Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
2. Zag. utrka vatrog...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ŠIBENIK: Slučaj Kornati opet na početku...
KORNATI
MISTERIJ KORNATI JE LI DRŽAVNI APARAT NESPOSOBAN
OTKRITI ISTINU O OVOJ TRAGEDIJI ILI JE NAMJERNO SKRIVA

slučaj kornati opet na početku

Jedna pravosudna instanca pobija drugu. Jedna sprema sve u ladicu zadovoljena teorijom o ubojitoj prirodnoj pojavi zbog koje nitko nije kriv. Druga pak traži dokaze. Obiteljima stradalih agonija se nastavlja. Nakon dvije i pol godine bijes se istopio, danas samo vape za istinom. Vrhovni sud upravo im je dao novu nadu da će je možda i dobiti. Poništio je rješenje Županijskog suda u Šibeniku kojim je u lipnju 2009. u potpunosti odbačena optužnica protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice

piše Zorana Deljanin/NOVI LIST

Jesu li Kornati misterij ravan Bermudskom trokutu ili se istina o uzroku pogibije 12 vatrogasaca koji su živi spaljeni na otočnoj goleti namjerno skriva? Slučaj Kornati opet je na početku. Jedna pravosudna instanca pobija drugu. Jedna sprema sve u ladicu zadovoljena teorijom o ubojitoj prirodnoj pojavi zbog koje nitko za ništa nije kriv. Druga dijeleći packe traži dokaze.

Obiteljima stradalih agonija se nastavlja. Nakon dvije i pol godine bijes se istopio, nema želje za osvetom, danas samo vape za istinom. Vrhovni sud Republike Hrvatske upravo im je dao novu nadu da će je možda i dobiti. Poništio je rješenje Županijskog suda u Šibeniku kojim je u lipnju 2009. godine u potpunosti odbačena optužnica protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice kojom ga se tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno niz propusta, kršenja pravilnika i zakona kojima je ugrozio živote vatrogasaca. Nakon što je slučaj spremljen u ladice i kupljeno više mjeseci mira i tišine, Županijskom sudu sada je naloženo da postupak ima nastaviti. Slučaj Kornati mogući rasplet tako će ipak dočekati na suđenju. Slučaj Kornati koji namjerno ili nesposobnosti radi nije uspješno riješen policijskom i sudskom istragom u kojima bi za nabrajanje svih pogrešaka i propusta trebale stranice novinskoga papira, mogući rasplet tako će ipak dočekati na suđenju. Obrazloženje odluke Vrhovnog suda pritom nije niti uvijeno niti blagonaklono prema kolegama s niže instance koji su zaključili da bivši vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica nije odgovoran jer njegovi propusti, pogreške i protuzakoniti potezi nisu uzrokovali tragediju, već, eto, prirodna pojava.

Slavica pogriješio, ali...

Vrhovni sud navodi da je Slavica nakon dojave da je na Kornatu izbio požar koji se po jakoj južini širi po cijeloj dužini otoka već tada imao svijest o veličini požara, no unatoč tim činjenicama izdao je zapovijed da se gasitelji ukrcaju u helikopter znajući da su samo trojica prošla obuku za desantiranje, dok njih 20 nije. Među njima i dva maloljetnika te jedan civilni ročnik koji se nikako nisu smjeli naći u helikopteru. Nakon što su se vatrogasci iskrcali na Kornat izviješten je da je situacija opasna, no umjesto da im je pomogao, povukao je kanader s otoka. Za reakciju nisu bili dovoljni ni pozivi u pomoć i povici vatrogasaca da su opkoljeni plamenom, da su im životi u opasnosti i da će izgorjeti pa Slavica o tome nije obavijestio centar 112 što je bio dužan, niti bilo koga drugoga da se gasiteljima pruži pomoć.

