Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: Očitovanje na optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
DUZS
DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
Odsjek za protokol i suradnju
Tel. 01 3650 020,
Fax: 01 36 50 025

javnost@duzs.hr

Priopćenje medijima


Poštovani,

smatramo se dužnima očitovati na jučerašnje nekolegijalne optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
Držimo da takav istup ima za cilj destabilizirati sustav zaštite i spašavanja te obmanuti javnost.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje tijekom nekoliko prethodnih godina nabavila je preko 3000 kombinezona (2007. -380, 2008. – 1550 i 2009. -1100), od kojih je 2008. godine preko 1000 kombinezona dostavljeno vatrogasnim zajednicama priobalja za angažirane sezonske gasitelje. Napominjemo i činjenicu kako je, u slučaju sezonskih vatrogasaca, poslodavac u stvari vatrogasna zajednica županije, grada i/ili općine koja ima obvezu osigurati i sredstva potrebna za izvršavanje ugovornih obveza.
Što se tiče ovogodišnje nabave, “oko 500 vatrogasnih kombinezona“ oni su planska pričuva za možebitne žurne dodatne potrebe (riječ je u stvari o 485 kombinezona za koje je postupak nabave pokrenut neovisno o zapošljavanju sezonskih vatrogasaca).

Kada govorimo o plaćama 1000 sezonskih vatrogasaca treba kazati da sukladno „Uputi o provedbi točke 37. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini i procesu donacije sredstava za Projekt sezonskog dodatnog zapošljavanja vatrogasaca“ i prethodnom radnom dogovoru sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima ( s kojima samo imali sastanke u Otočcu i Zadru) u propisanom roku od dva tjedna izvršena je obrada dostavljenih, naglašavamo - ispravnih zahtjeva - za mjesec lipanj te su odgovarajući nalozi proslijeđeni na plaćanje iz Državne riznice.

Nadalje, jedinstveni europski broj za hitne službe uveden je direktivama Europske komisije i odgovarajućim zakonima Republike Hrvatske (Zakon o elektroničkim komunikacijama, Zakon o zaštiti i spašavanju). U Republici Hrvatskoj je u primjeni od 2005. godine te je zaključno s prosincem 2009. na broj 112 zaprimljeno 7.477.006 poziva, a samo u prošloj godini zaprimljeno je 1.752.912 poziva. Od ukupnog broja poziva u prošloj godini, 245 721 poziv je preusmjeren policiji, 89 131 poziv preusmjeren je vatrogascima, a 378 008 poziva preusmjereno je hitnoj medicinskoj pomoći.

Sustav 112 djeluje u 20 županijskih centara 112, u kojima 160 operatera zaprima pozive građana na hrvatskom i 7 stranih jezika – engleski, njemački, talijanski, češki, slovački, mađarski i slovenski (prošle godine oko 8000 poziva na stranim jezicima). Državni centar 112 koordinira 24 sata rad svih centara s drugim centrima i tijelima državne uprave, susjednim zemljama, te sličnim centrima u EU i NATO. O komunikacijskim i informatičkim sustavima brine Odjel za komunikacijsko informacijsku tehnologiju, čiji su djelatnici diplomirani inženjeri, inženjeri elektrotehnike, računarstva i telekomunikacija.
Sustav 112 opremljen je najmodernijom informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, osigurava neprekidno djelovanja centara 112, zaprimanje i obradu poziva, koordiniranje djelovanja žurnih službi, trajno snimanje svih poziva, lociranje pozivatelja, sprečavanje zlonamjernih poziva, preusmjeravanje poziva u susjedni centar 112 u slučaju fizičkog prekida veza, za što su svi centri osposobljeni odgovarajućim bazama podataka i obukom osoblja.
Što se tiče brzine odgovora na poziv, 78% poziva rješava se unutar 10 sek., a gotovo svi pozivi obrađeni su unutar 20 sek.

Prema izvješću Europske komisije za 2009. godinu, hrvatski sustav 112 spada među bolje, prema kriterijima Europske unije, u konkurenciji s 27 članica EU i Norveške.
Što se tiče prigovora da hrvatski sustav 112 nije osposobljen niti organiziran za preuzimanje brojeva žurnih službi, najbolji odgovor je iskustvo integriranja broja 94 u 15 županija i broja 93 u devet županija.

