Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: Očitovanje na optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
DUZS
DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
Odsjek za protokol i suradnju
Tel. 01 3650 020,
Fax: 01 36 50 025

javnost@duzs.hr

Priopćenje medijima


Poštovani,

smatramo se dužnima očitovati na jučerašnje nekolegijalne optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
Držimo da takav istup ima za cilj destabilizirati sustav zaštite i spašavanja te obmanuti javnost.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje tijekom nekoliko prethodnih godina nabavila je preko 3000 kombinezona (2007. -380, 2008. – 1550 i 2009. -1100), od kojih je 2008. godine preko 1000 kombinezona dostavljeno vatrogasnim zajednicama priobalja za angažirane sezonske gasitelje. Napominjemo i činjenicu kako je, u slučaju sezonskih vatrogasaca, poslodavac u stvari vatrogasna zajednica županije, grada i/ili općine koja ima obvezu osigurati i sredstva potrebna za izvršavanje ugovornih obveza.
Što se tiče ovogodišnje nabave, “oko 500 vatrogasnih kombinezona“ oni su planska pričuva za možebitne žurne dodatne potrebe (riječ je u stvari o 485 kombinezona za koje je postupak nabave pokrenut neovisno o zapošljavanju sezonskih vatrogasaca).

Kada govorimo o plaćama 1000 sezonskih vatrogasaca treba kazati da sukladno „Uputi o provedbi točke 37. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini i procesu donacije sredstava za Projekt sezonskog dodatnog zapošljavanja vatrogasaca“ i prethodnom radnom dogovoru sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima ( s kojima samo imali sastanke u Otočcu i Zadru) u propisanom roku od dva tjedna izvršena je obrada dostavljenih, naglašavamo - ispravnih zahtjeva - za mjesec lipanj te su odgovarajući nalozi proslijeđeni na plaćanje iz Državne riznice.

Nadalje, jedinstveni europski broj za hitne službe uveden je direktivama Europske komisije i odgovarajućim zakonima Republike Hrvatske (Zakon o elektroničkim komunikacijama, Zakon o zaštiti i spašavanju). U Republici Hrvatskoj je u primjeni od 2005. godine te je zaključno s prosincem 2009. na broj 112 zaprimljeno 7.477.006 poziva, a samo u prošloj godini zaprimljeno je 1.752.912 poziva. Od ukupnog broja poziva u prošloj godini, 245 721 poziv je preusmjeren policiji, 89 131 poziv preusmjeren je vatrogascima, a 378 008 poziva preusmjereno je hitnoj medicinskoj pomoći.

Sustav 112 djeluje u 20 županijskih centara 112, u kojima 160 operatera zaprima pozive građana na hrvatskom i 7 stranih jezika – engleski, njemački, talijanski, češki, slovački, mađarski i slovenski (prošle godine oko 8000 poziva na stranim jezicima). Državni centar 112 koordinira 24 sata rad svih centara s drugim centrima i tijelima državne uprave, susjednim zemljama, te sličnim centrima u EU i NATO. O komunikacijskim i informatičkim sustavima brine Odjel za komunikacijsko informacijsku tehnologiju, čiji su djelatnici diplomirani inženjeri, inženjeri elektrotehnike, računarstva i telekomunikacija.
Sustav 112 opremljen je najmodernijom informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, osigurava neprekidno djelovanja centara 112, zaprimanje i obradu poziva, koordiniranje djelovanja žurnih službi, trajno snimanje svih poziva, lociranje pozivatelja, sprečavanje zlonamjernih poziva, preusmjeravanje poziva u susjedni centar 112 u slučaju fizičkog prekida veza, za što su svi centri osposobljeni odgovarajućim bazama podataka i obukom osoblja.
Što se tiče brzine odgovora na poziv, 78% poziva rješava se unutar 10 sek., a gotovo svi pozivi obrađeni su unutar 20 sek.

Prema izvješću Europske komisije za 2009. godinu, hrvatski sustav 112 spada među bolje, prema kriterijima Europske unije, u konkurenciji s 27 članica EU i Norveške.
Što se tiče prigovora da hrvatski sustav 112 nije osposobljen niti organiziran za preuzimanje brojeva žurnih službi, najbolji odgovor je iskustvo integriranja broja 94 u 15 županija i broja 93 u devet županija.

