državu. Sustav se ne može izgraditi u kratkom vremenu. Osim središnjeg tijela državne uprave potrebno je u ovisnosti o veličini i vrsti ugrožavanja svake pojedine županije formirati profesionalne županijske organizacije sustava (a po potrebi i na razini općine ili grada) koje moraju biti odgovorne županu ali i središnjoj upravi sustava. To sve je najvećim dijelom bilo uspostavljeno sistematizacijom i popunjavanjem radnih mjesta izvršilaca još 1993. godine pri ministarstvu obrane RH, a zatim je razoreno.

Kakav sustav obrane, zaštite i spašavanja stanovnika, dobara i okoliša treba izgraditi u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj treba izgraditi sustav u kojem će se jednoznačno odrediti tko je za što odgovoran i što treba raditi. Brojne su operativne organizacije koje trebaju imati jednoznačno određene obveze i prava u djelotvornom sustavu obrane, zaštite i spašavanja u slučaju izvanrednih stanja ili kriza: zdravstvo, vatrogastvo, vojska i policija i zaštitarske tvrtke, vodoprivreda, energetika, šumsko gospodarstvo i druga javna poduzeća i usluge (među njima je važan sustav veza), prometne organizacije, industrija, organizacije uprave, hidrometeorološka i seizmološka služba, javno informiranje, humanitarne udruge, školstvo, i druge. Bit problema u Hrvatskoj jest nužnost povezivanja tih operativnih organizacija u cjelovit i djelotvoran sustav što je svuda u svijetu osnovni zadatak profesionalne državne uprave za izvanredna stanja, koju u Hrvatskoj tek treba ponovno uspostaviti. Poslovi takve uprave su i procjene ugroženosti; uspostava zakonodavstva koje regulira djelatnost; koordiniranje i upućivanje različitih republičkih resora na izradu akata koji određuju odgovornosti, obaveze i postupanje u pojedinim vrstama kriza; davanje stručne osnove za organiziranje i djelovanje županijskih profesionalnih organizacija te za uspostavu sustava komuniciranja u krizama; briga o resursima za djelovanje (kadar, oprema, školovanje, pogoni), izrada, pregledavanje i odobravanje planova pripravnosti i djelovanja za slučaj kriza te drugo.

Detalje tog sustava opisao sam (1995.) u svojoj knjizi o upravljanju u krizama napisanoj na bazi podloga koje sam još 1991. pribavio u SAD, kada su nam, kao žrtvi agresije, htjeli pomoći. Jedan od pomoćnika tadašnjeg ministra unutarnjih poslova dogovorio je sa Školskom knjigom zajedničko izdavanja te knjige. Nakon vrlo pozitivne recenzije knjige (jedan od recenzenata je bio glavni vojni savjetnik Predsjednika Republike) rukovodilac izdavaštva Školske knjige uputio je tadašnjem ministru unutarnjih poslova (1995.) zahtjev da se zajednički, prema prije dogovorenom, knjiga objavi, no nikada, niti na ponovljeno traženje, nije dobio odgovor. Nedostajala je elementarna pristojnost ministra, što li? Kako nije bilo odgovora tekst sam rastavio u nekoliko poglavlja i sva osim jednog objavljena su u MUP-ovu časopisu Policija i sigurnost. Očito one koji su odlučivali, to važno područje obrane i sigurnosti nikada nije zanimalo. Neki iz MUP-a su s nerazumijevanjem godinama prepisivali moje tekstove u svom privatnom biznisu (kupuju vrlo sumnjive diplome na sumnjivim školama), a od sustava do danas ništa. Spomenuti ministar, isti onaj kojega godinu dana prije knjige, nije zanimala niti moja obavijest o rušenju sustava u Hrvatskoj, danas predsjedava političkom tijelu VONS-u.

Politika se ponaša kao da i ove kornatske žrtve kao i one ratne treba što prije zaboraviti i sve zataškati Kako Vi vidite izgradnju modernog sustava zaštite i spašavanja?

