Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: Očitovanje na optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
DUZS
DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
Odsjek za protokol i suradnju
Tel. 01 3650 020,
Fax: 01 36 50 025

javnost@duzs.hr

Priopćenje medijima


Poštovani,

smatramo se dužnima očitovati na jučerašnje nekolegijalne optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
Držimo da takav istup ima za cilj destabilizirati sustav zaštite i spašavanja te obmanuti javnost.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje tijekom nekoliko prethodnih godina nabavila je preko 3000 kombinezona (2007. -380, 2008. – 1550 i 2009. -1100), od kojih je 2008. godine preko 1000 kombinezona dostavljeno vatrogasnim zajednicama priobalja za angažirane sezonske gasitelje. Napominjemo i činjenicu kako je, u slučaju sezonskih vatrogasaca, poslodavac u stvari vatrogasna zajednica županije, grada i/ili općine koja ima obvezu osigurati i sredstva potrebna za izvršavanje ugovornih obveza.
Što se tiče ovogodišnje nabave, “oko 500 vatrogasnih kombinezona“ oni su planska pričuva za možebitne žurne dodatne potrebe (riječ je u stvari o 485 kombinezona za koje je postupak nabave pokrenut neovisno o zapošljavanju sezonskih vatrogasaca).

Kada govorimo o plaćama 1000 sezonskih vatrogasaca treba kazati da sukladno „Uputi o provedbi točke 37. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini i procesu donacije sredstava za Projekt sezonskog dodatnog zapošljavanja vatrogasaca“ i prethodnom radnom dogovoru sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima ( s kojima samo imali sastanke u Otočcu i Zadru) u propisanom roku od dva tjedna izvršena je obrada dostavljenih, naglašavamo - ispravnih zahtjeva - za mjesec lipanj te su odgovarajući nalozi proslijeđeni na plaćanje iz Državne riznice.

Nadalje, jedinstveni europski broj za hitne službe uveden je direktivama Europske komisije i odgovarajućim zakonima Republike Hrvatske (Zakon o elektroničkim komunikacijama, Zakon o zaštiti i spašavanju). U Republici Hrvatskoj je u primjeni od 2005. godine te je zaključno s prosincem 2009. na broj 112 zaprimljeno 7.477.006 poziva, a samo u prošloj godini zaprimljeno je 1.752.912 poziva. Od ukupnog broja poziva u prošloj godini, 245 721 poziv je preusmjeren policiji, 89 131 poziv preusmjeren je vatrogascima, a 378 008 poziva preusmjereno je hitnoj medicinskoj pomoći.

Sustav 112 djeluje u 20 županijskih centara 112, u kojima 160 operatera zaprima pozive građana na hrvatskom i 7 stranih jezika – engleski, njemački, talijanski, češki, slovački, mađarski i slovenski (prošle godine oko 8000 poziva na stranim jezicima). Državni centar 112 koordinira 24 sata rad svih centara s drugim centrima i tijelima državne uprave, susjednim zemljama, te sličnim centrima u EU i NATO. O komunikacijskim i informatičkim sustavima brine Odjel za komunikacijsko informacijsku tehnologiju, čiji su djelatnici diplomirani inženjeri, inženjeri elektrotehnike, računarstva i telekomunikacija.
Sustav 112 opremljen je najmodernijom informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, osigurava neprekidno djelovanja centara 112, zaprimanje i obradu poziva, koordiniranje djelovanja žurnih službi, trajno snimanje svih poziva, lociranje pozivatelja, sprečavanje zlonamjernih poziva, preusmjeravanje poziva u susjedni centar 112 u slučaju fizičkog prekida veza, za što su svi centri osposobljeni odgovarajućim bazama podataka i obukom osoblja.
Što se tiče brzine odgovora na poziv, 78% poziva rješava se unutar 10 sek., a gotovo svi pozivi obrađeni su unutar 20 sek.

Prema izvješću Europske komisije za 2009. godinu, hrvatski sustav 112 spada među bolje, prema kriterijima Europske unije, u konkurenciji s 27 članica EU i Norveške.
Što se tiče prigovora da hrvatski sustav 112 nije osposobljen niti organiziran za preuzimanje brojeva žurnih službi, najbolji odgovor je iskustvo integriranja broja 94 u 15 županija i broja 93 u devet županija.

