Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
KORNATI:Najveći propusti bili su u MORH-u i upravi NP-a Kornati
KORNATI


Uzrok nastanka požara na Kornatima u kojem je smrtno stradalo dvanaest vatrogasaca, a jedini preživio Frane Lučić, isključivo je priroda.

Nema govora niti osnove o bilo kakvom curenju goriva, eksploziji ili sličnome, nego je riječ o stradavanju isključivo od toplinskog udara izazvanog eruptivnim širenjem požara, u svojemu posljednjem izvješću za javnost poručio je Branko Smrekar, voditelj Interdisciplinarne ekspertne radne skupine za razrješenje okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca na otoku Kornatu.

Najveći propusti u tragediji na Kornatu, prema procjeni člana radne skupine Branka Šimare, bili su u MORH-u i upravi Nacionalnog parka Kornati.

Naime, ekspertni tim u kojem je 50 stručnjaka i 20 suradnika u posljednjih devet mjeseci radio je na istraživanju ove tragedije te su danas nakon Vijeća za nacionalnu sigurnost hrvatskoj javnosti iznijeli cjelovitu znanstvenu ocjenu nastanka požara.

Prema stručnjacima, stradali vatrogasci nisu imali nikakve šanse za preživljavanje jer se vatrena stihija potpomognuta meteorološkim uvjetima i suhom vegetacijom na terenu širila vrlo brzo kobnim klancem uvale Šipnat.
Naime, od prodiranja u klanac do sustizanja vatrogasaca, vatri, potpomognutoj vjetrom od 15 metara u sekundi, trebalo je oko 80 sekundi da zahvati skupinu vatrogasaca na terenu.

Pred vatrenom stihijom nemoćna je bila vatrogasna odjeća koja je prema ocjeni stručnjaka bila vrhunske izrade, ali nedovoljno učinkovita za više od 2800 kilovata snage toplinske energije koliko je prešlo preko njih u tom požaru. Pojednostavljeno, kada bi tu energiju usmjerili na žarulju od 100 vata, ona bi gorjela neprestano 175 godina, izračunao je Darko Stipančev, član ekspertne radne skupine.

Jasan zaključak radne skupine, osim da je požar prirodno uvjetovan, je i 40 mjera te preporuka kako unaprijediti vatrogasnu djelatnost u Hrvatskoj da se crno iskustvo s Kornata više nikad ne ponovi.

Preneseno sa stranica: Večernji list

SLOBODNA DALMACIJA:
Stručnjaci za vatrogasnu opremu, vremenske prilike, vegetaciju i aerodinamiku slažu se da je tragediju na Kornatu mogao uzrokovati eruptivni požar.

Portugalski profesor Domingos Viegas prvi je utvrdio da su uvjeti u klancu iznad uvale Vrulje mogli uzrokovati eruptivni požar, a 53 hrvatska stručnjaka pokušala su potvrditi da su događaji na Kornatu posljedica prirodnih pojava.

Stručnjaci su razvili šezdeset preporuka kako unaprijediti vatrogastvo da se tragedija s Kornata nikada više ne ponovi, te su pozvali novinare da za godinu dana provjere koje su od tih preporuka ostvarene.

Branko Šimara jedini se suprotstavio teoriji o eruptivnom požaru zapitavši se zašto je od četiri zrakoplova samo jedan bio na raspolaganju, te kako su u špici sezone ostali zrakoplovi mogli biti poslani na remont i u Grčku.

Kritizirao je NP Kornati koji unatoč zakonu nije organizirao svoje vatrogasne postrojbe koje ''bi ugasile požar u začetku''. Osim toga, podsjetio je da na Kornatu ne postoji repetitor, te da zapovjednici rijetko javljaju svoje koordinate vatrogasnim stanicama.

Na kraju je istaknuo propuste u angažiranju dobrovoljnih vatrogasnih društava u kojima djeluju ljudi bez kvalifikacija.

Nakon što je ekspertna radna skupina ustvrdila da je eruptivni požar uzrok kornatske tragedije u kojoj su život izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, pripadnici JVP-a Šibenik, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija i Ante Juričev-Mikulin, članovi DVD-a Vodice, t Ivica (JVP Šibenik) i Ante Crvelin (otac i sin), Marko Stančić, Tomislav Crvelin i Josip Lučić, vatrogasci DVD-a Tisno, reagirale su obitelji i kolege poginulih.