– Preuranjena je i paušalna tvrdnja prvostupanjskog suda da bi do nastupanja konkretne opasnosti i daljnjih posljedica došlo i da je okrivljenik postupio po svim propisima i pravilima za čije ga se kršenje tereti. Za takve svoje tvrdnje sud nije iznio argumente i valjane razloge. Za postojanje kaznenog djela koje se okrivljeniku stavlja na teret u optužnici nije odlučeno samo to da je u konkretnom slučaju stvorena situacija požara, pa i tzv. eruptivnog požara zbog kojega je nastupila opasnost za živote i tijela vatrogasaca, već se mora sagledavati je li opasnost poduzimanjem dužnih radnji mogla biti otklonjena – stoji u odluci Vrhovnog suda. Također, sud se posebno osvrnuo na teoriju eruptivnog požara koju je Županijski sud u Šibeniku prihvatio kao jedinu istinu. No, za razliku od njih, Vrhovni sud smatra da ta teorija za sada ne može biti osnova za donošenje relevantnih zaključaka o karakteru i dinamici širenja požara te da će podaci u nalazu vještačkog tima morati biti raspravljeni s dodatnim objašnjenjima, obrazloženjima i eventualnim dopunskim radnjama kako bi se mogli prihvatiti kao visoko vjerodostojni.

dug je popis propusta...

A time je otvorena mogućnost nastavka istrage uzroka kornatske tragedije koji nije do kraja utvrđen jer vještacima nije odobreno dovoljno vremena da bi završili posao. Obitelji stradalih uvjerene su da će u tom postupku na vidjelo isplivati svi dokazi, da će se utvrditi točan uzrok tragedije kao i poimenice svi ostali koji su za nju odgovorni. Dug je popis grijeha Dražena Slavice. Ali još duži i teži onaj popis koji nije ispisan u optužnici za kornatsku tragediju, a koji ide na dušu cijeloga sustava od policije, vojske, državne uprave za zaštitu i spašavanje... Njihovi obrazi ne crvene se niti od osjećaja moralne odgovornosti, a kamoli da im se pozicije tresu pod prijetnjom one kaznene za 12 živih spaljenih vatrogasaca na kornatskoj goleti. Tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića stišću kamioni, no ne i Kornati. Marjan Benko uživa u MUP-ovoj zavjetrini. Bivši ravnatelj DUZS-a koji je u trenutku tragedije leškario na godišnjem odmoru, Đuro Poldrugač, uhljebio se u Upravi Proplina. Njegov stolac i vođenje nacionalne uprave za zaštitu i spašavanje preuzeo je Damir Trut, tadašnji zamjenik koji se dokazao i pokazao upravo akcijom spašavanja vatrogasaca. U trenutku kada je javnosti trebalo dati krivca, na panj je stavljena glava Dražena Slavice na kojega je bila striktno fokusirana cijela istraga. No, kada se vidjelo da bi sudski postupak, kada već nije policijska istraga, mogao skinuti još koju, u pomoć je »pozvan« prirodni fenomen te je zaključeno da stoga nitko nije kriv. Uloga vojske, posebice slanje Bojne za specijalna djelovanja istog popodneva na otok istragom još uvijek nije poznata. Kao niti svi podaci o helikopterima koji su tog dana bili na otoku, a niti odgovor zašto su kanaderi sutra u jutro prije dolaska policijskih istražitelja bacali vodene bombe ako požara nije bilo. Ili im je zadatak bio, nakon što je vojska već odradila »posao« i uništila mjesto nesreće, ispiranje i ono malo preostalih dokaza. Nakon što je vojska uništila mjesto nesreće, policija je k tome tijekom očevida uzela krive podatke o položajima dokaza što su naknadno utvrdili sudski vještaci. Kako se na tijelima vatrogasaca našlo sagorjelo gorivo također nije poznato, ali je upravo stoga svjetlo okrenulo prema helikopterima kojima su dovoženi i koji su otok nadlijetali prije negoli je itko stupio nogom na mjesto nesreće. Fotografije na kojima se vide opečeni ali živi vatrogasci na području kojim je požar već prošao povukle su novo strahotno pitanje – jesu li dva puta živi spaljeni i je li ih tog drugog puta zalilo gorivo iz helikoptera s obzirom na to da trave u njihovoj blizini više nije bilo. Obitelji sada čekaju početak suđenja uvjerene da će na glavnoj raspravi uspjeti dokazati da njihovu djecu nije ubila prirodna pojava.

