Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
1. KUP DVD Nuštar
4. Turopoljska trka ...
6. KUP F. Mikulin RI...
10. KUP LESKOVEC
7. Zimski KUP Ostrna
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
KOMENTAR NA PRESUDU SUDA U ŠIBENIKU

Nisam se odavno naljutio kao jućer kad su izašle vijesti o presudi u Šibeniku!

Sud donosi presudu da se ima isplatiti šteta za pretrpljenu bol rodbini poginulih vatrogasaca. Sud je upro prstom na one koji imaju isplatiti štetu, ne gledajući dali oni to mogu ili ne i što se iz toga svega može izroditi. I to je dakle PRAVDA!

Pošto sam legalista ponovno poštujem SUD. Ali mi nitko ne može oduzeti pravo da upitam jednu, drugu i treću gospodu ( rekao bi miljenko: Tužitelji i Fiškali) ZAŠTO! ČEMU!

Izgubiti nekoga rođenog je teško, vrlo teško… od same pomisli ježi mi se i najmanja dlaka.

Tragedija, ni prva ni zadnja, ni najgora… ovom narodu ni najteža, ali svejedno… dirnula je i najtvrdokornijega…nema ga tko nije pustio suzu za kornatskim vatrogascima, za kornatskim herojima, nema ga tko nije suosjećao sa ucviljenim roditeljima.

Najbolje su to potvrdili milijuni poziva na telefone pomoći, desetine tisuća prisutnih na humanitarnim priredbama diljem Lijepe naše, tisućama uplaćenih kuna donacija i pomoći, pa na kraju čak i eurske donacije - više od 9 milijuna kuna.

I nakon 7 mjeseci i 9 dana OVA PRESUDA!
Kome, zašto i u ime koga… jednostavno ne shvaćam! Možda moj mentalni domet nije dospio toliko visoko, ali jedno ne mogu prihvatiti da humanost i učestvovanje u njoj ima odštetu za duševnu bol… Svaka čast!

Međutim, tom presudom propali su svi ideali kojima sam odgajan i sa kojima sam sebe posebno hranio zadnjih četrdeset godina.

Davno sam naučio da PRAVO i PRAVDA nisu jedna te ista stvar, ali sam se sve vrijeme držao nekog svog prava i pravednosti.

Ne naudi nikome i pomozi svakome, ako je Bog tebi dao sreću, podijeli je bar s nekim, jer u protivnom ona zaista nema nikakvog smisla ( ni šušta, ni gušta), a ako ti zapadneš u nevolje Bog će dati nekoga da i tebi pomogne.


Od malih nogu, dali nekakvom stigmom ili hirom aktivan sam u svemu gdje mogu zajednički pomoći.

1971.g. pada mi na pamet osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva, okupljajući pritom oko sebe prijatelje, mlade, gotovo većinom klince i klinceze i pomažemo pravim vatrogascima u gašenju makar požara šume, makar u logistici.

Nakon eto 37 godina na čelu jedne lude grupe humanista , nakon tisuća i tisuća požara i ostalih intervencija od Zadra do Dubrovnika, od požara šume do zrakoplova... uz pomoć generacija i generacija djece i mladeži sada već i preko 2000 njih koji su prošli kroz društvo i što su sve svojim rukama napravili i što su sve pri tom postigli (predugo za ovaj komentar, a to je svakome u Hrvatskoj i te kako poznato)… ja sada moram priznati da nisam bio u pravu…

Prevario sam sebe i svoju obitelj, sve svoje prijatelje i znance i sve vatrogasce u RH. Nakon toliko godina moram priznati da humanizam nije besplatan. Zaludu smo to mi do sada odradili bez para, dinara i kuna, kad sada vidim da to ima svoju i te kako veliku cijenu…

Koja sam ja dakle budala, cijeli život raditi nešto iz srca, iz ljubavi, iz ljudskosti, iz humanizma, bez pomisli na naknadu, odnoseći iz svoje kuće i obitelji i novac i stvari, kako bi imali za zajednički napredak.

Odgojiti generacije (stotine) i generacije (stotine) mladih, darovati Lijepoj našoj jedan DVD Mlladost, onakav dom, onakvi rezultati, onih 11 medalja sa olimpijada, šest zlatnih i donijeti naslov Prvaka Europe, spasiti milijune i milijune teško stečene osobne i društvene imovine, spasiti pri tom nebrojene živote od pošasti kako prirodne i tehničke nepogode često katastrofe, tako i spasiti nebrojene mlade živote od sigurne pošasti modernog života (alkohol, droga, kocka, kriminal).

