Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: Očitovanje na optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
DUZS
DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
Odsjek za protokol i suradnju
Tel. 01 3650 020,
Fax: 01 36 50 025

javnost@duzs.hr

Priopćenje medijima


Poštovani,

smatramo se dužnima očitovati na jučerašnje nekolegijalne optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
Držimo da takav istup ima za cilj destabilizirati sustav zaštite i spašavanja te obmanuti javnost.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje tijekom nekoliko prethodnih godina nabavila je preko 3000 kombinezona (2007. -380, 2008. – 1550 i 2009. -1100), od kojih je 2008. godine preko 1000 kombinezona dostavljeno vatrogasnim zajednicama priobalja za angažirane sezonske gasitelje. Napominjemo i činjenicu kako je, u slučaju sezonskih vatrogasaca, poslodavac u stvari vatrogasna zajednica županije, grada i/ili općine koja ima obvezu osigurati i sredstva potrebna za izvršavanje ugovornih obveza.
Što se tiče ovogodišnje nabave, “oko 500 vatrogasnih kombinezona“ oni su planska pričuva za možebitne žurne dodatne potrebe (riječ je u stvari o 485 kombinezona za koje je postupak nabave pokrenut neovisno o zapošljavanju sezonskih vatrogasaca).

Kada govorimo o plaćama 1000 sezonskih vatrogasaca treba kazati da sukladno „Uputi o provedbi točke 37. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini i procesu donacije sredstava za Projekt sezonskog dodatnog zapošljavanja vatrogasaca“ i prethodnom radnom dogovoru sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima ( s kojima samo imali sastanke u Otočcu i Zadru) u propisanom roku od dva tjedna izvršena je obrada dostavljenih, naglašavamo - ispravnih zahtjeva - za mjesec lipanj te su odgovarajući nalozi proslijeđeni na plaćanje iz Državne riznice.

Nadalje, jedinstveni europski broj za hitne službe uveden je direktivama Europske komisije i odgovarajućim zakonima Republike Hrvatske (Zakon o elektroničkim komunikacijama, Zakon o zaštiti i spašavanju). U Republici Hrvatskoj je u primjeni od 2005. godine te je zaključno s prosincem 2009. na broj 112 zaprimljeno 7.477.006 poziva, a samo u prošloj godini zaprimljeno je 1.752.912 poziva. Od ukupnog broja poziva u prošloj godini, 245 721 poziv je preusmjeren policiji, 89 131 poziv preusmjeren je vatrogascima, a 378 008 poziva preusmjereno je hitnoj medicinskoj pomoći.

Sustav 112 djeluje u 20 županijskih centara 112, u kojima 160 operatera zaprima pozive građana na hrvatskom i 7 stranih jezika – engleski, njemački, talijanski, češki, slovački, mađarski i slovenski (prošle godine oko 8000 poziva na stranim jezicima). Državni centar 112 koordinira 24 sata rad svih centara s drugim centrima i tijelima državne uprave, susjednim zemljama, te sličnim centrima u EU i NATO. O komunikacijskim i informatičkim sustavima brine Odjel za komunikacijsko informacijsku tehnologiju, čiji su djelatnici diplomirani inženjeri, inženjeri elektrotehnike, računarstva i telekomunikacija.
Sustav 112 opremljen je najmodernijom informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, osigurava neprekidno djelovanja centara 112, zaprimanje i obradu poziva, koordiniranje djelovanja žurnih službi, trajno snimanje svih poziva, lociranje pozivatelja, sprečavanje zlonamjernih poziva, preusmjeravanje poziva u susjedni centar 112 u slučaju fizičkog prekida veza, za što su svi centri osposobljeni odgovarajućim bazama podataka i obukom osoblja.
Što se tiče brzine odgovora na poziv, 78% poziva rješava se unutar 10 sek., a gotovo svi pozivi obrađeni su unutar 20 sek.