Svima koji prigovaraju spremnosti broja 112 za primanje poziva postavljamo javno nekoliko pitanja:
- Hoće li izvijestiti hrvatsku javnost koliko su imali poziva na 93 zadnjih pet godina, koliko po svakoj godini, koliko zlonamjernih poziva, koliko namjenskih, nenamjenskih, te koliko često se broj koji završava u njihovoj službi koristi za privatne potrebe?
- Koliko je bilo prekida linija prema broju njihove žurne službe i što se događa s pozivima građana na broj 93 kada su linije u prekidu, te gdje završavaju pozivi građana kada imaju više od dva poziva?
- Kako sprečavaju zlonamjerne pozive, te kako kontroliraju kvalitetu veze prema žurnoj službi, otklanjanje kvarova, koliko imaju neostvarenih i neodgovorenih poziva?
- Kako rješavaju lociranje pozivatelja kada građani zovu s mjesta na kojem ne mogu odrediti lokaciju, kao npr. s autocesta, noću i slično?
- Što se događa s pozivima na 93 kada na primjer tijekom izvođenja građevinskih radova bager presiječe kabel između centrale javne telekomunikacijske mreže i žurne službe?
- Koliko su imali protekle godine poziva na stranim jezicima i kako odgovaraju pozivateljima na stranim jezicima?
- Znaju li kojim propisima u Republici Hrvatskoj je regulirano korištenja brojeva za žurne službe?
- Pripadaju li brojevi za žurne službe djelatnicima tih službi ili su javno dobro koje služi građanima, a ne centrima 112, vatrogascima, hitnoj, policiji ili nekim drugim službama?


To su samo neka od pitanja koja postavljamo u ime hrvatskih građana koji imaju pravo znati podatke o kvaliteti rada, organiziranosti svih javnih servisa, kako 112, tako i 93.

KABINET RAVNATELJA


Acivi na 23.07.2010 12:25:30
Komentari
#11 panzer

na 24. Srpanj 2010 14:08
Slažem se sa MihovilomST, nije ideja loša. Da naš 112 funkcionira kao američki 911 to bi bilo odlično, ali tamo sjedi policajac, vatrogasac i medicinski tehničar koji svaki za svoje područje daju savjet dok žurne službe ne dođu do mjesta intervencije. Pogledajte samo dokumentarce "Rescue 911" i bit će Vam sve jasno. Da ustrojimo 112 prema njima sve bi bilo ok. A po meni vatrogastvo nema šta radit pod njihovom ingerencijom. 112 bi trebala biti institucija koja će samo koordinirati žurne službe...
#12 firefly

na 24. Srpanj 2010 14:15
ova dva zadnja komentara, to je mišljenje većine nas...da, zamisao nije loša, o drugome neću govoriti i proširivati prepirku...s panzerom sam se jednom dokačio, a sad se potpuno slažem...bravo
#13 zombi

na 24. Srpanj 2010 14:56
Imam pitanje : Kada se zaprima dojava o prometnoj nezgodi s ozljeđenim osobama koje službe se upućuju na mjesto nezgode?
Kad dobijem odgovor od osoba koje zaprimaju dojavu u centru 112 reći ću i zašto to pitam.
Molim i ostale ako žele da mi odgovore.Frown
#14 panzer

na 24. Srpanj 2010 15:03
Hvala firefly...eto i nas na zelenoj grani...zombi ja bih poslao hitnu, policiju i vatrogasce (vatrogasce zbog mjera sigurnosti bilo dima, vatre ili ne)...svi smo vidjeli što se dogodilo s onim kombijem koji se zapalio prilikom utovara na kamion nakon nesreče...pozdrav svima...Wink
#15 tiberije

na 24. Srpanj 2010 15:38
@Slamsy – molim Vas da ne pišete neistine i poluistine!

Navedeno pod 3. nije istinito – provodi se procedura uređena Pravilnikom o jedinstvenom europskom broju 112.

Pod 4. poluistina – na zahtjev centra 112 svi mobilni operatori vrše lociranje pozivatelja.

