Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
6. KUP M. Gašp.-Miće
8. Vat. vikend Zelina
6. Moravički KUP
1. KUP DVD Nuštar
4. Turopoljska trka ...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
KORNAT: Sagrađen zadnji, dvanaesti spomen križ
KORNATI
SAGRAĐEN DVANAESTI SPOMEN KRIŽ POSVEĆEN ANTI JURIČEV MIKULINUNa Kornatu je danas sagrađen zadnji, dvanaesti križ, u sječanje na Antu Juričeva-Mikulina, u spomen parku za vatrogasce koji su stradali gaseći požar na tom kamenom otoku, 30. kolovoza 2007. godine.
Spomenik su posljednja dva mjeseca u tehnici suhozid satima, kamen po kamen, gradile oko tri tisuće vatrogasaca, članova JVP i DVD-a cijele Hrvatske, djelatnici policije, članovi raznih Udruga.

U križni put uzidali su ukupno 600 kubika kamena, a svaki spomen križ dug je 25 metara i širok 15 metara. Autor spomenika je zadarski arhitekt Nikola Bašić, a gradnju su vodili majstori, graditelji Udruge 'Suhozid' s otoka Paga.

- Podignuta je i kapelica Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca također u tehnici suhozida. Moram reći da je skoro sve gotovo. Naravno sada slijede fini radovi, dotjerivanje, ušminkavanje te postavljanje spomen ploča s imenom svakog poginulog vatrogasca. Uređeno je oko kilometar pješačke staze, a do svečanog otvaranja spomen parka na 3. obljetnicu 30. kolovoza bit će uređeno i pristanište za borove - kazao je Ivo Butković, predsjednik Udruge Suhozid.

Zanimljivo je da se kamen pri zidanju nije obrađivao niti lomio nego se koristio u svom izvornom obliku. Na ravnijem dijelu kamenja, naknadno će se upisivat imena, stihovi i poruke...
izvor: Večernji list


fotografiju dostavio: član Portala hrabri
DOVRŠEN SPOMEN-PARK ZA POGINULE U NAJVEĆOJ VATROGASNOJ TRAGEDIJI U HRVATSKOJ POVIJESTI
Mirakul na Kornatu: 12 križeva niklo u 60 dana


Neopisivo. To je jedina preostala riječ kojom se može ilustrirati ono što se na otoku Kornatu događa već dva mjeseca i u posljednja dva dana u kojima je dovršen spomen-park za 12 vatrogasaca stradalih u kornatskoj tragediji 2007. godine.

Svi su lijepi opisi, skladne rečenice, ukrasni pridjevi i lijepe misli odavno potrošene na neke druge Kornate, one iz turističkog diskursa. Ovi Kornati, iz gradnje dvanaest spomen-križeva vatrogascima, primaknuli su se najbliže svojem iskonu. Kornati nisu elementarna priroda kako većina misli, Kornate kakvi su danas napravili su ljudi na vrlo sličnoj potki: na muci.

Neki davnašnji gradeći prizide, mule, stanove u muci oko opstanka, ovi današnji gradeći križeve u istom starinskom suhozidu u spomen na muke stradalih vatrogasaca. Autor spomenika Nikola Bašić zamislio je da se šest križeva podigne na mjestu gdje je poginulo šest vatrogasaca, jedan križ na mjestu gdje je zatečen vatrogasac koji je preminuo izvan mjesta nesreće, a u pravilnoj formaciji pet križeva za one koji su umrli u bolnicama.
Radovi na kapelici

Gradnjom posljednjeg, 12. križa, za Vodičanina Antu Juričeva Mikulina, rukovodio je Ivica Butković iz Udruge “Suhozid” iz Kolana na Pagu. U gradnji 12 kornatskih križeva s jučerašnjim se danom izredalo oko 2500 graditelja. Bašić se više usredotočio na izgradnju kapelice sv. Florijana na ulazu u memorijalni prostor. Ona je, kaže, najzahtjevniji dio pothvata.

Bit će to kružni prostor, također u suhozidu, s okruglim žrtvenikom i povremenim, odnosno privremenim “krovom“ u obliku latinskog jedra. Najmanje četiri stotine graditelja razmililo se u inače pustom i teško prohodnom prostoru iznad uvale Šipnata. Na križ su se bacili uglavnom vatrogasci pristigli s područja od Zadra i Šibenika preko Sisačko moslavaćke županije do-Baden Wurtenberga!...