Dati pri tom 46 puta dragovoljno krv za spas onih kojima je najpotrebnije i na kraju sa suprugom (mojom kopijom), pomoći ovoj državi da jedno divno, obiteljski nezbrinuto, dijete, preuzmemo i podignemo u krasnog školovanog i situiranog 21-godišnjeg momka.

Nikad mi na um nije padala bilo kakva naknada, bez obzira što sam zbog toga možda nekima ispadao budala, a od mnogih i omalovažavan.

Bez obzira što sam kao čovjek u forumima HVZ-a kroz svo ratno i poratno vrijeme obavezno u Zagreb odlazio svojim privatnim vozilom tukavši pri tom Pag-Senj-Velebit, kasnije Liku i gotovo nikad dobio naknadu za gorivo, a da su moje kolege pritom na skup dolazile vatrogasnim vozilima (društava, zajednica i sl ) i dobivali isto jednu dnevnicu kao i ja.

Dakle rano sam upoznao razliku između dobrovoljaca od srca i dobrovoljaca iz interesa, ali sam ostao neumoljiv i oni drugi me nisu mnogo interesirali, mada su dolaskom 21 stoljeća oni jednostavno eskalirali na svim područjima rada dobrovoljnog vatrogastva.

Sada se dogodilo da se jedna obična, gotovo rutinska intervencija, prstom sudbine, voljom Boga ili neznam čega, pretvorila u najgoru katastrofu tog našeg Hrvatskog i dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva. Svi smo zanjemili.

Nebrojeno mnoštvo, kao i ja osobno, pritiskali smo bjesomučno humanitarni telefon sakupljajući kunu po kunu za pomoć. Veselili se kao mala djeca kad su rasli milijuni čak i više od onoga čemu smo se nadali, oduševljeni kad se napokon i Vlada „odrekla svog“ PDV-a, ej... sakupili 9 milijuna!

Neka nije nam žao, svi zajedno pretvoreni u jedno veliko srce dali smo zajednički ucviljenim obiteljima pomoć zbog gubitka najmilijih…

Sretno im bilo, naši heroji mirno počivaju u ovako zajednički izgrađenim grobnicama obasuti zajedničkom ljubavlju i sjećanjem.

Dali smo to prisjećajući se pritom mnogih vatrogasaca, koji su u Lijepoj našoj pojedinačno doživjeli sličnu sudbinu i nismo njihovim obiteljima ovako zdušno pomogli. Sjetili smo se mnogih gotovo bezimenih Heroja Hrvatskog vatrogastva!

No ne lezi vraže, u ovoj našoj sredini u ovoj Lijepoj našoj, izgubljenih vrijednosti, pokopane dobrovoljnosti i poljuljanog humanizma dolazi presuda Suda u Šibeniku.


Lokalne zajednice i društva koja kubure svakodnevnicu kao i svi mi, pod prisilom ovrhe, stečaja i ostalih tvorevina kapitalizma bit će oguljena za namiru „duševnih boli“ pa čak i onima koji te svoje rođake nisu vidjeli mjesecima i godinama prije tragedije!

Dakle, obitelji će naplatiti sada „duplo“ tu ljubav i humanizam svojih najbližih prema vatrogastvu i Lijepoj našoj, a da pri tom nisu pitali njih za mišljenje, neće li se i oni u grobu zbog toga okretati.

Da sam mlađi i luđi kao što sam nekada bio napisao bih svojima-svojoj obitelji:

„ako mi se išta dogodi…Da vam tako što nije palo na pamet, ja sam dobrovoljno pristupio tome i nitko me nije na to natjerao, htio sam pošteno odraditi svoj zadatak, htio sam pomoći, htio sam spasiti i to je to… nitko me zavezana nije ukrcao u helikopter…nitko me puškom nije natjerao u vatrogasce to je meni čast i neka ona ničim ne bude okaljana“

Ovako mi ostaje samo jedno, da ne budem više humanitarac,

- da ne dajem krv, jer bez obzira što sam redovito više puta godišnje davao ipak sam morao plaćati taksu kad sam išao u doktora…(van svake pameti)
- da ne dajem nikakve pomoći ugroženima jer se država i onako teško ili nikako ne odriče „svog“ PDV-a, a ugroženi će i onako sudom naplatiti tu svoju ugroženost i možda mi se smijati
- da po ugledu na sve veći broj „dobrovoljnih“ vatrogasaca počnem naplaćivati to svoje dobrovoljstvo.