Pod 2. ste naveli:“Iste sekunde kad se dežurni javlja na telefon na zaslonu mu ostanu upisani podaci o broju s kojeg je zvano, i podaci iz imenika ako je broj prijavljen (uskoro će se prema zakonu svi brojevi prijavljivati), stoga uz broj ostane i adresa stanovanja i ime osobe na koju linija glasi.“

Na koji način ste došli do podataka o pozivatelju (točnije do imenika, odnosno do svih korisnika), legalno ili ilegalno?

Da budem precizan, molim Vas navedite mi propis na temelju kojeg to koristite? Wink
#16 Slamsy

na 24. Srpanj 2010 17:35
pod točkom 4 mislio sam na momentalno lociranje pozivatelja, tj. lociranje u trenutku javljanja operatera. Vi možda mislite o naknadnom lociranju.

vezano uz točku 2, ja mislim da su telefonski imenici legalni... čak su i na internetu objavljeni...prema tome ne vidim ništa sporno..

o propisima nemogu govoriti jer sam samo član DVD a ne zaposlenik profesionalne postrojbe,a u privatnom poslu sam imao priliku sudjelovati u izradi i montiranju OKC-a u Savskoj. Sve ovo što sam napisao govorim iz prakse od tamo i moj komentar je samo odgovor na pitanja postavljena u tekstu. tek tolko da se zna da i vatrogasci imaju nešto a ne samo 112.
#17 korisnik_

na 24. Srpanj 2010 19:21
1.Svaka postrojba ima zapis o primljenim pozivima,kako je napredovala IT tako su i postrojbe MORALE pratiti zahtjeve telekomunikacijskih rjesenja Hrvatskog telekoma te svi imaju digitalne centrale a samim time i mogucnost iznosenja podataka o pozivima ( koliko po svakoj godini, koliko zlonamjernih poziva, koliko namjenskih, nenamjenskih) A TO BI TIM SILNIM INZINJERIMA I STRUCNJACIMA U DUZS -u trebalo biti jasno,da ne pricamo da se SVI pozivi snimaju ,SVE ISTO KAO I U 112 samo sto se ne hvalimo tudim poslom i ne dajemo podatke u javnost radi “dizanja perija”.

2.To lako mogu provjeriti u HT-u,samo za informaciju da se po pravilu sve linije ne “vuku” sa iste centrale sto bi SILNI INZINJERI MORALI ZNATI…te da postoji beck up linija analogna u slucaju ispada digitalije.A gdje zavsavaju pozivi kada 112 ima vise od 2 poziva? Mozda kod ravnatelja ili negdje izvan OKC-a kao sto postoji mogucnost kod nekih postrojbi?

3.Sprecavaju se kao i kod Vas…a za info KABINETU niste SVE centre opremili istom opremom,jer sprecavanje takvih poziva imaju Panasonic centrale a nemate ih u svim centrima,presli ste na centrale Ericsson Nikola Tesla koje nisu imale te mogucnosti.

4.Kako vi imate tu mogucnosti ona se moze dodjeliti i OKC-ima JVP ,zna se koliko traje taj postupak i tko ima pravo od vas traziti lociranje,a i kada locirate….
da nije centra 112 Policija nikada ne bi imala takvu mogucnost? ili je imala i prije vas…?

5.Odgovor je pod tockom 2.

6.A kako funkcionira odgovor dispecera 112 na talijanskom jeziku?Vjerovatno preusmjeravate poziv na mobitel osobe koja zna talijanski jezik,jer ga ne znaju svi..ne vjerovatno vec tako i radite,koliko ih imate obucenih da PRIME poziv na stranom jeziku te dali znaju taj stranin jezik tako dobro da mogu izvuci sve potrebne podatke od osobe pod stresom? Uostalom svako danas ima mobitel pa se dojava dobije i na nasem jeziku jer u nezgodama sudionici nisu iskljucivo stranci,ima ocevidaca,slucajnih prolaznika itd itd..Koliko ste primili dojava o nezgodama a da su informacije stizale ISKLJUCIVO od dojavitelja na stranom jeziku?