Svima koji prigovaraju spremnosti broja 112 za primanje poziva postavljamo javno nekoliko pitanja:
- Hoće li izvijestiti hrvatsku javnost koliko su imali poziva na 93 zadnjih pet godina, koliko po svakoj godini, koliko zlonamjernih poziva, koliko namjenskih, nenamjenskih, te koliko često se broj koji završava u njihovoj službi koristi za privatne potrebe?
- Koliko je bilo prekida linija prema broju njihove žurne službe i što se događa s pozivima građana na broj 93 kada su linije u prekidu, te gdje završavaju pozivi građana kada imaju više od dva poziva?
- Kako sprečavaju zlonamjerne pozive, te kako kontroliraju kvalitetu veze prema žurnoj službi, otklanjanje kvarova, koliko imaju neostvarenih i neodgovorenih poziva?
- Kako rješavaju lociranje pozivatelja kada građani zovu s mjesta na kojem ne mogu odrediti lokaciju, kao npr. s autocesta, noću i slično?
- Što se događa s pozivima na 93 kada na primjer tijekom izvođenja građevinskih radova bager presiječe kabel između centrale javne telekomunikacijske mreže i žurne službe?
- Koliko su imali protekle godine poziva na stranim jezicima i kako odgovaraju pozivateljima na stranim jezicima?
- Znaju li kojim propisima u Republici Hrvatskoj je regulirano korištenja brojeva za žurne službe?
- Pripadaju li brojevi za žurne službe djelatnicima tih službi ili su javno dobro koje služi građanima, a ne centrima 112, vatrogascima, hitnoj, policiji ili nekim drugim službama?


To su samo neka od pitanja koja postavljamo u ime hrvatskih građana koji imaju pravo znati podatke o kvaliteti rada, organiziranosti svih javnih servisa, kako 112, tako i 93.

KABINET RAVNATELJA


Acivi na 23.07.2010 12:25:30
Komentari
#21 MihovilST

na 26. Srpanj 2010 15:49
ovo je sve apsurd...hehehe......DUZS se diči svojom kvalitetom i opremljenošću na europskoj,da ne kažem i na svjetskoj razini......dok u to vrijeme vatrogasci muku muče sa totalnom neopremljenošću i neimaštinom.....i što će recimo najmoderniji dojavni centar sa svim svojim mogućnostima, kada u vatrogastvu,civilnoj zaštiti i ostalnim žurnim službama jedva krpamo kraj sa krajesa dotrajalom opremom i zaštitnim sredstvima....Pojedina vatrogasna društva još uvijek koriste muzejske primjerke zaštitne opreme,a o voznome parku da i ne govorimo...... U ovome slučaju država nije obavila posao do kraja.....usporedio bih to sa jednim dobrim tuširanjem, a poslije njega oblačenjem prljavog donjeg rublja......Strašno i smiješno.....Amerikanci,Njemci i ostali razvijeni svijet bi sve to snimio i napravio jednu komediju,koja bi vjerujem pokupila veliki broj oskara na festivalu filma.....Počev od onoga za najbolju glumu (gdin Trut) pa sve ostale........Cool
#22 tiberije

na 28. Srpanj 2010 22:22
Što je ovdje javni interes?

(http://limun.hr/m...2763&Page=)

Javni interes (engl. public interest, njem. öffentliches Ineresse, fr. intérêt général) je državni ili opći interes, pojmovi su koji se obično koriste u političkim raspravama o ekonomskoj politici kad se žele označiti koristi ili prednosti zajednice kao cjeline za razliku od privatnih ili osobnih interesa.

Obično se kaže kako se npr. željeznice ili banke trebaju voditi u skladu s javnim, državnim ili općim interesom, a ne u interesu direktora, vlasnika ili dioničara. Ponekad se javni, nacionalni interes poistovjećuje ili zamjenjuje s interesom namještenika u čiju se korist treba voditi poduzeće ili grana. Pritom se zanemaruje može li to poduzeće ili grana pokriti svoje troškove na otvorenom tržištu.

Pojam ima političke, etičke i emotivne konotacije ali ekonomisti mogu ispitati i njegove ekonomske implikacije. Nijedan ekonomist ne bi podržao stav da se sredstva upotrijebe u korist privatnog interesa ako je to u sukobu s općim interesom cjelokupne zajednice. Pitanje je samo jesu li privatni interesi neophodno u sukobu s općim interesom, ili oni mogu biti i jednaki, te okolnosti u kojima se interesi sukobljavaju. Taj pristup vodi analizi institucije vlasništva i zakona o ugovoru, prodaji dobara itd.

