Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
1. KUP DVD Nuštar
4. Turopoljska trka ...
6. KUP F. Mikulin RI...
10. KUP LESKOVEC
7. Zimski KUP Ostrna
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
KOMENTAR NA PRESUDU SUDA U ŠIBENIKU

Nisam se odavno naljutio kao jućer kad su izašle vijesti o presudi u Šibeniku!

Sud donosi presudu da se ima isplatiti šteta za pretrpljenu bol rodbini poginulih vatrogasaca. Sud je upro prstom na one koji imaju isplatiti štetu, ne gledajući dali oni to mogu ili ne i što se iz toga svega može izroditi. I to je dakle PRAVDA!

Pošto sam legalista ponovno poštujem SUD. Ali mi nitko ne može oduzeti pravo da upitam jednu, drugu i treću gospodu ( rekao bi miljenko: Tužitelji i Fiškali) ZAŠTO! ČEMU!

Izgubiti nekoga rođenog je teško, vrlo teško… od same pomisli ježi mi se i najmanja dlaka.

Tragedija, ni prva ni zadnja, ni najgora… ovom narodu ni najteža, ali svejedno… dirnula je i najtvrdokornijega…nema ga tko nije pustio suzu za kornatskim vatrogascima, za kornatskim herojima, nema ga tko nije suosjećao sa ucviljenim roditeljima.

Najbolje su to potvrdili milijuni poziva na telefone pomoći, desetine tisuća prisutnih na humanitarnim priredbama diljem Lijepe naše, tisućama uplaćenih kuna donacija i pomoći, pa na kraju čak i eurske donacije - više od 9 milijuna kuna.

I nakon 7 mjeseci i 9 dana OVA PRESUDA!
Kome, zašto i u ime koga… jednostavno ne shvaćam! Možda moj mentalni domet nije dospio toliko visoko, ali jedno ne mogu prihvatiti da humanost i učestvovanje u njoj ima odštetu za duševnu bol… Svaka čast!

Međutim, tom presudom propali su svi ideali kojima sam odgajan i sa kojima sam sebe posebno hranio zadnjih četrdeset godina.

Davno sam naučio da PRAVO i PRAVDA nisu jedna te ista stvar, ali sam se sve vrijeme držao nekog svog prava i pravednosti.

Ne naudi nikome i pomozi svakome, ako je Bog tebi dao sreću, podijeli je bar s nekim, jer u protivnom ona zaista nema nikakvog smisla ( ni šušta, ni gušta), a ako ti zapadneš u nevolje Bog će dati nekoga da i tebi pomogne.


Od malih nogu, dali nekakvom stigmom ili hirom aktivan sam u svemu gdje mogu zajednički pomoći.

1971.g. pada mi na pamet osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva, okupljajući pritom oko sebe prijatelje, mlade, gotovo većinom klince i klinceze i pomažemo pravim vatrogascima u gašenju makar požara šume, makar u logistici.

Nakon eto 37 godina na čelu jedne lude grupe humanista , nakon tisuća i tisuća požara i ostalih intervencija od Zadra do Dubrovnika, od požara šume do zrakoplova... uz pomoć generacija i generacija djece i mladeži sada već i preko 2000 njih koji su prošli kroz društvo i što su sve svojim rukama napravili i što su sve pri tom postigli (predugo za ovaj komentar, a to je svakome u Hrvatskoj i te kako poznato)… ja sada moram priznati da nisam bio u pravu…

Prevario sam sebe i svoju obitelj, sve svoje prijatelje i znance i sve vatrogasce u RH. Nakon toliko godina moram priznati da humanizam nije besplatan. Zaludu smo to mi do sada odradili bez para, dinara i kuna, kad sada vidim da to ima svoju i te kako veliku cijenu…

Koja sam ja dakle budala, cijeli život raditi nešto iz srca, iz ljubavi, iz ljudskosti, iz humanizma, bez pomisli na naknadu, odnoseći iz svoje kuće i obitelji i novac i stvari, kako bi imali za zajednički napredak.

Odgojiti generacije (stotine) i generacije (stotine) mladih, darovati Lijepoj našoj jedan DVD Mlladost, onakav dom, onakvi rezultati, onih 11 medalja sa olimpijada, šest zlatnih i donijeti naslov Prvaka Europe, spasiti milijune i milijune teško stečene osobne i društvene imovine, spasiti pri tom nebrojene živote od pošasti kako prirodne i tehničke nepogode često katastrofe, tako i spasiti nebrojene mlade živote od sigurne pošasti modernog života (alkohol, droga, kocka, kriminal).

