Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
2. Zag. utrka vatrog...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
EKSKLUZIVNO: JE LI ISTINA O KORNATSKOJ TRAGEDIJI NAMJERNO SKRIVENA?
KORNATI
HRT


Dnevnik HR


Maro Mihočević (audio)


Krunski dokaz u rasvjetljavanju kornatske tragedije – »crna kutija« iz helikoptera koji je prevozio i iskrcao vatrogasce na otok – uništena je!
JE LI ISTINA O KORNATSKOJ TRAGEDIJI NAMJERNO SKRIVENA?
Tko je uništio krunski dokaz kornatske tragedije s helikoptera koji je prevozio vatrogasce na otok?
Šokantnu informaciju o »crnoj kutiji« potvrdili su upućeni u tragediju, odvjetnik obitelji stradalih Maro Mihočević i istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.

Piše Zorana DELJANIN

Krunski dokaz u rasvjetljavanju kornatske tragedije - »crna kutija« iz helikoptera koji je prevozio i iskrcao vatrogasce na otok - uništena je!
Šokantnu vijest otkrili su upućeni u tragediju koji već više od godinu dana na svoju ruku prikupljaju dokaze o tome što se zaista dogodilo 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu kada je u plamenu živote izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica, a tu informaciju na koncu su potvrdili i odvjetnik obitelji stradalih Maro Mihočević te istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.
Otkriće o uništenju dokaza stubokom mijenja postojeću sliku tragedije za koju su ekspertna skupina i sudski vještaci kazali da je »djelo prirode«, iako se dvije skupine nisu uspjele uskladiti pa jedna tvrdi da je riječ o eruptivnom požaru, a druga o zapaljenju plina koji je, eto, satima stajao na istom mjestu na olujnom jugu te se ponovno vraća pitanje o ulozi vojske kao i njenoj mogućoj odgovornosti za pogibiju vatrogasaca. Jer, na vrpci koja se nalazila u helikopteru koji je prevezao i iskrcao vatrogasce ne samo da su snimljeni svi razgovori između pilota, posade i gasitelja čime bi se utvrdio slijed događaja, dogovora o određivanju lokacije iskrcavanja i zašto su vatrogasci ostavljeni na 700 metara udaljenosti od kruške s vodom već su, još važnije, na njoj bili snimljeni i svi podaci o kompletnom radu sustava helikoptera, motora, elektronike, možebitnih grešaka, curenja goriva... I upravo bi ti podaci potvrdili ili odagnali sumnju da je tragediju izazvao upravo helikopter na kojemu je zbog oštećenja hidraulike moglo doći do curenja goriva koje je zasulo vatrogasce ili put kojim su se kretali te se zapalilo kada je stigao požar.

Prozivanje vojske

Uništenje vrpce, smatraju upućeni i obitelji poginulih vatrogasaca, govori dovoljno samo za sebe te direktno prozivaju vojsku za namjerno skrivanje dokaza kako se ne bi otkrila istina i njihova možebitna odgovornost. Izuzimanje vrpce na kojoj su snimljeni razgovori u helikopteru te rad sustava, a koja je stavljena u helikopter upravo tog jutra 30. kolovoza 2007. godine kada je poletio kako_bi prevezao gasitelje na otok, zatraženo je od MORH-a, no u ruke istražitelja nikad nije stigla.

- Da, istina je. U helikopteru je bila vrpca koja snima sve događaje i nje nema. Čim je helikopter sletio ta vrpca je morala biti izuzeta. Tako bi se znalo kako se iskrcavalo vatrogasce, svi glasovi i razgovori u kabini su snimljeni na njoj te bi zahvaljujući tome znali što se sve događalo s vatrogascima i samim helikopterom. Ta vrpca snima sve 24 sata, a dobiveno je objašnjenje da se onda presnimi preko nje - kazao je Maro Mihočević, odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca, dodavši kako je vrpca trebala biti izuzeta istog trenutka, a i ako nije, vojska ju je trebala zadržati jer se dogodila nesreća. Mihočević je stoga podignuo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku zbog uništenja vrpce čime bi se trebalo otkriti tko je točno i iz kojeg razloga kriv za nestanak jednog od ključnih dokaza za otkrivanje svih okolnosti i uzroka tragedije.


Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku koji vodi istragu o tragediji Branko Ivić, na pitanje je li istina daje vrpca uništena kazao je kako to ne može ni potvrditi niti demantirati jer spis nije kod njega već je predan Županijskom državnom odvjetništvu. No, nakon naših upita potom je ipak rekao kako su tijekom istrage ispitani piloti i tehničari koji su objasnili kako se vrpca briše. Više od toga nije želio otkriti dodavši kako je spis u Odvjetništvu koje je, podsjetimo, prošlog tjedna podignulo optužnicu protiv bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice kojega je tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine počinjeno neizravnom namjerom, a uskoro se očekuje i početak suđenja.
Što se događalo tijelom večeri jutra dok nije došla ekipa za očevid na Kornatu - ispričali su u svojim svjedočenjima pred istražnim sucem, u čijem je posjedu Novi list. vatrogasci koji su bili raspoređeni na drugim lokacijama na Kornatu i koji su čim su posumnjali da se ispod Velog vrha dogodila tragedija pohitali u pomoć kolegama.

Mate Bačić, vatrogasni tehničar iz Šibenika, na Kornat je iskrcan s prvom grupom uz more kako bi branili kuće. Dobili su poziv od Mirka Juričeva koji je plačući govorio da mu je sin u okruženju i da ga idu naći. Tek negdje oko pola noći uspjeli su se brodom prebaciti do uvale Šipnate i krenuti u potragu. Vojska »češljala« teren

- Nas četvorica, ja, Alviž, Copić i Gulam, krenuli smo u brdo, dok je Lučev ostao na obali čekati policiju. Mi smo naišli najprije na jednoga mrtvog vatrogasca, mislili smo da je to taj što nedostaje, ali smo onda naišli na drugog, trećeg, nije nam ništa bilo jasno, jer smo mislili da netko osigurava mrtve. Tako smo našli pet mrtvih vatrogasaca, a kasnije kad su došli policajci rasporedili smo se u strijelce i našli šestoga. Nakon toga spustili smo se u uvalu Šipnata sve dok nije došao brod po nas, sutra oko 12 sati. Kad smo se spustili u uvalu i ujutro bilo je oko nas dosta vojske. Kad sam se probudio već je jedna linija vojske »češljala« teren, bilo je vojnika raspoređenih jedan do drugoga 30-40 metara. Vidio sam da je tu bio general Lučić, u uvali Šipnata, nešto je komentirao. Neki su govorili da je tu ministar Rončević, ja ga ne poznajem. No prepoznao sam da su bili vojnici jer su bili u maskirnoj odori dio je iskaza Mate Bačića.

Vatrogasac Šime Copić, pak, sucu je dodatno kazao da su u uvali Kravljačica bili pripadnici NOS-a, odnosno vojnici koji gase požar, a da su u Šipnatu i oko četiri sata u jutro došli vojnici.- Tada je bilo 50-60 vojnika, a ujutro ih je bilo oko 100. U jutro kada je došao general Lučić ti su vojnici išli pretraživati teren - svjedočio je Copić. Svjedočili su na sudu potom i Rončević i Lučić koji su kazali kako je vojska stigla na Kornat s ciljem da provjeri ima li na otoku još stradalih vatrogasaca, turista i mještana i pronađe ih.

Samo je pitanje kako su ih to tražili topovnjačom s mora. a, naravno, otvoreno ostaje i što je sve vojska mogla učiniti tijekom popodneva, večer, noći i jutra na mjestu događaja na koji očevidna ekipa nije stigla do sutradan u 12.30 sati. I, ako su pomagali i ako je njihovo uplitanje u civilnu nesreću bilo opravdano i odrađeno kako bi pomogli, zbog čega je onda uništena vrpca iz vojnog helikoptera koji je nesretne vatrogasce iskrcao na Kornatu? Otvorenih je pitanja i sumnji i danas, nakon gotovo godinu i pol dana od tragedije, i previše. Dodatno ih načinju novi dokazi koji se pojavljuju, kao i vještačenja odrađena kako bi se utvrdio pravi uzrok nesreće.