Zaključci ili doktrine nalaze se u rasponu od Adama Smitha (javnom interesu obično se najbolje služi tako da se ljudima dopusti da ostvaruju privatne interese) do Karla Marxa. Ne postoji jedinstven i apsolutan stav. Pekari koji prodaju kruh istovremeno zadovoljavaju i javni i svoj osobni interes. S jedne strane raspravlja se o opasnosti od monopola, o nedjelotvornosti privatnih vlasnika u nekim poslovima, o neophodnosti da javnost kontrolira određene grane, a s druge o nedjelotvornosti državnih poduzeća i njihovoj nesposobnosti da zadovolje interese javnosti kao što to mogu manja privatna poduzeća.

U svakom slučaju, pojam javni interes ukazuje na namjeru koja često ne uspijeva osigurati provedbu. Tu postoji razlika između svrhe i rezultata. Ekonomisti raspravljaju o tehničkoj efikasnosti ili efektivnosti usluga ili grana, koje bi trebale biti kontrolirane u interesu javnosti, a zaključci su raznovrsni. Wink
#23 Firewall

na 29. Srpanj 2010 15:39
Gospodo iz DUZS-a, zar Vi mislite da je najveći problem u vatrogastvu nedostatak kombinezona? Problem je u tome što se zaštitna oprema (zaštitna odjela, kacige i kombinezoni) djeli po babu i stričevima. Najbolji primjer su vremena pred izbore, vatrogasne skupštine, kada razni "poklisari" od Jarnjaka, Jurina i ostalih donose najnoviju zaštitnu opremu sa natpisom Interventne vatrogasne postrojbe i slično, dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja imaju jedva jednu ili dvije intervencije u godini. Jedini uvjet je da je u toj općinici na vlasti, zna se koja stranka. Kacige Heros su se djelile po dvd-ima kapom i šapom, dok Javne vatrogasne postrojbe jedva krpaju kraj s krajem da kupe zaštitnu opremu sa svojim novcima. Što se tiće rada djelatnika u DUZS-u samo jedna "sitnica", imali smo veće izljevanje goriva po kolniku, o tome je obavješten VOC i županijski DUZS. Naravno, županijski DUZS istog trenutka preuzima "vođenje" intervencije na način da povremeno nazove i pita kad će promet biti pušten. Sve ostalo, od pozivanja ostalih službi ni riječi. Vodopravne inspektore su poslali 15 km dalje od mjesta događaja, tako da su ovi izgubili dragocjeno vrijeme tražeći mjesto događaja. Svo to vrijeme radovi na sanaciji kolnika su stajali jer se je čekalo dolazak tih inspektora. DUZS u sadašnjem stanju nema šanse za boljitak ljudi u našoj državi. O stranim jezicima, nema potrebe pričati. Vjerujem da u našem županijskom centru DUZS-a, osim hrvatskog jezika, odlično govore "zagorski s malom primjesom slovenskog" i to je to. Zasad toliko.
#24 pere

na 02. Kolovoz 2010 21:45
DUZS je državna uprava za zaštitu i spašavanje. Ako netko ne priznaje bilo koju rjeć iz tog imena nema šta tražit u Hrvatskom vatrogastvu ni u državi.
D kao državna (Hrvatska) ne Jugoslovenska.
U kao uprava (HIJARARHIJSKI postavljena na svoje mjesto)
Z kao zaštita (ne svog radnog mjesta već državljana republike Hrvatske i njihovih materjalnih dobara)
S kao spašavanje živih biča i materjalnih dobara
Republika Hrvatska osim vatrogasaca u obavljanju ovih poslova (zaštite i spašavanja)preko DUZSa angažira. traganje i spašavanje na moru, Gorsku službu spašavanja, civilnu zaštitu, Bojnu za specijalna djelovanja, ratno zrakoplovstvo... ako mislite da to može odradit netko iz vaše lokalne samouprave jedini način je da ta osoba pobjedi na izborima te sakupi večinu glasova u (DRŽAVNOM) saboru te formira vladu i opet preko DUZSa sve to odradi.
#25 jug93

na 03. Kolovoz 2010 14:13
Ajde lipo pere prodaji tu demagogiju negdi drugo, a ne ovdje među vatrogascima...Cool
#26 pere

na 05. Kolovoz 2010 16:57
gospodine jug,,,,,,,, 93 nije to demagogija nego je to istina i da si ti vatrogasac znabi sta je piramida zapovjedanja i kako funkcionira.
#27 jurisnik1886

na 05. Kolovoz 2010 21:23
Da, DUZS i jeste piramida, ali slagana odozgora da bi se uhljebio vojni i ini škarat koji je trebalo zbrinuti zbog ulaska RH u NATO.
#28 jug93