Prema izvješću Europske komisije za 2009. godinu, hrvatski sustav 112 spada među bolje, prema kriterijima Europske unije, u konkurenciji s 27 članica EU i Norveške.
Što se tiče prigovora da hrvatski sustav 112 nije osposobljen niti organiziran za preuzimanje brojeva žurnih službi, najbolji odgovor je iskustvo integriranja broja 94 u 15 županija i broja 93 u devet županija.

Svima koji prigovaraju spremnosti broja 112 za primanje poziva postavljamo javno nekoliko pitanja:
- Hoće li izvijestiti hrvatsku javnost koliko su imali poziva na 93 zadnjih pet godina, koliko po svakoj godini, koliko zlonamjernih poziva, koliko namjenskih, nenamjenskih, te koliko često se broj koji završava u njihovoj službi koristi za privatne potrebe?
- Koliko je bilo prekida linija prema broju njihove žurne službe i što se događa s pozivima građana na broj 93 kada su linije u prekidu, te gdje završavaju pozivi građana kada imaju više od dva poziva?
- Kako sprečavaju zlonamjerne pozive, te kako kontroliraju kvalitetu veze prema žurnoj službi, otklanjanje kvarova, koliko imaju neostvarenih i neodgovorenih poziva?
- Kako rješavaju lociranje pozivatelja kada građani zovu s mjesta na kojem ne mogu odrediti lokaciju, kao npr. s autocesta, noću i slično?
- Što se događa s pozivima na 93 kada na primjer tijekom izvođenja građevinskih radova bager presiječe kabel između centrale javne telekomunikacijske mreže i žurne službe?
- Koliko su imali protekle godine poziva na stranim jezicima i kako odgovaraju pozivateljima na stranim jezicima?
- Znaju li kojim propisima u Republici Hrvatskoj je regulirano korištenja brojeva za žurne službe?
- Pripadaju li brojevi za žurne službe djelatnicima tih službi ili su javno dobro koje služi građanima, a ne centrima 112, vatrogascima, hitnoj, policiji ili nekim drugim službama?


To su samo neka od pitanja koja postavljamo u ime hrvatskih građana koji imaju pravo znati podatke o kvaliteti rada, organiziranosti svih javnih servisa, kako 112, tako i 93.

KABINET RAVNATELJA


Acivi na 23.07.2010 12:25:30
Komentari
#31 ivo

na 06. Kolovoz 2010 18:23
AJ pere molim te ,pa prebaciš se u DUZS primit ce oni tebe rado ,ti si ionako njihov,baš mi čudno šta ima 5 dana da si se registrira na portal........a Vatrogasac si tobože.Preporučit ćemo tebe Kaštelanima kao velikog stručnjaka pa ćes ti to sam sa svojim pajdašima pogasiti.......DUZS je državna firma koja je stvorena za za uhljebit tebe i slične tebi
#32 panca

na 06. Kolovoz 2010 19:39
1.pere iz kojeg si kraja?nemoras dat adresu, niko ovdi ne tuce radi komentara, ALI IZ kojeg si dijela HrvatskeGrin

2.D kao DRŽAVNA
U kao UPRAVA za
Z kao ZAŠTITU
S kao SERONJA

3.Vise je jedan Makarski ili Kaštelanski vatrogasac ugasija požara nego sta si se ti u životu popiša
4. I pere u kojoj si se ti postrojbi zaposlija s 18 godina, a da nisi ima vezu.

