Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: Očitovanje na optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
DUZS
DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
Odsjek za protokol i suradnju
Tel. 01 3650 020,
Fax: 01 36 50 025

javnost@duzs.hr

Priopćenje medijima


Poštovani,

smatramo se dužnima očitovati na jučerašnje nekolegijalne optužbe županijskih vatrogasnih zapovjednika s priobalja.
Držimo da takav istup ima za cilj destabilizirati sustav zaštite i spašavanja te obmanuti javnost.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje tijekom nekoliko prethodnih godina nabavila je preko 3000 kombinezona (2007. -380, 2008. – 1550 i 2009. -1100), od kojih je 2008. godine preko 1000 kombinezona dostavljeno vatrogasnim zajednicama priobalja za angažirane sezonske gasitelje. Napominjemo i činjenicu kako je, u slučaju sezonskih vatrogasaca, poslodavac u stvari vatrogasna zajednica županije, grada i/ili općine koja ima obvezu osigurati i sredstva potrebna za izvršavanje ugovornih obveza.
Što se tiče ovogodišnje nabave, “oko 500 vatrogasnih kombinezona“ oni su planska pričuva za možebitne žurne dodatne potrebe (riječ je u stvari o 485 kombinezona za koje je postupak nabave pokrenut neovisno o zapošljavanju sezonskih vatrogasaca).

Kada govorimo o plaćama 1000 sezonskih vatrogasaca treba kazati da sukladno „Uputi o provedbi točke 37. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini i procesu donacije sredstava za Projekt sezonskog dodatnog zapošljavanja vatrogasaca“ i prethodnom radnom dogovoru sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima ( s kojima samo imali sastanke u Otočcu i Zadru) u propisanom roku od dva tjedna izvršena je obrada dostavljenih, naglašavamo - ispravnih zahtjeva - za mjesec lipanj te su odgovarajući nalozi proslijeđeni na plaćanje iz Državne riznice.

Nadalje, jedinstveni europski broj za hitne službe uveden je direktivama Europske komisije i odgovarajućim zakonima Republike Hrvatske (Zakon o elektroničkim komunikacijama, Zakon o zaštiti i spašavanju). U Republici Hrvatskoj je u primjeni od 2005. godine te je zaključno s prosincem 2009. na broj 112 zaprimljeno 7.477.006 poziva, a samo u prošloj godini zaprimljeno je 1.752.912 poziva. Od ukupnog broja poziva u prošloj godini, 245 721 poziv je preusmjeren policiji, 89 131 poziv preusmjeren je vatrogascima, a 378 008 poziva preusmjereno je hitnoj medicinskoj pomoći.

Sustav 112 djeluje u 20 županijskih centara 112, u kojima 160 operatera zaprima pozive građana na hrvatskom i 7 stranih jezika – engleski, njemački, talijanski, češki, slovački, mađarski i slovenski (prošle godine oko 8000 poziva na stranim jezicima). Državni centar 112 koordinira 24 sata rad svih centara s drugim centrima i tijelima državne uprave, susjednim zemljama, te sličnim centrima u EU i NATO. O komunikacijskim i informatičkim sustavima brine Odjel za komunikacijsko informacijsku tehnologiju, čiji su djelatnici diplomirani inženjeri, inženjeri elektrotehnike, računarstva i telekomunikacija.
Sustav 112 opremljen je najmodernijom informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, osigurava neprekidno djelovanja centara 112, zaprimanje i obradu poziva, koordiniranje djelovanja žurnih službi, trajno snimanje svih poziva, lociranje pozivatelja, sprečavanje zlonamjernih poziva, preusmjeravanje poziva u susjedni centar 112 u slučaju fizičkog prekida veza, za što su svi centri osposobljeni odgovarajućim bazama podataka i obukom osoblja.
Što se tiče brzine odgovora na poziv, 78% poziva rješava se unutar 10 sek., a gotovo svi pozivi obrađeni su unutar 20 sek.

Prema izvješću Europske komisije za 2009. godinu, hrvatski sustav 112 spada među bolje, prema kriterijima Europske unije, u konkurenciji s 27 članica EU i Norveške.
Što se tiče prigovora da hrvatski sustav 112 nije osposobljen niti organiziran za preuzimanje brojeva žurnih službi, najbolji odgovor je iskustvo integriranja broja 94 u 15 županija i broja 93 u devet županija.