- Netko mora odgovarati za smrt naše djece. Čak i ako je eruptivni požar doveo do tragedije, mora se znati krivac. Po meni, krivac je onaj koji je donio odluku da se otiđe gasiti požar u klanac nad uvalom Šipnate. Svi vatrogasci zajedno trebali su ostati po valama i štititi kuće, a na tom prokletom brdu nije se imalo što raditi. Stoga zahtjevam da se krivac pronađe! – kazala nam je Branka Ševerdija, majka maloljetnog Karla, koji je u paklu Kornata okončao život s nepunih 18 godina.

- Mi prihvaćamo nalaze stručne skupine, i više ne bih želio ništa komentirati. – rekao nam je, pak, Željko Čoga, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice. Izjavu od županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića nismo mogli dobiti. Kazano nam je da je na službenom putu, a na mobitel se nije javljao.
Ivica Strikoman, otac pokojnoga Hrvoje, nalaz ekspertne skupine nije želio komentirati, jer ga još nije vidio.

O izvješću ništa nije htio kazati ni Maro Mihočević, odvjetnik devet obitelji stradalih vatrogasaca.

- Nikakav službeni dokument o nalazu te ekspertne skupine nisam dobio, premda sam ga tražio još prije dva mjeseca. Čim ga dobijem, bit ću spreman za komentar. - naglasio je Mihočević.

Ante TALIJAŠ / EPEHA

urple'>Izvješće o kornatskoj tragediji: uzrok eruptivni požar

Predstavnici Interdisciplinarne-ekspertne radne skupine za razrješenje okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca na otoku Kornat 30. kolovoza 2007. danas su na konferenciji za novinare predstavili Izvješće o kornatskoj tragediji u kojem se ističe da je do nje došlo zbog meteoroloških uvjeta, vegetacije te reljefa koji su pogodovali brzom toplinskom udaru i brzom širenju plamena.

Dvojica stručnjaka od njih 53, Branko Šimara i Slavko Gauš u Izvješću su kao izdvojeno mišljenje naveli da su propusti u Nacionalnom parku Kornati i MORH-u izravno utjecali na kornatsku tragediju.

Šimara je rekao da su bitne okolnosti koje su utjecale na stradavanje vatrogasaca neodgovarajuće stanje preventivne zaštite od požara u NP "Kornati", uz propuste u organizaciji i tehničkom opremanju, kao što su nepostojanje vatrogasnog dežurstva te nedostatna oprema za početno gašenje požara. Rekao je kako su uvjeti za vođenje vatrogasne intervencije bili nepovoljni, jer im je od četiri canadaira na raspolaganju bio samo jedan te tri helikoptera koji su povremeno bili angažirani i na drugim požarištima.
Također zbog međusobnih komunikacija različitim sustavima veza zapovjednik nije mogao steći pravu sliku o događaju, a predsjednik DVD-a Vodice te DVD-a Tisno nisu smjeli dopustiti osposobljavanje malodobnih osoba za zvanje "vatrogasac".

U Izvješću se, između ostalog, navodi da se u području upravljanja i zapovjedanja pošlo od činjenice da je to bio požar otvorenog prostora uzrokovan ljudskom radnjom (odbačeni opušak) te da je do stradavanja vatrogasaca u kanjonu između brda Glavice i Velog Vrha došlo pojavom prirodnog fenomena koji se dogodio u trenutku boravka vatrogasaca u kanjonu, a uzrokovan nastalim požarom i nizom prirodnih pojava koje su ga pratile. Jak jugoistočni vjetar i vegetacijski sadržaji pogodovali su brzom razvoju požara u pravcu njegova širenja, a prva dojava o izbijanju požara na mjesto vatrogasnog dežurstva dogodila se neposredno po uočavanju požara i nije mogla utjecati na tijek vatrogasne intervencije i posljedice požara.

Voditelj Interdisciplinarne-ekspertne radne skupine Branko Smrekar rekao je da je nakon kornatske tragedije ministar unutarnjih poslova 3. rujna 2007. osnovao radnu skupinu te da su eksperti u radu koristili više od 150 znanstvenih i stručnih radova te izravno konzultirali niz svjetskih stručnjaka.

Smrekar je istaknuo da zadaća radne skupine nije bila traženje krivca i uplitanje u rad tijela pravosuđa, već razrješenje okolnosti požara i stradavanja vatrogasaca te iznošenje 60-ak kratkoročnih i dugoročnih mjera, preporuka, kojima je cilj smanjenje mogućnosti nesreća poput kornatske tragedije.

