Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. Paviša Brati...
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
ZAGREB: Jučer 15. 03. 2008. u Branimir centru
Uvodni govor zapovjednika DVD-a Mladost Ivana Barića i voditelja projekta Željka BanaJučer je pred istinskim zaljubljenicima hrvatskog vatrogastva i zaštite u prekrasnoj Sali 11 na četvrtom katu Branimir centra u Zagrebu, Dražen Slavica pritiskom „gumba“ , pustio u rad hardverski dio vatrogasne mreže, odnosno pokrenuo je web server sa ISA serverom, video server i CISCO Call Manager-a za komunikaciju.

Prezentaciji nisu prisustvovali oni, koji u ovakvim slučajevima u pravilu i obavezno postave pitanje: "koliko i koliko to košta...?"Nakon uvodnih i pozdravnih riječi predstavnika DVD-a Mladost gosp. Želja Bana nositelja ovog projekta (na Portalu član: Galopinac) i potom predstavnika firmi „Metronet“ i „Kolnoa“ Krenula je prezentacija.

Prezentiran je sistem rada višemilijunske opreme koja je montirana u Vatrogasnom domu u Kaštel Sućurcu, kao središnji centar, iz kojeg se podacima u oba pravca snabdijevaju svi potencijalni korisnici diljem Lijepe naše opskrbljeni dvostrukom optičkom vezom neslućenih mogućnosti brzine i količine prenesenih podataka.


Hardverski dio omogućava što je i prezentirano:


Povezanost fiksne optičke mreže među svim ( sudionicima-ugovornim pretplatnicima) vatrogasnim postrojbama, zajednicama, centrima po horizontali i vertikali sve do središnjeg centra, potpuno besplatnim razgovorima, video linkovima i razmjenom podataka pohranjenih na serveru .

Ova razmjena djeluje vrlo jednostavno po principu da svatko upisuje (administrira) i kontrolira (vidi) podatke iz svog djelokruga, kako se vertikala penje tako se vidokrug širi, što uredu Glavnog zapovjednika Hrvatske omogućava da u svakom trenu ima izobilje podataka za cijelu Lijepu našu.

Video linkovi (veze) su u realnom vremenu što je posebno dojmilo prisutne da visoko rezolucijske kamere omogućavaju sliku „gotovo“ bolju nego ona kojom nas sve TV kuće svojim linkovima zasipaju svako veće.

Raspon, odnosno broj kamera je toliko velik da neka postrojba može imat samo jednu recimo na domu ili u zapovjedništvu, a druga koliko god hoće ili gdje joj god padne na pamet da je montira. Vozila koja su opremljena ovom, danas već gotovo „prejeftinom“, napravicom omogućavaju preko gprs ili umts veze prijenos svoje slike u vožnji kao i za vrijeme rada i gašenja požara ili bilo kojih drugih poslova i intervencija.

GPS i GSM vezom svaki pojedinac koji kod sebe ima GPS uređaj, kao i svako vozilo opremljeno posebnim uređajem (svojevrsni računar = cca 3000 kn po vozilu) kodiran na vektorskoj ili interaktivnoj karti (baza: gogle earth) u svakom trenutku obilježava svoje kretanje i niz dodatnih podataka (da ti pamet stane: čega sve nema).

Ostvarena je video veza Zapovjedništva DVD-a Mladost i Sale 11, tako da su i oni čitavo vrijeme učestvovali u ovoj prezentaciji postavljajući pitanja ili dajući odgovore kao da su bili s nama u Sali.

Jedna od tisuću mogućnosti, nama je osobno upala u oko, postavljanjem računarske barijere oko vatrogasnog doma, onog trena kad intervencijsko vozilo probije tu barijeru sistem automatski upozorava (unaprijed upisane korisnike na pr. Rukovoditelje postrojbe, Centar 112, VOC ili sl.) da ta postrojba izlazi na intervenciju.

Aplikacijski dio ovog sustava predstavljen od „softweraša“ DVD-a Mladost sadrži niz unaprijed upisanih podataka osoba i vozila i svega što se koristi. I tu su neslućene mogućnosti, od onoga što će se sve upisati kao baza podataka ili onoga što će se sve iz nje vaditi i koristiti u datom trenutku izvješčivanja.

Ovdje svakako treba napomena da je ovaj dio rađen slično, a i kompaktibilan je sa onima, koje koristi HMP, MUP i DSUZ (centri 112), kao i to da isti ne mora biti instaliran, nego mogu biti ugrađeni i neki drugi programi kao što su danas: „Vatrogasna mreža“, „Plamen“ i drugi.