Svima koji prigovaraju spremnosti broja 112 za primanje poziva postavljamo javno nekoliko pitanja:
- Hoće li izvijestiti hrvatsku javnost koliko su imali poziva na 93 zadnjih pet godina, koliko po svakoj godini, koliko zlonamjernih poziva, koliko namjenskih, nenamjenskih, te koliko često se broj koji završava u njihovoj službi koristi za privatne potrebe?
- Koliko je bilo prekida linija prema broju njihove žurne službe i što se događa s pozivima građana na broj 93 kada su linije u prekidu, te gdje završavaju pozivi građana kada imaju više od dva poziva?
- Kako sprečavaju zlonamjerne pozive, te kako kontroliraju kvalitetu veze prema žurnoj službi, otklanjanje kvarova, koliko imaju neostvarenih i neodgovorenih poziva?
- Kako rješavaju lociranje pozivatelja kada građani zovu s mjesta na kojem ne mogu odrediti lokaciju, kao npr. s autocesta, noću i slično?
- Što se događa s pozivima na 93 kada na primjer tijekom izvođenja građevinskih radova bager presiječe kabel između centrale javne telekomunikacijske mreže i žurne službe?
- Koliko su imali protekle godine poziva na stranim jezicima i kako odgovaraju pozivateljima na stranim jezicima?
- Znaju li kojim propisima u Republici Hrvatskoj je regulirano korištenja brojeva za žurne službe?
- Pripadaju li brojevi za žurne službe djelatnicima tih službi ili su javno dobro koje služi građanima, a ne centrima 112, vatrogascima, hitnoj, policiji ili nekim drugim službama?


To su samo neka od pitanja koja postavljamo u ime hrvatskih građana koji imaju pravo znati podatke o kvaliteti rada, organiziranosti svih javnih servisa, kako 112, tako i 93.

KABINET RAVNATELJA


Acivi na 23.07.2010 12:25:30
Komentari
#1 yacx

na 23. Srpanj 2010 19:24
Nevjerojatno, pa ako je primanje poziva rješenje problema onda nam žurne službe nisu ni potrebne.
Zašto nisu napisali i koliko su imali intervencija?
#2 sbreza10

na 23. Srpanj 2010 19:52
DO SADA SAM ŠUTIO!!! Imam pitanje: Koliko djelatnika Područnih ureda 112 barata stranim jezicima?
#3 jug93

na 23. Srpanj 2010 21:56
GrinGrinGrin Ovo da nije za plakati bilo bi presmješno, pa oni imaju odsjek za protokol molim te i suradnju, i čime se bave ??? brojanjem poziva ??? za ne povjerovati .... Neka kažu u koliko je županija integriran broj 92 ??? u nijednoj i nikad neće biti, jer ne smiju ni primirisati nijednom OKC-u i to s pravom.

Ovdje nek Jaca malo pogleda bilo bi mjesta za uštedu,,,,na plaćama,,,
#4 kuna

na 23. Srpanj 2010 22:27
neki dan nazovem 112 i pitam dali postoji zabrana spialjivanja korova u ljetnim mjesecima i u kontinentalnom dijelu a operater iz 112 mi je deset puta ponovio da oni neznaju i da nazovem vatrogasce(mi smo vam gosp.112 nazovite vatrogasce za takve informacije,znate mi smo 112 )Bože sačuvaj nasFrown
#5 mirsad

na 23. Srpanj 2010 22:49
jug93 upotpunosti se slažem sa tvojim razmišljanjima i konstatacijama.
#6 fuocoman93

na 24. Srpanj 2010 00:22
sbreza pa zar ne vidiš da njih 160 zaprima pozive na stranim jezicima,samo kada si prevedu,i dojavu prenesu vama onda ljude pošaljete na drugi kraj županije!!! Mogu samo zaključiti da ovo brojanje upućenih i primljenih poziva,te preusmjeravanje,prenašanje (igranje pokvarenog telefona) poziva nas jako puno košta! a siguran sam,uvijeren iz iskustva da svaki VOC tj,djelatnik ili ti vatrogasac sa iskustvom zna zaprimiti svaku dojavu,uputiti ljude puno kvalitetnije i brže nego jedan inžinjer elektrotehnike ili računalstva !!! Gospodo mi smo vatrogasci a ne knjigovođe!!! A čisti primjer je dao kuna ,neznaju za spaljivanje korova protokol,a kamoli da mu kažeš UN broj !!! Pozdrav!
#7 Slamsy