roditelji istražuju

– Činjenica je da ima previše neodgovorenih pitanja, previše sumnji koje nam ne daju mira i na koje svi šute.
Najlakše je bilo zaključiti da je kriv prirodni fenomen jer onda nitko ne može odgovarati. Poslali su ih na brdo gdje nema ni kuća, ni ljudi da gase goli kamen. Molili su pomoć, a nije im poslana. Tri su sata nakon nesreće ležali spaljeni na kamenju čekajući pomoć. I za to netko treba odgovarati. Nadamo se da će sada na suđenju izići na vidjelo tko je kriv za njihovu smrt – reći će Milivoj i Jasna Lučić, roditelji poginulog civilnog ročnika Josipa. Joško Klarić i Igor Marinović ne vjeruju u prirodnu pojavu već više od dvije godine prikupljaju dokaze, istražuju, proučavaju i pripremaju se za suđenje.
– Učinit ćemo sve da se svi dokazi iznesu, da se sve razotkrije. Tražit ćemo svjedočenja svih upetljanih, poglavito MORH-a jer je vojska uništila i očistila mjesto nesreće, te MUP-a koji je nastavio traljavi posao i odbio naći krivce za uništavanje crne kutije iz helikoptera i drugih dokaza. Istražni sudac odbio je ispitati sve umiješane iz MORH-a jer je zaključio da nemaju veze sa Slavicom. Istraga se vodila samo da se Slavici dokaže krivnja, a ne da se otkrije što se dogodilo. Pogrešno sve od početka. Nije ih bilo briga što je helikopter koji ih je prevozio udario o stijenu, nije ih bilo briga što je vojska dignula sve helikoptere i poslala ih na Kornat prije negoli pomoć. Ne, pomoć nije mogla doći, ali ih je iz pilatusa i helikoptera slikavalo i te fotografije slalo u oružane snage, a do danas nisu viđene. Nije utvrđeno niti kada su točno poginuli, oko 15 sati. Već u 16 sati pilatus je izvršio izviđanje, fotografirao mjesto nesreće i vratio se u zračnu bazu Divulje. Tada su dignuti i svi drugi helikopteri, u prepiskama razgovora piše da su ih našli u 17, 20 sati i da ima 3-5 ozlijeđenih. Ja sam prvi stigao na mjesto nesreće, petnaestak minuta kasnije i nisam našao 3-5 ozlijeđenih već mrtve ili spaljene, a još žive. To nisu mjesta na kojima su bili, nije raspored osoba kako smo ih našli, niti isti stupanj izgorenosti koji sam zatekao. Suđenje nam je jedina preostala šansa da otkrijemo cijelu istinu, da se svih ispita i vidi tko je što napravio, veli Joško Klarić.

Obiteljima ovo nije suđenje protiv Slavice, već suđenje za istinu.
– Želimo mirno spavati. Da doznamo što se dogodilo. Da ne mislimo o tome po cijele dane i noći. Naša bol će uvijek ostati. Našu djecu nam ništa ne može vratiti. Ali zaslužujemo i zahtijevamo znati zbog čega su poginuli – poručuju roditelji.

urple'>Magdić: Odgovorni su na funkcijama

Predsjednik sindikata vatrogasaca Hrvatske, Mladen Magdić, veli da je najstrašnije od svega što se dvije i pol godine od tragedije ništa nije promijenilo.
– Dokle god se politika miješa u sve ne možemo imati sudstvo koje kvalitetno radi. Do danas se ništa nije riješilo. Ovo je agonija za obitelji, ali i za Slavicu koji je jedini optužen dok su oni koji su odgovorni i danas na funkcijama. A odgovorni su svi u cijelom sustavu koji je zakazao. Kornatska tragedija nije rasvijetljena do kraja, previše je otvorenih pitanja, a sve što se radilo išlo je samo protiv Slavice dok se drugo micalo sa strane. Ne znam može li se išta očekivati na suđenju. Ako Kornatska tragedija nije rasvijetljena do sada i ako nije utvrđeno što je uzrokovalo stradanje naših kolega, neće ni sada – kaže Magdić.