Pitanja je bilo bezbroj, ali na jedno javno nije odgovoreno... Koliko to košta?


Neprisustvovanjem „gotovo nikoga od pozvanih“ iz Vatrogasnog i zaštitnog Vrha, odgovor nije ni mogao biti dat jer on jako puno i bitno ovisi o „zajedničkom umrežavanju“.

Cijena rađena na bazi 3.000 vozila svih najglavnijih postrojbi kao umrežena baza iznosi (jednokratno) 9.000.000 kn i još 1,5-2 milijuna za sve finese sistema i to onda rezultira:

Svaka postrojba mora imati računalo, a dobiva IP adresu sustava i fiksni telefon, ADSL-flatt koji onda (kao svojevrsna fiksna VPN-mreža) koštaju mjesečno: cca 150 do 200 kn (ovisno o potrebnom protoku podataka).
(svi razgovori fiksnom mrežom među korisnicima kao i onima u sustavu VIP-VPN mobilne mreže su besplatni, dok su sa ostalim fiksnim 15 lp/min, a sa bilo kojom mobilnom po povlaštenoj cijeni od 85 lp/min po minuti (obr.jedinica=sec).

Osobno vatrogasci 8njihove kuće) priključeni na Metronet mrežu, preko svoje domicilne postrojbe ostvaruju prava na popust, tako da je mjesečna preplata u iznosu 50 kn a omogućava fiksne i mobilne razgovore kao ikorištenje ADSL interneta po povlaštenim cijenama.
Ima toga još puno i cjena je u pravilu od 30-50% niža nego kod današnjih operatera!

Prezentacijski dio završio je simpatičnim riječima Željka Bana
„ … evo mi smo napravili ovo dijete, ovu malu Maru, možda preuranjeno, možda nedonošče, ali uz naše i vaše nastojanje ona treba, a vjerujte hoće sigurno kad-tad, izrasti u lijepu i krasnu djevojku na ponos svih nas…"

Salu je trebalo do 13,30 vratiti za nastavak u 14,00 sati kako bi se nastavile nepregledne dnevne projekcije filmova u ovom prekrasnom centru sa 12 reprezentativnih kino-sala.

Druženje se nastavilo po okolnim prostorima uz kavu i skovove, kao i sitne poklone za uspomenu od organizatora!
Acivi na 16.03.2008 05:30:47
Komentari
#1 PLAMEN

na 16. Oľujak 2008 10:54
SAMO DA TO KRENE.......Wink
#2 mm

na 16. Oľujak 2008 11:08
Trebamo svi "upirati" u svojim postrojbama!
#3 zaboravljeni

na 16. Oľujak 2008 11:34
Prezentacija nove vatrogasne mreže Metronet bila je dobra i ako je sličnih ponuda već bilo. Da bi ova ponuda uspjela treba puno poslova obaviti i iskoordinirati. Dobro je što su u projektu vatrogasci koji znaju što im treba. Od prezentacije do realizacije je dugu put , ali ako bi projekt podržala HVZ , DUZS i drugi učesnici njega je moguće realizirati.
Prema mojim skromnim saznanjima ,cijena projekta i nije visoka na nivou cijele države.

U prethodnim godinama prisustvovao sam nekim prezentacijama sličnih sistema ali mislim da je ova bila najkonkretnija i dobro pokazana mogućnost cijelog projekta barem što se mene tiče koji nisam struka , ali jako dobro znam što treba vatrogastvu i drugim službama za brzu i učinkovitu intervenciju i sve ono što prati izvođenje intervencije kao i podaci koji se odmah obrađuju i pohrane za naknadno korištenje.
Ako ćemo projekt podržati i ako će biti sluha za njegovu realizaciju od strane nadležnih tijela u vatrogastvu , a poglavito od HVZ vjerujem da bi mogli postići željeni cilj.
Zašto sam takvog mišljenja, iz razloga što u projektu učestvuju vatrogasci , a poglavito gospodin Ban koji pozna prezentirani projekt ,a član je vatrogasne organizacije i nije opterećen tko kome pripada , već kako unaprijediti struku.
Bilo bi dobro da naši vatrogasci, koji su dobro informatički pismeni, daju svoja mišljenja pa i predlože eventualne dodatne mogućnosti u cijelom projektu.
#4 jug93

na 16. Oľujak 2008 13:16
sve je to super ali ---9.000.000.oo kn Shock?? + 1.5-2 mil. za finese=? zanima me odakle će se skupiti taj novac,,,)=?
#5 Brko

na 16. Oľujak 2008 13:20
Prezentacija je bila na visokom nivou.
Prikazane su velike mogučnosti sustava koji je neophodan, želi li vlada objediniti Vatrogastvo, Zdrastvo Policiju,Gorsku službu, Civilnu zaštitu.a i plinare ,vodovod i elektru, koji su usko vezani uz nesreče. požare i elementarne nepogode.
Neophodan želimo li spriječiti neke nove " KORNATE"
Siguran sam da smo imali taj sustav "KORNATI se nebi dogodili.