Pozdrav
#33 Kid

na 06. Kolovoz 2010 23:05
Pere imaš pravo na svoje vlastito mišljenje, a isto si i iznio. Kako vidim „jako“ braniš DUZS kao sustav, a ne želiš znati da je isti „nastao“ 1.siječnja 2005 god. Zar mi vatrogasci u DVD-ima i JVP-ama nismo do tada gasili požare, pomagali kod poplava, izvlačili i pomagali u prometnim nesrećama, izvlačili iz dubina, skidali sa visina, tragali za nestalima, … i da dalje ne nabrajam. Zaštita i spašavanje nije tog dana izmišljena i nije počela tog dana, tog dana počeo je paralelni, dvostruki (apsolutno nepotreban, rastrošan, …) sustav. Svi ljudski, materijalni i ini resursi uloženi u DUZS, da su uloženi u preustroj i dopunu dotadašnjem vatrogasnom sustavu pod HVZ, danas bi imali bolji sustav zaštite i spašavanja na zadovoljstvo svih kojima je potrebna takva pomoć.
Kao novom članu portala, volio bih da malo pročitaš komentare i onih sa više staža u vatrogastvu tj. u zaštiti i spašavanju.
Kažeš da u Kaštelima ( i ti bi trebao pisati Kaštela i Makarska sa velikim početnim slovom, to su imena gradova, isto kao što se trudiš DUZS pisati velikim slovima) dižu kanadere za 0,75 Ha. Istina je, jer je procijenjeno da je tako potrebno. Ja osobno kad me probudiš u sred noć i kažeš da gori tu i tu u Kaštelima, odmah znam, da li zvat ili ne zvat kanadere.
Tebe kao da „žuljaju“ Kaštelanski i Makarski vatrogasci. Ali znaj, uvik se za dobrim konjima prašina diže.
Novčanik je u rukama Vlade RH i Sabora RH i iz njega se financira zaštita i spašavanje samo nekih stanovnika Republike Hrvatske.
Šta se tiče opremanja i vozila, procjena ugroženosti (zakonska obaveza) svakog grada, mjesta ili lokalne zajednice, je mjerilo za takvo što. Ono što je potrebno postrojbi sa 300 i više intervencija ( i ljudi i oprema i vozila), nije potrebno postrojbi od 5-10 intervencija godišnje.
Pozdrav svim kolegama vatrogascima ma gdje god sada bili.
#34 pere

na 06. Kolovoz 2010 23:41
oprostite šta san bija iskren i reka istinu žao mi je.
#35 jug93

na 07. Kolovoz 2010 06:26
Iskren možda jesi bio, ali to što si reka nema veze sa istinom, i iz toga se vidi da nisi vatrogasac, već si na portalu da malo ispipavaš kako ko diše i digneš prašinu,,,,,SadSad
#36 Majstor

na 07. Kolovoz 2010 19:26
peri je ovo vjerojatno friško ime... A za Makarsku i Kaštela..... znamo svi to.... hehe
#37 tiberije

na 07. Kolovoz 2010 22:56
Ponavljam pitanje,

Što je ovdje javni interes? Grin
#38 firefly

na 07. Kolovoz 2010 23:16
@tiberije...po tebi je javni interes, interes nekoga kome je to palo na pamet prije par godina i želi se dodvoriti europi...ma gdje je tu vatrogasna organizacija koja se već stoljećem broji? gdje su tu iskustva naših prethodnika? zar ne vidiš mišljenje većine kolega na portalu? vidim da si pametan, ali drži se ti javnog interesa za koju javnost nije glasovala već upravo ti tvoji pojedinci
#39 Dalmacija

na 09. Kolovoz 2010 18:24
daj molim vas gosp. petar je u pravu vama se sviđalo ili ne, ali imam jedno pitanje za gosp. KIDA cije vi to kanadere dižete u pola noći kad vas neko probudi???????????????
#40 Kid

na 09. Kolovoz 2010 20:27
Dalmacija, naše kanadere, naše dižem. One koji su i koji bi trebali bit pod istom kapom i financiranja i zapovijedanja, kao i DVD i JVP. I smanji doživljaj, ti kao da mene za nešto prozivaš ili ne možeš razumit. A u tome ti treba i utakmica u nogama, koje ti još fale. I ne moramo se dopisivat ovako, ako se ne varam moga si me i danas nešto pitat, ako ti nisu jasni moji komentari na portalu. Sinko ja ti želim svako dobro i da do mirovine radiš kao pripadnik DIP-a Divulje i imaš siguran kruh u rukama, ali nemoj gaziti po drugima.
Pozdrav svim vatrogascima ma gdje god sada bili.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...