Svima koji prigovaraju spremnosti broja 112 za primanje poziva postavljamo javno nekoliko pitanja:
- Hoće li izvijestiti hrvatsku javnost koliko su imali poziva na 93 zadnjih pet godina, koliko po svakoj godini, koliko zlonamjernih poziva, koliko namjenskih, nenamjenskih, te koliko često se broj koji završava u njihovoj službi koristi za privatne potrebe?
- Koliko je bilo prekida linija prema broju njihove žurne službe i što se događa s pozivima građana na broj 93 kada su linije u prekidu, te gdje završavaju pozivi građana kada imaju više od dva poziva?
- Kako sprečavaju zlonamjerne pozive, te kako kontroliraju kvalitetu veze prema žurnoj službi, otklanjanje kvarova, koliko imaju neostvarenih i neodgovorenih poziva?
- Kako rješavaju lociranje pozivatelja kada građani zovu s mjesta na kojem ne mogu odrediti lokaciju, kao npr. s autocesta, noću i slično?
- Što se događa s pozivima na 93 kada na primjer tijekom izvođenja građevinskih radova bager presiječe kabel između centrale javne telekomunikacijske mreže i žurne službe?
- Koliko su imali protekle godine poziva na stranim jezicima i kako odgovaraju pozivateljima na stranim jezicima?
- Znaju li kojim propisima u Republici Hrvatskoj je regulirano korištenja brojeva za žurne službe?
- Pripadaju li brojevi za žurne službe djelatnicima tih službi ili su javno dobro koje služi građanima, a ne centrima 112, vatrogascima, hitnoj, policiji ili nekim drugim službama?


To su samo neka od pitanja koja postavljamo u ime hrvatskih građana koji imaju pravo znati podatke o kvaliteti rada, organiziranosti svih javnih servisa, kako 112, tako i 93.

KABINET RAVNATELJA


Acivi na 23.07.2010 12:25:30
Komentari
#41 zaboravljeni

na 09. Kolovoz 2010 20:36
Imam sina 59 . godište , ti su najpametniji ?? nitko im nije ravan , po mojem mišljenju najugroženija je generacija pa tako i Kid
#42 Kid

na 09. Kolovoz 2010 23:59
Zaboravljeni, molio bih vas da mi vi kažete u čemu sam ja i moja generacija 1959 to ugrožena. Osobno nikad nisam rekao da sam najpametniji, to prepuštam mnogim drugima, ali mi nitko ne može oduzeti iskustvo,mojih 35 operativnih godina djelovanja u vatrogastvu. Isto tako ne čekam da odem iz vatrogastva ili u mirovinu i onda solin pamet okolo. I ne bojim se za radno misto i poziciju. Svakome mogu pogledat u oči i mirno spavam, jer mi je savjest čista.
A ovaj pozdrav, koliko me pamet služi, prvi sam upotrijebio na ovom portalu.
Pozdrav svim kolegama vatrogascima ma gdje god sada bili.
#43 kontra

na 10. Kolovoz 2010 09:46
Čitam ova prepucavanja koja ne vode nikud, a kamoli krajnjem cilju građaninu koji treba zatražiti neku pomoć. Nisu u pravu niti jedni niti drugi jer građanina ne interesira ko je primio poziv nego želi hitnu intervenciju bez posrednika u tom. Ako se ide tom logikom tada se treba omogućiti da građanin neovisno nazove li broj 93 ili 112 dobije istu uslugu za svoje potrebe.
U pametnim državama tamo gdje nije važno tko vlada informacijama nego se gleda interes građana napravljeni su sustavi koji omogućavaju najbržu uslugu, a to znaći: Nakon poziva na broj 93 poziv se usmjerava prvoj najbližoj vatrogasnoj postrojbi koja poziv mora prihvatiti u dvije - tri zvonjave, ako se nitko ne javi poziv se preusmjerava na višu razinu gdje postoji 24 satno dežurstvo, a to može biti općinski, gradski ili županijski vatrogasni centar ili centar 112, koji zaprima informaciju i dalje po njoj postupa, nema prespajanja na brojeve na koje se nitko do tad nije javio. Građanin nemora znati organizaciju sustava uzbunjivanja i obavještavnja već treba dobiti brzu i kvalitetnu uslugu.
Nismo dovoljno bogata zemlja da gradimo dva paralelna sustava obavještavanja i uzbunjivanja te tu svi zajedno trebamo nastojati maksimalno iskoristiti sve resurse da damo najbolju uslugu.
Što se tiće broja 112 on također treba postojat, te ako ga građnin nazove treba dobiti odgovarajuću uslugu. Dakle ne ukidati niti jedan broj kojim građani u panici mogu zatražiti pomoć, jer su učeni da su to brojevi 92, 93 i 94 ali treba ih tako uskladiti da je poziv uvjek prema specifičnoj službi koju treba a ako se tamo nitko ne javi onda treba ići u opću službu koja mu može pomoći ali u drugom krugu.
Apeliram na sve razumne da se prvenstveno misli na građanina i pružanje kvalitetne usluge njemu jer on plaća poreze kroz koje se financiraju sve žurne službe i želi takvu organizaciju koja će mu u datom trenutku dati najbolju uslugu, a svi ostali šefovi i šerifi su nebitni i trebaju se pokoriti ovom cilju.
Pozdrav svima.
#44 firefly

