Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: Očitovanje na optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
DUZS
DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
Odsjek za protokol i suradnju
Tel. 01 3650 020,
Fax: 01 36 50 025

javnost@duzs.hr

Priopćenje medijima


Poštovani,

smatramo se dužnima očitovati na jučerašnje nekolegijalne optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
Držimo da takav istup ima za cilj destabilizirati sustav zaštite i spašavanja te obmanuti javnost.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje tijekom nekoliko prethodnih godina nabavila je preko 3000 kombinezona (2007. -380, 2008. – 1550 i 2009. -1100), od kojih je 2008. godine preko 1000 kombinezona dostavljeno vatrogasnim zajednicama priobalja za angažirane sezonske gasitelje. Napominjemo i činjenicu kako je, u slučaju sezonskih vatrogasaca, poslodavac u stvari vatrogasna zajednica županije, grada i/ili općine koja ima obvezu osigurati i sredstva potrebna za izvršavanje ugovornih obveza.
Što se tiče ovogodišnje nabave, “oko 500 vatrogasnih kombinezona“ oni su planska pričuva za možebitne žurne dodatne potrebe (riječ je u stvari o 485 kombinezona za koje je postupak nabave pokrenut neovisno o zapošljavanju sezonskih vatrogasaca).

Kada govorimo o plaćama 1000 sezonskih vatrogasaca treba kazati da sukladno „Uputi o provedbi točke 37. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini i procesu donacije sredstava za Projekt sezonskog dodatnog zapošljavanja vatrogasaca“ i prethodnom radnom dogovoru sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima ( s kojima samo imali sastanke u Otočcu i Zadru) u propisanom roku od dva tjedna izvršena je obrada dostavljenih, naglašavamo - ispravnih zahtjeva - za mjesec lipanj te su odgovarajući nalozi proslijeđeni na plaćanje iz Državne riznice.

Nadalje, jedinstveni europski broj za hitne službe uveden je direktivama Europske komisije i odgovarajućim zakonima Republike Hrvatske (Zakon o elektroničkim komunikacijama, Zakon o zaštiti i spašavanju). U Republici Hrvatskoj je u primjeni od 2005. godine te je zaključno s prosincem 2009. na broj 112 zaprimljeno 7.477.006 poziva, a samo u prošloj godini zaprimljeno je 1.752.912 poziva. Od ukupnog broja poziva u prošloj godini, 245 721 poziv je preusmjeren policiji, 89 131 poziv preusmjeren je vatrogascima, a 378 008 poziva preusmjereno je hitnoj medicinskoj pomoći.

Sustav 112 djeluje u 20 županijskih centara 112, u kojima 160 operatera zaprima pozive građana na hrvatskom i 7 stranih jezika – engleski, njemački, talijanski, češki, slovački, mađarski i slovenski (prošle godine oko 8000 poziva na stranim jezicima). Državni centar 112 koordinira 24 sata rad svih centara s drugim centrima i tijelima državne uprave, susjednim zemljama, te sličnim centrima u EU i NATO. O komunikacijskim i informatičkim sustavima brine Odjel za komunikacijsko informacijsku tehnologiju, čiji su djelatnici diplomirani inženjeri, inženjeri elektrotehnike, računarstva i telekomunikacija.
Sustav 112 opremljen je najmodernijom informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, osigurava neprekidno djelovanja centara 112, zaprimanje i obradu poziva, koordiniranje djelovanja žurnih službi, trajno snimanje svih poziva, lociranje pozivatelja, sprečavanje zlonamjernih poziva, preusmjeravanje poziva u susjedni centar 112 u slučaju fizičkog prekida veza, za što su svi centri osposobljeni odgovarajućim bazama podataka i obukom osoblja.
Što se tiče brzine odgovora na poziv, 78% poziva rješava se unutar 10 sek., a gotovo svi pozivi obrađeni su unutar 20 sek.

Prema izvješću Europske komisije za 2009. godinu, hrvatski sustav 112 spada među bolje, prema kriterijima Europske unije, u konkurenciji s 27 članica EU i Norveške.
Što se tiče prigovora da hrvatski sustav 112 nije osposobljen niti organiziran za preuzimanje brojeva žurnih službi, najbolji odgovor je iskustvo integriranja broja 94 u 15 županija i broja 93 u devet županija.