Dati pri tom 46 puta dragovoljno krv za spas onih kojima je najpotrebnije i na kraju sa suprugom (mojom kopijom), pomoći ovoj državi da jedno divno, obiteljski nezbrinuto, dijete, preuzmemo i podignemo u krasnog školovanog i situiranog 21-godišnjeg momka.

Nikad mi na um nije padala bilo kakva naknada, bez obzira što sam zbog toga možda nekima ispadao budala, a od mnogih i omalovažavan.

Bez obzira što sam kao čovjek u forumima HVZ-a kroz svo ratno i poratno vrijeme obavezno u Zagreb odlazio svojim privatnim vozilom tukavši pri tom Pag-Senj-Velebit, kasnije Liku i gotovo nikad dobio naknadu za gorivo, a da su moje kolege pritom na skup dolazile vatrogasnim vozilima (društava, zajednica i sl ) i dobivali isto jednu dnevnicu kao i ja.

Dakle rano sam upoznao razliku između dobrovoljaca od srca i dobrovoljaca iz interesa, ali sam ostao neumoljiv i oni drugi me nisu mnogo interesirali, mada su dolaskom 21 stoljeća oni jednostavno eskalirali na svim područjima rada dobrovoljnog vatrogastva.

Sada se dogodilo da se jedna obična, gotovo rutinska intervencija, prstom sudbine, voljom Boga ili neznam čega, pretvorila u najgoru katastrofu tog našeg Hrvatskog i dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva. Svi smo zanjemili.

Nebrojeno mnoštvo, kao i ja osobno, pritiskali smo bjesomučno humanitarni telefon sakupljajući kunu po kunu za pomoć. Veselili se kao mala djeca kad su rasli milijuni čak i više od onoga čemu smo se nadali, oduševljeni kad se napokon i Vlada „odrekla svog“ PDV-a, ej... sakupili 9 milijuna!

Neka nije nam žao, svi zajedno pretvoreni u jedno veliko srce dali smo zajednički ucviljenim obiteljima pomoć zbog gubitka najmilijih…

Sretno im bilo, naši heroji mirno počivaju u ovako zajednički izgrađenim grobnicama obasuti zajedničkom ljubavlju i sjećanjem.

Dali smo to prisjećajući se pritom mnogih vatrogasaca, koji su u Lijepoj našoj pojedinačno doživjeli sličnu sudbinu i nismo njihovim obiteljima ovako zdušno pomogli. Sjetili smo se mnogih gotovo bezimenih Heroja Hrvatskog vatrogastva!

No ne lezi vraže, u ovoj našoj sredini u ovoj Lijepoj našoj, izgubljenih vrijednosti, pokopane dobrovoljnosti i poljuljanog humanizma dolazi presuda Suda u Šibeniku.


Lokalne zajednice i društva koja kubure svakodnevnicu kao i svi mi, pod prisilom ovrhe, stečaja i ostalih tvorevina kapitalizma bit će oguljena za namiru „duševnih boli“ pa čak i onima koji te svoje rođake nisu vidjeli mjesecima i godinama prije tragedije!

Dakle, obitelji će naplatiti sada „duplo“ tu ljubav i humanizam svojih najbližih prema vatrogastvu i Lijepoj našoj, a da pri tom nisu pitali njih za mišljenje, neće li se i oni u grobu zbog toga okretati.

Da sam mlađi i luđi kao što sam nekada bio napisao bih svojima-svojoj obitelji:

„ako mi se išta dogodi…Da vam tako što nije palo na pamet, ja sam dobrovoljno pristupio tome i nitko me nije na to natjerao, htio sam pošteno odraditi svoj zadatak, htio sam pomoći, htio sam spasiti i to je to… nitko me zavezana nije ukrcao u helikopter…nitko me puškom nije natjerao u vatrogasce to je meni čast i neka ona ničim ne bude okaljana“

Ovako mi ostaje samo jedno, da ne budem više humanitarac,

- da ne dajem krv, jer bez obzira što sam redovito više puta godišnje davao ipak sam morao plaćati taksu kad sam išao u doktora…(van svake pameti)
- da ne dajem nikakve pomoći ugroženima jer se država i onako teško ili nikako ne odriče „svog“ PDV-a, a ugroženi će i onako sudom naplatiti tu svoju ugroženost i možda mi se smijati
- da po ugledu na sve veći broj „dobrovoljnih“ vatrogasaca počnem naplaćivati to svoje dobrovoljstvo.