Ova Mreža daje NESLUČENE MOGUČNOSTI, usudio bi se reči da u njoj nema kraja mogučnosti.

Međudim od strane mjerodavnih osoba u HVZ-u vatrogastvo je dobilo VELIKU pljusku
..umjesto pohvale i podrške DVD-u Mladost i gospodinu Željku Banu kao idejnom nositelju ovog priojekta.
Očekivao sam da če čelnici HVZ-a prisustvovati prezentaciji
da bi u samom početku shvatili vrijednost i potrebu ovog projekta,
da bi počeli sa dogovorima o što hitnijem početku uvođenja sistema.
Jer Bez uključivanja HVZ-a u ovaj projekt, na nivou svih DVD-a i JVP-a na teritoriju Hrvatske i svih ostalih službi u Hrvatskoj ,( tu se mora uključiti i Vlada sa svojim DUZS - om ) bojim se da ovaj projekt neče zaživjeti.
Ostaje samo činjenica da je umjesto velikog i skupo plačenog sustava ( U vidu uposlenika ) HVZ-a,, ovakav projekat osmislio i doveo pred realizaciju jedan,, "mali" čovjek ,, skoro na najnižoj razini u vatrogasnoj Hijerarhiji, Gospodin Željko Ban uz pomoć svoga matičnog DVD.a "MLADOST"
Ali vjerujte,, vrijeme če pokazati koliko je taj gospodin Željko Ban "VELIKI" čovjek
#6 Brko

na 16. Oľujak 2008 13:26
jug93 16. Ožujak 2008. 13:16:17
sve je to super ali ---9.000.000.oo kn ?? + 1.5-2 mil. za finese=? zanima me odakle će se skupiti taj novac,,,)=?

Pročitaj moj kometar.
I sjeti se koliko Košta ( novčano ) kornat , ??? ljudstvo nema cijenu.
koliko se spiskalo za izbore Državna razina
sad če uskoro lokalni.
Osijek 3 izbora.
da ne nabrajam više.

A to je cijena samo za vatrogastvo. Uključivanjem svih subjekata u državi.
DUZS, GSS ,Hitna pomoć Plinare, Elektre, ,Vodovoda. Civilne Zaštite.
Taj iznos se drastično smanjuje.
#7 Lou

na 16. Oľujak 2008 13:34
9 mil kuna za projekt na nivou države je sića.
Koliko će samo potrošiti hajduk za isplate odšteta guračima lopte ili koliko će se potrošiti za izgradnju dvorana za rukomet koje će sllijedećih 20-tak godina skupljati prah. Nažalost opet će doći vidjelo ona da ako političari u tome ne vide interes (....%) - ništa od toga.
Kornati su pokazali koliko malo vrijedi ljudski život u ovoj državi.
Plaćamo danak razmrvljenosti i podjele na OVE, ONE , MI, VI ....a svi smo vatrogasci.
#8 jug93

na 16. Oľujak 2008 13:37
ništa ja ne kažem da niste u pravu,bit će i za hajduk i za dinamo i za izbore i za javne wc-e , ali tamo di triba neće bit,,,živi bili pa vidili..........
#9 antonio-kasina

na 16. Oľujak 2008 13:55
sto sam lose ispao na slici....Smile
#10 BLAZ

na 16. Oľujak 2008 14:34
GrinGrinGrin
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Odlično! Odlično! 100% [1 Ocjeni]
Vrlo dobro Vrlo dobro 0% [Nije ocjenjeno]
Dobro Dobro 0% [Nije ocjenjeno]
Prosječno Prosječno 0% [Nije ocjenjeno]
Loše Loše 0% [Nije ocjenjeno]
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
dbonin u 16:17:11
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (ino...
Acivi u 04:47:42
DVD Donji Kraljevec Pro-
dajemo vatrogasno navalno vozilo, [b]STEYR 791, 4X4...
ijurcic u 19:38:19
DVD Pazarišta OIB-
: 18962190492 - Temeljem Odluke Upravnog odbo...
Acivi u 05:46:34
[size=12][b][i]D-
ubravko Regović prodaje:[/i][/b]-
[/size] više komada novih[siz...
afurdi u 22:08:34
Prodaje se navalno vatrogasno vozilo Steyr 690, dupla kabina, pogon 4x4, registr...