Svima koji prigovaraju spremnosti broja 112 za primanje poziva postavljamo javno nekoliko pitanja:
- Hoće li izvijestiti hrvatsku javnost koliko su imali poziva na 93 zadnjih pet godina, koliko po svakoj godini, koliko zlonamjernih poziva, koliko namjenskih, nenamjenskih, te koliko često se broj koji završava u njihovoj službi koristi za privatne potrebe?
- Koliko je bilo prekida linija prema broju njihove žurne službe i što se događa s pozivima građana na broj 93 kada su linije u prekidu, te gdje završavaju pozivi građana kada imaju više od dva poziva?
- Kako sprečavaju zlonamjerne pozive, te kako kontroliraju kvalitetu veze prema žurnoj službi, otklanjanje kvarova, koliko imaju neostvarenih i neodgovorenih poziva?
- Kako rješavaju lociranje pozivatelja kada građani zovu s mjesta na kojem ne mogu odrediti lokaciju, kao npr. s autocesta, noću i slično?
- Što se događa s pozivima na 93 kada na primjer tijekom izvođenja građevinskih radova bager presiječe kabel između centrale javne telekomunikacijske mreže i žurne službe?
- Koliko su imali protekle godine poziva na stranim jezicima i kako odgovaraju pozivateljima na stranim jezicima?
- Znaju li kojim propisima u Republici Hrvatskoj je regulirano korištenja brojeva za žurne službe?
- Pripadaju li brojevi za žurne službe djelatnicima tih službi ili su javno dobro koje služi građanima, a ne centrima 112, vatrogascima, hitnoj, policiji ili nekim drugim službama?


To su samo neka od pitanja koja postavljamo u ime hrvatskih građana koji imaju pravo znati podatke o kvaliteti rada, organiziranosti svih javnih servisa, kako 112, tako i 93.

KABINET RAVNATELJA


Acivi na 23.07.2010 12:25:30
Komentari
#51 tiberije

na 12. Kolovoz 2010 10:51
@Toni ST, ovi digitalci, kako ti reče sa prilagođenim programom, još uvijek nisu shvatili moć digitalnog medija.
„pazi hektar gori zovi kanader ,sram vas bilo pa normalno da nas nitko necijeni kad dodete na pozar i legnete.....“
Shock
#52 Toni ST

na 12. Kolovoz 2010 13:41
Hvala gospodo na vasim cijenjenim i profesionalnim komentarima.
Ivo .... nekrijem se vise nego ti,nemam od cega a niti od koga , pa cu da ti dam postrojbu i ime a ostale podatke broj mob i sve ti posaljem na privat poruku .... radim u DVD SPLIT vec jaaakkkkoooo dugo pitaj za Tonija, pa navrati ili zovni......ako si odavde
tiberije .... hvala tebi ce isto rec da si iz DUZS (to je najlakse)
kao sta sam rekao j... vas DUZS ..... mene boli sta ste vi lose zastupljeni a sve znate ....
MihovilST ostalo je tripa malo dodi pa cemo zajedno da mastamo (uh koji idiot) ..... Cool
a normalno da su sa prilagodenim kad ih vidis sve ti je jasno ....
pozdrav svim vatrogascima ma gdje bili, jer to su posteni i cestiti ljudi , neovisni o stranci , udruzi i bilo kome... samo ljubav .... a puno ih nezna sta je to .....
#53 MihovilST

na 13. Kolovoz 2010 10:37
Radis u DVD SPLIT???? koji je to Toni??? hehehe...aj znam.....pretpostavljam......Ako si taj Toni,onda i nemas bas puno staza u vatrogastvu.........No,mislim da taj Toni nisi,jer je taj Toni o.k momak,sta za tebe se i ne moze reći.....pozz.Cool
#54 zaboravljeni

na 13. Kolovoz 2010 13:01
Samo pljujte sami po sebi , to je naćin kako če te sami sebe marganilazirati, jer ovaj tajnik je lumen
#55 vatroing

na 13. Kolovoz 2010 16:37
koji komentari!!!!!!!!! Rasprava izmedju HVZ i DUZS-a!!?? Da je poštenja,osnovala bi se nova agencija i od jednih i drugih napravili jednu pravu i probranu grupu strucnih i postenih ljudi,vatrogasaca(operativaca i administrativaca),koji bi znali upraviti i voditi hrvatsko vatrogastvo!! DVD-ovi kukaju na stara vozila i nedostatak opreme??? Ajde Vi svi predsjednici i zapovjednici DVD-ova koji piseta po portalu,napisite marke i godista Vasi zapovjednih i kombi vozila,pa da malo to razmotrimo!!! Nissani,peugeoti,micubitshi,Wv.... Godista:najstarije 2002. Kombi vozilaPffteugeot,mercedes,opel.....Najstarije 2004.Pa normalno,ko je lud da ulaze u navalna i ostala vozila!!! Dok sefovi po DVD-ovima imaju za raznorazne skupstine,posjete,druzenja,pijanke,ruckove....,ali samo za odabrane,dotle obicni vatrogasci nemaju kombinezone,cizme,kacige....Jer s jedne strane se nema love za opremu,a sa druge se razbacuje i pokazuje raskos i velicina DVD-a.Zar je potrebno pisati o zupanijskim zapovjednicima??? Treba ih nabrojiti poimenice??? Ne treba!!!!Njihove su place tolike da ih mi mozemo samo sanjati;dogovori i sastanci samo na atraktivnim lokacijama,i uvijek u drugom mjestu,tako da svi imaju pravo na dnevnicu!!!Danas od 50 vatrogasaca na pozaru 49 ih je plačeno,zar jr to DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUSTVO??? Mnoga mjesta i gradovi imaju preko cijele godine zaposlenih 20-tak vatrogasaca po DVD-ovima,zasto se ne preda zahtjev za osnivanjem JVP-e???Bar pokusaju osnovati JVP,ne odgovara serifima u DVD-u,jer bi vjerovatno izgubili vlast i polozaj!!!Ali da ne bi sada ispalo da kudim DVD-ove ,a da branim ove druge,tako cu sada malo i o drugoj strani!! DUZS- tvorevina za zaposljavanje po babi i stricevima.Nazovite samo 112,nacin ophodjenje i komunikacije tamo zaposlenih dovoljno ce Vam reci!!Vise od pola njih ne govori ni jedan strani jezik,sto se tice struke,niko nema veze sa vatrogascima,policijom,h.pomoci....I moja baka koja ima 84 godine je mogla tamo raditi,samo joj treba pokazati koji gumb stisnuti!!!!!Wink U DIP-ove je primano sakom i kapom,ljude bez skole,bez iskustva i znanja,a svi su vatrogasni instruktori!!! Pogledajte samo izvjesca DUZS-a,njihovih glasnogovornica,rubrika VIC TJEDNA,i za tih par recenica njih prebacuju u Divulje,one primaju 2000-3000 kn terenske,a ujedno ljetuju sa citavim obiteljima!!Dislokacije su posebna prica!!! Vatrogasci koji ce spasiti priobalje bez ijedne intervencije u vatrogasnom stazu. I tako bi se moglo u nedogled pisati,o jednima i drugima!! Zato bi jednom netko morao lupniti sakom o stol i napraviti nesto kako valja!!! POZDRAV SVIM ISTINSKIM I POŠTENIM VATROGASCIMA!!!
#56 tiberije