urple'>dvanaestoro poginulih

U strahotnom požaru na otoku Kornatu oko čijeg uzroka se i danas lome koplja, 30. kolovoza 2007. godine, na mjestu su poginuli Dino Klarić (33), Ivica Crvelin (52), Ivan Marinović (32), Marko Stančić (16), Gabrijel Skočić (19) i Hrvoje Strikoman (18).
Sedamnaestogodišnji Karlo Ševerdija, Marinko Knežević (52), Tomislav Crvelin (23), Ante Crvelin (24), Josip Lučić (19), Ante Juričev Mikulin (22) i Frane Lučić (23) s teškim opeklinama više od tri sata ležali su na kamenu gledajući mrtve kolege, slušajući jauke i čekajući pomoć. Iznad njihovih glava prelijetali su vojni helikopteri. Snimali su mjesto nesreće i vratili se u baze. Prije negoli je do njih stigao vatrogasac Joško Klarić, otac poginulog Dina, a potom i ostali kolege te naposlijetku i spasioci.


urple'>jedini preživjeli

Kornatsku tragediju nakon mjeseci liječenja i brojnih operacija preživio je samo Frane Lučić kojega je istražni sudac Branko Ivić protuzakonito ispitao bez prisustva državnog odvjetnika i odvjetnika optuženoga te obitelji.


urple'>Maštruko: nisu nam dali da odradimo posao do kraja

Član tima sudskih vještaka koji je trebao utvrditi uzrok kornatske tragedije, Vojin Maštruko, potvrđuje da njihov posao nije odrađen do kraja.
– Volio bi da se na glavnoj raspravi pokaže što je nađeno i da nam se omogući da odradimo sve do kraja. Ovako je to ostalo visjeti u zraku, ostalo je nedorečeno, a nama je zabranjeno komentirati – kaže Maštruko dodajući da ih od izrade nalaza nitko nije zvao niti tražio da obrazlože svoje mišljenje. Ističe da je bilo isforsirano da se sudsko vještačenje treba napraviti do obljetnice Kornatske tragedije te su oni završili u tom zadanom roku.
– Vrlo često je slučaj da se zbog požurivanja ne napravi sve što se može. Dan i noć sam radio i nisam stigao sve napraviti. Rađene su kompjutorske simulacije za koje je potrebno puno vremena. Ideja je bila da se na Srcu rezervira kompjutor sa 128 procesora i da mjesec dana sve vrti. Nisu nam ga dali i onda smo morali raditi kako smo mogli. Nije nam dano dovoljno vremena – naglašava Maštruko dodajući da je prošlo puno vremena od tragedije i vještačenja, no ako Županijski sud u Šibeniku odredi da se vještačenje provede do kraja spremno će se, kaže, prihvatiti tog posla.

urple'>»pakovanje« najslabijoj karici – Draženu Slavici

U slučaju u kojemu svoje prste ima cijeli državni vrh i u trenucima u kojima je trebalo naći krivca »zapakirano« je najslabijoj karici – Draženu Slavici. On je počinio niz propusta i pogreški, ali nije jedini krivac. Kornatska tragedija, tako, postala je i njegova osobna tragedija, kao i tragedija njegove obitelji koju je u nekoliko navrata sklanjao iz Šibenika zbog negativnog pritiska javnosti. Sin mu boluje od leukemije, a kći koja je u vrijeme tragedije krenula u prvi razred osnovne škole gotovo svakodnevno je bila izvrgnuta uvredama, dobacivanjima ili pitanjima o ocu. Nakon tragedije i sam je godinu dana bio na psihijatrijskom tretmanu. U izjavama medijima poručio je tek da mu je cilj istinu istjerati na čistac, da se sve dozna i uvjeren je da će se obraniti. A Slavica će, za vjerovati je, na suđenju imati što reći.
Acivi na 30.01.2010 06:46:57
Komentari
Nema komentara.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...
sp_ig_dvd u 06:45:09
Mlaznica za srednje tešku pjenu MG Rijeka, nekorištena, nazivni protok 400l. In...
Acivi u 17:42:35
MV VOZILA d.o.o., Donje Psarjevo 8, 10380 Sveti Ivan Zelina [size=-
16][b]Vatro...