Predsjednik Republike (najodgovornija osoba po Ustavu za obranu i sigurnost stanovnika Hrvatske) morao bi raditi svoj posao, kao što uvijek spominje da trebaju činiti drugi, tj. morao bi hitno osnovati profesionalni tim (zametak) profesionalne uprave za izvanredna stanja pri svom uredu u kojem treba biti desetak najiskusnijih profesionalaca za ona izvanredna stanja koja u Hrvatskoj izazivaju najveće štete. Taj tim morao bi u što kraćem vremenu:

- izraditi nacrt zakona o sustavu obrane, zaštite i spašavanja koji bi trebao regulirati tu važnu djelatnost

- definirati organiziranost svih operativnih sudionika u zaštiti i spašavanju i odrediti kako snimiti i koristiti resurse za obranu, zaštitu i spašavanje

- započeti izradu niza priručnika za djelovanje sustava na lokalnoj razini (menadžer sustava, provođenje analize opasnosti, informiranje javnosti, procjena štete, strategije ublaživanja, kako se izrađuju planovi pripravnosti i djelovanja za slučaj izvanrednih stanja, obnova vitalnih funkcija zajednice nakon katastrofa, ….)

- izraditi prijedlog cjelovitog plana obrazovanja kadra za takav sustav (visokoškolsko i ostali oblici)

- procijeniti osnovne troškove i izvore financiranja djelotvornog sustava obrane, zaštite i spašavanja.


Ako toga i nadalje neće biti - zar žrtve na Kornatima nisu dovoljan razlog za promijene? - svaki puta kada će se u Hrvatskoj dogoditi neko od izvanrednih stanja dignut će se uzbuna kao i do sada, a poslije se ništa ili gotovo ništa neće događati. Politika se ponaša kao da i ove žrtve kao i one ratne treba što prije zaboraviti i sve zataškati.

Razgovarao: Domagoj Margetić
Necenzurirano.com
Acivi na 21.09.2010 05:56:06
Komentari
#1 BACKDRAFT

na 21. Rujan 2010 09:25
duuuugačak tekst!! Nažalost ima istineSad
#2 firefighter79

na 22. Rujan 2010 14:42
Ma kod nas se svatko pravi strucnjakom, svak zna tudji posao (ne zna svoj) i svatko misli da moze biti izbornik nogometne reprezentacije. Kako drugacije reagirati na, citiram iz teksta:
Vatrogasci su nosili spremnik sa benzinom (navodno 17 l) i crpku za vodu (vodom iz mora) kojom bi gasili požar – zašto kad je more bilo vrlo udaljeno? Helikopter je vatrogasce sa skromnom opremom iskrcao na brdu na udaljenosti oko 2 km od mora, a spremnik s vodom («krušku») za punjenje malih prskalica kojima su bili opremljeni, na drugom brdu oko 1 km udaljenom od njih. – Zašto?. Kruška je bila prilikom spuštanja oštećena i sva voda iz nje je istekla (vidjelo se i u TV izvješćima da je kruška prazna). To i izjave preživjelog vatrogasca upućuju na činjenicu da je helikopter prilikom slijetanja - uzlijetanja bio oštećen (ili neispravan) i iz njega je vrlo vjerojatno u letu na neki način istjecao kerozin. Kako su vatrogasci žurili kroz udolinu s jednog brda na drugo (do «kruške» s vodom), najvjerojatnije je da su na tom putu bili poprskani kerozinom ili njegovim parama (što možda nisu niti osjetili) kada je helikopter koji je iskrcao «krušku» letio iznad njih i udaljio se. Kada je vatrena fronta (suhe trave) ubrzo nakon toga dosegla mjesto gdje su se nalazili vatrogasci došlo je do zapaljenja ili eksplozije kerozina i zapaljenja spremnika benzina koji su nosili Nekontrolirano oslobađanje... . I nije im više bilo spasa. Teške opekline na pojedinim dijelovima tijela (najjače oštećen gornji dio tijela i dišni organi, kako su me informirali) na unesrećenima pokazuju da se radi o teškim opeklinama izazvanim gorenjem opasne tvari: kerozina-benzina, a nikako malih količina suhe trave (visine do gležanja) čiji je sadržaj toplinske energije bio zanemariv u odnosu na onu izazvanu oslobađanjem opasne tvari.

Ovaj se nije uopce informirao zasto vatrogasci koriste ovu opremu za desantiranje i kako rukuju s njom, koje sve taktike postavljanja kruske i nacine nastupa imamo. Kruska za punjenje prskalica kaze, valjda misleci na naprtnjaceGrin, pa onda ledjne pumpe za crpljenje mora kako doticni "strucnjak" kaze ne znajuci da su te ledjne pumpe "Hale" namjenjene da se prenose po terenu i spoje na "krusku ili druge izvore vode.
O benzinskim parama i "poljevanju vatrogasaca s gorivom iz helikoptera" necu ni govoriti. Uostalom o tome je i nas kolega Lucic vec govorija pa oni koji su to pratili znaju...
Zbog ovakvih "strucnjaka" i Hrvatska je tu di je sada.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...