Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: ZAŠTO JE ODLETIO SMREKAR?
DUZS

Ne znam zbog čega sam razriješen. Vjerojatno se nisam dopao ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damiru Trutu, kazao je Branko SmrekarVijest sa zatvorene sjednice Vlade o smjeni Branka Smrekara, voditelja ekspertnog tima koji je istraživao uzroke Kornatske tragedije, sa mjesta pomoćnika ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje sramežljivo se u najkraćem obliku i bez odgovora na pitanje »zašto« pojavila u medijima.

Iz ureda ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje na upit zbog čega je Branko Smrekar razriješen dužnosti te zašto nije niti obaviješten o tomu, odgovoreno je kako Smrekar nije smijenjen već nije izabran za ravnatelja Učilišta vatrogastva i zaštite i spašavanja. Branko Smrekar, stoji, u zakonskom će roku dobiti obavijest o tome.

– DUZS je sukladno zakonskim obavezama provela natječaj za popunu radnog mjesta pomoćnika ravnatelja za Učilište vatrogastva i zaštite i spašavanja. Gospodin Smrekar se za mjesto ravnatelja natjecao među tri kandidata. Kako je povjerenstvo odabralo drugog kandidata i taj je prošao kompletnu provjeru, na prijedlog ravnatelja DUZS-a Vlada ga je imenovala – stoji u odgovoru iz DUZS-a.

No, spekulacije su se u vatrogasnim krugovima zakotrljale iste sekunde posebice stoga što niti sami Smrekar nije obaviješten da je razriješen, a ne zna niti razlog zbog kojega je ostao bez funkcije pomoćnika ravnatelja DUZS-a u kojemu je do sada vodio i Učilište vatrogastva te se istoga trenutka njegova smjena povezala sa objavljivanjem vještačenja požara na Kornatu u kojemu je poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica.

Vatrogasci smatraju kako je riječ o sustavnom micanju svih koji imaju ikakve veze sa tragedijom, a trenutak, istini za volju, potpiruje te sumnje jer, Smrekar je izletio iz DUZS-a upravo nakon što je objavljen cijeli niz do sada nepoznatih informacija o uništenju vrpce iz helikoptera koji je vatrogasce prevozio na Kornat, njegova vještačenja te nalaza sudskih eksperata koji su u svom izviješću zbog nedostatka informacija, pogrešnih podataka i kontaminacije mjesta nesreće zaključili kako su, iako smatraju da je uzrok tragedije prirodna pojava, na Kornatu svi scenariji mogući.

Vlada je Smrekara razriješila, a da na zatvorenom dijelu sjednice, doznajemo, niti jednom riječju nije obrazložen taj potez niti se o njemu razgovaralo.

– Ja ne znam točan razlog zbog čega sam smijenjen. Nitko mi ništa nije rekao. Vjerojatno se nisam dopao ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damiru Trutu kad je na moje mjesto predložio drugog čovjeka – kazao je Smrekar na čije je mjesto sada izabran Jozo Živković iz gospićkog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje.

Mladen Jurin: Žao mi je što je to napravljeno


urple'>Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin na upit kako komentira razrješenje Branka Smrekara sa funkcije pomoćnika ravnatelja DUZS-a kazao je kako je i on to tek doznao i da ne zna razloge za takav potez.
– Smijenjen je na prijedlog ravnatelja, no ne znam zbog čega. Žao mi je što je to napravljeno. On je stručnjak koji je u vatrogastvu već godinama – kazao je Jurin.

Zorana DELJANIN


Jedan od komentara članova portala:
conjimir 18. Prosinac 2008. 01:05:24

Braćo vatrogasci !!! Pitam se kuda mi to idemo ? Šta nam čine loši sluge loših gospodara?

"Odstrijeljen" je Branko Smrekar, osoba vedra duha, smirena, staložena i razborita, vatrogasac koji je imao viziju stvoriti Vatrogasnu akademiju. Zar se trebamo osposobljavati po privatnim, poluprivatnim i drugim obrazovnim institucijama, a policija, vojska i svi drugi imaju svoje strukovne akademije ili visoka učilišta ?

Neka me nitko ne ubjeđuje da je stanoviti gospodin XY kvalitetniji stručnjak u oblasti koju do sada nije niti susretao u odnosu na gosp. Smrekara koji je bio voditelj Ekspertnog tima za Slučaj Kornat.

Ovaj nadasve pokvareni postupak odgovornih u DUZS-u slika je toga što sve nas očekuje u budućnosti.

Pokažimo već jednom zube svima onima koji govore o broju kaznenih prijava, a čije su supruge vozile službena vozila i pravile tisuće kilometara sa njima, a i svima drugima koji žele vatrogastvo staviti pod svoju čizmu. Pokažimo im da su pogriješili, da su se preračunali , da ne mogu sa nama manipulirati i koristiti nas kao potrošnu robu.

Dignimo svoj glas i javno recimo svoje probleme. Siguran sam da velika većina ima pristup medijima i ljudima koji su u mogućnosti javnost upoznati sa svim ovim nebulozama i problemima sa kojima se susreću ljudi koji svoj život i zdravlje riskiraju da bi pomogli bližnjemu svojemu.