na 13. Kolovoz 2010 22:56
@vatroing – „POZDRAV SVIM ISTINSKIM I POŠTENIM VATROGASCIMA!!!“
A istinske i poštene službenike DUZS tko hebe ?

Mogu i ja navesti primjer predsjednika (bivšeg) DVD-a u gradu gdje postoji JVP !!!??? koji odlazi na dislokaciju, i gle čuda odlazi u to isto mjesto i njegova supruga sa djecom u istom terminu kada je i on „dislociran“, te se zajedno cijela obitelj cijelo vrijeme „dislokacije“ izležava na plaži!!!!!!!!!!!

Ili, kako je u JVP zaposlen suprug dogradonačelnice, iako nema potrebne kvalifikacije???? Bez javnog natječaja, bez potrebnih kvalifikacija!!!!!!!!!!!!!!
Je li postojanje vatrogastva u javnom interesu ili nije?????????

Klučna riječ: javni interes = http://limun.hr/m...2763&Page=Wink
#57 panca

na 13. Kolovoz 2010 23:28
.ebes javni interes kad je cila DUZS zaposlena po liniji striceva i ujaka, pocevsi od tvod šefa sadašnjeg i bivseg, a sadašnji je bivši vojni kadar koji je završija školu preko tih koji su ga zaposlili,
i ujedno govorit mi napravili ovo, mi napravili ono, kupili to, kupii ono
i kupili tkz 220 vozila, pa ja te pitam od cijih para.
Lako tuđim k... mlAatarat.
A sadašnji tvoj šef pokusava stvorit HRVATSKU FEMA(Federal Emergency Management Agency), koja u cijeloj Americi ima zaposlenih 3700 ljudi ŠKOLOVANIH, a svim glavešina u DUZS najveci doeg strucne spreme VKV
Pozdrav
#58 tiberije

na 14. Kolovoz 2010 10:15
@panca – ja uopće ne želim braniti neobranjivo (po babu i po stričevima, nekompetentnost, ali najvažniji su stavovi, to su stavovi koji nisu u javnom interesu). Zašto? Zbog javnog interesa.
Uopće ne shvaćate da je u „vašim“ („našim“) „rukama“ vrlo moćan medij, digitalni. Iskoristite/mo to, u javnom interesu.
Pišite, u javnom interesu.
U duzs ima vrlo kvalitetnih ljudi, ljudi koji „vuku“ u pravcu javnog interesa. Ne želim ih imenovati, razumljivo vam je i zašto. Vjerujte, ti ljudi zaslužuju da ih se poštuje.
Ne miješajte kruške i jabuke, školovan x00; kompetentan. Poznajem neke koji mašu raznim certifikatima iza kojih ne stoji nikakvo znanje. Certifikat su dobili jer su „sjedili“ (čitaj spavali) na nekim tzv. edukacijama.
Oprostite, koliki je vanjski dug RH?
#59 tiberije

na 14. Kolovoz 2010 10:17
"x00;"
nije prihvatilo znak nejednakosti, treba biti = prekriženo /Grin
#60 MihovilST

na 14. Kolovoz 2010 11:03
gosn.Biškup, Vama kao da vrag neda mira....u Vašim godinama....???? pa dajte već jednom Cooloslobodite jedno mjesto na svijetu,i prepustite nekom pametnijem....
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...