Nisam i ne mogu biti takav, opet ću nastaviti, ali postavljam sebi pitanje nije li ovo početak kraja „dobrovoljnog vatrogastva“ u Hrvata (namjerno naglašavam-jer kod drugih to nije tako).
Nebrojeno je mnogo situacija koje se mogu izroditi iz ovoga stanja sadašnjeg vatrogastva…

Zato sam jednom rekao i još jednom ću napisati:
„Nisu ovo odavno vatrogasci u koje sam ja došao davne 1971 godine“
Acivi na 10.04.2008 06:20:18
Komentari
#41 conjimir

na 12. Travanj 2008 00:37
Che Guevara, napisao si "između ostalog obešćastiti obitelj". To "obešćastiti" znaći sasvim nešto drugo. Ako ne znaš što to znaći , uzmi neki od riječnika hrvatskog jezika. Puno postavljaš pitanja u svojem komentaru, a ne razumiješ, između ostaloga, da isplata po osnovi sudske presude se ne može naplatiti iz drugih izvora, već samo iz financijskih sredstava pravne osobe koja je sudskom izrekom obvezana na plačanje. Sredstva prikuipljena iz donacija, telefonskih poziva i na druge načine (barem ona koja je u okviru Zaklade Kornati prikupila HVZ) su već dostavljena na račune članova obitelji stradalih, a računi za uplatu su ugašeni.
#42 osijek10

na 12. Travanj 2008 00:58
Obitelji su zadovoljne presudom, posebno nakon jučerašnje izjave glasnogovornika Vlade RH Zlatka Mehuna kako je Vlada voljna pomoći jedinicama lokalne samouprave u plaćanju troškova, izjavio je odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević.

Molim Vas da mi netko kaže dali su to obitelji digle ruke od daljnjih istraga, te da su Kornati s tim za njih riješeni?
#43 lele

na 12. Travanj 2008 09:21
Ja se u potpunosti slažem sa člankom!
Acivi svaka čast!
#44 stjepan

na 12. Travanj 2008 10:22
potpisujem sve ovo što si rekao
#45 crveni

na 12. Travanj 2008 12:14
Ja sam imao nekh 14 godina kad sam pritekao starici da ugasi vatru koja je prijetila obližnjoj staji. Starica (70 ak godina, tada) i ja smo sami pogasili požar sa granjem. Nitko iz sela nije došao ni vidit, a kamoli pomoći. Kad sam došao kući, za nagradu sam od oca dobio batina jer sam bio nepromišljen i šta da mi se nešto desilo. Danas nam se to dešava svima nama vatrogascima. Želimo pomoći,spasiti, a kako nas nagrađuju!? Ali ja se nadam da entuzijazam dobrovoljnih vatogasaca neče splasnuti. Meni, a vjerujem i mnogima, bilo bi veoma žao da se to desi. Pozdrav svim vatrogascima, koji su to iz duše i ljubavi.
#46 magnum

na 12. Travanj 2008 15:01
Prije svega da dam podršku dobrom čovjeku i kolegi na ovako iskazanoj hrabrosti i ljubavi. A ovo drugo se odnosi na Che Guevarin komentar. Tko to treba odgovarati za poslane maloljetnike? Vjerovatno njihovi zapovjednici koji su ih tamo poslali. A na upit sutkinje zašto ste poslali maloljetnika na intervenciju zapovjednik je odgovorio da je taj momak sam htio ići, pa te ja sada pitam gdje je tu ozbiljnost posla. A kada je gospodin Slavica vikao na te zapovjednike da na intervenciju ne smiju ići maloljetnici svi su ti zapovjednici govorili, da Slavica samo širi strah okolo. A ne dragi moji Slavica je odgovornost posla shvaćao uvijek ozbiljno, a sada kada istina izlazi na vidjelo svi su se pokunjili i nemaju snage Slavicu pogledati u oči.A šta zapovjednik Vodica koga on tuži, pa sam sebe. Žalosno što je taj odvjetnik učinio od tih jadnih obitelji.
#47 emilija