na 10. Kolovoz 2010 11:02
svaka ti čast @kontra, najpametniji komentar.....a ovaj jedan dotični gospodin kojega ne želim imenovati, a koji stalno napada vatrogasce, nažalost i one za koje znam koliko iskustva imaju i koji su se kalili na terenu, već jednom neka shvati da je njegovo vrijeme prošlo..imao, ne imao zasluga u prošlosti, već jednom neka prekine s ovim "napadačkim" komentarima...što vi znate o kidu? ovo je direktna uvreda i njemu i meni, a ako vam je sin vatrogasac, čini mi se da ste i protiv njega...točno kid reče, nismo najpametniji, ali nam je stalo do vatrogastva..ne bojte se, mi ne uzimamo vatrogastvu, a još uvijek mu dajemo dovoljno
#45 zaboravljeni

na 10. Kolovoz 2010 12:37
Bravo prijatelju i struko @Kontra. Previše je lap.....nja , a novac se troši u nedogled u one resurse bez kojih se može kvalitetno odrađivati sve intervencije.
#46 Toni ST

na 11. Kolovoz 2010 17:29
Vatrogasac sam 18god i sta sve vidim ajme meni gadi mi se. Kid pa bar bi ti treba malo manje ....... i nekolicina vas iz Kastela sve iskusniji do iskusnijeg a cilo brdo vam izgorilo imate love i proracune imate Zupana iza vas,lako vam je laprdat .... zapamtii doci ce kraj kad tad ...... 0 kuna sine 0 kuna Grin
ma znate sta kako vas vise nije sramota, pogotovo vas velike Vatrogasce sta sve znate... i uvik isti Kid,Dalmacija,Jug 93,Mihovil itd pa ovo kao da je vas portal....
smeta vam svak , pravo govoreci jebe me se za DUZS ali vi ljudi sve znate cudi me sta ste dogurali do DVD cudo ste .... strajkajte glađu dignite sve DVD-e na noge sta cekate ,sta samo pisete....
a ovo o kanaderima mi je predobro hvala vam , pazi hektar gori zovi kanader ,sram vas bilo pa normalno da nas nitko necijeni kad dodete na pozar i legnete.....
pozdrav svim pravim vatrogascima a ne ovima sa prilagođenim programom....
#47 ivo

na 11. Kolovoz 2010 18:01
aj šta se kriješ stalno iza drugog imena izađi sa pravim imenom pametnjakoviću i veliki vatrogašće........
#48 tiberije

na 11. Kolovoz 2010 21:26
@Toni ST - svaka čast, i ja to kažem, zero Grin
#49 jug93

na 11. Kolovoz 2010 21:51
Stari , ja sam iz javne,,,a tko tebi brani tipkati,,? vidim nitko iako tipkaš velike budalaštine.....Cool
#50 MihovilST

na 12. Kolovoz 2010 09:31
Hebate,ovaj ToniST pari da se natripao pa je stao nabrajati...hehehe.....Bice da je i on iz DUZS-a pa se malo boji za svoju guzu kada vise ta uprava ne bude tako vazna....hehehe...Cool
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...