Na čelu akcije je šibensko-kninski župan Goran Pauk jer Županija je bila produžena ruka države koja je - govori nam glasnogovornica Ministarstva mora Marina Halužan, prihvaćajući kamen po kamen u lancu ljudskih ruku - upravo preko Ministarstva izdvojila dva milijuna kuna.
Ostali bez riječi

- Ja zapravo nemam previše riječi kojima bih ovo opisao, spomenik na Kornatu je nešto što će se gledati i osjećati duboko i daleko u vremenu koje dolazi, jako sam ponosan što smo to uspjeli napraviti ne do godišnjice tragedije u kolovozu, kako je planirano, nego za dva mjeseca!

Nad svakom gradnjom bdjeli su, uz Bašiča, šibenski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, tajnik Vatrogasne zajednice Jordan Žaja, i grupa graditelja s Paga - Ivica Butković, Milivoj Šupraha, Marijan Škoda, Ivan Šulić, Tonči Rumora... A kapelicu po Bašićevoj ideji podižu Murterini. Vide se u grupi Šikići - Vedranko Šikić, Tomislav i otac mu Bažokić, Ivo Lovrić im remeti prezimenjački niz.

Zasukao je rukave ravnatelj Nacionalnog parka Neven Baus i njegovi iz ustanove, Darko Skračić i kompanija, lanac za kamenje s ruke na ruku uspostavilo Ministarstvo mora, dr. Vladimir Skračić domicil Kurnatar i prorektor Sveučilištu u Zadru doveo je studente i profesore, etnologu dr. Jadranu Kali evo prilike da na vlastitom dlanu prouči što je to suhozid. Ogromni kamen za podanak kapelici guraju Boris Bašić i Mate Juraga iz Udruge “Gangarol” i Miro Mudronja zvan Mišalica...Ljudski mravinjak

I, kakav je već život, Tonku Skračiću iz Kravljačice stiže vijest da mu je umro brat Pere zvan Treva, iz Strižnje. Takve su vijesti nekoć putovale iz Murtera i koji dan, danas ih u trenu dojavi mobitel, a Tonko nastavlja raditi kapelicu - i za Trevu...

Prizid, stari kornatski zid koji je odvajao posjede i pašnjake, a sad omeđuje memorijalni prostor, dopalo je obnoviti Rotary klubu iz Šibenika s gostima iz Splita i Imotskog. Organizirao ih je Maksim Roman, složni su ko jedan, a imaju i mota. I dok taj ljudski mravinjak naočigled podiže kapelicu u posljednji križ, jedan čovjek i dvije žene vrijeme provode pokraj nevelike spomen-ploče s urezanim imenom vatrogasca kojem se gradi križ: malog Antu Juričeva Mikulina.

Ne žele govoriti novinarima, a što da ih čovjek i pita? Ili šjor Božu Trceru, dida nalog Gabrijela Skočića? Ili majku Karla Ševerdije?... Ostale smo upitali za spomenik telefonom, u gradu, ipak u nekom odmaku, ali ovo ovdje i poslije tri godine toliko su duboko potreseni da ako im samo i priđete kao da dirate živu ranu.
Zanos graditelja

- Nikad ne bih sudjelovao u ovome da je iti jedna obitelj bila rezolutna u odbijanju ovakvog spomenika. Usprkos činjnici da je moj rad izabrala struka, iznimno mi je drago da su obitelji prihvatile ovaj spomenik- govori Niko Bašić koji je na gradnji svih križeva bio od prvog kamena i kojem oči sjaje zanosom onoga koji stvara nešto osobito.

A Vladimir Skračić to će sažeti ovako: - Dobro je što je rješenje za tu tragičnu priču nastalo na onom najrudimentarnijem i najlogičnijem principu, da se ta priča ovjekovječuje na nečemu što ovdje oduvijek postoji, a to je kamen. Desetljećima to objašnjavamo, a onda je došao jedan genijalac i napravio savršeno rješenje i umjetničko djelo! Materijalima i znakovima dugog trajanja Bašić je stvorio djelo koje će najdublje urasti u memoriju sredine - rekao bi Tonko Maroević.