I da ne duljim jer vise nemam volje pisati,sve te silne novce mogli ste iskoristiti na opremanje dosadasnjih operativnih centar JVP,gdje bi imali bazu ljudi,iskusnih operativaca koji bi mogli odradivati i obuku novih..sto bi vas puno jeftinije izaslo…a da ne pricamo o silnim novcima koje placate za najam prostora po cjeloj RH….
#18 feniks

na 24. Srpanj 2010 19:22
VAUUUUUU
Ni braća Grim ne bi ovako lijep članak napisala, divota za čitati. Dođe mi da odmah nazovem 112 i da ih pitam u koju kategoriju će staviti moj poziv Wink
U koliko centra se koristi "HARD CORE" i koliko ste love dali za njega i koliko će još koštati??
DC112 i pojedini ŽC112 ne funkcioniraju međusobno a kamolili van kuće, nismo ni mi vatrogasci savršeni i Bogom dani al ipak ne pišemo baš ovakve bljezgarije!
#19 mklari2

na 24. Srpanj 2010 21:11
evo komentar.....aaššššššššš,moji DUZS-ovci,čak znate i poklopiti slušalicu prilikom poziva...sramota
#20 osijek10

na 26. Srpanj 2010 11:20
opet Hrvatska sramota!
Ovaj članak sam već komentirao na našoj stranici, ali eto ne mogu odoliti a da ga još malo ne prokomentiram, tj. da se ne posprdam sa ovakvim pitanjima koje su oni nama postavili. Normalan čovjek ovo ne može pitati, a obični građani će u ovo sve povjerovati, jer taj tekst bih ja ocijenio sa 5+. Svaka čast autoru, sigurno je zbog ovih glupoisti i sramotnih pitanja i unaprijeđen.
Pa eto i da ja vas pitam gospodo DUZS -ovci u istom stilu kao i vi što ste pitali nas.

1. kako u naše krajeve dolazi sve više turista iz Kine i Japana, kako mislite riješiti te jezične barijere?

2. ako se npr. na vaš operativni centar sruši helikopter koji je bio na vojnoj vježbi i uništi vam centralu, kako mislite primiti dojave?

3. osobno znam da lociranje poziva ne možete odrediti precizno (lagao bih kada bih rekao da se sjećam koliko ste mi točnoi rekli, ali mislim u krugu 200-300 m). Mislite li da je u gradu, gdje je sve puno zgrada lociranje u krugu 200-300 m precizno?

4.dali vi stvarno mislite ( ako mislite onda ste stvarno jako glupavi) da nama može doći do prekida veza, te da ne možemo primati dojave? I meni je baš drago da vi imate više od dvije linije za primanje poziva. Eto po vašu žalost i mi možemo primiti 5 poziva istovremeno, iako stvarno ne pamtim da je nekada bilo tri linije zauzete odjednom, ali jako ste pametno to pitali, svaka čast.

5. ups,skoro sam pitao nešto što možda ne bih smio.

6.mislite li stvarno uvjeriti javnost da pozivi za pomoć idu brže prečicom nego direktno? Pričate o primanju dojava u roku od 10 sek. Bravo supermeni, mi stvarno to ne možemo, ali možemo to da se odmah oblačimo dok slušamo razgovor preko razglasa. VI STE NAM SADA UKINULI TU MOGUĆNOST! 10 sek. nije dovoljno niti da se kaže što se dešava, a kamoli puno drugih bitnih pitanja i odgovora (ili možda vi ništa ne pitate)

Gospodo iz DUZS-a najosnovnija dojava mora sadržavati ime i prezime dojavitelja, adresu ili lokaciju, o čemu se radi, ima li ozljeđenih osoba, a da ne pričam ako je nešto malo ili vrlo komplicirano. I vi to onda trebate nama prenijeti. Vidite mi smo u to vrijeme inače već bili na putu i informacije primali putem radio veza, a vi ste to pojednostavili kako svi vidimo ( to više ne možemo na taj način). 10 sekundi, hahahaha!

Još jedno bonus pitanje.
- jesu li sva ta preseravanja zbog ulaska RH u EU, pa prvo morate uvjeriti naše građane, kako bi mi mogli eventualno potvrditi kako ste sposobniji od velike većine europskih zemalja. Vjerujte i jeste , ali u uvjeravanju!

Zašto ne uzmete policiji njihov broj? Opa ne smijete, prejaki su jel.
Ma onda operite po nama nas ionako država najmanje štiti.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...