Nisam i ne mogu biti takav, opet ću nastaviti, ali postavljam sebi pitanje nije li ovo početak kraja „dobrovoljnog vatrogastva“ u Hrvata (namjerno naglašavam-jer kod drugih to nije tako).
Nebrojeno je mnogo situacija koje se mogu izroditi iz ovoga stanja sadašnjeg vatrogastva…

Zato sam jednom rekao i još jednom ću napisati:
„Nisu ovo odavno vatrogasci u koje sam ja došao davne 1971 godine“
Acivi na 10.04.2008 06:20:18
Komentari
#11 yacx

na 10. Travanj 2008 15:13
Samo će vrijeme pokazati kakve će biti posljedice ovakve presude i šta će obitelji poginulih kolega napraviti dobivenim novcem.
Nakon ove presude moram se zapitati kako žive obitelji Vukovarskih, Šibenskih i drugih vatrogasaca poginulih na intervencijama u ratu. Jesu li one tužile postrojbe u kojima su poginuli njihovi najmiliji. Kakav je njihov status jesu li izjednačeni sa braniteljima ?
Poštovani Acivi sve ste rekli onom rečenicom "Nisam i ne mogu biti takav, opet ću nastaviti."
#12 Ranger

na 10. Travanj 2008 15:55
Gospodine Batina, mislim da ste prenjeli riječi i mišljenja mnogih vatrogasaca poglavito onih starijih ,koji smo počeli sa velikom ljubavlju u humanitarnom radu-VATROGASTVU, kada smo se pomirili sa time da nemamo puno novaca , opreme,ali da smo važna karika u nesebičnoj pomoći drugome. Koliko bolno bilo ,dobrovoljno vatrogastvo mora ići dalje.
#13 Sigetec

na 10. Travanj 2008 16:09
U život dobrovoljnog vatrogasca povremeno dolaze razni problemi, pa i nedoumice ima li smisla nastaviti baviti se zanimanjem u kojem nekome želiš besplatno pomoći kad su jako često zakon i okolina protiv nas, ali uvijek se nađe razlog da se nastavi sa radom. Mnogi su odustali odmah nakon tragedije na Kornatima, neki će odustati nakon ove presude i to je njihovo pravo. Mi ostali ćemo malo zastati razmisliti i nastaviti dalje moleći Boga i Svetog Florijana da se sve to ne dogodi i nama
#14 jjshooter

na 10. Travanj 2008 16:21
Umjesto komentara ostavljam samo ovo:

When I am called to duty, God
Whenever flames may rage,
Give me the strength to save some life
Whatever be its age,
Help me embrace a little child
Before it is too late
Or save an older person from
The horror of that fate
Enable me to be alert and
Hear the weakest shout
And quickly and efficiently
To put the fire out
I want to fill my calling and
To give the best in me,
To guard my every neighbor and
Protect his property
And if according to my fate
I am to lose my life,
Please bless with your
protecting hand
My children and my wife.

-firefighter's prayer
#15 Zipa

na 10. Travanj 2008 16:51
E moj prijatelju žalosno je kaj si ipak u pravu.Ova presuda baca sjenu na mnoge druge stvari. Kao što si i citirao Miljenka sve je to "fiškalija" kako onda svima reći da sve ovo radimo od srca i duše kako pravdati sate i sate, dane i dane provedene u našem vatrogastvu i to dobrovoljno.Kako su prethodnici rekli nitko me ne tjera niti me veže da moram ić u vatru ili kakvu drugu pogibeljnu opasnost da spašavam imovinu ili živote drugih to je moj izbor i s time se ponosim.
#16 Darac

na 10. Travanj 2008 17:11
jjshooter super odgovor...
mislim da nema pravog vatrogasca koji to čita a da trnci ne prođu.....
starija je ovo pjesma i ak sam dobro zapamtio...nastala je isto kao tribue za poginule vatrogasce...
u USA nakon pogibije vatrogasaca ostanu spomen pjesme za njih i plakete pred postajom u kojoj su radili....
Kakav će spomen ostat u HR nakon tragedije...sudska tužba protiv društava....SadSad
#17 zaboravljeni