Tragične žrtve zauvijek su poistovjećene sa sudbinom toga prostora, rekao je žiri a mi dodajemo: sve što je na Kornatima napravila ljudska ruka vezano je uz muku i tragediju: i kad su gradili mula, prizide, stanove i kućerke i kapelice...

piše: JORDANKA GRUBAČ SLOBODNA DALMACIJA
snimili: matko biljak / sd, nikša stipaničev / cropix


‘Kubici’ bez traga

Stotine kubika kamena pretočeno je iz slobodnog porostora u križeve, a da to nigdje nije ostavilo traga, niti ranu u prostoru! Kao što za graditeljima sve ovo vrijeme u prostoru nije ostao ni najmanji papirić ili opušak...

Osnovni uvjet je zabrana uporabe bilo kakva stroja ili vezivnog materijala. Bio je to sa svake strane silan respekt prema prostoru iz kojeg su jučer otišli graditelji, a uselili se spokoj i mir.


Djeca neimari

Posljednjeg dana gradnje sudjelovala su i brojna, ponajviše murterska djeca, dida Mile fali se Pavom i Leom Mudronja, ali tu je i mali Vito Prgin, i Lukas Šavar...

Uostalom, gradio je i Bartul Bašić sin Nikin, a kćerka Barbara Bašić-Stelutti je fotoparatom zabilježila svaki detalj za obiteljsku arhivu. Davor Šarić radi dokumentarac, a na Kornat su hodočastili naši brojni poznati fotografi i snimatelji. Bilo je to mjesto zle i dobre kobi, istovremeno...

Imena na mjestu srca

Svaki će križ dobiti tri ploče s uklesanim tekstom: s imenom vatrogasca, imenom DVD-a kojem je pripadao i stihom po izboru obitelji. Bit će smješteni uz krak križa - s lijeve strane, na mjestu srca, kaže Nikola Bašić.

A njihova imena su:


Acivi na 22.05.2010 22:39:10
Komentari
#1 sbreza10

na 23. Svibanj 2010 12:58
Ako pravi krivci za ovu nesreću ikada dođu do ovih križeva, neka im se srce stisne, u dušu neka im nemir uđe i dok žive neka im ovi križevi pred oćima budu!!!!
#2 dobrovoljac

na 23. Svibanj 2010 18:11
Tako treba, nek se vidi da smo složni, samo naprijed i lijepi pozdrav svim graditeljima bilo sa sjevera ili juga!!!
#3 Pavle

na 23. Svibanj 2010 18:41
Bogu fala!
Svaka čast još jednom svima!
#4 ive vatra 1

na 24. Svibanj 2010 07:48
Vremenska prognoza je bila loša. Kanader je otišao za Grčku - zašto????
Krivci???
Možda im se stiska srce, a možda ne.
Bitno je da "Pedro"i dalje visi. Do kada će - ne zna se.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
2020.

Veljača

10. Zimski kup
DVD Leskovec

...
2. Zimski kup
DVD Oriovac
REZULTATI

...
6. KUP
Franje Mikulina

DVD RIBNICA


Ožujak

6. KUP
Mirka Gašparuša - Miće

DVD Ščepanje

...
6. Moravički KUP
DVD Moravica

...
1. KUP
DVD Nuštar

...
4. Turopoljska
vat. trka

Velika Gorica

...
8. Vatrogasni
vikend

VZG Sv. Ivan Zelina

Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD BRCKOVLJANI u 19:38:46
DVD Brckovljani prodaje navalno vozilo MAGIRUS DEUTZ 192 D 11 FA, 4x4 Tehni...
kockica u 10:12:58
Tražimo brentaču za vatrogasnu mladež, ako netko ima,da li bi nam mogli donirat...
Acivi u 12:42:11
DVD TURNAŠICA...Prod-
aje vatrogasno vozilo-cisterna STAYER 760 -zapremina vode 4...
Dvd Zabok u 22:12:33
Prodaje se kombi vozilo, dosad se koristio za vatrogastvo i još se koristi. Gara...
Acivi u 16:23:14
Dubravko Regović prodaje: [b]V-
isoko tlačni modul[/b] Motor-
- Briggs stratton...