Sretan vam Božić svima, vama i vašim obiteljima.
Neka duh Božića prosvijetli pamet i onima koji misle da je Bog stvorio svijet kada je njima dana vlast i mogučnost odlučivanja u ruke. Mir Božji bio sa svim vatrogascima!!!Zvonko 17. Prosinac 2008. 21:08:30

Šta je čovjek, "ništa", jer nije guz....
Gospodin u pravom smislu je Branko Smrekar, vatrogasac, čelnik u zagrebačkoj brigadi , vodi vatrogasnu školu kako mu je naređeno jer privatni biznis je u prednosti i svi koji upišu polože , čak ne moraju ni učiti, a njega se proziva da nije ništa učunio.
Čija je škola?...pa građevinska dozvola glasi na HVZ, ali u toj zajednici su se upucali plitičari 93 . i nakon toga sve je krenulo naopačke za hrvatsko vatrogastvo.

HVZ se osniva zakonom i prestaje biti udruga koju osnivaju VZŽ.
Ovdje jeb... lud zbunjenog .

Od 93. godine sve je politički namještano,a HVZ gubi svoj smisao i u pravilu je marioneta pojedinih političara. Pa zar to nije i na poslijednoj Skupštini bilo tako , ja sam napisao , dogovorili se crni i crveni da bude tako i tako je , a mi smo samo piuni ili bolje rečeno prodane duše.

Ja poštivam gos. Branka i on če za mene ali veliki broj vatrogasaca ostati pojam , a svi ovi političari imaju kratki vijek što je jako loše za vatrogastvo.
U tom nesporazumu ima jedan uljez koji sve kuha i drugi uljez koji politički obrađuje politiku za HVZ. Nije ni jedan na vlasti .

Malo se i sramim što nisam uspio u svojim namjerama da podignemo hrvatsko vatrogastvo, ali po drugo jstrani bi me osudili da sam imao ovakav rezultat kakovaga ima sadašnji čelnik HVZ taj i taj u "ništa" po onoj iz sinjske alke.
Branko Smrekar neće biti ovom smijenom osiromašen več obogačen jer je bogat duhom i ima znanja!

paklenica 20. Prosinac 2008. 16:59:30
Ajde da pomognen...
neznan koliko sam u pravu, a od Kornata sve više vidin da jesan...
vatrogascima je ovladala "nardona obrana".
Ko je to uredova na Kornatu? ko je to u DUZS? jednoga sminilo, drugoga dovezlo! sve niki isluženi oficiri i čate, a gdje su vatrogasci...
pa kad bolje promislim bar su priučeniji situaciji i nevolji ako nisu pismeniji i školovaniji! a oni opet dovodu svoju čeljad,
neka Jurin moli boga da ga niko nije tija zaminit, pa je "trut" mora njega imenovat...ali sve do drugoga puta!
Acivi na 17.12.2008 06:47:17
Komentari
#51 paklenica

na 22. Prosinac 2008 16:40
moje skromno mišlenje neka bude "fotelje", one su sve ove godine največi krivac što ne možemo imati Zakon po ugledu na večinu Europe.
Mi imamo "neku svoju vatrozaštitu" što nigdje ne nalazite u Europi, a usput imamo više profesionalnih jedinica nego gotovo čitava Europa.
eto u čem je problem
#52 Acivi

na 22. Prosinac 2008 16:51
Najprije za @fajr, taj članak je isto tako bio anoniman i oni su ga objavili, a ja nemam tu petlju, a ni para za obranu...Toliko o tome...Potpisana vijest ima mjesta na portalu u svako doba!
za zadnje komentare... samo moja konstatacija da Zakon i financiranje ponovno ne idu, a kome to odgovara pa vidi se...
#53 Sigetec

na 23. Prosinac 2008 16:17
Ako se sjetimo da se od one epizode oko iznajmljivanja kanadera ipak odustalo, a moramo priznati da velike zasluge za to ima ovaj portal i članci napisani u tom smjetu, onda bi na isti način trebali pokušati saznati što je sa izmjenama i dopunama zakona. Zakona za koji se večina vatrogasaca izjasnila kao put u dobrom smjeru, a ako pojedincima on ne odgovara onda ne mora večina zbog manjine trpjeti. Slažem se i sa prijedlozima da se ponovno otvori rasprava na tu temu ovdje na portalu.
A portal i postoji zbog razvijanja vatrogastva u Hrvatskoj.
#54 conjimir

na 23. Prosinac 2008 21:57
Podržavam u potpunosti prijedlog kolege nick-a Sigetec da se ponovno otvori rasprava na temu izmjena i dopuna ZOV-a. Kad već ne možemo dobiti meritorno tumačenje odgovornih osoba iz vrha sustava zaštite od požara ( time mislim na HVZ, UPVH, DUZS, MUP i ostale) od kojih očekuje svekolika vatrogasna javnost bar informaciju o tome u kojoj je fazi postupak izmjena, neka se netko od prije prozvanih barem inkognito oglasi na ovome portalu i pojasni cijelu priču. Nagađanja i naklapanja senzibiliziraju najšire vatrogasne strukture, a što onda daje mogućnosti za raznorazne makinacije. Stoga prozovimo poimenično osobe koje mogu nešto konkretno reči o ovome, zatražimo da se očituju i nakon toga ponovno otvorimo raspravu kao što je predložio kolega Sigetec. Može li to u ime svih portalovaca zatražiti od njih Superadmini ili treba netko druge, tema je za razmatranje. Svima sretan Božić i obilje Božjeg blagoslova!!!
#55 zaboravljeni

na 25. Prosinac 2008 17:20
mojem prijatelju Giosp. Smrekaru želim ugodne božične praznke i sretnu novu 2009, godinu . Poštovani čuvaj zdravlje , a sve će drugo biti po onoj našoj "bog čuva poštene i iskrene"
#56 zaboravljeni

na 31. Prosinac 2008 21:45
Svima pozdrav . čovjek od struke ostaje . Pozdrav Dipl. ing .gosp. Smrekaru.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...