na 06. Kolovoz 2010 06:40
Eee, pere da mi je znat iz koje fotelje kojeg područnog ureda pišeš,,,,Shock
A samo ti na znanje- zapovjeda sam sa više ljudi nego što ćeš ih ti ikada viditi kroz taj svoj bjedni prozorčić područnog ureda,ali o tome ne bi,,,, i baš u toj liniji zapovjedanja duzs je najslabija karika koju treba izbaciti.......AngryAngryAngry,, i to će se na našu sreću, a na vašu žalost i desiti, pa onda upravljajte i zapovidajte sami sebi iz jedne kancelarije u drugu GrinGrin
#29 Majstor

na 06. Kolovoz 2010 09:14
Kako god okrenuli i jedni (DUZS) i drugi (kombinacija JVP - HVZ) navlače svaki na svoju stranu gledajući provo svoje interese. Sve je to politika, okreću se onome što im trenutačno više odgovara

Mogu se čak složiti i sa pere-om kad TEORETSKI pojašnjava što je to DUZS. Na kraju većina (europskih) država ima sličnu upravu.


Ono što pere zaboravlja je:

1. DUZS je nastala iz ničega preko noći, dobila je potpunu podršku od Države kao i materijalna sredstva a u tom trenutku, daleko kasnije a i danas DUZS po meni nije imala i nema dovoljan broj dovoljno kompetentnih lljudi da kvalitetno hendla sa onim za je osnovana i za što što dobiva novac.
2. DUZS se petlja u vatrogastvo jer se tu vrti relativno velika lova, uzimajući značajan broj sredstava namjanjena vatrogastvu koja se onda nikad ne spuste do postrojbi do kojih su namjenjena
3. Pristup novcima i mogućnost odlučivanja bili su idealna okolina za djelovanje šerifa poput ex. pomoćnika za kontinent Lovrića koji su kako su htjeli i kome su htjeli djelili državna sredstva i opremu i za to dobivajući velike protuusluge a postrojbe koje su željele neophodnu opremu koja je i bila namjenjena njima morale su lizati guzicu, podmićivati ili vrtiti odojke ili janjce. Protiv njega nikad nije nikakav postupak pokrenut.
4. U trenutku osnivanja DUZS ukinuli su se centri za uzbunjivanje koji su bili uhodani, poznavali su teren i procedure i odlično obavljali svoj posao što se jako vidjelo pogotovo u sredinama koje nisu imale ossnovan broj 93.
5. Glavni vatrogasni zapovjednik je pod DUZS a ostatak vatrogasaca je pod županijskim organizacijama HVZ-a? WTF? Zašto npr. Vinko Prizmić načelnik gss-a ili zapovjednik protupožarne eskadrile ili zapovjednik bojne za specijalna djelovanja ili šef hitne službe nisu djelatnici DUZS-a?

No nakon nekoliko godina u kojima smo obavještavani preko centra 112 (pričam o situaciji kod nas) izgubili puno minuta, živaca, novaca itd. itd. bilo bi preskupo ili preneefikasno vraćati se na 93 ili na centar za uzbunjivanje.

Kad ugrožena osoba nazove, proslijede poziv na odgovornu postrojbu, dignu hitnu, policiju i po meni je tu kraj priče a i trebalo bi tu biti kraj veze DUZS sa vatrogastvom.

Za nas kao vatrogasce kao i za ugrožene građane nije dobro da imamo više brojeva za hitne slučajeve, pogotovo kad su svi oni napola nedorečeni, kao kod nas.
#30 pere

na 06. Kolovoz 2010 18:11
nepišen iz područnog ureda, radim kao profesionalni vatrogasac od 18 godine već 13 god, specijaliziran za zatvorene prostore te za spašavanje iz dubina i s visina. cili život vodin bitku s lokalnim šerifima kojima je čača ostavija misto zapovjednika i neče niko njizovu među gast brez da oni tu ne vode glavnu rič. onda se desi kao i u zagrebačkoj okolici da se lokalni DVDovi svade oko vođenja požara i svi napuste požarište (prođu bez ikakvih sankcija) ili u kaštelima dižu kanadere na 0,75 hektara ili makarska da ima više vozila nego ljudstva.
DUZS je državna firma koja mora uvest reda u vatrogastvo da se napokon zna ko pije a ko plača. ali to zadire u taštinu (novčanik) lokalnih šerifa i tu nastaje problem.cjenim sve kolege vatrogasce pa i jugo.......93 koji je vodija sve europske vatrogasce (valjda na nekoj paradi) ali ako se mi budemo sami dogovarali kome šta triba od vozila i opreme mal nam je proračun republike Hrvatske morat čemo se prištekat ma onaj sjedinjenih država.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...