na 24. Srpanj 2010 01:07
svaka čast na onome što posjeduje vaš call centar al nemate pravo pljuvati po nečemu o čemu očito pojma nemate. idemo redom odgovarat na vaša zatamnjena pitanja.
1. svaki poziv na 93 se snima najsuvremenijim regestrafonom na tržištu (reference su mu kontrola zraćne plovidbe, 92 call centri, itd.).
svi namjenski pozivi se očigledno bilježe na kraju i papirnato jer na namjenski poziv oni reagiraju i pišu zapisnik. Čemu izvještaji o nenamjenskim, zlonamjernim ili sličnim dojavama. Kakva je korist od toga da se bilježi da je netko nazvao hitnu umjesto vatrogasce ili im je neka žena dahtala u slušalicu.
2. u centru je mogući maksimum 4 ili 5 poziva istovremenih jer im toliko ljudi broje smjene. iste sekunde kad se dežurni javlja na telefon na zaslonu mu ostanu upisani podaci o broju s kojeg je zvano, i podaci iz imenika ako je broj prijavljen (uskoro će se prema zakonu svi brojevi prijavljivati), stoga uz broj ostane i adresa stanovanja i ime osobe na koju linija glasi.
3.zlonamjerni pozivi se ne mogu spriječiti. ako nazovete 0193 dobivate upozorenje da se svi pozivi snimaju, ali zakonski se nesmije zabraniti biranje broju 93 kao što vi branite 112 osobama koje zlonamjerno koriste broj.
4.lociranje mobitela je dozvoljeno samo ta t-mobilove mreže. službeni odgovor vatrogascima od ostalih operatera je bio da ne pružaju tu uslugu.
5.nemoguće je da 93 u centrima poput zagreba prestane funkcionirati. Operater preko serverske opreme prima poziv direktno na PC, u slučaju zatajenja opreme sustav se automatski prebacuje na standardnu PBX centralu i pozivi dolaze na digitalne telefone koje imaju na stolovima (i dalje ima prikaz broja). U slučaju zatajenja centrale, direktno od t-comovih centrala su povučene parice za 93 (tel. ispod stola), koje se automatski aktiviraju ako centrala zašteka. tih 5 direktnih linija radi sigurnosti nije povučeno iz jedne t-comove centrale nego iz više njih Pfft
5.uz sve vezano uz dojavu, preko istih sistema je riješeno i uzbunjivanje postaje te operater može bez prekidanja poziva i nepotrebne strke, poslati vozila u akciju a osobu još uvijek držati na liniji.
6. stručnost ljudi koji rade na 93 u centru poput zagreba je neupitna, za razliku od vaše, a vi i dalje bilježite neostvarene, zlonamjerne i prespojene pozive. NAPOKON TO JE NAJBOLJE ŠTO MOŽETE.

pusa
#8 Mariner22

na 24. Srpanj 2010 10:09
jako uživan kada me stave na konferencijsku vezu a ja na terenu a ono ponavlja dobili ste 112Grin
#9 Mariner22

na 24. Srpanj 2010 11:10
kao Hrvatski građanin iman pravo pitati koliko Vi nas koštate porezne obaveznike jer broj 92, 93 su več postojali kolika Vam je plača gospodo to dajte u priopčenju za javnost a mi čemo donjet odluku dal Vi trebate
#10 MihovilST

na 24. Srpanj 2010 11:38
Moje mišljenje je da ustvari DUZS i nije loša zamisao,ali se ne provodi kako treba i trenutno koliko ja vidim služi samo za pranje novca.....Npr,nitko nikada iz DUZS-a nije došao u moj dvd i nije pitao dali nam šta treba ili ponudili pomoć......Iz toga je evidentno da ne rade svoj posao......a nameću se kao neka organizacija koja bi trebala upravljati vatrogastvom......Cool
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...