na 10. Travanj 2008 17:17
DRAGI MOJ PRIJATELJU!
Tvoja ispovjest je sudbina svih dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca iz prošlosti i sadašnjosti. Svaki pravi vatrogasac ima svoju karizmu.
Vjeruj NISI POGRIJEŠIO KAO I MNOGI DRUGI , mi koji te dobro poznajemo i koji s tobom surađujemo cijelo vrijeme možemo potvrditi da si ovo napisao iskreno i bez pretjerivanja. Ne odustaj , VRIJEDIŠ ONOLIKO KOLIKO TE LJUDI POZNAJU I KOLIKO TE LJUDI CIJENE .
Novac je prolazan i proklet, a tvoj obraz je čist , što si i dokazao svojim radom.
Ja ne krivim SUD, ali krivim pristup ukupnom vatrogastvu u Hrvatskoj. To je cijena nepoštivanja ukupnog vatrogastva. Sve se svodi na navac, a ljudskih osječaja nema. To je prljavo prema kolegama , prema društvu, prema znanju, prema bližnjemu. Nejdemo dalje, ali idemo naprijed, ma što se god dogodilo, jer smo samo ljudi.
#18 osijek10

na 10. Travanj 2008 17:40
Strašno sramotno.
Ma neka mi netko sada kaže da su sada "svi" sretni i zadovoljni. To je bio odgovor koji se tražio, to je utjeha za svu bol?
Šta bi se dogodilo da su prokleti novci dobiveni prije dva, tri mjeseca?Dali bi se postavljala pitanja o nekim odgovornim za tragediju ili bi "ih" to isto zadovoljilo. Sramota. Jako,jako sam razočaran u "te" ljude, u sustav, u politiku koja se i tu umješala, u odvjetnike koji kao lešinari vidjeli priliku za zaradu.
SJETITE SE TOG NOVCA BAŠ SVAKI PUT KAD UGLEDATE SLIKE DJEČAKA I LJUDI, NAŠIH HEROJA, ZA KOJE SMO SE SVI MOLILI I PROŽIVLJAVALI TEŠKE TRENUTKE SA SVIMA.
Zapamtite i ovo: CIJELA HRVATSKA JE BILA UZ OBITELJI, BAŠ CIJELA
Šta će sada biti? Dali je pravda zadovoljena?
Sramotno!
...dragi Bože, oprosti im, iako su znali što čine
#19 miljenko_l

na 10. Travanj 2008 19:33
http://www.vatrog...dmore=1786
Jednostavno samo stavljam ovaj link, kako bi i ti komentari bili u ukupnosti ove teme.
A tako bih volio ovdje pročitati i reakciju nekog iz grupe "duševne boli"! Da ovdje ostavi svoj trag.
Također bi nam se, vjerujem, svima svidjelo i da dođe komentar iz HVZe, VZŽ Šibensko-Kninske. Također me zanima jesu li mediji koji su ovaj portal "otkrili" spremni ovo ovdje izneseno dati u širu javnost. Da pokažu kako su zaista nezavisni, da iznose stavove svih strana!
#20 miljenko_l

na 10. Travanj 2008 19:36
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
2020.

Siječanj

11. Zimski kup
DVD Johovec
REZULTATI


7. Zimski kup
DVD Ostrna
REZULTATI


10. Zimski kup
DVD Pitomača


Veljača

10. Zimski kup
DVD Leskovec

...
2. Zimski kup
DVD Oriovec

...
6. KUP
Franje Mikulina

DVD RIBNICA


Ožujak

1. KUP
DVD Nuštar

...
4. Turopoljska
vat. trka

Velika Gorica

Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
kockica u 10:12:58
Tražimo brentaču za vatrogasnu mladež, ako netko ima,da li bi nam mogli donirat...
Acivi u 12:42:11
DVD TURNAŠICA...Prod-
aje vatrogasno vozilo-cisterna STAYER 760 -zapremina vode 4...
Dvd Zabok u 22:12:33
Prodaje se kombi vozilo, dosad se koristio za vatrogastvo i još se koristi. Gara...
Acivi u 16:23:14
Dubravko Regović prodaje: [b]V-
isoko tlačni modul[/b] Motor-
- Briggs stratton...
Acivi u 10:46:39
VT-Modul Oertzen HDL 250 od 2.12.2019 Fabri-
kat: Oertzen Godina proizvodnje: 20...