Eruptivni požar

Eruptivni požar po interdisciplinarnoj ekspertnoj skupini ili nalaz sudskih vještaka, pod vodstvom dr. se. Miodraga Drakulića, u kojemu stoji da je došlo do fenomena koji je poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese. Prema njima, plinska smjesa nastajala je kao rezultat višesatnog požara te su plinovi nastali izgaranjem trave i niskog raslinja nošeni vjetrom došli do brda Veli vrh i ostali »zarobljeni« u klancu, a kada je požar ušao u klanac šireći se uzbrdo stigao je do nakupljenih plinova i para i zapalio ih. Svaka skupina ima svoju priču utemeljenu na podacima, no, ono što je važnije jest da očevici, vatrogasac Joško Klarić, otac poginulog Dina Klarića, te drugi vatrogasci i mještani koji su se nalazili u uvali Šipnata ispod Velog vrha tvrde da je požar do njih stigao tek u 16 sati. Odnosno, kada su vatrogasci već stradali tako da ta vatra nije mogla uzrokovati tragediju. No, činjenicu da očevici vele kako su vještaci kao podlogu za izradu svojih nalaza uzeli pogrešno izvorište, nitko do sada nije uvažio.

Vatrogasac Joško Klarić odlučio je prvi put o svemu progovoriti za Novi list i detaljno objasniti što se na otoku dogodilo, a čime pobija nalaze vještaka. U borbi za istinu od dana tragedije prikuplja brojne dokaze kojima potkrepljuje svoje tvrdnje te najavljuje da će sve iznijeti na sudu.

Klarić: Nije bilo eruptivnog požara- Prva važna stvar je da niti do dana danas u Javnoj vatrogasnoj postrojbi nitko nije napravio analizu požara na Kornatu. Mi smo to dužni napraviti poslije svake intervencije, pa i male. Nitko nije napravio analizu da se ne dozna pravo činjenično stanje i da mogu manipulirati, što je i dovelo do situacije da dvije ekspertne skupine koje su istraživale što se desilo na otoku imaju drugačije nalaze. Tako je ekspertna skupina pod vodstvom Darka Stipaničeva i Nevena Ninića dala izjavu o eruptivnom požaru brzine 72 kilometra na sat ne pitajuči odakle je vatra došla. Ja sam ih slušao, bio sam i na seminaru u Splitu i rekao samim da ne raspolažu pravom informacijom u startu, odnosno otkud je došao i kuda se širio požar. Zamolio sam ih da se nađemo i gospodin Ninić je osobno došao kod mene i dao sam mu podatke da je požar išao vrhom Kornata u širini 30-ak metara, a da nije došao iz uvale Šipnata niti s mora do kanjona i zapalio ga prema gore. Vatra je došla odozgora i polako je štipala kanjon. Pa zapadni dio kanjona od unesrećenih je ostao neizgoren. Samo je pola kanjona izgorjelo i to dokazuje da nije bilo eruptivnog požara odozdola koji se širio prema vrhu jer bi u tom slučaju izgorjelo sve. Ninić se složio sa mnom u nekim stvarima te je rekao da se jedna dionica od nekoliko stotina metara trebala zapaliti naglo u nekoliko sekundi da bi se stvorila temperatura koju će vatra donijeti i izazvala eruptivni požar. No, takva dionica nije postojala kao ni parametri dužine da se to postigne. Rekao je da je mogućnost za eruptivni požar mnogo manja ako je vatra došla odozgora i kazao mi je da oni ne tvrde da je eruptivni požar već su gledali soluciju bi li se to uopće moglo dogoditi. Napomenuo mi je da postoji mogućnost da je još nešto bilo uz to što je uzrokovalo tragediju.