na 14. Travanj 2008 15:04
Šta ste se svi vi kopunci uhvatili tih novaca, pa šta stvarno mislite da taj novac ožalošćene obitelji mogu trošiti na spizu i po kavama. Oni su išli na sud samo s jednim ciljem. Da se dozna istina o toj teškoj tragediji, na koji način su njihovi najmiliji izgubili svoje mlade živote, zbog čega su ostale ucviljenje matere, žene, djeca. Zbog travurine, juga ili..... Jedino što se s vama svima slažem je to da taj novac treba namiriti država. Samo vam je novac na pameti. Pitala bih ja sve vas šta bi napravili kada bi se to dogodilo vašoj obitelji i kada bi vidjeli da nitko ne poduzima ništa da se otkrije prava istina, da se lagano ta vijest sve manje i manje spominje dok ljudi ne zaborave, a ucviljene obitelji ostaju s velikim upitnikom i ništa im nije jasno. Digli su tu tužbu kako bi se javnost ponovno malo uzbudila i možda pokrenula kakvu taknu istragu. Vi i dalje trabunjajte o milijunima jer je vama očito samo to na pameti kao da će vam taj iznos odbiti od plaće i vas osiromašiti. Uostalom ako ih (ožalošćene obitelji) to veseli imaju na to potpuno pravi i tko ste vi da ih osuđujete. SRAMITE SE
#48 miljenko_l

na 14. Travanj 2008 15:14
Ma kome Vi emiljija pokušavate prodati maglu. Tužbe imaju novčane iznose!! Ni jedna nije u tom smislu koji Vi navodite! Osobno mi je svejedno da li ih je "nagovorio" pohlepni fiškal, ili su sami htjeli "namirbu"! O tome što bi mi , mnogi , u takvim okolnostima učinili,ovdje je više puta jasno napisano. Samo trebate čitati sve, ne samo ono što vama paše!
#49 velo

na 14. Travanj 2008 15:29
Draga moja Emilija, veliki sam prijatelj vatrogasaca iz Vodica. Tugujem i plačem sa njma od tog nesretnog dana, ali Vam moram reć da ste totalno u krivu i da sigurno neznate što je to biti dobrovoljni vatrogasac. Nijedna Vam ne stoji. Ja sam vatrogasac, od 14 godina i od tad idem na požare. Niko me nije mogao zaustavit. Moj sin danas ima 14 godina (od osam godina je u DVD-u) i uskoro će na prve intervencije. Da se njemu nedaj bože nešto dogodi pljunuo bi u lice onome ko bi mi dao oštetu a ne da bi ju tražio od svog i njegovog DVD-a. Ovo je sramotno i više od toga. Nema riječi kojima bi opisao ove presude. Zam da ćete misliti da sam budala! Al da nema ovakvih kao što smo mi nebi ni bilo vatrogasaca, jel vi ni takvi poput Vas to nikad nebiste bili niti ćete biti, niti nas možete razumjeti , niti mi to od Vas očekujemo, al nas nemojte vređat niti ponižavat. HVALA!
#50 emilija

na 14. Travanj 2008 15:29
Cijeli dan ste na kompjuteri i uopće ne gasite požare.Treba vam uzeti i to malo plačice što dobijate
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
2020.

Siječanj

11. Zimski kup
DVD Johovec
REZULTATI


7. Zimski kup
DVD Ostrna
REZULTATI


10. Zimski kup
DVD Pitomača


Veljača

10. Zimski kup
DVD Leskovec

...
2. Zimski kup
DVD Oriovec

...
6. KUP
Franje Mikulina

DVD RIBNICA


Ožujak

1. KUP
DVD Nuštar

...
4. Turopoljska
vat. trka

Velika Gorica

Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
kockica u 10:12:58
Tražimo brentaču za vatrogasnu mladež, ako netko ima,da li bi nam mogli donirat...
Acivi u 12:42:11
DVD TURNAŠICA...Prod-
aje vatrogasno vozilo-cisterna STAYER 760 -zapremina vode 4...
Dvd Zabok u 22:12:33
Prodaje se kombi vozilo, dosad se koristio za vatrogastvo i još se koristi. Gara...
Acivi u 16:23:14
Dubravko Regović prodaje: [b]V-
isoko tlačni modul[/b] Motor-
- Briggs stratton...
Acivi u 10:46:39
VT-Modul Oertzen HDL 250 od 2.12.2019 Fabri-
kat: Oertzen Godina proizvodnje: 20...