Naglasio je da je presudnu ulogu na stradavanje vatrogasaca mogao imati i samo prirodni fenomen, nesreća koju vatrogasci na otoku Kornat vrlo teško ili nikako nisu mogli predvidjeti, brzi toplinski udar i požar strahovito brzog razvoja te da s punom odgovornošću može izdvojiti već iskazani dio zaključka da na tijelima stradalih vatrogasaca nije bilo tragova mehaničkih ozljeda, odnosno opsežnijih mehaničkih ozljeda te da se može zaključiti da iz letjelica koje su sudjelovale na intervenciji na otoku Kornat nije bilo prolijevanja goriva niti je došlo do bilo kakvog oštećenja spremnika za gorivo.

(h)
Acivi na 16.06.2008 14:11:54
Komentari
#21 Kid

na 16. Lipanj 2008 22:33
Onaj tko piše za Večernji list ne iznosi istinu, jer uzrok nastanka požara na Kornatima u kojem je smrtno stradalo dvanaest naših kolega nije priroda, nego zabranjeno i nekontrolirano paljenje vriča cementa (iliti kako se pisalo -čik, ali čiji!!!)To je krivac broj 1.Uprava Nacionalnog parka.Samo stradavanje vatrogasaca je posljedica toga.Krivac broj 2. je ona služba koja nije pokrila i ovaj prostor telekomunikacijskom opremon i antenama t.j. optimalnom radio vezom.Krivac broj 3. je onaj koji je oslabio operativnu moć jer je vatrogasne snage RH ostavio na milost i nemilost, bez pomoći zračnih snaga.Na kraju je i mutna uloga MORH-a(zašto su izjavu o događajima na Kornatu posada helikoptera dala nakon misec i osam dana) u invazija i desantu vojnih snaga i antiterorističke postrojbe.Što se tiče maloljetnih vatrogasaca.Pa bilo je među stradalima i starijih i iskusnijih i isto su stradali.Da su svi imali preko pedeset godina nažalost posljedice bi bile iste.I kako maloljetni vatrogasci ne smiju izlazit na intervencije, zašto se ne prijave gasiti državni dužnosnici koji su na osnovnu plaču dobili povišicu koja je veča od plače sezonskog vatrogasca.SRAMOTA. Našim kolegama neka je laka sveta Hrvatska Zemlja koja ih je iznjedrila.
#22 West

na 16. Lipanj 2008 23:26
Nakon onolikoga zataskavanja i laži na očigled svih opet imaju obraza jednu te istu priču plasirati,mrš šugo gubava.!!!eruptivni požar NIJE moguć na otoku Kornatu, a vi te pizdarije i maglu prodajite svojim smradovima istoga ranga kao i vi. meni nećete
#23 domino

na 17. Lipanj 2008 01:08
Ispred gospodina Dražena Slavice trebali bi stat SVI vatrogasci Republike Hrvatske , jer dolazi vrijeme da se više ne pljuje po nikome.
Ovakve laž daju se u javnost onda kada se javnost bavi nogometom.Sramota....
#24 West

na 17. Lipanj 2008 01:26
BRAVO!!!
#25 kontra_vatra

na 17. Lipanj 2008 01:45
Usprkos ovakvom "žestokom" rječniku Westa, slažem se s njim, kao i s većinom komentara jer vidim da ste prepoznali o čemu se ovdje radi. Žalosno je da imamo ovakav vatrogasni "Savjet mudraca", kojem je trebalo 9 mjeseci da izrodi teoriju u koju ne bi povjerovala ni djeca iz vrtića, a kamoli vatrogasci. Dobro su se neki zapitali - tko su ljudi iz te ekspertne skupine? Ne dovodim u pitanje njihova teorijska saznanja, ali se pitam koliki od njih su i KOLIKO POŽARA GASILI? I to specifičnih požara dalmatinskog krša? Ima li među njima jedan takav koji je bar 10 godina gasio požare slične onom o kojem su mudrovali devet mjeseci? Tko nas to tako podcjenjuje, zar smo mi svi vatrogasci s ovog područja baš toliki telci i neznalice kad nas većina tvrdi da se na tom otočnom kršu teško mogao razviti eruptivni požar!? Uzalud vam vaši proračuni, formule i teorije, gospodo, LOGIKA vas demantira. Na mnoga pitanja koja su se javljala od početka i dalje nema odgovora. A svi znamo koja su to pitanja i prema kome su upućena. Muk i ignoriranje. I zato sumnjam i sumnjat ću i dalje u vaša izvješća, ma koliko ona službena bila! Pozdrav svima.
#26 pejki

na 17. Lipanj 2008 08:24
njh više nema ali uvjek su nam u našim srcima ti dobri,plemeniti heroji sa kornata...a SLAVICU ste razapeli kao žrtveno janje..Zašto?barem spasite toga čovjeka...
#27 firefighter79