No, drugi nalaz sudskih vještaka još je bitniji. Njihov nalaz je potpuno suprotan nalazu ekspertne skupine. Ekspertna skupina je kazalada je došlo do jakog vjetra, strujanja i vatre koja ih je pregazila, a ovi tvrde da je ispod Velog vrha došlo do nakupljanja plinova jer je došlo do »začepljenja« krova nad kanjonom. Puhao je jaki jugozapadni vjetar koji je plinove tjerao van, a ne u kanjon jer bi za to trebala puhati bura, s obzirom na konfiguraciju terena, odnosno tjerati ih prema moru i tako zadržavati u kanjonu - objašnjava Klarić. Veli kako su sudski vještaci u svom nalazu naveli kako su se služili vatrogasnom literaturom u kojoj su ti primjeri opisani i nastaju kad ima mnogo gorive tvari i kad je visoka temperatura, ali, upozorava, na Kornatu potrebne gorive tvari nema jer je sve kamen i niska trava.Radili su po podacima koji su im dali- Iako su objasnili i napisali što se dogodilo, također su naveli da oni to nisu mogli dobiti niti na institutima u laboratorijskim uvjetima.
Biologinja koja je uzela uzorke gorive tvari nije ih uzela na Kornatu nego na Murteru i rekla da je to vjerojatno slična vegetacija. Samo 10 metara od stradalih je neizgoreno područje i bilo je dovoljno doći tamo i vidjeti koliko ima trave. Ja ne kažem da su eksperti i sudski vještaci namjerno lažirali izvješća. To su stručni ljudi koji znaju svoj posao i ne sumnjam u njihovu sposobnost. No, oni su radili prema podacima koji su im dani, a ti podaci nisu točni. Iako na to cijelo vrijeme upozoravamo, nitko ne želi prihvatiti činjenicu da je požar u uvalu Šipnata došao u 16 sati kada su vatrogasci već bili mrtvi. Pa dovoljno je i do sada ono što se zna, a to je da se istraga vodila 40 dana, a da se nisu znala točna mjesta iskrcaja vatrogasaca pa su u startu uzorci tla, vegetacije i svi ostali dokazi prikupljani na krivim mjestima, a kada su se poslije uzimali ako je na pravim lokacijama i bilo kakvih tragova, kerozina, ičega, sve je nestalo, do dan danas nitko nije vidio helikopter koji ih je prevezao, 40 dana nitko nije znao niti koja je posada u njemu bila, vrpca na kojoj se nalaze razgovori i podaci o sustavu helikoptera, radu motora i svemu ostalom je skrivena... I što onda kazati? Ja ću dok sam živ prikupljati dokaze i tražiti odgovore i neću stati dok se ne otkrije što se točno dogodilo. Priroda nije kriva. Otkrit će se mnogo istine sada kada počne suđenje, razotkrit će se napokon neke važne činjenice, način stradavanja i bit će mnogo šokova i pitanja na koja će odgovorni morati dati odgovore - poručio je Klarić.

Magdić: Niže istance zbog dodvoravanja sakrile dokaze

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Mladen Magdić ostao je u nevjerici nakon što je čuo informaciju da je uništen dokaz, vrpca iz helikoptera koji je vatrogasce prevozio na Kornat, te je kazao kako je vrijeme da se napokon javnosti objave svi podaci o tragediji.
- Vrijeme je da se to raspetlja. Svi su postali taoci tragedije i tako se ne može živjeti. Neka se sve pokaže, vrijeme je da se sudski proces ubrza i što prije završi i da se na njemu otkriju sve karte. Morat će se otkriti. Mislim da je do današnje situacije, nestajanja dokaza ili krivog navođenja došlo zbog dodvoravanja nižih istanci vlasti. Vjerojatno se netko od nižih želio dodvoriti i zato su skriveni dokazi. Nadam se da će se u sudskom postupku sve pokazati - poručio je Magdić.


Kronologija događaja


Kobni požar u kojemu je poginulo 12 vatrogasaca izbio je 30. kolovoza 2007. u uvali Vrulje na otoku Kornatu.

Prva dojava o požaru stigla je u 11.39 sati.
Vatrogasci su okupljeni u vojarni Bribirskih knezova, odakle su njih 23-ica prebačeni helikopterom na Kornat. lako ih veæina nije prošla obuku za desantiranje te nisu niti smjeli biti ukrcani, kao niti dvojica maloljetnika i civilni ročnik.

Šestoricu vatrogasaca helikopter je u 13.15 sati ostavio u uvali Vrulje, a ostalih 17 gasitelja je prebacio na područje Željkovca. No, i ta se grupa razdvojila, trojica pripadnika DVD-a Zablaće ostala su jer su im ispali mobiteli te su ih ostali tražiti, dok se vatrogasac Joško Klarić krenuo penjati na obližnja brda kako bi uhvatio signal za mobitel. Trinaestoricu vatrogasaca, pak, helikopter je prebacio na posljednju, kobnu lokaciju dok je kruška s vodom ostavljena oko 700 metara dalje od njih.
Vatrogasci su počeli zvati zapovjedništvo te su tražili da ih se izvuče jer se požar nekontrolirano širi, no umjesto pojačanja još je i povučen jedini kanader koji je gasio Kornat, a nešto iza 15 sati vatra ih je u klancu iznad uvale Šipnata podno Velog vrha, u sekundi doslovno pregazila i žive spalila, a kolika je bila njezina temperatura vjerno svjedoči činjenica da je istalila i zaštitne kacige.

Do stradalih vatrogasaca, od kojih je njih šest na mjestu preminulo, dok su sedmorica bila teško ozlijeđena, prvi je oko 17.25 sati stigao vatrogasac Joško Klarić, a akcija izvlačenja počela je tek iza 18 sati.

Vojska je na mjesto nesreće stigla među prvima. Pripadnici NOS-a iskrcani su helikopterima na otok, poslije su došli specijalci iz Delnica, topovnjača je bila na moru, tadašnji ministar obrane Berislav Rončević i general Josip Lučić na otoku, cijeli Kornat zauzele su značke HV-a prije dolaska policije i obavljanja očevida, iako su vatrogasci stradali u ranim poslijepodnevnim satima, podsjetimo, očevid je počeo tek u 23.30 sati i to u uvali Vrulje gdje je požar izbio.

U 3.30 sati u noći očevidna ekipa, stoji u službeno tajnim policijskim zapisnicima o očevidu, vraća se u Šibenik bez da se približila mjestu stradanja na koji kreću tek sutradan u 8.15 sati. U uvalu Vrulje stigli su oko 10.30 sati, pristupaju detaljnom pregledu prostora, te potom brodom dolaze do uvale Šipnata gdje su kod konobe »Solana« već zatekli i ravnatelja policije Marjana Benka te pripadnike GSS-a i vojske. Na mjesto nesreće na koncu su došli tek u 12.30 sati i tada sve propisno označavaju, prikupljaju dokaze, nakon èega su djelatnici GSS-a helikopterom odvezli tijela na splitsku patologiju. -

Otkrit će se mnogo istine sada kada počne suđenje, razotkrit će se napokon neke važne činjenice, način stradavanja i bit će mnogo šokova i pitanja na koja će odgovorni morati dati odgovore