na 17. Lipanj 2008 09:06
Trebali bi i mi osnovati svoju ekspertnu grupu koja bi napravila neovisnu analizu kako bi dosli do istine. Iako već naslučujem nalaz te ekspertize a to su zaostale Nato bombe potpomognute s kišom kerozina iz neba, pardon helikoptera. Šalu na stranu ali mislim da je Kid jako dobro objasnio koji su uzroci tragedije a da to nitko nije komentirao. Dakle on nije negirao da su oni poginuli od eruptivnog efekta širenja požarne fronte već je lijepo objasnio koji su glavni krivci stradavanja naših kolega. Dakle počinitelj požara (još nepoznat, zašto) problemi s vezom i mobitel signalom, mnogo puta spominjane razne linije zapovijedanja, pomutnja u DUZS-u koji bi trebao (zato je i osnovan i to je bit njegovog postojanja) sve službe spašavanja objedinjavati, MORH koji se najblaže rećeno ne zna nositi s problemima civilnog karaktera jer kod požara raslinja kad se ide s desantom vatrogasaca podrška iz zraka mora biti non-stop omogućena, tj. helikopter mora biti stalno na raspolaganju zapovijedniku na terenu (zbog toga bi morali imati kvalitetnu civilnu zaštitu, u Italiji Civile Protecione, opremljenu svojim suvremenim namjenskim helikopterima ), državnu vlast koja je zbog diplomatskih poena donijela odluku o slanju Kanadera u Grčku iako joj je bilo predočeno stanje o ispravnosti flote Kanadera (floskule su izjave da je odluka donesena nakon uvida u trenutnu situaciju na terenu koja je bila mirna što nije toćno jer se svi sjećamo događaja na otoku Hvaru dan, dva prije Kornata kad smo nažalost izgubili još jednog našeg kolegu).
Nemojmo svojim sumnjanjem u struku ( Smrekar i Gauš su ti) stvarati podlogu za raznorazne manipulacije. Normalno da nesretna rodbina poginulih heroja s Kornata mora sumnjati u analize kad i mi vatrogasci (pojedini) sami sumnjamo u nešto što većina nas nije u svom radu zamijetila ali ne znaći da to nije moguće a to dokazuju slučajevi koji su se prije nego u nas dogodili diljem svijeta (SAD, Portugal, Francuska, Španjolska itd...)
Slažem se s razmišljanjem "imaric99@htnet-dsl" da bi svi vatrogasci Hrvatske trebali stati uz Dražena Slavicu. Ne samo deklarativno nego kroz forume HVZ-a pa prema svim njezinim članicama pokrenuti i potpisati službenu peticiju kojom bi zahtijevali od mjerodavnih da se prekine progon Dražena Slavice i vrati njegov dignitet. Ipak nas vatrogasaca u Hrvatskoj ima jako puno i to se ne bi smilo zanemariti.
Pozdrav svim vatrogascima.
#28 Ive

na 17. Lipanj 2008 09:13
Nakon tragedije koja se desila prošle godine na Kornatu, postoji još jedna gorka činjenica. A to je da su i dalje ZA SVE ODGOVORNI ZAPOVJEDNICI NA TERENU. Dakle odgovornost je isključivo na onima koji RADE "CRNAČKI POSAO". A oni koji su trebali i morali u ovih 10 mjeseci učiniti sve da se promijeni Zakon o vatrogastvu i svi Pravilnici koji svakom zapovjedniku vise "oko vrata", nisu učinili ništa, i ni za što i nikome ne odgovaraju. A svi znamo da su svi ti Pravilnicai izrađeni tako da su SRAMOTA HRVATSKOG VATROGASTVA. To je naša zbilja i tužna istinaSad
#29 domino

na 17. Lipanj 2008 12:41
Ajde ljudi krenimo s rijeći na djela.Sastavite peticiju stavite je na portal da je dostupna svim vatrogasnim društvima, da se da skinut.Svako društvo zna koliko ima članova,koji će potpisat peticiju i poslat na adresu koju navedete. Stanimo konaćno ispred gospodina Dražen Slavice.
#30 zaboravljeni

na 17. Lipanj 2008 14:32
ja sam za peticiju i to iz više razloga : jedan je da se vidi da je vatrogastvo na terenu međusobno suglasna , a ne razbijeno, drugo da spasimo ugled svih zapovjednika , a poglavioto Slavicu i treće da vidimo tko če nam se priključiti od hrvatskih stručnjaka ala g, Šimara i ako često ne dijelim njegova mišljenja ali poštivam njegovo znanje.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...