izvor: NOVI LIST
Acivi na 08.12.2008 07:07:58
Komentari
#41 kontra

na 16. Prosinac 2008 10:01
Hajica, nije mi jasno kako to da je išao na brdo da uspostavi vezu s VOC-om Šibenik a i s Dinom jer je to logično sa vrha se bolje komunicira u nizini, a poslije se spuštao u uvalu na drugoj strani otoka (suprotno od Šibenika) gdje sigurno neme nikakve veze s VOC-om a onda ni s Dinom. Tu mi nije ništa jasno jer ja to nikad nebi napravio nego bih ostao na vrhu i držao se na vezi s VOC-om i sa ostalim vatrogascima na otoku - bio bi na neki način repetitor, te bi čekao dolazak kanadera da ga usmjerim onima kojima je najpotrebniji, pa možda i na prevoj između brda Glavice i Velog vrha. Ovako spuštajući se dolje izgubio je svaku vezu s VOC-om i sa ostalim vatrogascima. Međutim u uvali Šipnat kad sam bio vidjeo sam neku konobu možda je u to vrijeme bila otvorena da se malo grlo nakvasi - što misliš. A još jedno pitanje zar nije malo predugo vrijeme koje Joško nije uopće komunicirao sa svojim vatrogascima na otoku pa zamjenik je zapovjednika a sat vremena s nikim ne zapovjeda i ne komunicira, tu mi nešto nije u redu. Puno pitanja ovdje ima jer u tom periodu su stradali vatrogasci a avion koji je došao prije njihove smrti bacao je vodu tri kilometra dalje od njih jer ga nitko nije usmjerio i dao mu koordinate gdje da radi pa je na svoju slobodnu ocjenu radio, što nije u redu. Postoje SOP za rad s avionima i tamo točno piše kako se uspostavlja veza s avionom i kako se s njim radi. Mislim da je ovdje dosta tog propušteno a kraj znamo svi. Slažem se s vremenom 14,53 da je pok. Dino imao vezu i po mom u to vrijeme su stradali jer se nakon tog ni s kom nije mogla uspostaviti veza, Joško je morao na stanici da je ostao na vrhu čuti razgovor i vidjeti da je nešto sumnjivo jer su pozivi iz Voca bili česti i da je ostao gore mogao je krenuti tražiti ih, ovako u uvali Šipnat nije mogao imati signal i nije ništa čuo. Pozdrav
#42 HAJICA

na 16. Prosinac 2008 18:29
Išli su u Šipnatu jer ima ljudi i vjerovatno imaju signala jer nebi živili tamo bez komunikacije s vanjskim svjetom, dok na Šibenskoj strani nema kuća!
Veza nije bilo ni u 13:40 kad je Dino Klarić javija da je kanader proletija iznad njih!
Previše je tu stvari nejasno ali je jedno siguro, istinu ćemo saznati jednog dana svidjelo se to nekima ili ne, uza sve što su ključne dokaze uništili i kao nisu im bitni.
Doli se nešto desilo što neki ne žele da saznamo!
Sve mi se više čini da su oni dobro pročešljali neki "holivudski" scenari filma katastrofe i sad nas svih skupa j.... u mozak, dok obitelji i solidizirani ljudi čekaju konkretne odgovore!
Pozdrav svima
#43 miljenko_l

na 16. Prosinac 2008 18:42
Ma pozovite "Sculli"!!
#44 pogoditko

na 16. Prosinac 2008 20:50
pa ovaj pregled komunikacija puno govori! svi mi iz struke znamo kako se teško razumiju razne strukture na tim radio komunikacijama pa tako nije isto kada razgovara dežurni vatrogasac i vatrogasni zapovjednik ili dežurni vatrogasac i dežurni za vezu u HV. očito je komunikacija manjakva i očito su Slavici uskračeni i podaci i helikopter... očito da je ovdje bilo ljudi koji nisu savjesno obavljali svoj posao - da ne kažem nešto puno gore i očito da ovi mrtvi idu njima na dušu...
#45 HAJICA

na 17. Prosinac 2008 11:49
Jedan od problema u komunikaciji je i taj da su na istom požarištu bili vatrogasci iz dvije županije koji također nisu mogli imat međusobnu vezu radi drukčijih frekvencija UKV stanica, te im je jedina komunikacija mogla biti preko VOC-ova a pitanje je dali su šibenčani koji su zapovjedali požarom znali za nas (DVD Sali) da smo tamo! jer mi smo bili s druge strane brda u uvali Statival te da smo znali za unesrećene sigurno bi im išli pomoći!
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...
sp_ig_dvd u 06:45:09
Mlaznica za srednje tešku pjenu MG Rijeka, nekorištena, nazivni protok 400l. In...
Acivi u 17:42:35
MV VOZILA d.o.o., Donje Psarjevo 8, 10380 Sveti Ivan Zelina [size=-
16][b]Vatro...